Η Φιλαδέλφεια, η προσμονή και οι... κορμοράνοι

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την ΑΕΚ που συναντιούνται ξανά σε βελτιωμένες -και για τις δύο- συνθήκες σε ένα κλίμα προσμονής, με ελάχιστες πλέον αντιρρήσεις.

Η Φιλαδέλφεια, η προσμονή και οι... κορμοράνοι
INTIME SPORTS

Και μόνο το γεγονός ότι στην ευρύτερη κοινωνία της ΑΕΚ δημιουργείται απογοήτευση γιατί η ψήφιση του σχεδίου νόμου για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας θα γίνει μετά και όχι πριν τις εκλογές, είναι μία επιτυχία. Οι διαβεβαιώσεις που πήρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Γιάννη Μανιάτη μετουσιώθηκαν σε πράξη μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου την Παρασκευή στη Βουλή και πλέον τα πάντα είναι θέμα χρόνου.

Ανοίγει η Βουλή μετά τις εκλογές, ψηφίζεται το νομοσχέδιο και μπαίνουν οι μπουλντόζες. Αυτό περιμένουν μόνο οι άνθρωποι που «τρέχουν» το πρότζεκτ της κατασκευής του γηπέδου, με την ΑΕΚ και τη Νέα Φιλαδέλφεια να μετρούν αντίστροφα προκειμένου να συναντήσουν ξανά η μία την άλλη.

Λιγότερα εμπόδια, ισχυρότερο πρότζεκτ

Τα εμπόδια, σε σχέση με αυτά που συνάντησε η ΑΕΚ την τελευταία φορά που επιχείρησε να κατασκευάσει ξανά το «σπίτι» της στο οικόπεδο, το οποίο ανήκει στο μητρικό σωματείο, είναι εμφανώς λιγότερα. Αφενός η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στην κεφαλή του πρότζεκτ έχει …διαφορετική –επιεικώς- βαρύτητα από τη φιγούρα του Γρανίτσα το 2003 και αφετέρου η τοπική κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας, αντιλήφθηκε πως το όραμα της κατασκευής του γηπέδου αποτελεί σύμμαχο και όχι εχθρό για αυτή.

Κινητικότητα ξανά

Κάνοντας μια βόλτα στη Νέα Φιλαδέλφεια αυτή την εποχή, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι μία από τις must συζητήσεις των κατοίκων αλλά και των θαμώνων, είναι η αναζήτηση επιδότησης για έναρξη επιχείρησης. Η ενδεχόμενη κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στην περιοχή, οι 30.000 που θα βρίσκονται στην πόλη κάθε δύο Κυριακές τον μήνα και οι όποιες χιλιάδες την επισκέπτονται καθημερινά για τις υπόλοιπες χρήσεις του γηπέδου (μουσεία, μπουτίκ, εστιατόρια, καφετέριες κλπ) αποτελούν σοβαρό κίνητρο για κάποιον επίδοξο επιχειρηματία.

Η Φιλαδέλφεια, η προσμονή και οι... κορμοράνοι

Όπως αυτή η μεγάλη βάση κόσμου που θα προσελκύσει το έργο, αποτελεί σοβαρό κριτήριο ελπίδας για τους υπάρχοντες επιχειρηματίες, μιας περιοχής που μαραζώνει από το 2003. Μόνο με τις εξαγγελίες της κατασκευής του γηπέδου, έχουν ανοίξει πέντε μαγαζιά σε ακτίνα 100 μέτρων, στο ύψος του γηπέδου της ΑΕΚ. Από την οδό Φωκών (το ύψος της παλιάς σκεπαστής εξέδρας δηλαδή) μέχρι το άλσος. Σε περιοχή που δεν θεωρείται ιδιαίτερα εμπορική για την πόλη, ειδικά μετά την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» το 2003. Όταν ερήμωσε οριστικά.

Μαγαζιά με κατεβασμένα ρολά, ένα οικόπεδο σε άθλια κατάσταση λες και γκρεμίστηκε από κάποιον που ήθελε να …εκδικηθεί το γήπεδο, εστία μικροβίων, φωλιά ζωυφίων που έγινε ένα με το πάρκινγκ των σκουπιδιάρικων του Δήμου μεταξύ γηπέδου και άλσους. Ένα γεωγραφικό εμβαδόν που δεν είχε τίποτα να προσφέρει πέραν από το παρελθόν του…

Για παράδειγμα το ΠΡΟ-ΠΟ του Σίμου…

Ο κ. Βαλσαμάκης είναι άγνωστος στη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της ΑΕΚ. Με το επώνυμο. Με το μικρό του όνομα, όμως, ο Σίμος είναι γνωστός στον «κιτρινόμαυρο» μικρόκοσμο –και- λόγω του ΠΡΟΠΟτζήδικου που μετακόμισε τρεις φορές αλλά δεν έφυγε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 μέτρων από την ιστορική έδρα της «Ένωσης». Η τελευταία …στάση του ΠΡΟΠΟ είναι επί της Λεωφόρου Δεκελείας, περίπου στο ύψος της παλιάς θύρας 21.

«Χωρίς ίχνος υπερβολής, τότε με τον τζίρο μίας Κυριακής που έπαιζε η ΑΕΚ εντός έδρας αγώνα, βγάζαμε έναν μήνα. Τώρα δουλεύουμε ένα μήνα για να βγάλουμε μία Κυριακή…» λέει ο ίδιος, βιώνοντας από πρώτο χέρι τη διαμόρφωση του χάρτη της πόλης, μετά τη μεγάλη και βαρύγδουπη φυγή της ΑΕΚ από αυτή.

Η Φιλαδέλφεια, η προσμονή και οι... κορμοράνοι
INTIME SPORTS

Πλέον Φιλαδέλφεια και ΑΕΚ ετοιμάζονται να γίνουν ξανά ένα, μέσα σε ένα περιβάλλον υγείας και για τους δύο. Η μεν Φιλαδέλφεια προσελκύοντας κόσμο, χρήματα, ζωή και η δε ΑΕΚ αποκτώντας ένα σύγχρονο γήπεδο μέσα σε συνθήκες που την ευλόγησε ο …Θεός να έχει: Δίπλα σε ένα δάσος, το οποίο θα προστατεύει και θα συντηρεί η ίδια. Οι αντιρρήσεις, έστω και ασθενέστερες υπάρχουν. Όπως υπήρχαν και στο γήπεδο Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Μπορεί η αιτία που δεν προχώρησε –και- εκείνο το έργο να μην ήταν οι …κορμοράνοι. Ωστόσο η προσέγγιση των αντιφρονούντων είχε την ίδια λογική με αυτή που εκφράζεται χαμηλοφώνως και στη Νέα Φιλαδέλφεια του σήμερα. Ας πρυτανεύσει η λογική…

Διαβάστε ακόμη:

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το γήπεδο της ΑΕΚ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK