Ο Πασκουάλ αργεί να επέμβει στο παιχνίδι

Ο Μάκης Δρόσος γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν πήγε υποψιασμένος στην Πόλη, είχε μεταπτώσεις στην απόδοσή του και τελικά μετράει 3 στα 13 εκτός έδρας...

Ο Πασκουάλ αργεί να επέμβει στο παιχνίδι

Το να μην κερδίζει ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας, πλέον δεν αποτελεί είδηση στην Ευρωλίγκα. Ο ΠΑΟ έχει να διαχειριστεί μία ακόμα ήττα που τον πληγώνει, μία ήττα που μπορεί να τον βάλει σε περιπέτειες κιόλας και να την μνημονεύει στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Οι πράσινοι έχουν κερδίσει μόλις στα 3 από τα 13 ματς που έχουν δώσει εκτός έδρας στην διοργάνωση, κάτι που αρχικά τους έχει στερήσει το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση στην τετράδα και το πλεονέκτημα της έδρας. Δεν είναι και λίγο αυτό.

Είναι λογικό και πρέπει να υπάρχει έντονος προβληματισμός πλέον, γιατί δεν τα καταφέρνει εκτός ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ θα πάει με μειονέκτημα έδρας και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να κερδίσει ένα ματς μακριά από το σπίτι του, για να προκριθεί στο Φάιναλ Φορ.

Στο αποψινό (Παρασκευή) παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, δεν ηττήθηκε από μία καλύτερη ομάδα. Η Νταρουσάφακα είναι σαφώς κατώτερη ποιοτικά, ενώ υστερεί και στο βάθος του πάγκου. Αν γυρίσουμε κάμποσο καιρό πίσω, στο ματς του ΟΑΚΑ και πάλι με αντίπαλο την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ, θα θυμηθούμε ότι οι πράσινοι είχαν κερδίσει με την ψυχή στο στόμα και αφού νωρίτερα είχαν απωλέσει διαφορές που είχαν αποκτήσει. Ο Παναθηναϊκός δεν πήγε υποψιασμένος στην Πόλη τελικά.

ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ

Δεν μπορεί να μην σταθεί κανείς στις τεράστιες μεταπτώσεις του Παναθηναϊκού. Όσο εύκολα απώλεσε διαφορές που πήρε, αλλά τόσο εύκολα σχεδόν ανέτρεψε διαφορές με τις οποίες βρέθηκε να χάνει. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού και πάλι ήταν στην διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων μέσα στο παιχνίδι. Το πρόβλημα του ότι αργεί ο Πασκουάλ να αντιληφθεί, να επέμβει στο παιχνίδι της ομάδας του και να ξεπεράσει ορισμένες «εμμονές» που έχει.

Ο Παναθηναϊκός στην Τουρκία, παρέδωσε για ένα ακόμα παιχνίδι, μαθήματα «αυτοχειρίας». Ξεκίνησε σε ένα ακόμα ματς νωθρά, αναγκάστηκε να κυνηγάει στο σκορ και είχε τεράστιο πρόβλημα στο να συνδεθεί με το καλάθι της Νταρουσάφα. Για κάμποσα λεπτά στο ξεκίνημα αδυνατούσε να ξεπεράσει τους 4 πόντους. Ο Πασκουάλ ξεκίνησε με τους Μπουρούση και Σίνγκλεντον, το πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό δίδυμο για την φροντ λάιν, αλλά και πάλι οι Τζεντίλε και Φελντέιν ήταν βασικοί. Το έχουμε επαναλάβει ότι οι δυο παίκτες δεν είναι ούτε οι πιο φορμαρισμένοι, ούτε και οι πιο ποιοτικοί στις θέσεις τους. Με την ίδια πεντάδα ξεκίνησε πάλι ο Παναθηναϊκός και στο δεύτερο ημίχρονο. Βρέθηκε να κυνηγάει και να προσπαθήσει να ανατρέψει διαφορές τόσο στην πρώτη όσο και στην τρίτη περίοδο.

Σε ένα ματς εκτός έδρας, με ένα αντίπαλο που «καίγεται» για την νίκη, στην προσπάθεια του να προλάβει τα πλέι οφ, μπορείς να γυρίσεις μία φορά, δυο, άντε και τρεις το ματς, αλλά στο τέλος θα την πατήσεις. Ο Παναθηναϊκός είχε διαστήματα μέσα στο παιχνίδι που ήταν εξαιρετικός, αλλά είχε και άλλα τόσα τελικά και κάτι παραπάνω, όπως αποδείχθηκε, που ήταν κάκιστος. Αν κανείς κοιτάξει τα ποσοστά των πρασίνων, με 43,3% στο τρίποντο και 40,7 % στα δίποντα, τις 16 ασίστ και τα 30 ριμπάουντ, το μόνο μεμπτό που μπορεί να βρει είναι το 64,7% στις βολές, αλλά δεν κρίθηκε από αυτές το παιχνίδι.

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΤΟΝ ΠΛΗΓΩΣΕ

Σε μεγάλο βαθμό, ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί είχε έναν κάκιστο Τζέιμς, ο οποίος μπορεί να τον λύτρωσε και να τον ξελάσπωσε στο ματς με την Ουνίξ, μπορεί να τον έχει βοηθήσει σε κάμποσα ματς ακόμα εντός έδρας να πάρει την νίκη, αλλά σήμερα το παράκανε. Ήταν σε κακή μέρα και ουσιαστικά με 3-4 επιλογές του «χαντάκωσε» την ομάδα. Ο Αμερικάνος το έχουμε πει ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να καθορίσει το παιχνίδι της ομάδας του, είτε προς την θετική, είτε προς την αρνητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη του Πασκουάλ να του τραβάει τα χαλινάρια.

Ο Πασκουάλ επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει παίκτες από την δωδεκάδα του, όπως τον Νίκολς, τον Χαραλαμπόπουλο και τον Φώτση. Η μπασκετική λογική έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός θα επεδίωκε να πάει σε ένα ματς φθοράς, σε ένα ματς με περισσότερα φάουλ, σε ένα παιχνίδι καταπόνησης, όπου εκεί θα είχε καθαρά το πάνω χέρι. Η μπασκετική λογική έλεγε ότι ήθελε πρωτίστως να μην δώσει ντράιβ, να κάνει φάουλ για να μην αφήσει το εύκολο καλάθι, να μαζέψει το αμυντικό ριμπάουντ και αν χρειαστεί να ρισκάρει, να ρισκάρει αφήνοντας το τρίποντο. Ο Ισπανός τεχνικός είχε άλλη προσέγγιση, για το πώς θα κερδίσει η ομάδα του. Δεν του βγήκε και δεν μπόρεσε να αναπροσαρμόσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού την αρχική του τοποθέτηση σε ότι είχε να κάνει με την τακτική.

Τέτοια ματς, συνήθως, για να τα κερδίσεις, θέλεις τους πιο ψύχραιμους, τους παίκτες στην καλύτερη μέρα και αυτούς που βγάζουν πάθος. Ο Πασκουάλ άργησε να καταλάβει ότι τόσο ο Φελντέιν όσο και ο Τζέιμς ήταν οι αδύναμοι κρίκοι για την ομάδα του. Ο μεν πρώτος, ούτε σε καλή μέρα ήταν και έφαγε κάμποσο χρόνο από τον Παππά. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ για ένα ακόμα ματς έδειξε ότι είναι πιο μεστός παίκτης και το ντράιβ του το έχει ανάγκη η ομάδα του. Ο δε Τζέιμς βοήθησε με τις κακές του επιλογές την Νταρουσάφακα, από το 26-33 που προηγείτο η ομάδα του βρέθηκε να χάνει με 48-36, ενώ επέλεξε να τελειώσει στο τέλος σημαντικές επιθέσεις, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να έχει μοιράσει την μπάλα. Μπασκετικά και αντικειμενικά με την βάση την εικόνα τη αναμέτρησης, η μπάλα έπρεπε να πάει είτε στα χέρια του Σίνγκλεντον, είτε στον Μπουρούση, είτε στον Ρίβερς.

ΛΑΘΟΣ TIMING ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

Γενικά, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε «θολωμένος» σε αρκετά σημεία στο παιχνίδι. Οι πράσινοι ακόμα και όταν γύρισαν το ματς δεν το έκαναν παίζοντας κάτι διαφορετικό στο παρκέ. Απλά ήταν πιο εύστοχοι οι πράσινοι και μέτρια αμυντικά η Νταρουσάφακα, που ήταν λογικό να μην έχει την ίδια αποτελεσματικότητα για 40 λεπτά αμυντικά. Εκεί που περίμενε κάποιος βλέποντας την ροή του ματς ότι ο Μπουρούσης θα «ταϊστεί» ακόμα περισσότερο, με τον διεθνή σέντερ σαν είναι σε πολύ καλή βραδιά, είτε δεν του ακούμπησαν την μπάλα, είτε δεν βρισκόταν μέσα στο παρκέ.

Εκεί που περίμενες από τον Παππά να πάρει επιθέσεις με ντράιβ, όταν το σουτ από την περιφέρεια έδειχνε να είναι μαρκαρισμένο, ο Έλληνας γκαρντ ήταν στον πάγκο με τον Φελντέιν να τρέχει γύρω γύρω από το τρίποντο, ανίκανος να βοηθήσει. Μετά από ένα δίμηνο και έπειτα και από το σημερινό παιχνίδι, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, ποιο το νόημα ο Τζεντίλε να παίζει ένα πεντάλεπτο περίπου στην πρώτη περίοδο και άλλο τόσο στην τρίτη και μετά να μην χρησιμοποιείται. Ο Ιταλός το παλεύει έστω και αν δεν είναι στα καλύτερα του. Ωστόσο όσο δεν παίζει στο «2» και όσο δεν κερδίζει ψυχολογία, φύρα είναι για την ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν φάσεις να πάει κοντά στο καλάθι, στο «2» ο Ιταλός είχε κάμποσα μις ματς. Ακόμα και από το 10λεπτο που βρέθηκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει κερδίσει κάτι παραπάνω, αν η συμμετοχή του δεν ήταν τυποποιημένη για ένα ακόμα παιχνίδι.

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν σε ένα παιχνίδι, που δεν φέρνει και την καταστροφή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μέλλον. Το γεγονός ότι συνεχίζει να μην κερδίζει ο ΠΑΟ εκτός έδρας και δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά παιχνίδια που είναι φαβορί και έχει διαφορές, προβληματίζει για το πως θα μπορέσει να γυρίσει ένα διακόπτη στα πλέι οφ προκειμένου να βρεθεί στην Πόλη.

Σαφέστατα οι "πράσινοι" θέλουν να αποφύγουν το 7-8. Για να είμαστε ρεαλιστές, ο Παναθηναϊκός είχε ελάχιστες ελπίδες ή μάλλον χρειαζόταν ένα θαύμα, για να τερματίσει στην τετράδα. Άλλο τόσο απίθανο είναι να μείνει εκτός οκτάδας. Γιατί ακούμε και διαβάζουμε διάφορα τις τελευταίες μέρες. Ο βασικός στόχος του Παναθηναϊκού παραμένει πλέον να τερματίσει στην πέμπτη ή την έκτη θέση. Για την ακρίβεια στην θέση αυτή που θα διασταυρωθεί με τον Ολυμπιακό. Από αυτή την οπτική είναι εντός στόχων. Αλλά θα πρέπει να μάθει να κερδίζει μακριά από το ΟΑΚΑ, όσο πιο σύντομα γίνεται. Όσο περνάει ο χρόνος, οι δικαιολογίες σταματούν για όλους σχεδόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK