Η μεγάλη... σπίθα του Φετφατζίδη

Ο Γιάννης Ντάλλας γράφει για την πρώτη φιλική δοκιμασία της Εθνικής ενόψει Μουντιάλ και την απόδοση του Γιάννη Φετφατζίδη που σκόρπισε χαμόγελα.

Η μεγάλη... σπίθα του Φετφατζίδη
INTIME SPORTS

Ποτέ ένας φιλικός αγώνας δεν αποτέλεσε αποκλειστικό -και κυρίως ασφαλές- κριτήριο συμπερασμάτων ενόψει μιας μεγάλης διοργάνωσης. Τι πιο χαρακτηριστικό από το 4-0 της Ολλανδίας στην Ελλάδα πριν από το Euro 2004.

Αφορμή για χαμόγελα

Τα 90 λεπτά στην Λισαβόνα δεν έχουν τίποτα να μας πουν για το αν η Ελλάδα θα κάνει καλή πορεία στην Βραζιλία. Μας έδωσαν, όμως, μια εικόνα για τους πιο φρέσκους και τους πιο διψασμένους ποδοσφαιριστές και κυρίως μας έδωσαν μια μεγάλη αφορμή για να χαμογελάμε.

Αιτία ήταν χωρίς αμφιβολία κερδίζει ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ένα παιδί που έσωσε στο παρά πέντε την καριέρα του. Σε μια εποχή που είχε βαλτώσει στον Ολυμπιακό και είχε εγκλωβιστεί στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα των πρωτοσέλιδων και του «νέου Μέσι», έφυγε για την Τζένοα και απέκτησε ιταλική φινέτσα στο παιχνίδι και στο σκεπτικό του.

Απελευθερωμένος, πιο ουσιαστικός από ποτέ, χωρίς πίεση και άγχος να αποδείξει πράγματα που δεν είναι. Από τον τρόπο που έτρεξε τα πρώτα του μέτρα όταν και τον έβαλε στον αγώνα ο Σάντος, φάνηκε ότι πλέον αποπνέει άλλον αέρα.

Έχει τη σπίθα

Ο Φετφατζίδης μοιάζει να έχει την πιο μεγάλη σπίθα από τους 23 που ταξιδεύουν στη Βραζιλία. Είναι αυτός που θέλει -και μπορεί- να χαρεί αυτή τη συμμετοχή περισσότερο: το ζει για πρώτη φορά, έχει φοβερό ταλέντο το οποίο εξέλιξε σημαντικά μέσα από την τακτική δουλειά που έγινε πάνω του στην Ιταλία, ενώ η φρεσκάδα σε συνδυασμό με την ηλικία του είναι στοιχεία που επιτρέπουν στον Σάντος να τον σκεφτεί για την 11άδα.

Τα λεπτά που έπαιξε ο Φετφατζίδης στο Νασιονάλ της Πορτογαλίας ήταν αρκετά για να αντιληφθούν οι Έλληνες ότι στη Βραζιλία μπορεί και να δουν κάτι διαφορετικό σε αυτή την ομάδα. Οι πιθανότητες είναι με το ταλέντο του μεσοεπιθετικού της Τζένοα. Ο «αέρας» του βελτιωμένου, ωριμότερου και αποφασισμένου «Φέτφα» θα φανεί πολύτιμος στον Σάντος, στην Εθνική, στους φιλάθλους.

Θεμέλιο

Ο «αέρας» του Φετφατζίδη είναι ένα γερό θεμέλιο, αλλά φυσικά δεν φτάνει από μόνος του για να δώσει μια πρόκριση ή μια επιτυχία. Το σύνολο θα καθορίσει τα σπουδαία και σε αυτό το Μουντιάλ. Και στο σύνολο θα παίξουν ρόλο πολλές παράμετροι όπως η κατάσταση του Μήτρογλου, η καθαρή σκέψη του Σαμαρά, η καλή λειτουργία της μεσαίας γραμμής και η συγκροτημένη άμυνα.

Στο φιλικό με την Πορτογαλία ο Μήτρογλου δεν φάνηκε, ο Σαμαράς δεν έκανε τη διαφορά, τα χαφ δεν κράτησαν μπάλα ούτε έκαναν παιχνίδι, ενώ και η άμυνα σε αρκετές στημένες μπάλες είχε προβλήματα στις εναέριες διεκδικήσεις. Όλα αυτά όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από φιλικό σε επίσημο αγώνα…

Διαβάστε ακόμη:

Σάντος: "Κρατάμε το δεύτερο μέρος"

Πορτογαλία-Ελλάδα 0-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK