Το νέο Τελ Αβίβ του "Ξανθού"

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τα 10 λάθη του Γιάννη Ιωαννίδη. Ένας εξαιρετικός προπονητής ο οποίος απαρνήθηκε τις αρχές του στον αθλητισμό για χάρη της πολιτικής.

Το νέο Τελ Αβίβ του "Ξανθού"
ioannidis.jpg MOTIONTEAM

Ήταν σαν να είχε τελειώσει αυτό το "καταραμένο" ματς στο Τελ Αβίβ με αντίπαλο την Μπανταλόνα. Μετά από 20 χρόνια είδα και πάλι τον Γιάννη Ιωαννίδη σε τόσο τραγική κατάσταση. Κουρασμένος, απογοητευμένος και ανήμπορος να αντιμετωπίσει την ήττα. Τον έβλεπα στις εκπομπές των καναλιών, να παραδέχεται ότι είχε χάσει από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τότε είχε χάσει από τον Ομπράντοβιτς, τώρα από έναν "αντάρτη". Και μάλιστα η συντριβή ήταν τέτοια που κάνεις δεν θα μπορούσε να ψάξει για δικαιολογίες.

Για να φτάσει σ' αυτό το σημείο ο coach, όμως, έκανε 10 σημαντικά λάθη. Το κυριότερο ήταν ότι δεν εφήρμοσε τις τακτικές - αρχές του στο μπάσκετ. Και όσες από αυτές χρησιμοποίησε το έκανε με εντελώς λανθασμένο τρόπο.

Πειθαρχία - ηγετικός ρόλος: Το μεγαλύτερο προσόν του Γιάννη Ιωαννίδη στις ομάδες του ήταν η πειθαρχία. Στην πολιτική σταδιοδρομία "μαλάκωσε". Δεν ήταν ο ηγέτης της ομάδας. Είχε το δεύτερο ρόλο. Και μάλιστα δεν τον ενοχλούσε. Δεχόταν πράγματα τα οποία πριν από μερικά χρόνια του φαινόντουσαν αδιανόητα.

Πολιτική: Ο αθλητισμός δεν είναι σαν την πολιτική. Ο Ιωαννίδης συμβιβάστηκε και μάλιστα πολλές φορές. Δεν τον ήξερε τον χώρο. Άλλο πράγμα το παρκέ, άλλο πράγμα η Βουλή.

Στόχος: Ο Ιωαννίδης της πολιτικής τα τελευταία χρόνια δεν είχε στόχο. Είχε επαναπαυτεί χωρίς να έχει κίνητρο.

Δημιουργία: Δεν μπορούσε λόγω καταστάσεων να δώσει πνοή στο έργο του.

Κόσμος: Δεν ενστερνίστηκε ποτέ τα "θέλω" του κόσμου. Νόμιζε ότι οι άνθρωποι θα τον αγαπούν επειδή ήταν καλός τεχνικός μπάσκετ. ΛΑΘΟΣ.

Υπουργείο Αθλητισμού: Όλοι πίστευαν ότι με Υπουργό τον Ιωαννίδη, ο ελληνικός αθλητισμός θα είχε εκτόξευση και προοπτική. Ο "Ξανθός" τους διέψευσε όλους. Και από δικά του λάθη και από πολιτικές που δεν του επέτρεπαν να διοικήσει έφυγε από την Κηφισίας χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα.

Διοίκηση: Δεν γνώριζε τίποτα από διοίκηση. Είχε την εντύπωση ότι ο πάγκος στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολος από την καρέκλα του βουλευτή. Νέο λάθος.

Φίλοι: Στο μπάσκετ είχε πολλούς φίλους που τον βοηθούσαν εντός και εκτός γηπέδων. Στην πολιτική κανείς δεν στάθηκε δίπλα του αν εξαιρέσεις τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός τον στήριξε και τον στηρίζει.

Εχθροί: Στο μπάσκετ τους ήξερε και είχε τον τρόπο να τους αντιμετωπίζει. Στην πολιτική δεν τους γνώριζε. Και όταν τους μάθαινε ήταν πλέον αργά.

Συνεργάτες: Λανθασμένες επιλογές σε συμβούλους και συνεργάτες. Δεν είχαν το όραμα του Ιωαννίδη, δεν του έδειξαν το σωστό δρόμο. Κάποιες φορές τον έριξαν και σε γκάφες από απειρία ή αδιαφορία.

Υ.Γ Ο Γιάννης Ιωαννίδης αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ. Πολλοί τον αγάπησαν - λάτρεψαν και πολλοί τον μίσησαν. Έφυγε από το άθλημα όταν ήταν ψηλά. Οι περισσότεροι από αυτούς πάντως απογοητεύτηκαν που ασχολήθηκε με την πολιτική. Μπορεί και να μην είχαν άδικο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK