BALCO vs Sports

BALCO vs Sports
H υπόθεση της BALCO έχει συγκλονίσει το αμερικάνικο αθλητικό στερέωμα, αλλά κοντεύει να «διαλύσει» το επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ των Ηνωμέων Πολιτειών καθώς αρκετά από τα πιο «ηχηρά» ονόματα του MLB υπήρξαν καλοί πελάτες του Βίκτορ Κόντε . Η κατάντια του μπέιζμπολ θα μπορούσε χωρίς ενδοιασμούς να χαρακτηριστεί προπομπός για ολόκληρο το θεμέλιο του παγκόσμιου αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να κάνει προσωπική παρέμβαση και να κηρύξει ακόμα έναν πόλεμο, αυτή την φορά κατά των αναβολικών.

Το μπέιζμπολ θεωρείται το εθνικό άθλημα των Αμερικανών, πρόκειται για ένα δημιούργημα που στήριξαν και το στηρίζουν με πάθος από την ημέρα που παίχθηκε το πρώτο παιχνίδι. Οι κρίσεις που έχει περάσει το μπέιζμπολ τα τελευταία 15 χρόνια κόντεψαν να το αφανίσουν και οι υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες των ομάδων που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλες τις εκφράσεις του αθλήματος, είτε αυτές είναι αγωνιστικές, νομικές, οικονομικές και άλλες λοιπές.

Ήταν οι κύριοι υπαίτιοι που το 1994 το lock out κράτησε για έναν ολόκληρο χρόνο και το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου δεν έγινε ποτέ. Οι ιδιοκτήτες είχαν καλομάθει ελάχιστους παίκτες σε τεράστια συμβόλαιο με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να αντιδράσει. Ουσιαστική συμφωνία δεν επήλθε ποτέ και πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος για ένα νέο lock out.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το μπέιζμπολ πέρασε ακόμη μια μεγάλη οικονομική κρίση, το μάρκετινγκ του αθλήματος δεν είναι το καλύτερο δυνατό με αποτέλεσμα το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το ΝΒΑ να έχουν πολύ πιο πλούσια συμβόλαια με τηλεοπτικά δίκτυα. Η λύση ήταν από την μια να αυξηθούν οι χωρητικότητες των γηπέδων με διάφορες περίεργες ιδέες (όπως το να τοποθετηθούν καθίσματα στην στέγη του γηπέδου των Yankees και άλλα πολλά παρόμοια) και φυσικά να δημιουργηθούν νέοι παίκτες φαινόμενα. Όπως ήταν κάποτε ο Babe Ruth, Hank Aaron, Joe DiMaggio και λοιποί.

Ένας από τους τελευταίους σούπερ-ήρωες του μπέιζμπολ είναι ή, καλύτερα, ήταν ο Barry Bonds. O άνθρωπος που σε ηλικία 40 ετών έχει το ρεκόρ των 73 homeruns σε μια σεζόν και αν συνεχίσει, που θεωρείται απίθανο, θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ καριέρας του Hank Aaron με 755 homeruns . Ο Barry Bonds αποδείχτηκε η «ναυαρχίδα» του Βίκτορ Κόντε, ο καλύτερος του πελάτης. Εκτός από την κατανάλωση των προϊόντων της BALCO, διαφήμιζε μερικά από τα νόμιμα βοηθήματα όπως ήταν οι πρωτεΐνες και διάφορα συμπληρώματα διατροφής.

Ο Barry Bonds αποδείχτηκε ένα απόλυτα επιτυχημένο εργαστηριακό πείραμα ο οποίος με την ανοχή και με τις ευχές των ιδιοκτητών των επαγγελματικών ομάδων έγινε το νέο είδωλο για τους λάτρεις του αθλήματος. Ο Bonds όμως ξεφούσκωσε και μαζί του αρχίζει να ξεφουσκώνει το αμερικάνικο μπέιζμπολ, είναι κρυφό μυστικό πως η πλειοψηφία των αθλητών κάνουν χρήση «σκληρών» αναβολικών. Αν επιβληθεί ο αντί-ντόπινγκ έλεγχος όπως φημολογείται τότε το μπέιζμπολ θα γυρίσει πίσω 20 χρόνια τουλάχιστον. Αποκλείεται να δούμε «καθαρούς» αθλητές να κάνουν 73 homeruns σε μια χρονιά και η εμπορικότητα του αθλήματος θα πέσει κατακόρυφα.

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που στο παρελθόν υπήρξε και ο ίδιος ιδιοκτήτης ομάδας (Texas Rangers), δήλωσε πως τα μέτρα κατά του ντόπινγκ θα γίνουν αυστηρότερα. Μάλιστα μέσω εκπροσώπου του Λευκού Οίκου έγινε η εξής δήλωση, «Ο πρόεδρος πιστεύει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας αλλά και το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών πρέπει να λάβουν αυστηρά μέτρα καθώς οι παίκτες του αθλήματος αποτελούν πρότυπα για μικρά παιδιά και τα τελευταία γεγονότα είναι ότι χειρότερο για την φήμη του μπέιζμπολ».

Εδώ και δυο χρόνια, υπάρχει σχετική επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα ντόπινγκ του μπέιζμπολ. Πρόεδρος αυτής της επιτροπής είναι ο κύριος Gene Orza ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει, «Ας υποθέσουμε πως όντως τα αναβολικά είναι κάτι κακό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι λιγότερο κακά από το κάπνισμα». Οπότε μπορείτε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και για τι έλεγχο μιλάμε. Ο κύριος Orza δήλωσε πρόσφατα πως θα αναλάβει ο ίδιος το δύσκολο έργο να «καθαρίσει» τον χώρο. Πιθανότατα να το κάνει όπως το έκανε και για τα δυο τελευταία χρόνια.

Το σίγουρο είναι πως το μπέιζμπολ έδειξε τον δρόμο που ενδεχόμενα θα ακολουθήσει ολόκληρο το αθλητικό στερέωμα αν συνεχίσει να επενδύει σε βιονικούς αθλητές που σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, το μπέιζμπολ «αποκαλύφθηκε» μπροστά στα μάτια των εκατομμυρίων οπαδών του.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, το ποδόσφαιρο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, οι ομάδες πολλές και τα ταλέντα ακόμα περισσότερα. Τα αναβολικά έχουν χτυπήσει την πόρτα του ποδοσφαίρου εδώ και αρκετά χρόνια, η υπόθεση της Γιουβέντους όμως αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα στεγανά. Η τακτική του να την πληρώνει ο ένας και όχι το σύνολο είναι ότι καλύτερο προς το παρόν και δεν προβλέπεται να αλλάζει στο εγγύς μέλλον. Θα είναι όμως έγκλημα να περιμένουν οι ιθύνοντες της FIFA και της UEFA να φτάσει η κατάσταση σε ένα απόλυτο αδιέξοδο όπως έφτασε το μπέιζμπολ της Αμερικής.

Το παράδειγμα της Γιουβέντους, άπαντες, υποψιαζόμαστε πως το χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, ποιος όμως έχει αναλογιστεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν ξεκινήσουν δικαστικές διαμάχες που θα έχουν την κατάληξη της Balco. Αν αποκαλυφθεί για παράδειγμα, πως ο Ρονάλντο ή ο Ανρί κάνουν χρήση ενός μη ανιχνεύσιμου αναβολικού που τους βοηθάει να παίζουν περισσότερα από 70 παιχνίδια σε κάθε σεζόν τότε η αμφισβήτηση του κόσμου θα σκοτώσει το ποδόσφαιρο αλλά και κάθε άλλο άθλημα που ακολουθεί αυτή την τακτική. Ας ελπίσουμε πως όλα τα αθλήματα και τα αρμόδια θα προβληματιστούν και δεν θα «θάψουν» μια για πάντα μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές δραστηριότητες μας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK