Η "καυτή πατάτα" του Euro 2012

Η "καυτή πατάτα" του Euro 2012
Σε μια καφενειακού επιπέδου προσέγγιση στην απώλεια του Euro 2012 θα μπορούσαμε να ρίξουμε την ευθύνη στους δημοσιογράφους και στα διεθνή κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο.

Φταίει και το Contra.gr για την αναδημοσίευση του άρθρου του FourFourTwo, φταίει το γερμανικό περιοδικό Spiegel που αφιερώνει ένα σεβαστό άρθρο του στις σχέσεις οργής του Ντέμη με τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, φταίει και η γερμανική εφημερίδα Welt που αναδημοσιεύει τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» για τον ΣΔΟΕ που ελέγχει μια λίστα 1.200 ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κερδίσει περισσότερα από 100.000 ευρώ έκαστος στο στοίχημα, και μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται «εκλεκτοί» ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, μπράβοι της νύχτας, μέλη της «παράγκας» και δημοσιογράφοι! Οι «ελεγχόμενοι» δήλωσαν ότι κέρδισαν από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι και τον Ιούνιο του 2004 συνολικά 536 εκατ. ευρώ και η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ ως «κρατικό πλυντήριο παράνομου χρήματος».

Η βία, η παρανομία, οι παράγκες και τα πάσης φύσεως σκάνδαλα με επίκεντρο το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως η ατιμωρησία τους, δεν είναι μυστικό. Μόνο όσοι στρουθοκαμηλίζουν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Δεν φταίνε εκείνοι που τα γράφουν, αλλά εκείνοι που τα κάνουν. Ιδιαίτερα αν νομίζουν ότι χώνοντας το κεφάλι τους στην άμμο μπορούν να εξαφανιστούν και όλες τους οι… ακαθαρσίες!

Επί της ουσίας τώρα! Τι έγινε και χάθηκε το Euro 2012; Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης δήλωσε ότι «έγινε μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία», ωστόσο μάλλον υπερβάλλει. Οι κύριοι λόγοι της παταγώδους αποτυχίας είναι απλοί:

1. Η ΕΠΟ δεν δούλεψε καθόλου. Η εικόνα μιας ομοσπονδίας δεν φτιάχνεται από μια διάκριση, όπως η κατάκτηση του Euro 2004. Το τρόπαιο το κατέκτησαν οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό τιμ. Η ομοσπονδία απλώς τους άφησε να δουλέψουν με την ησυχία τους, πράγμα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, αλλά όχι για τις ποδοσφαιρικά πολιτισμένες χώρες. Η εικόνα της ΕΠΟ στην UEFA αμαυρώνεται συνεχώς από τα καμώματα των συλλόγων που δεν πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές τους, από τα πρόστιμα που πέφτουν σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό ματς ελληνικής ομάδας, αλλά πρωτίστως από ατέρμονη διαμάχη της με την πολιτεία. Το γεγονός ότι η ΕΠΟ απείλησε ακόμη και με αναστολή διεξαγωγής όλων των πρωταθλημάτων επειδή δεν έλαβε τα τελευταία δύο χρόνια τις κρατικές επιχορηγήσεις που της αναλογούν. Παράλληλα η ΕΠΟ δεν αξιοποίησε κανένα από τα στελέχη που είχαν χρησιμοποιηθεί στην συνδιεκδίκηση με την Τουρκία του Euro 2008. Κάποιοι από εκείνους τους ανθρώπους είχαν όχι μόνο εμπειρία, αλλά και «έτοιμες» επαφές στην UEFA.

2. Η αντίθεση δηλώσεων και πράξεων της πολιτείας. Ο πρωθυπουργός διακηρύσσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα, ωστόσο ο υπεύθυνος υπουργός ανοίγει μέτωπο με την UEFA και τη FIFA και με την παρέμβασή του στα εσωτερικά του ελληνικού ποδοσφαίρου ουσιαστικά μετατρέπεται στον υπ’ αριθμό ένα εχθρό της ΕΠΟ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει σε καραντίνα από τη FIFA αν δεν εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με το καταστατικό της διεθνούς ομοσπονδίας μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο! Η διαμάχη των δύο πλευρών συζητήθηκε ακόμη και σήμερα (Τρίτη) στην κρίσιμη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής.

3. Οι ιταλοί απέδειξαν εμπράκτως ότι ήθελαν περισσότερο τη διοργάνωση. Ετσι φρόντισαν να αφήσουν εκτός διεκδίκησης τόσο την Τουρκία που είχε σαφώς καλύτερο φάκελο από την Ελλάδα, όσο και τη δική μας υποψηφιότητα. Οι Ιταλοί εκτός από την προώθηση του δικού τους φακέλου, φρόντισαν να αναδείξουν και την κατάλληλη στιγμή να τονίσουν στους «δικούς τους» ανθρώπους τα αρνητικά των υπολοίπων.

4. Μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες: το χαμηλό ενδιαφέρον των φιλάθλων για το ελληνικό πρωτάθλημα, η αδυναμία πάταξης της βίας, ο ανεπαρκής αριθμός ξενοδοχείων στην Πάτρα που θα αναλάμβανε τη διοργάνωση ενός ημιτελικού και ενός προημιτελικού αγώνα του Euro 2012, ώστε να «αντέξει» το βάρος των χιλιάδων επισκεπτών. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα Ιωάννινα που θα διοργάνωναν τρεις αγώνες της πρώτης φάσης του Euro 2012, στα οποία δεν υπάρχει ούτε καν σιδηροδρομική πρόσβαση! Στην Αθήνα οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν χαρακτηριστεί υπερβολικά ακριβές. Τα πέντε από τα γήπεδα που έχουν προταθεί έχουν «ανοιχτές» εξέδρες και στίβο. Σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει ικανός αριθμός προπονητικών κέντρων και ξενοδοχείων που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν τις 16 φιναλίστ. Όλα αυτά με μια πρώτη ματιά…

Η διοργάνωση του Euro 2012 αποδείχθηκε μια καυτή πατάτα. Τόσο για την ΕΠΟ όσο και για το υφυπουργείο Αθλητισμού. Απομένει να δούμε ποιον θα κάψει…

News 24/7

24MEDIA NETWORK