Κύπελλο της πλάκας

Κύπελλο της πλάκας

Με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ατσαλένιο ξεκίνησε η φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος. Η φετινή διοργάνωση δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα Κύπελλο της πλάκας. Και πώς να μην χαρακτηρίζεται σαν Κύπελλο της πλάκας με την μορφή που έχει. Αγώνες διπλοί μέχρι τον τελικό με τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες να προβάλλουν σαν τα μεγάλα φαβορί που είναι πρακτικά αδύνατο - με αυτόν τον τρόπο διεξαγωγής του θεσμού - να αποκλειστούν από τους αδύναμους αντιπάλους τους.

Μια ματιά στο τι γίνεται στις περισσότερο προηγμένες χώρες αρκεί για να καταδείξει του λόγου το αληθές. Στην Αγγλία ο θεσμός του Κυπέλλου δίνει την δυνατότητα σε ΚΑΘΕ ομάδα, μεγάλη ή μικρή να διεκδικήσει την κατάκτηση του τροπαίου. Στον παλαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό της χώρας η αντιμετώπιση της κάθε ομάδας είναι η ίδια. Όσο αδύναμη και να είναι μια ομάδα, τα δίνει όλα στην μια και μοναδική ευκαιρία της να φανεί σε όλη την χώρα και να διεκδικήσει το δικαίωμα της να μείνει στην ιστορία του θεσμού (προχωρώντας αρκετά στον θεσμό του Κυπέλλου μέχρι και την κατάκτησή του αν είναι δυνατόν).

Δεν έχει σημασία το πόσο μεγάλος είναι ο αντίπαλος. Σημασία έχει να τα δώσει όλα στον αγωνιστικό χώρο αποδεικνύοντας ότι το εννοεί πραγματικά πως κοιτάει τον μεγάλο αντίπαλό του στα μάτια. Ο αριθμός των λεγομένων εκπλήξεων είναι πολύ μεγάλος κάθε χρόνο. Το γιατί ο θεσμός του Κυπέλλου στην Αγγλία είναι τόσο σημαντικός ξεκινάει σίγουρα από το γεγονός ότι οι Άγγλοι πίστευαν σε αυτόν τον θεσμό από την πρώτη μέρα δημιουργίας του. Όμως και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει φροντίσει να συμβάλει στην διατήρηση του μύθου του. Πως; Με απλούς κανόνες. Οι αγώνες είναι μονοί και γίνονται στην έδρα της ομάδας που κληρώθηκε γηπεδούχος (μέχρι τα ημιτελικά όπου οι αγώνες γίνονται σε ουδέτερο γήπεδο) και μόνο σε περίπτωση ισοπαλίας έχουμε αλλαγή έδρας. Με αυτόν τον τρόπο αν η μικρή ομάδα κληρωθεί γηπεδούχος στον αγώνα της απέναντι στο μεγαθήριο, θα τα δώσει για να το αποκλείσει.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κληρωθεί φιλοξενούμενη, μόνο έως χαμένη από χέρι δεν θεωρείται. Η πείνα των παιχτών της για διάκριση μπορεί να φανεί περισσότερο σημαντική από τα ονόματα των ακριβοπληρωμένων αντιπάλων της. Στην Αγγλία ο θεσμός του κυπέλλου ισούται με την ευκαιρία ακόμα και των ερασιτεχνικών σωματείων (που παίρνουν μέρος στον θεσμό) να ζήσουν το όνειρο τους. Οι Γερμανοί ακολουθούν παρόμοια τακτική και μάλιστα στον πρώτο γύρο υποχρεώνουν τις μεγάλες ομάδες να αγωνιστούν εκτός έδρας στα γήπεδα των μικρότερων ομάδων. Για να μην πούμε βέβαια ότι εκεί δεν υπάρχει επαναληπτικός αγώνας ούτε σε περίπτωση ισοπαλίας

Και γυρνάμε στα δικά μας. Όπου ο κύριος Σάντος αποφάσισε να μην καθίσει στον πάγκο της ομάδας του στον αγώνα με τα Μάλλια γιατί προτιμά να παρακολουθήσει την προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ Γκόριτσα. Δεν κακίζω τον Σάντος για την ενέργεια του. Κάθε προπονητής μεγάλης ελληνικής ομάδας το ίδιο θα έκανε. Σιγά μην άφηνε τον γάμο για να πάει για πουρνάρια. Πιστεύει κανένας Έλληνας φίλαθλος ότι τα Μάλλια θα αποκλείσουν την ΑΕΚ; Και αν ακόμα τα Μάλλια κάνουν την έκπληξη και κερδίσουν την ΑΕΚ στην Κρήτη, πιστεύει κανείς ότι σε διπλούς αγώνες έχουν καμία ελπίδα; Βέβαια για να είμαστε ειλικρινής δεν φταίει μόνο ο θεσμός. Πολλές φορές ο θεσμός απορρέει από όλους όσους παρακολουθούν ποδόσφαιρο.

Τι εννοώ; Υπάρχει κανένας φίλαθλος της ομάδας των Μαλλίων που να υποστηρίζει ΜΟΝΟ τα Μάλλια; Η μήπως όλοι υποστηρίζουν τα Μάλλια στην κατηγορία που αγωνίζονται και σε επίπεδο πρώτης Εθνικής υποστηρίζουν κάποια από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες; Δυστυχώς η απάντηση είναι η δεύτερη. Άρα ας κοιτάξουμε πρώτα εμείς που φταίμε και ας ψάξουμε μετά και τις ευθύνες που αναλογούν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που ανέχεται και συντηρεί έναν θεσμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων ομάδων που για να έχουν ευχαριστημένους τους κακομαθημένους φιλάθλους τους θέλουν να μην σφάζονται μόνο στον βωμό του Πρωταθλήματος, αλλά και σε αυτόν του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την τελευταία φορά που είχαμε μονούς αγώνες στο θεσμό του Κυπέλλου πραγματοποιήθηκε η εκπληξάρα του αποκλεισμού της ΑΕΚ από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνα, η οποία και έχει μείνει στην ιστορία. Τι προτιμάμε; Θεσμό όπου ο κάθε Ποσειδώνας Μηχανιώνας θα έχει δικαίωμα στο όνειρο ή θεσμό που οι μεγάλοι θα κάνουν πάρτι;


News 24/7

24MEDIA NETWORK