Το φτερό του καρχαρία και η ραψωδία του Βασίλη

Ο Δημήτρης Καρύδας σχολιάζει την επικράτηση του Ολυμπιακού κόντρα στην πρωτοπόρο του ισπανικού πρωταθλήματος Μάλαγα, στην πρεμιέρα του Top 16 της Ευρωλίγκας.

Το φτερό του καρχαρία και η ραψωδία του Βασίλη
INTIME SPORTS

Ο Πλάθα μπορεί να μην είναι από τους καλύτερους προπονητές της Ευρωλίγκας αλλά είναι ένας τύπος με πολλά ενδιαφέροντα. Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι όταν μιλάνε για αυτόν off the record λένε ότι είναι ελιτίστας και σνομπ. Πιθανώς, γιατί τις ελεύθερες ώρες του γράφει και διαβάζει ποίηση και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του με νουβέλες.

Το σίγουρο είναι ότι με….λογοτεχνικές προσεγγίσεις και ανεβαίνοντας πάνω σε φανταστικά ποιητικά άτια δεν βρήκε τον τρόπο να σταματήσει τον Βασίλη Σπανούλη σε ένα αγώνα μπάσκετ. Ο τρόπος που προσπάθησε να τον σταματήσει ήταν σχεδόν ερασιτεχνικός. Με βοήθειες από τη λάθος πλευρά και φάσεις όπου τον αρχηγό του Ολυμπιακού κυνηγούσαν ακόμη και τρεις παίκτες. Η για να είμαστε πιο ακριβείς τον….κοιτούσαν ενώ πάσαρε τη μπάλα με ακρίβεια διαβήτη.

Δώρο στον Σπανούλη

Η τακτική του Πλάθα ήταν ένα ωραίο δώρο για τη… γιορτή του Σπανούλη. Ο αληθινός Αη-Βασίλης δεν ήταν ο Σπανούλης αλλά ο κόουτς της Μάλαγα. Το…δύσκολο ήταν να προσαρμοστεί ο Βασίλης σε μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από αυτά που έχει συνηθίσει. Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε ήταν ότι για 6-7 λεπτά θα έβρισκε ακόμη και τον Κώστα Βασιλειάδη προσωπικό του αντίπαλο!

Κάπου εκεί στην…ποιητική έμπνευση του Πλάθα απάντησε με τη δική του….ραψωδία. Φαντάζομαι ότι μερικά μέτρα πιο μακριά από τον πάγκο της Μάλαγα ο Σφαιρόπουλος χαμογελούσε από μέσα του βλέποντας τον Σπανούλη να κάνει ένα περίπου τέλειο παιχνίδι. Άψογη μοιρασιά δημιουργίας και εκτέλεσης, άριστος στην οργάνωση και με δύο σουτ-μαχαιριές στην καρδιά των γηπεδούχων ακριβώς τη στιγμή που τα χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για να δραπετεύσει νικητής από την Ανδαλουσία. Με το πρώτο ο Ολυμπιακός ξέφυγε σε ένα κομβικό σημείο του παιχνιδιού με 59-50 και με το δεύτερο –και τελευταίο του στον αγώνα- ο Σπανούλης κλείδωσε τη νίκη στο 69-61. Την ίδια ώρα, οι αποσβολωμένοι γηπεδούχοι δεν είχαν το κουράγιο να κάνουν ούτε φάουλ για να σταματήσουν τον χρόνο.

Δεν έψαξα το σχετικό στατιστικό αλλά νομίζω ότι είναι μια από τις λιγοστές περιπτώσεις, ενδεχόμενα και η πρώτη που ο Έλληνας γκαρντ τελείωσε ένα αγώνα έχοντας τόσες προσπάθειες (10) όσες και ασίστ. Με τον Ολυμπιακό να σκοράρει όλους κι όλους 69 πόντους ο Σπανούλης έβαλε την υπογραφή του σε περισσότερους από 20 με τους 11 πόντους και τις 10 ασίστ που μοίρασε.

Ρεαλιστής ο Σφαιρόπουλος

Μια ακόμη παράμετρος της πρώτης εκτός έδρας νίκης του Ολυμπιακού στο Top 16 ήταν η πολύ καλή τακτική προσέγγιση του στον αγώνα. Η ομάδα που οδηγεί αυτή τη στιγμή την κούρσα της Ισπανικής λίγκας και έχει νικήσει το τελευταίο 15νθήμερο και τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Τρέχει πολύ, ειδικά στο γήπεδο της, σουτάρει άσχημα (χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας σε ποσοστό στα σουτ τριών πόντων) και οι παίκτες της πάνε κατά κύματα στο επιθετικό ριμπάουντ (1η με 15 ανά αγώνα). Το πλάνο του Σφαιρόπουλου δεν είχε καθόλου… ποίηση αλλά μπόλικο ρεαλισμό. Χαμηλός ρυθμός, παιχνίδι μισού γηπέδου, εύκολο ρίσκο αφήνοντας τους σουτέρ της Μάλαγα να πετάνε τούβλα όλο το βράδυ στο καλάθι του Ολυμπιακού: 3/17 έγραψε το κοντέρ στο τέλος αλλά το ποσοστό είναι επιεικές αφού μπήκαν ένα-δύο στο φινάλε. Νωρίτερα η Μάλαγα είχε 1/15 σουτ τριών πόντων.

Στη μάχη των ριμπάουντ φαινομενικά ο Ολυμπιακός πήρε κακό βαθμό αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα 16 επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων δεν τον πλήγωσαν και δεν μπορούσαν να τον πληγώσουν αφού τα ποσοστά τους ήταν άθλια. Τι να της κάνουν τις δεύτερες ευκαιρίες. Ήθελαν και Τρίτη και τέταρτη ευκαιρία στην ίδια επίθεση μήπως και σκοράρουν. Αντίθετα, για τον Ολυμπιακό τα 12 επιθετικά ριμπάουντ ζύγιζαν το βάρος τους σε χρυσάφι. Ειδικά εκείνα τα μαζεμένα που μετέτρεψε σε καλάθια με φόλοου-καρφώματα ο αγριεμένος Οθέλο Χάντερ… Είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια ή αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της.

Κάπως έτσι λοιπόν για να επιστρέψουμε στα… ποιητικά η Μάλαγα έφτιαξε μια ελεγεία και ο Βασίλης μια… ραψωδία. Η όπως θα μπορούσαν να το περιγράψουν οι στίχοι του Καββαδία: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία.

Καλή χρονιά σε όλους. Ας είναι το 2015 μια χρονιά με μεγαλύτερη ελπίδα για όλους μας, περισσότερη ειρήνη στον πλανήτη και λιγότερα αδιέξοδα για τη χώρα μας. Και φυσικά ας είναι το 2015 άλλη μια καλή μπασκετική χρονιά.

Διαβάστε ακόμη

Μάλαγα-Ολυμπιακός 61-69

Ο Σπανούλης ξεπέρασε τον Γιασικεβίτσιους

Σχόλιο Τ. Μαγουλά: Χρυσή δουλειά

News 24/7

24MEDIA NETWORK