Ένα διπλό, μια φουρτούνα και δύο δεξιά μπακ
Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το διπλό της ΑΕΚ στο Αλκαζάρ και για την απόκτηση του Ροντρίγκο Γκάλο που ανακοινώθηκε μετά το ματς της ομάδας στη Λάρισα.
Μετά από ένα πρόχειρο υπολογισμό χωρίς να έχω κρατήσει σημειώσεις και βλέποντας το ματς του Αλκαζάρ από κοντά, θυμάμαι μόλις δύο φάσεις της ΑΕΚ. Η μία σοβαρή και η άλλη ψιλοσοβαρή. Και οι δύο δημιουργήθηκαν από τα πόδια του Αραβίδη, τη μία τη σπατάλησε ο Λαμπρόπουλος με κεφαλιά και την άλλη ο Ανάκογλου με ένα σουτ το οποίο κόντραρε και η μπάλα πέρασε κόρνερ.
Το εντυπωσιακό γκολ του Πλατέλλα και ο εντυπωσιακός Ανέστης του δευτέρου ημιχρόνου, ήταν δύο στοιχεία τα οποία ήταν αρκετά για να δώσουν στην ΑΕΚ τη νίκη και την πρωτιά στη διαδικασία των play-off παρότι η «Ένωση» πραγματοποίησε το χειρότερό της δεύτερο ημίχρονο στη Football League.
H Λάρισα… βομβάρδιζε, ο Ανέστης έσωσε και με το παραπάνω την παρτίδα βελτιώνοντας και τη δική του εικόνα που στο πρώτο ημίχρονο είχε πληγωθεί από τον κακό του υπολογισμό σε ένα γύρισμα του Κολοβέτσιου με κεφαλιά, δίνοντας ένα ανόητο έμμεσο στον αντίπαλο.
Εν πάση περιπτώσει η χθεσινή ιστορία στη Λάρισα (όπως και κάθε αγώνας της ΑΕΚ στα play-off) είχε δύο εκδοχές.
Μετράνε οι βαθμοί, όχι το καλό ποδόσφαιρο
Aφενός σε μια κατηγορία όπως η Football League, αυτό που πρέπει να απασχολεί την περαστική ΑΕΚ, είναι να γεμίζει το σακούλι, να μην κοιτάει πίσω και να ξεμπερδεύει. Οι αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, γίνεται δουλειά ήδη για να βελτιωθεί η ΑΕΚ στα αδύναμα σημεία της.
Αλλά…
Όπως και αν προσεγγίζει κανείς την κατάσταση, η εικόνα με την ΑΕΚ να αμύνεται στο μισό γήπεδο και τη Λάρισα να παίζει μονότερμα και να μην καταφέρνει να πάρει έστω έναν βαθμό καθαρά λόγω Ανέστη, δεν μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή, ούτε να συνηθιστεί.
Σημασία, πάντως, έχει το αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ πήρε τους τρεις βαθμούς, εκμεταλλεύτηκε στο απόλυτο την ήττα του Ηρακλή στη Ριζούπολη και είναι μόνη πρώτη. Όχι ότι έκανε και κανένα τεράστιο κατόρθωμα, αλλά καλό είναι να θυμούνται όσοι αμέσως μετά το Καυτανζόγλειο έσπευσαν να βγάλουν το… πόρισμα για την «υπερεκτιμημένη ΑΕΚ που νικούσε μόνο στον εύκολο όμιλο». Τόσο το γεγονός ότι αυτή η πολύ κακή ΑΕΚ των play-off βρίσκεται μόνη της και με βαθμολογικό αέρα στην πρώτη θέση όσο και η ήττα του γηραιού από τον Απόλλωνα τους εξέθεσαν.
Κορυφαίος Ανέστης
Στο πρώτο ημίχρονο απέδειξε ότι η ΑΕΚ θέλει τερματοφύλακα με την απερισκεψία του να θέσει την ομάδα σε κίνδυνο μετά από ένα… καθημερινό γύρισμα του Κολοβέτσιου. Στο δεύτερο υπενθύμισε όλα εκείνα τα στοιχεία που ανάγκασαν τους ανθρώπους της ομάδας να τον πιστέψουν. Τεράστια προσόντα, εξαιρετικός στα ενστικτώδη και με μεγάλο μέλλον.
Για την ώρα όμως οι αδυναμίες του στις εξόδους, το πρόβλημα με τη μπάλα στα πόδια και το κόλλημα του μυαλού που κάνει αρκετά συχνά στις εμφανίσεις του αδικώντας την εικόνα του, ωθούν την ΑΕΚ στο να ακολουθήσει μια πιο σίγουρη λύση στα γκολπόστ ενόψει της νέας σεζόν.
Το ίδιο λάθος, παρόμοια περίπτωση
Στο 23’ ο διαιτητής Κουτσιαύτης λανθασμένα δεν καταλόγισε πέναλτι στην κλοτσιά του Μελισσά στην πλάτη του Λαμπρόπουλου. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στον περασμένο αγώνα της ΑΕΚ, απέναντι στον Απόλλωνα στην Καλογρέζα μετά από ανατροπή του Μπακάκη.
Μεταγραφή Γκάλο
Λίγο πριν το πούλμαν της ΑΕΚ, βγει στην Εθνική Οδό φεύγοντας από το Αλκαζάρ για να πάρει την ευθεία για την καθιερωμένη στάση στον Καραβόμυλο, η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανακοίνωνε την απόκτηση του Ροντρίγκο Γκάλο.
Όπως και αν τη δει κανείς, πρόκειται για μία δυνατή κίνηση. Αρχικά δεν είναι λίγο να περιμένεις Ανδρεόπουλο και να σου… ξημερώνει Γκάλο. Στα πιο ουσιαστικά, ο Γκάλο είναι μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που δίνει αρκετές δυνατότητες στον προπονητή. Αυξάνει τις ποιοτικές λύσεις του στο δεξί άκρο της άμυνας ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να «αντιγράψει» την επιτυχημένη δεξιά πλευρά του Παναιτωλικού της περασμένης αγωνιστικής σεζόν. Με τον Γκάλο σε ρόλο μπακ, δηλαδή, και με τον Μπακάκη μπροστά του.
Βέβαια στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ένα θέμα, αφού είναι άγνωστο το αν ο Μπακάκης μπορεί να εξελιχθεί στον σούπερ εξτρέμ που ψάχνει η ΑΕΚ. Αν χάσει τα πρώτα μέτρα της επιτάχυνσής του, χάνει το σημαντικότερο όπλο του και ενδεχομένως να τα βρει μπαστούνια όπως τα βρήκε και ο Ράμος όταν ο Δώνης επιχείρησε να κάνει κάτι παρόμοιο παλαιότερα.
Από εκεί και πέρα η πληροφόρηση που υπάρχει αναφέρει ότι η ΑΕΚ θα κινηθεί για εξτρέμ, ανεξαρτήτως τα σενάρια που δημιουργεί η απόκτηση του Γκάλο. Συνεπώς με τον Βραζιλιάνο ο Δέλλας απλώς αυξάνει τις αξιόπιστες λύσεις του στο δεξί μπακ. Για μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει, το πρώτο ζητούμενο είναι να αντέξει. Άρα αναζητά πολλές σοβαρές λύσεις. Από δεξιά μπακ με Μπακάκη και Γκάλο είναι πλέον υπερπλήρης η ΑΕΚ. Όπως συμβαίνει και στα χαφ. Με Γιόχανσον, Σιμόες, Κορδέρο, Ανάκογλου, Τζανετόπουλο είναι φουλ.
Αν ακολουθήσει την ίδια λογική των πολλών -σοβαρών- λύσεων και στις υπόλοιπες θέσεις που υπάρχουν αδυναμίες, τότε ίσως καταφέρει να γίνει πιο ανταγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ κι από όσο θα περίμενε η ίδια η ΑΕΚ.