Λεφτά, υπάρχουν για το γήπεδο;

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το κυβερνητικό πλάνο που έλειπε σχετικά με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή και στέκεται σε μια... ασήμαντη λεπτομέρεια: Τα λεφτά απόπου θα βρεθούνε;

Λεφτά, υπάρχουν για το γήπεδο;
simitis

ΠΑΤΑΓΟΣ. Θρίαμβος. Αλλού το όνειρο κι αλλού τα θαύμα. Στην ΑΕΚ είναι που ψάχνουνε να βρούνε το κουτί με τα σπίρτα, σχετικά με τη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Λεωφόρο θα πέσουνε τα τσιμέντα. Για να φτιαχτεί το καινούργιο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο Γουδή. Τέσσερα χρονάκια υπομονή θα κάνουνε τα εκατομμύρια των πράσινων καρδιών, για να θυμηθούμε τον συχωρεμένο τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Που ήθελε να φτιάξει το γήπεδο στον Βοτανικό. Ο Σύριζα λοιπόν, που είχε χαλάσει τη δουλειά λόγω Κορμοράνων, ο Σύριζα είναι αυτός που θα καθαρίσει τώρα για να γίνει το γήπεδο. Το 2021 (και βλέπουμε) θα είναι έτοιμο. Στη δε Λεωφόρο θα γίνει ένα πάρκο να γλύφεις τα δάχτυλά σου.

Που θα φτάνει μέχρι το Λυκαβηττό. Με το ευρύτερο σχέδιο να περιλαμβάνει την "αλλαγή" του ιστορικού κέντρου. Με παρεμβάσεις που θα ξεκινάνε από το Σύνταγμα, θα συνεχίζουν μέσω της Σταδίου στην Ομόνοια, θα καταλήγουν στον Κεραμεικό, ενώ προβλέπεται ανάπλαση του Ελαιώνα στον Βοτανικό. Για να ξαναγίνειη Αθήνα όπως έχει πει ο ποιητής: "η διαμαντόπετρα, στης γης το δαχτυλίδι". Μέχρι και για τη γραμμή 4 του Μετρό που ήδη σχεδιάζεται (Γαλάτσι, Εξάρχεια, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) έχει γίνει πρόβλεψη, να καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Όλα είναι μελετημένα και τακτοποιημένα μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια. Το πόσο θα πάει αυτή η δουλειά, δεν αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ. Στα λεφτά όμως θα κολλήσουμε; Αν είναι δυνατόν; Όπωςέχει πει άλλωστε ένας άλλος ποιητής: "τι αξία έχει το χρήμα στην αγάπη μας μπροστά". Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς μέχρι που θα φτάσει ο λογαριασμός, λεφτά όμως υπάρχουν. Σα να βλέπεις τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου.

ΚΑΠΟΥ βέβαια σ' αυτό το παραμύθι που είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό μπλέκεται ο Δημοσθένης. Αυτό που είχε πει δηλαδή, πριν κάτι χιλιάδες χρόνια:

"Δει δη χρημάτων,ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων, ουδέν έστι γεννέσθαι των δεόντων".

ΤΑ λεφτά για το γήπεδο, γύρω στα 80 εκατομμύρια, που θα βρεθούνε; Μαντήλι να κλάψουνε δεν έχουνε στον Παναθηναϊκό. Χρωστάνε σε όποιον μιλάνε ελληνικά και σε καμιά δεκαριά ξένες γλώσσες. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου πότε έχει πληρωθεί για τελευταία φορά, το έχει ξεχάσει και το λέει με παράπονο. Δεν ξέρουνε αν θα πάρουνε άδεια για το επόμενο πρωτάθλημα. Το μαγαζί σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό έχει 17 εκατομμύρια δάνεια. Και ξαφνικά τους λένε: "έχουμε έτοιμο το οικόπεδο για να χτίζεται καινούργιο γήπεδο". Με τι λεφτά; Άντε να βάλει το πρώτο εικοσάρικο εκατομμύρια (όπως και για την Αγία Σοφιά) η Ρένα η Δούρου, που τα έχει πολλά και της περισσεύουνε. Τα υπόλοιπα που θα βρεθούνε; Θα πιάσουνε το Τζακ Ποτ στο Λόττο; Όπως έχει πει όμως ένας άλλος ποιητής: "ποτέ μην αφήσεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία".

Και για του λόγου το αληθές το είπε σχετικά με τα νέα μέτρα ο καθηγητής (και εσχάτως Υπουργός) Κώστας Ζουράρις: "Μέχρι το 2019 ποιος ζει ποιος πεθαίνει"; Πολύ περισσότερο μέχρι το 2021.

Στο τραγούδι της ημέρας Chuck Berry - Johnny B. Good

News 24/7

24MEDIA NETWORK