To παρασκήνιο μιας ανατροπής

O Δημήτρης Καρύδας γράφει το ρεπορτάζ της απόφασης του ΑΣΕΑΔ να κάνει εν μέρει αποδεκτή την προσφυγή της ΚΑΕ Άρης και σχολιάζει την κατάσταση που αυτή δημιουργεί.

To παρασκήνιο μιας ανατροπής
INTIME SPORTS

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα κατάσταση και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον που είναι εξαιρετικά πιθανό να μας απασχολήσει αρκετά συχνά. Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την άποψη που εκφράστηκε τις προηγούμενες ώρες ότι με αυτή την απόφαση ουσιαστικά απαγορεύεται στους διαιτητές να διακόπτουν παιχνίδια. Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία αυτής της καινοφανούς ιστορίας που κράτησε σαράντα μέρες νομίζω ότι η απόφαση του ΑΣΕΑΔ απαγορεύει στους διαιτητές στο μέλλον να διακόπτουν παιχνίδια ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ και αιτία. Ακριβώς δηλαδή όπως έπραξε στις 18 Οκτωβρίου ο διαιτητής Παναγιώτης Αναστόπουλος στο Αλεξάνδρειο.

Παρότι αυτή τη στιγμή το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα οι πληροφορίες που συνέλεξα υποστηρίζουν ότι οι εφέτες-μέλη του ανώτερου δικαστικού οργάνου για αθλητικά θέματα έκριναν με βάση τη λογική αλληλουχία των πραγμάτων. Δηλαδή, τα όσα έδειχνε (ή καλύτερα ΔΕΝ έδειχνε το βίντεο του αγώνα) και τα όσα γράφτηκαν στις εκθέσεις του κομισάριου Κώστα Τσούλη, του παρατηρητή της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας και της αστυνομίας. Η συνισταμένη όλων αυτών οδήγησε το ΑΣΕΑΔ στην απόφαση να μην λάβει υπόψη του το φύλλο αγώνα και τα όσα ανέφερε ως λόγους διακοπής του παιχνιδιού ο διαιτητής! Με απλά λόγια: Για πρώτη φορά στα χρόνια, το φύλλο αγώνα "σήκωσε" ανταπόδειξη κάτι που δεν νομίζω να έχει προηγούμενο αφού ως τώρα όλα τα δικαιοδοτικά όργανα υποστήριζαν το δόγμα "εφόσον γράφτηκε στο φύλλο αγώνα δεν είναι συζητήσιμο". Άλλη μια απόδειξη ότι με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ παύει η νομιμοποίηση του αλάθητου των διαιτητών…

Και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μου που είχε αναρτηθεί στo Contra.gr και υπάρχει φαντάζομαι σωσμένο στα αρχεία του σάιτ αλλά και λίγο αργότερα σε ρεπορτάζ του σάιτ είχε υποστηριχθεί η άποψη ότι ο Άρης τελικά δεν θα μηδενιζόταν. Δεν ήταν ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Είχα στην κατοχή μου από την πρώτη στιγμή όλο το φάκελο της υπόθεσης και νομίζω ότι τώρα που δεν μπορεί κανείς να σχολιάσει οτιδήποτε περί "δημιουργίας εντυπώσεων" είναι η ώρα να τα δημοσιοποιήσω…

Τα κοινά σημεία...

Οι δύο αναφορές για τα συμβάντα της 18ης Οκτωβρίου από τον κομισάριο Κώστα Τσούλη και τον εκπρόσωπο της ΔΕΑΒ Κώστα Κούτσαρη (αμφότεροι έχουν διατελέσει στο παρελθόν διαιτητές μπάσκετ) συμφωνούν σε ορισμένα βασικά σημεία.

-Στο θέμα της εκκένωσης του Αλεξάνδρειου ότι είχε επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι αν ο διαιτητής τελείωνε το ημίχρονο (απέμεναν ελάχιστα δευτερόλεπτα) στην ανάπαυλα θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση και των τελευταίων οπαδών του Άρη που είχαν μείνει στις εξέδρες και σύμφωνα με την εκτίμηση των δύο παραγόντων δεν ξεπερνούσαν τα 100 άτομα.

-Ο κομισάριος Κώστας Τσούλης υποστηρίζει ακόμη ότι ουδέποτε ρωτήθηκε από τον διαιτητή τόσο για το θέμα της εκκένωσης του γηπέδου, όσο και για το ζήτημα της διακοπής του αγώνα. Παρότι μετέφερε αρκετές φορές στον διαιτητή την εξέλιξη των κινήσεων της αστυνομίας δεν βρισκόταν στα αποδυτήρια του γηπέδου και πληροφορήθηκε την απόφαση για διακοπή του αγώνα από τον ίδιο τον Αναστόπουλο όταν πια είχε κλείσει το φύλλο αγώνα!

-Στην ίδια αναφορά ο κομισάριος υποστηρίζει ότι δεν είδε ποτέ το αντικείμενο που κτύπησε τον Αναστόπουλο και ότι παρότι συμβουλεύθηκε και τα ριπλέι της τηλεοπτικής μετάδοσης από τη Nova δεν φαίνεται πουθενά το πώς προήλθε ο τραυματισμός. Σημειώνω εδώ λόγω τηλεοπτικής εμπειρίας ότι σε κάθε τηλεοπτική μετάδοση αγώνα μπάσκετ υπάρχει η ευχέρεια ριπλέι από πέντε διαφορετικές κάμερες που καλύπτουν στην ουσία πέντε διαφορετικές γωνίες λόγω τοποθέτησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ δύσκολα και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μην αποτυπωθεί κάτι που συμβαίνει εντός ή πέριξ του αγωνιστικού χώρου.

-Σε ανάλογη λογική κινείται και η έκθεση που κατέθεσε η αστυνομία. Σημειώνεται μάλιστα ότι ήταν θέμα ελάχιστων λεπτών η οριστική εκκένωση του γηπέδου. Θα προσθέσω εδώ ότι μέσα στα αποδυτήρια των διαιτητών υπήρξε και εντονότατη διαφωνία μεταξύ του διαιτητή Παναγιώτη Αναστόπουλου και του αρχηγού της αστυνομικής δύναμης στο Αλεξάνδρειο. Με τον τελευταίο να λέει σε πολύ έντονο ύφος στον διαιτητή ότι ‘’μας ζήτησες να εκκενώσουμε το γήπεδο, το κάναμε και τώρα διακόπτεις τον αγώνα’’. Χωρίς να πάρει ουσιαστική απάντηση από τον διαιτητή.

Αυθαιρέτησε λοιπόν ο Παναγιώτης Αναστόπουλος; Προσωπικά πιστεύω ότι δεν αυθαιρέτησε. Είναι πολύ δύσκολο ένας διαιτητής να πάρει μια τόσο λεπτή απόφαση χωρίς να έχει ‘’κάλυψη’’. Δεν θα μπω στη λογική της θεωρίας που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Άρη Λευτέρης Αρβανίτης το ίδιο βράδυ και σύμφωνα με την οποία ο διαιτητής βρισκόταν σε…αποστολή από τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο επειδή η ομάδα του είχε ψηφίσει αντίθετα στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ. Και κανείς δεν μπορεί να ενστερνιστεί αυτή τη θεωρία για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί και δεν θα αποδειχθεί ποτέ. Παρόλα αυτά ο Παναγιώτης Αναστόπουλος μίλησε τηλεφωνικά μέσα από τα αποδυτήρια και πριν προχωρήσει στην οριστική διακοπή του αγώνα και πήρε έγκριση για τη διακοπή του παιχνιδιού.

Από όσα γνωρίζω δεν μίλησε με οποιοδήποτε στέλεχος ή τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, δεν μίλησε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Στέλιο Συμεωνίδη που βρισκόταν στο γήπεδο και παραδόξως εμφανίστηκε στα αποδυτήρια αρκετή ώρα μετά την διακοπή του παιχνιδιού. Το λογικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι την έγκριση των κινήσεων του διαιτητή επικύρωσε κάποιο άλλο μέλος της ΚΕΔ, πιθανότατα ένας εκ των Ζαβλανού, Κορομηλά που αποτελούν μαζί με τον Συμεωνίδη την ισχυρή τριανδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Απόδειξη ότι ουδέποτε ο διαιτητής κλήθηκε σε απολογία ή τιμωρήθηκε (έστω και σιωπηρά) για τη διακοπή του αγώνα. Ας μου επιτραπεί να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ούτε τώρα που η απόφαση του ΑΣΕΑΔ τον αφήνει έκθετο για τους λόγους της διακοπής του αγώνα.

Η συνέχεια στο παρκέ

Τι απομένει; Η συνέχεια της ιστορίας. Θα συνεχιστεί το ντέρμπι από τη στιγμή της διακοπής και με τις συνθήκες που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή στο φύλλο αγώνα (φάουλ παικτών κλπ.) ή θα ξεκινήσει από την αρχή; Σχετικά θα αποφανθεί η επιτροπή πρωταθλημάτων του ΕΣΑΚΕ αφού όμως ΠΡΩΤΑ παραλάβει το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ που θα εκτιμηθεί αναλόγως και θα έχει βαρύνουσα σημασία για την απόφασή της. Ας κάνω άλλη μια εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο καινούργιο στοιχείο και το ΑΣΕΑΔ έχει κρίνει με βάση τα όσα διαβάσατε παραπάνω το παιχνίδι θα συνεχιστεί από τη στιγμή της διακοπής.

Φυσικά, εδώ θα μπούμε σε ένα ελληνικής κοπής και δημιουργίας ‘’παραλογισμό’’. Για παράδειγμα μέσα στις ‘’ίδιες συνθήκες’’ αγώνα είναι η παρουσία των ίδιων διαιτητών οπότε μπορεί να γίνουμε μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού σκηνικού. Ο διαιτητής Αναστόπουλος θα επιστρέψει στο Αλεξάνδρειο για να συνεχίσει και να τελειώσει ένα αγώνα που ο ίδιος είχε διακόψει! Θα υπάρχει κόσμος στις εξέδρες ή θα γίνει δεκτό από την επιτροπή ότι η απόφαση του Αναστόπουλου για εκκένωση του γηπέδου παραμένει ισχυρή;

Παράλληλα, και επειδή κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποτέ ακριβώς θα ξαναμπούν στο γήπεδο οι δύο ομάδες τι θα γίνει αν μέχρι τότε έχει γίνει μια αλλαγή ξένου; Προφανώς, ο νέος ξένος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής αφού δεν αναφερόταν στο φύλλο αγώνα της 18ης Οκτωβρίου! Ήδη, ο ΠΑΟΚ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ο άδικα ζημιωμένος της υπόθεσης αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει τον τραυματισμένο Χαραλαμπίδη στο δεύτερο μέρος του ντέρμπι! Δυστυχώς και αυτό είναι ίσως το πιο εξωφρενικό μιας παράλογης ιστορίας ο αληθινά χαμένος μπορεί να αποδειχθεί ο….αθώος ο οποίος μάλιστα, προς τιμή του, είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν ήθελε να κερδίσει στα χαρτιά! Ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία συμμετοχή στο παιχνίδι και τώρα κινδυνεύει να το χάσει! Τελικά, ακόμη και αν θεωρητικά μιλώντας δεχτούμε ότι ο Αναστόπουλος ήθελε να λειτουργήσει βλαπτικά για τον Άρη το θύμα της υπόθεσης μπορεί να είναι ο…ΠΑΟΚ! Για όλα αυτά θα αποφανθεί η επιτροπή πρωταθλημάτων και όχι συνεντευξιαζόμενοι αναρμόδιοι όπως ο πρόεδρος της ΚΕΔ Στέλιος Συμεωνίδης που έσπευσε να κάνει δηλώσεις για την τύχη της συνέχειας του ντέρμπι. Αλλά σε μια ιστορία απόλυτου ελληνικού παραλογισμού αυτό είναι το μικρότερο δυνατό κακό!

Διαβάστε ακόμη:

Δεκτή η προσφυγή του Άρη από το ΑΣΕΑΔ

News 24/7

24MEDIA NETWORK