Ο ιός της βαρεμάρας

Ο ιός της βαρεμάρας

Η ιδέα του βαρετού είναι σχετική , τόσο από ιστορική και κοινωνική άποψη όσο και από την άποψη του ατόμου. Λίγες φορές ένα παιχνίδι που συγκεντρώνει πάνω του τόση δημοσιότητα, όπως ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακού, κρύβει τόση συσσωρευμένη υποτονικότητα που καλύπτει όλες τις αποχρώσεις της βαρεμάρας.

Η σκηνοθεσία έμοιαζε στην επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ικανοποιητική. Από την εμπορική συμφωνία των διοικήσεων για μη μετακίνηση φιλάθλων μέχρι την κοινή εμφάνιση των προέδρων στον αγώνα νέων, από το κιτρινόμαυρο sold out που ήταν το πρακτικό κέρδος για το επιτελείο της ΑΕΚ και το θεωρητικό για τους φίλους του αθλήματος, η ατμόσφαιρα ήταν υπερβολικά καλή για να παραμείνει μέχρι τέλους έτσι.

Την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι πολυδιαφημισμένοι προπονητές των δύο ομάδων. Ο υπερβολικός συντηρητισμός καιη απουσία ρίσκου εκατέρωθεν έχει την πηγή του σε μία από τις βασικές αρχές του Sun Tzu : ”Το να μην κατακτηθείς εξαρτάται από τον εαυτό σου, το να κατακτήσεις εξαρτάται από τις κινήσεις του εχθρού σου.”

O Σάντος επέλεξε να μην κατακτηθεί και ο Μπάγιεβιτς δεν πίεσε να κατακτήσει. Ο ιδανικός συμβιβασμός έμοιαζε με προμελητημένο έγκλημα. Το θέαμα ήταν αποκρουστικό. Από την μία ο ενθουσιασμός της παλλόμενης κερκίδας γινόταν κρυφός προβληματισμός στην εικόνα μιας ομάδας που αμυνόταν στο μισό γήπεδο. Από την άλλη, η πίστη της ποιοτικής ανωτερότητας εξατμιζόταν από τις επιλογές και τις κατευθύνσεις του καπετάνιου. Το πρώτο βιολί της ορχήστρας δεν άντεξε και σχολιάσε την μουσική που παράγει η κόκκινη ομάδα. Το αόρατο ντέρμπι τελείωσε με τις δύο κοπέλες στις κερκίδες να παραδίδουν απλά μαθήματα τηλεθέασης.

Από την κάκιστη τηλεοπτική μετάδοση μέχρι το εκνευριστικό θέαμα δύο ομάδων που ξέχασαν να επιτεθούν, ο αγώνας φεύγει χωρίς να αφήσει ίχνη. Ο Σάντος πήρε αυτό που ήθελε χωρίς να ιδρώσει, ο Μπάγιεβιτς παραλίγο να πνιγεί σε μία κουταλιά νερό πολεμώντας τον αόρατο εχθρό, ο Ριβάλντο πάτησε άθελα του το κουμπί της αντίστροφης μέτρησης και ο ιός της βαρεμάρας χτύπησε τους φιλάθλους σε βαθμό ανησυχίας.


News 24/7

24MEDIA NETWORK