O Αλή Μπαμπά και οι 40 κλέφτες

O Αλή Μπαμπά και οι 40 κλέφτες
Από εκείνο το αλησμόνητο πρωτάθλημα του 1985, τότε που ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε τον τίτλο, έχει να ανέβει προς βόρια μεριά το τρόπαιο της Α’Εθνικής. Ευτυχώς που υπήρξαν οι τελικοί του 2001 και 2003, τότε που (και πάλι) ο ΠΑΟΚ πήρε το κύπελλο Ελλάδος (τη δεύτερη φορά με αντίπαλο τον Αρη) για να πέσουν ξανά τα φώτα στη Θεσσαλονίκη. Και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε την περσινή πορεία του δικεφάλου του Βορρά όπου κατέκτησε τη 3η θέση στο πρωτάθλημα και κατ’επέκταση την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, την οποία όμως ελέω… Λουκά και εμφάνισης ουδέποτε τη χάρηκε όπως περίμενε.

Το μεγάλο ποσοστό των φιλάθλων των ομάδων της Θεσσαλονίκης ρίχνουν ευθύνες στην Αθήνα και τα όσα «μαγειρεύονται» σε αυτή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιχώρων του Λευκού Πύργου να μην μπορούν να «σπάσουν» τον κλοιό των τριών μεγάλων της πρωτεύουσας. Αυτή είναι, δυστυχώς, μία μεμψίμοιρη άποψη από κάποιους που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια κατάματα.

Από τον Ζαχουδάνη μέχρι τον Κασίμι

Βλέπετε, (ειδικά) τη τελευταία πενταετία οι δύο μεγάλες ομάδες της συμπρωτεύουσας, Αρης και ΠΑΟΚ, ταλανίζονται, ως είθισται, από διοικητικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν τεράστια οικονομικά χρέη. Όπως φαίνεται, η λύση στα διοικητικά προβλήματα των δύο παραπάνω ομάδων είναι πιο δύσκολη ακόμα και από αυτή του περιβόητου Κυπριακού. Οι δύο λαοφιλείς ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και δη ο Αρης έχουν «πληρώσει» στο παρελθόν τα τραγικά λάθη που ακολουθήθηκαν στο θέμα της διοίκησης, με περίφημα παραδείγματα αυτά των Γιάννη Ζαχουδάνη και του (κάποιου) Καλίντ Αλ Κασίμι.

Δύο περιπτώσεις που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τον Αρη με αποτέλεσμα η Πολιτεία να «τρέχει» (και να φτάνει) για να βγάλει τους κίτρινους από το αδιέξοδο με τη γνωστή λύση της υπαγωγής στο Αρθρο 44. Μία απόφαση που σύμφωνα με τον κόσμο της ομάδας, ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να το κάνει, αφού νωρίτερα είχε «κλείσει» τα μάτια στις περιπτώσεις των Ζαχουδάνη-Κασίμι, όταν αυτοί «έτρωγαν» με άνεση (εκτός από μπουγάτσες) τα λεφτά από τις μεταγραφές και τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Η περίπτωση Γιάννη (Τζον) Ζαχουδάνη

Ως άλλος «Τζέι Αρ», ο κύριος Ζαχουδάνης εμφανίστηκε από το πουθενά, ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ Αρης ως άλλος Μεσίας και κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη κατάχρηση περιουσίας που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό σύλλογο. Ο μίστερ Τζον από το Λιτόχωρο ήρθε στην Ελλάδα για να γλιτώσει όπως φαίνεται τις δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις που τον ακολουθούσαν στην Αμερική και ειδικά τις πολυσέλιδες εκθέσεις του FBI που έκαναν λόγο για έναν από τους μεγαλύτερους απατεώνες που έχουν περάσει από τη χώρα με «πλούσιο» βιογραφικό από οικονομικές ατασθαλίες και πτωχεύσεις.

Εχοντας, λοιπόν, «μάστερ» στο συγκεκριμένο θέμα, ο Ζαχουδάνης ήρθε ως σωσίας στον Αρη και 9 μήνες αργότερα έφυγε από τον σύλλογο με τις τσέπες γεμάτες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη περίπτωση μεταγραφής του Αγγελου Χαριστέα στη Βέρντερ Βρέμης και τα λεφτά που καταχράστηκε, αλλά και τις επιταγές που πρόλαβε να «σπάσει» από το «πλούσιο» τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχε κλείσει ο σύλλογος;

Εκτός αυτού, ο μίστερ Ζαχουδάνης άφησε απλήρωτους παίκτες και υπαλλήλους της ΠΑΕ με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 19(!) ποδοσφαιριστές είχαν να δουν ευρώ από την εποχή της… ποτοαπαγόρευσης, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη ΠΑΕ έμειναν άνεργοι, αυξάνοντας τις ουρές στον ΟΑΕΔ. Και το τραγικότερο αποτέλεσμα του «τσουνάμι» που προκάλεσε ο Ζαχουδάνης ήταν να δεσμευθούν οι εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου, από τους δανειστές του εκ Λιτόχωρου Ελληνοαμερικάνου. Εχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και κανείς δεν γνωρίζει τη τύχη αυτού του ανθρώπου. Το μόνο σίγουρο είναι πως βρίσκεται σε κάποιο πολυτελέστατο νησί απολαμβάνοντας τα 3 εκατομμύρια ευρώ από τη μεταγραφή του Χαριστέα και τα όσα πρόλαβε να πάρει μέσω επιταγών από το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Ο εμίρης... κακομοίρης και ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης!

Όταν στη ταινία «Ξυπόλητος Πρίγκιψ» ο Κώστας Βουτσάς δεχόταν με χαρά τα ρολόγια από τον εμίρη Ανδρέα Μπάρκουλη, η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να τα βάλει στο αυτί του να ακούσει αν λειτουργούν. Στη περίπτωση του Αρη, όμως, ουδείς μπήκε στον κόπο να διαπιστώσει την «ταυτότητα» και το «πόθεν αίσχες» του περίφημου Καλίντ Αλ Κασίμι, ο οποίος ως νέος σωτήρας πήγε να βάλει στο χέρι την ΠΑΕ Αρης. Ακόμα και όταν βγήκαν στην επιφάνεια στοιχεία που ήθελαν τον σεϊχη να έχει κάνει παρόμοια «κομπίνα» και στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ.

Στη συγκεκριμένη ιστορία, το contra.gr είχε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με ουκ ολίγες συνομιλίες με τον Νίκο Τσαρούχα, ο οποίος είχε γίνει στόχος προπηλακισμού από τον κόσμο του Αρη. Ο κ.Τσαρούχας μαζί με τον Σωτήρη Καραμπέρη έψαχναν τη λύση για το αδιέξοδο του συλλόγου. Τελικά αυτή βρέθηκε το καλοκαίρι του 2003, όταν ο κ.Καραμπέρης ανακοίνωνε περιχαρής τη συμφωνία με τον σεϊχη Καλίντ Αλ Κασίμι, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τα χρέη των «κίτρινων» προσφέροντας σε εγγυητική επιταγή το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το αστείο της όλης υπόθεσης ήταν η παρουσία του «συμπαθητικά εύσωμου» κυρίου Μπεν Αλί, ο οποίος ήταν ο μεσάζων της συμφωνίας. Ο κύριος αυτός, υποστήριζε πως στο παρελθόν είχε αγωνιστεί με επιτυχία στη Ρεάλ Μαδρίτης(!), με αποτέλεσμα να γελάσουν και τα… τσιμέντα στο άκουσμα του συγκεκριμένου ανέκδοτου. Γιατί αν ήταν πραγματικότητα (αλήθεια υπάρχει κάποιος που μπορεί να λύσει αυτόν τον γρίφο;), τότε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ρονάλντο, ο Ραούλ και τόσοι άλλοι αστέρες των «μερένγκες», μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις τους σχετικά με την ομάδα που αγωνίζονται.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον σεϊχη Καλίντ Αλ Κασίμι, άρχισαν οι πρώτες έρευνες από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον βίο και πολιτεία του συγκεκριμένοι κυρίου. Ο Κασίμι είχε συγγενική σχέση με αραβική οικογένεια (αλλά πολύ μακρινή), είχε κάποια μικρή οικονομική ευχέρεια, η οποία όμως ουδέποτε μεταφράστηκε σε χρήματα, ενώ τα περίφημα επτά Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούσαν να διαβεβαιώσουν τις αόριστες πληροφορίες που κατέφθαναν σχετικά με τον σεϊχη.

Σιέστα...

Ενας από τους αρκετούς "μνηστήρες" διαφόρων ΠΑΕ ήταν και ο περιβόητος Αλεχάνδρο Σκλαβενίτης (ουδεμία σχέση με τη γνωστή αλυσίδα super market και ουδεμία σχέση με μεξικάνικη σειρά). Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, εμφανίστηκε από το πουθενά το καλοκαίρι του 2001 για να αγοράσει την ΑΕΚ, αλλά σε χρόνο-ρεκόρ εξαφανίστηκε δια μαγείας -παραχωρώντας τη θέση του στον Μάκη Ψωμιάδη- χωρίς να προλάβει να βάλει "χέρι" στα περουσιακά των "κιτρινόμαυρων". Ο κ.Σκλαβενίτης είχε στόλο εμπορικών πλοίων με έδρα την κεντρική Αμερική. Ευτυχώς, αυτός πέρασε και δεν... ακούμπησε.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τον… αστέρα(!) της Ρεάλ Μαδρίτης, τον κύριο Μπεν Αλί, έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που «καταζητείται» στην Αυστρία αφού ήταν ο μεσάζων παρόμοιας υπόθεσης όταν κάποιοι σεϊχηδες (δεν αποκλείεται να ήταν και ο Κασίμι) πήγαν να βάλουν στο χέρι τη Σάλτσμπουργκ, με παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα.

Η μοναδική φωτογραφία του Καλίντ Αλ Κασίμι ήταν στις υπογραφές της μεταγραφής του Λεωνίδα Βόκολου στον Αρη, ο οποίος τελικά λίγες ημέρες αργότερα κατέληξε στον ΠΑΟΚ. Παρόμοια δυσκολία με την εξεύρεση φωτογραφιών ήταν και αυτή με τα ευρώ. Βλέπετε, ο περίφημος σεϊχης δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ και κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να διαλύσει την ομάδα που εκείνη τη χρονιά είχε φτάσει στον τελικό κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ και βγήκε στο κύπελλο UEFA.

Με την έλευση του Μεσσία Κασίμι, από την ομάδα αποχώρησαν οι Νασίφ Μόρις, Ζοέλ Επαλέ, Ντεμπά Νιρέν και Χέρσους Μπράγκα, αλλά και πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές που κατέθεσαν προσφυγή και κέρδισαν την ελευθερία τους. Ωστόσο, αν και υποτίθεται πως ο Παναθηναϊκός απέκτησε τους Μορίς και Επαλέ ελεύθερους, μία δήλωση του Αργύρη Μήτσου έκανε «πάταγο». Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκάλυψε πως ο Αρης αποζημιώθηκε για την απόκτηση των δύο ποδοσφαιριστών, χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό που κατέληξαν αυτά τα λεφτά, αν και ήταν… κοινό μυστικό πως τα πήρε ο σεϊχης μαζί με τον φίλο του Μπεν Αλί και απολάμβαναν τις μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης.

Λίγο καιρό αργότερα, οι δύο άνδρες αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον σύλλογο, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο (οικονομικό) κενό, ενώ παράλληλα στενοχώρησαν τα μαγαζιά της συμπρωτεύουσας που τους είχαν καλύτερους «πελάτες». Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι τότε διοικούντες έψαχναν τρόπους να μαζέψουν τα συντρίμμια από τη καταστροφή που δημιουργήθηκε, ενώ ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας έβαλε το χέρι στη τσέπη του και πρόσφερε από τον οβολό του για να μαζευτεί ένα μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε τόσο ο Κασίμι, όσο και ο μίστερ Ζαχουδάνης.

Νέο φρούτο

Περίπου 1,5 χρόνο μετά, οι κατά φαντασία σωσίες έκαναν νέα εμφάνιση, αυτή τη φορά για τον ΠΑΟΚ. Στα μέσα Ιανουαρίου κάποιος σύρος επιχειρηματίας Αντονι Τουφέξ Λιμ (όνομα και πράγμα) εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου του, το ενδιαφέρον για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ως γνωστό, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Γιάννη Γούμενο και ζούνε για την ημέρα που θα ακούσουν την είδηση πως ο Γιάννης Γούμενος και ο Βασίλης Παγώνης παραδίδουν τις μετοχές και εγκαταλείπουν την διοίκηση της ΠΑΕ. Αυτό ακριβώς πήγε να εκμεταλλευτεί ο κ.Τουφέξ Λιμ και θέλησε να αγοράσει τον σύλλογο για να φέρει παίκτες ευγνωσμένης αξίας, π.χ τον Νικολά Ανελκά.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο… αστεία όταν ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία, Λευτέρης Καραγιώργος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αποκάλυψε τα σχέδια του αφεντικού του. Ο Γιώργος Κοσκωτάς μπροστά του φάνηκε… ψιλικατζής. Ο Σύρος θέλησε να πάρει τις μετοχές της ΠΑΕ και με επένδυση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ(!) να φτιάξει την ομάδα που ο ίδιος ονειρεύεται… σαν γνήσιος φίλος του ΠΑΟΚ(;) Μάλιστα, για να πειστεί ο κόσμος πως δεν πρόκειται για κάποια «φούσκα», ο κ.Καραγιώργος αποκάλυψε πως ο Αντονι Τουφέξ Λιμ είναι γαμπρός του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ. Βέβαια, μόλις ο ίδιος ο Ασάντ πληροφορήθηκε τις μπούρδες που ξεστόμιζε ο υποτιθέμενος γαμπρός του, ζήτησε εξηγήσεις -μέσω της πρεσβείας- από την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα υποστηρίζει ο Τουφέξ Λιμ, ζητώντας να μην ακουστεί ξανά το όνομά του σχετικά με συγγένεια με τον σύρο επιχειρηματία.

Πριν, όμως, συμβεί αυτό, ο Γιάννης Γούμενος δεν άντεξε την πίεση των φιλάθλων, έκανε «πέτρα» τη καρδιά και αποφάσισε να μιλήσει με τον υποψήφιο αγοραστή, στέλνοντας αντιπροσωπεία στη Δαμασκό για να συναντήσει τον επιχειρηματία. Περιττό να σας πούμε πως ουδέποτε έγινε αυτή η συνάντηση, καθώς λίγες ώρες αργότερα υπήρξε διάψευση του ενδιαφέροντος από τον Σύρο, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας αποκάλυψε πως δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Αντονι Τουφέξ Λιμ, βάζοντας τίτλους τέλους στην απάτη που πήγε να γίνει εις βάρος του ΠΑΟΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK