Η ζωή χωρίς Ντάρντεν και Παπαπέτρου

Δύο εβδομάδες πριν από τον προημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός εμφάνισε συγκεκριμένες αρετές και συγκεκριμένες ελλείψεις κόντρα στη Μάλαγα. Ο Γιώργος Συρίγος εντοπίζει το πρόβλημα στις απουσίες των Παπαπέτρου και Ντάρντεν αλλά εξάρει και την ομοιογένεια των "ερυθρόλευκων".

Η ζωή χωρίς Ντάρντεν και Παπαπέτρου

Σε ένα φιλικό προετοιμασίας, ακόμα και απέναντι σε ομάδα Ευρωλίγκας, όλα επιτρέπονται. Να χρησιμοποιείς, για παράδειγμα, σχήματα που, υπό κανονικές συνθήκες, πιθανότατα μονάχα σε καταστάσεις ανάγκης θα επιστρατεύσεις στο παρκέ. Ή να προσπαθείς να φτιάξεις φάσεις που είναι έξω απ’ το βασικό ρεπερτόριο των παικτών που καλούνται να τις ολοκληρώσουν.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν δίστασε να πειραματισθεί κόντρα στη Μάλαγα. Την ώρα που η ισπανική ομάδα «έχτιζε» τη διαφορά στην τρίτη περίοδο, ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε τους δύο του σέντερ (Ντάνστον, Χάντερ) μαζί στο παρκέ. Νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει ακόμα και τον Κατσίβελη στην θέση «3», ψάχνοντας λύσεις για το κενό που έχουν δημιουργήσει οι τραυματισμοί του Ντάρντεν και του Παπαπέτρου.

Αυτό είναι άλλωστε το νόημα των φιλικών. Να προσπαθήσεις να κερδίσεις, όχι το παιχνίδι, αλλά καινούρια πράγματα. Ορισμένα απ’ αυτά, ωστόσο, ας μην γελιόμαστε, ο Ολυμπιακός θα τα χρειαστεί εδώ και τώρα, αφού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα επισκεφτεί το ΟΑΚΑ για τον προημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Γράφαμε χθες ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι απ’ τις λίγες ομάδες της πρώτης βαθμίδας της Ευρωλίγκας που η εικόνα που παρουσιάζουν στα φιλικά είναι ενδεικτική εκείνης που θα δούμε όταν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις τους, αφού έκανε περιορισμένες αλλαγές και τροποποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό όμως διαβάζεται κι ανάποδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, εντοπίζονται ευκολότερα και τα αρνητικά.

Η ζωή χωρίς Ντάρντεν και Παπαπέτρου

Ο Ματ Λοτζέσκι χρεώθηκε ξανά με ένα γρήγορο δεύτερο φάουλ και ο Ολυμπιακός έμεινε γυμνός στο «3». Ντάρντεν και Παπαπέτρου αποτελούν «κλειδιά» για την επιθετική άμυνα που θέλει να παίξει ο προπονητής του Ολυμπιακού, αφού είναι δύο απ’ τους πιο αθλητικούς παίκτες που διαθέτει στο φετινό ρόστερ του.

Το έλλειμμα μεγέθους, ταχύτητας και δύναμης ήταν εμφανέστατο απέναντι στους φόργουορντ της ισπανικής ομάδας (με πρώτο και καλύτερο τον Κουζμίνσκας) και περιόρισε σημαντικά την ικανότητα της ελληνικής ομάδας στο αμυντικό ριμπάουντ και στην άμυνα της αδύνατης πλευράς. Χωρίς αυτούς τους δύο και με τον Πρίντεζη να είναι ακόμα φανερά ανέτοιμος έπειτα απ’ την συμμετοχή του στο Μουντομπάσκετ, ο Ολυμπιακός θα «τρώει ξύλο» μέσα στη ρακέτα – και γενικότερα σε παιχνίδι επαφών όπως το χθεσινό - και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να ανταποδώσει.

Η ποιότητα και ο υψηλός βαθμός ομοιογένειας και συνοχής είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Πειραιώτες. Απ’ τα 17 καλάθια που σημείωσαν στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στη Μάλαγα, τα 15 ήρθαν από ασίστ. Πήγαν όμως μόλις μία φορά στην γραμμή για βολές (και 5 συνολικά σε 40 λεπτά) και έχασαν κατά κράτος τις μάχες των ριμπάουντ. Προσθέστε και τα πολλά εύκολα λάθη της τρίτης περιόδου, όταν η ομάδα του Πλάθα ανέβασε αισθητά την πίεσή της και έχετε όλα αυτά που καλείται να λύσει (ή εν πάση περιπτώσει να κρύψει σε έναν βαθμό) ο Γιώργος Μπαρτζώκας μέσα στις επόμενες μέρες.

Διαβάστε ακόμη

Μπαρτζώκας: Βοηθάμε τους διεθνείς

News 24/7

24MEDIA NETWORK