Τα κλειδιά είναι όντως στον Σίλβα

Ο Διονύσης Βερβελές σχολιάζει τα πεπραγμένα Σίλβα στον Ολυμπιακό και εξηγεί γιατί ο Πορτογάλος γράφει τη δική του ιστορία, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει το… βιβλίο.

Τα κλειδιά είναι όντως στον Σίλβα
Σίλβα-Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Γυρίζω το χρόνο πίσω, στις 2 Σεπτέμβρη. Τότε που στην επιστροφή μου στο Contra.gr είχα γράψει ένα θέμα με τίτλο "Και τώρα η σειρά του Μάρκο Σίλβα". Όντως, ήταν η σειρά του γιατί είχε δει πολλά από τα αιτήματά του στη διοίκηση των "ερυθρολεύκων" να υλοποιούνται. Η συνέχεια, λίγο πολύ γνωστή. Ο Πορτογάλος προπονητής, σήμερα, 110 ημέρες μετά, γράφει τη δική του ιστορία, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει το… βιβλίο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό δεν θα βιαστώ να τον αποκαλέσω νέο Μουρίνιο (έχω και μια τρέλα με αυτή τη μορφή βλέπετε).

Τι έχει κάνει ο Σίλβα ως τώρα… Έχει καταφέρει ουσιαστικά να πάρει το πρωτάθλημα. Με το "15 στα 15" στον πρώτο γύρο (εκτός και αν αλλάξει κάτι στην έφεση του Παναθηναϊκού), έφτασε τους 45 βαθμούς, βλέπει τους αντιπάλους του να έχουν απώλειες και η διαφορά δεν καλύπτεται. Εκτός και αν ο Ολυμπιακός φύγει μισό γύρο από το πρωτάθλημα και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θα τον πιάσουν, αν θα έχουν το απόλυτο οι διώκτες του. Η δουλειά εδώ έχει γίνει. Αυτό που απομένει, είναι το πώς θα διαχειριστεί την ομάδα στον δεύτερο γύρο.

Πάμε στον άλλο στόχο από την Ελλάδα. Στο Κύπελλο Ελλάδας, τις πρώτες ημέρες του Γενάρη θα τον περιμένουν τα Χανιά. Εκτός κι εντός έδρας, τσεκάρει το εισιτήριο για τους "8" και φυσικά πάντα έχει στο μυαλό του την κατάκτηση του νταμπλ. Είναι στους στόχους του, έχει αποδειχθεί πως τα θέλει όλα.

Στην Ευρώπη, θα είναι η δοκιμασία. Αντίπαλος η Άντερλεχτ. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι μια καλή ομάδα που, όμως, θα περιμένουμε να δούμε πως θα είναι τότε. Πέρσι ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Ντνίπρο στους "32" του Europa League. Φέτος, θέλει το κάτι παραπάνω. Γιατί δίχως υπερβολή, όλα αυτά τα καλά λόγια που έχουν ακουστεί και γραφτεί για τον Ολυμπιακό, μπορεί τέλη Φλεβάρη να τα… ψάχνετε στο google, αν στραβώσει κάτι στην Ευρώπη και η ομάδα δεν βγάζει καλή εικόνα παίζοντας καλό ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Ελλάδας. Ψιλά γράμματα για κάποιους, αλλά επειδή παρακολουθώ πολλά χρόνια από… κοντά τον Ολυμπιακό, βλέπω και τι γίνεται και πως το εισπράττει ο κόσμος.

Καμία σχέση με το παρελθόν

Ο Σίλβα ουσιαστικά τα έχει όλα πάνω του. Αυτός αποφασίζει και στην ομάδα φαίνεται πως τον ακούνε μια χαρά. Δεν υπάρχουν "θεματάκια" του παρελθόντος. Τότε που για παράδειγμα ο Μίτσελ δεν ήθελε να βλέπει κάποιους, αλλά από την ομάδα κέρδιζαν χρόνο. Συμβαίνει κι αυτό, για μένα δεν είναι απαραίτητα κακό. Η περίπτωση του Ντουρμάζ που έστω και από… σπόντα βγήκε ως νέα μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, εντάσσεται στην παραπάνω κατηγορία.

Πάμε έτσι να δούμε γιατί τα κλειδιά είναι όντως πλέον στον Σίλβα και αυτή δεν είναι μια ατάκα για να φτιάξει τίτλο σε πρωτοσέλιδα εφημερίδας. Φινμπόγκασον, Πουλίδο, Γιαννιώτας και Τζανδάρης που… πρόλαβαν ουσιαστικά τον Σίλβα στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, είναι κοντά στην πόρτα της εξόδου όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Οι δύο τελευταίοι δεν πήραν ευκαιρίες τον τελευταίο μήνα, σαν να περιμένουν απλά να δουν τι θα γίνει. Ο Ισλανδός θέλει να παίζει και ο Πουλίδο "ψάχνεται" για το Μεξικό. Κι αν ο Ολυμπιακός δεν είχε παλέψει πολύ για την περίπτωσή του, νομίζω πως ήδη θα τον είχαμε ξεχάσει. Οι τέσσερις παραπάνω που δεν κέρδισαν τον Σίλβα, από τη στιγμή που δεν θα συνεχίσουν (άντε να παραμείνει ο Πουλίδο μήπως… γυρίσει το χαρτί), ενισχύουν ουσιαστικά την αρχική άποψη του Πορτογάλου προπονητή.

Η περίπτωση Μανιάτη

Κάπως πιο… διαφορετική η περίπτωση του Μανιάτη γιατί ακόμη έχει τον τίτλο του αρχηγού. Ο ίδιος δεν αποκλείει τίποτα, στον Ολυμπιακό δεν λένε επίσης τίποτα, αλλά ο Σίλβα δεν… καίγεται. Ρεαλιστικά να το δούμε, ο Πορτογάλος δεν έδειξε και διάθεση να τον βάλει το τελευταίο διάστημα. Θα μου πείτε που; Έστω για λίγο σε ένα ματς πρωταθλήματος, στο Κύπελλο, μπορούσε να βρει χρόνο αν ήθελε. Η περίπτωση Μανιάτη δεν είναι απλή, κάθε άλλο. Μπορεί να δείτε αυτούς που τον αμφισβητούσαν για την απόδοσή του, τώρα να κάνουν σχόλια πως πρέπει να παραμείνει και να μην δοθεί σε άλλη ομάδα. Εγώ αυτό που βλέπω, είναι πως ο Σίλβα πιθανότατα θα του ανοίξει το δρόμο και πως ο Μανιάτης επειδή… βράζει και το αίμα του ως ποδοσφαιριστής, προφανώς να θελήσει να πάρει… πίσω τον χαμένο του εγωισμό (όσο δεν παίζει).

Να προσθέσω από το ρόστερ τρεις ακόμη. Τους δύο στόπερ, Αυλωνίτη και Γούτα, αλλά και τον Μπουχαλάκη. Ο τελευταίος από ενοχλήσεις σε… μικροενοχλήσεις, έχασε ουσιαστικά την εμπιστοσύνη που είχε κερδίσει στην αρχή, ενώ οι δύο πρώτοι καλύτερα και για τους ίδιους να πάρουν χρόνο συμμετοχής σε μια ομάδα από το να κάνουν τους… κομπάρσους στα διπλά του Ρέντη.

Μάγκας με τον Ερνάνι

Όπως καταλαβαίνετε από τη ροή του κειμένου, έχω πάρει… ανάποδα το ρόστερ του Ολυμπιακού. Συνεχίζουμε. Η ξεχωριστή περίπτωση του Ερνάνι. Αυτός που ήθελε ο προπονητής, που τον έφερε η διοίκηση τελευταία ημέρα των μεταγραφών, αλλά που δεν θα αφήσεις να σου… ισοπεδώσει το ρόστερ. Εδώ ο Σίλβα φέρεται πανέξυπνα. Πήγαινε σου λέει σπιτάκι, βρες τα με την Πόρτο, μίλα με Γκιμαράες, κάνε ό,τι θες, αλλά δεν θα χαλάσεις την ομάδα. Διαφορά δεν έκανε. Απογοήτευσε, αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες. Στο σημερινό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να είσαι "υδραυλικός" για να κάνεις καριέρα. Πρέπει να βοηθάς τους μπακ, να αμύνεσαι με όλη την ομάδα. Δεν δίνεις και κάτι μπροστά, δεν… καίγεσαι και παίζεις σαν να έχεις ημερομηνία λήξης, τελειώνεις και ο προπονητής κερδίζει πόντους. Κερδίζει γιατί εδώ δεν βγάζει εγωισμό την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να παραδώσει λίστα. Αμέσως, ξεχνιούνται και πολλοί και δεν σου ασκούν κριτική του στυλ "γιατί Ερνάνι και όχι… Κολοβός". Δίνοντας παράλληλα και χρόνο στον Κολοβό τελευταία, έτσι; Είναι και Έλληνας, μας αρέσει αυτό. Όπως ίσως να μας άρεσε περισσότερο και το "Τζανδάρης αντί Ζντιέλαρ", αλλά ο κόουτς ξέρει και αποφασίζει.

Πάμε και στην… αποκάλυψη. Μπαίνει ο Τσιμίκας, παίρνει ευκαιρίες, κάνει ντεμπούτο και στο πρωτάθλημα. Τι συζητάμε επί σειρά ετών; "Διονύση μπορεί να παίξει κάποιο από τα παιδιά που μπήκαν από την Ακαδημία;", μία από τις κλασσικές ερωτήσεις. Σε live chat, στο ραδιόφωνο, στην παρέα, παντού. Ο Τσιμίκας αρέσει, έχει καλά στοιχεία και πέντε ματς να πάρει ως το τέλος της χρονιάς, θα λες πως του έδωσα ευκαιρίες. Και δίνει και πόντους στον προπονητή και αυτός, λόγω της πίστης σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που δείχνει ότι μπορεί…

Μια κλειστή ομάδα και… δύο πινελιές

Αν λοιπόν αφήσουμε εκτός τους τρεις τερματοφύλακες που ξέρουν πως παίζει ένας, τι μας μένει; Δείτε το… ταμείο, για να καταλήξουμε σε όλο αυτό που βλέπουμε ως τώρα και γιατί ο Σίλβα ενισχύεται.

Στην άμυνα Μποτία, Ντα Κόστα, Σιόβας, Ομάρ, Μαζουακού και Σαλίνο.

Στη μεσαία γραμμή Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Καμπιάσο και πιο δημιουργικά Φορτούνης, Τσόρι.

Στα άκρα; Ντουρμάζ, Πάρντο, Σεμπά, σας βάζω και τον Φουστέρ εγώ. Και μπροστά μένει ο Ιντέγε.

Ο Σίλβα θα επιβεβαιώσει πως κάνει κουμάντο για τα καλά με ό,τι ακολουθήσει και θα φανεί σε λίγες ημέρες. Θα φύγουν αρκετοί από αυτούς που δεν έπαιξαν. Θα στηριχθεί σε αυτή την "κλειστή ομάδα" και ουσιαστικά, μπορεί να πάει σε δύο… πινελιές. Με τη μία να είναι δεδομένα του επιθετικού, με έναν που δεν θα παραπονιέται που δεν θα παίζει βασικός, αλλά που και αν μπει να παίξει στα… Χανιά και με τον… Λεβαδειακό, θα μπορεί να σκοράρει. Η άλλη… πινελιά είναι το θέμα που θα είναι. Γιατί αν στα άκρα ο Ντουρμάζ θα μπει και στη λίστα για το Europa League, οι περισσότεροι φωνάζουν και ζητούν στόπερ. Για να δούμε… Απλά κι από αυτή την εξέλιξη, θα καταλάβουμε πως ο Σίλβα τελικά όντως έχει πάρει τα κλειδιά και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης από τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Ο Ολυμπιακός ζήτησε 20εκ για τον Πουλίδο!"

Ελαμπντελαουί: "Καλή πορεία στην Ευρώπη"

News 24/7

24MEDIA NETWORK