Πόσοι… καλοί χωράνε;
Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει την επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ και τις πολλές αλλαγές που έχει προβεί ο Ιγκόρ Τούντορ το τελευταίο δίμηνο.

Ο θυμόσοφος λαός λέει το “1000 καλοί χωράνε…”. Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν έχει χίλιους αλλά δυο “νέους” επιθετικούς, τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και καλείται να τους αξιοποιήσει, σε μια επιθετική γραμμή που την έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους δυο μήνες.
Ας μπούμε λίγο στη θέση του τεχνικού του ΠΑΟΚ , ανατρέχοντας στο τι έχει συμβεί από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα.
Η προετοιμασία ξεκίνησε με τους Στέφανο Αθανασιάδη, Λούκας Πέρεθ και Φακούντο Περέιρα να αποτελούν τα “βαριά χαρτιά” για την επίθεση.
Στις 4/7 ο Αθανασιάδης τραυματίζεται και μένει εκτός δράσης για οκτώ εβδομάδες. Στις 14/7 οι Λούκας και Περέιρα δεν κάνουν κίνηση καλής θέλησης μετά το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο είχαν υποπέσει και μένουν εκτός αποστολής από το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.
Ο Ισπανός επιθετικός βάζει νερό στο κρασί του στις 18/7 και επιστρέφει. Η παρουσία του Λούκας κρατά 12 ημέρες. Παίζει στα δυο εντός έδρας παιχνίδια με Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ και Σπάρτακ Τρνάβα και αποχωρεί για την Λα Κορούνια.
Ο Τούντορ “πειραματίζεται” μεταφέροντας τον Μακ στη κορυφή της επίθεσης. Η πρώτη προσθήκη στη μεσοεπιθετική γραμμή έρχεται στις 4/8 και είναι ο Γκάρι Ροντρίγκες, ένας εξτρέμ που “βαφτίζεται” επιτελικός/περιφερειακός επιθετικός. Τέσσερις μέρες αργότερα προστίθεται ο Ζάιρο Ντε Μασέντο, που σε αντίθεση με τον Ροντρίγκες, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα παιχνίδια με την Μπρόντμπι.
Ροντρίγκες και Ζάιρο αγωνίζονται στα παιχνίδια που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ο πρώτος σε Europa League και πρωτάθλημα, ο δεύτερος μόνο στο πρωτάθλημα.
Μέσα σε όλους, υπάρχει και ο Γιάννης Μυστακίδης που “κερδίζει” τον Τούντορ στην εβδομάδα πριν την προετοιμασία, ταξιδεύει στην Ολλανδία και “από το πουθενά” καταφέρνει να “ακουστεί” έχοντας δυο ασίστ στα κρίσιμα γκολ που πέτυχε ο “δικέφαλος”, ένα στην Κροατία (με τον Μακ να μειώνει σε 2-1 κόντρα στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ) και ένα στην Τούμπα (με τον Λούκας να “γράφει” το 1-0 κόντρα στην Σπάρτακ Τρνάβα).
Έχουμε και λέμε. Άρχισε τα πλάνα του στην επίθεση στις αρχές Ιουλίου με Αθανασιάδη, Λούκας, Περέιρα και στις αρχές Σεπτεμβρίου τα τελείωσε με Μακ, Ροντρίγκες και Ζάιρο.
Στα οκτώ παιχνίδια που έγιναν στο διάστημα που απουσίαζε ο Αθανασιάδης και δεν υπήρχε ο Μπερμπάτοφ, ο Ιγκόρ Τούντορ παρέταξε, ως αρχικό σχήμα, επτά διαφορετικούς σχηματισμούς σε πρόσωπα, στην επίθεση…
Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (εκτός)
Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (εντός), Σπάρτα Τρνάβα (εντός)
Σπάρτακ Τρνάβα (εκτός)
Μπρόντμπι (εντός)
Ξάνθη (εντός)
Μπρόντμπι (εκτός)
ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός)
Πλέον, στην εξίσωση υπάρχουν οι Αθανασιάδης και Μπερμπάτοφ. Και αν για τον πρώτο ο Κροάτης είχε ξεκινήσει να κάνει κάποια σχέδια επί χάρτου τα οποία θα γινόταν σχέδια επί χόρτου σταδιακά, ήρθε ο 35χρονος Βούλγαρος επιθετικός και… με τη καλή έννοια, τα ανέτρεψε όλα.
Ο Μπερμπάτοφ δεν είναι απλά “ένας επιθετικός για να έχει περισσότερες επιλογές ο προπονητής της ομάδας”, όπως τέτοιος δεν ήταν και ο Κλάους που τόσο καιρό έλειπε.
Η πρώτη σκέψη δεν είναι άλλη από την συνύπαρξη των δυο επιθετικών. Στο 3-5-2 που ευαγγελίζεται ο Ιγκόρ Τούντορ και αποτελεί τη πρώτη του επιλογή, και στο σχηματισμό στον οποίο υπάρχει ένας επιτελικός μέσος (μπροστά από τους δυο ανασταλτικούς) ένας περιφερειακός επιθετικός και ένας επιθετικός περιοχής, υπάρχει το πλάνο με Πέλκα, Μπερμπάτοφ και Αθανασιάδη.
Η ποδοσφαιρική οξυδέρκεια του Βούλγαρου είναι εξίσου “χρήσιμη” με την ικανότητά του να τελειώνει φάσεις και σε ένα τέτοιο σχηματισμό, υπάρχουν ένα ταχύτατος “έξυπνος” (ο Πέλκας), ένας πιο βαρύς “έξυπνος” (ο Μπερμπάτοφ) και ένας παίκτης που “ζει” για να κάνει τη μισή φάση, γκολ (ο Αθανασιάδης) έχοντας βάλει πέρυσι στο παιχνίδι του τη δημιουργία φάσεων, την αναζήτηση διαδρόμων και την κίνηση και έξω από τη περιοχή. Και μέχρι τώρα, στα σχήματα που είχε επιλέξει ο Ιγκόρ Τούντορ, θέλει ευέλικτους επιθετικούς.
Η δεύτερη σκέψη έχει να κάνει με το 3-4-2-1 που έχει αποτελέσει το δεύτερο στήριγμα του προπονητή του Δικεφάλου, με δυο παίκτες πίσω από τον επιθετικό, που θα μπορούν να κινηθούν και ως εξτρέμ αλλά και ως “δεκάρια”. Πέλκας, Ζάιρο, Μακ, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης και Μπερμπάτοφ μοιάζουν οι επιλογές “πρώτης γραμμής”. Ένα τέτοιο σχήμα ίσως να αποτελεί τη πρώτη επιλογή του Τούντορ μέχρι να ενταχθεί στην ομάδα ο Μπερμπάτοφ, αν και μέχρι στιγμής, ενόψει Βέροιας, δεν έχουν γίνει δοκιμές για να φανεί ο τρόπος με τον οποίο ο προπονητής του ΠΑΟΚ θα πορευτεί στην αναμέτρηση του Σαββάτου.
Μια τρίτη επιλογή είναι σε σχηματισμό 4-2-3-1, το οποίο ο Ιγκόρ Τούντορ το έχει στο μυαλό του αλλά με το δικό του τρόπο, με το ένα εκ των δυο ακραίων μπακ να παίρνει όλη τη γραμμή και να μετατρέπει το αντίστοιχο εξτρέμ σε περιφερειακό επιθετικό, παίκτη που κινείται κοντά στο “δεκάρι” και το “εννιάρι”. Σε αυτό μπαίνουν περισσότεροι στο κάδρο. Η πρώτη σκέψη θέλει τους Πέλκα και Μακ στα δυο άκρα, τον Μπερμπάτοφ σε ρόλο δεκαριού – περιφερειακού επιθετικού και τον Αθανασιάδη στη κορυφή.
Επιλογές υπάρχουν, και η αλήθεια είναι πως είναι προτιμότερο να μην ξέρεις ποιον να… πρωτοβάλεις από το να μην έχεις ποιον να βάλεις. Βέβαια, το κακό για τον Τούντορ είναι πως στο διάστημα που είχε χρόνο για δουλειά και πειραματισμούς δεν είχε ποιον να βάλει, και τώρα πρέπει να βρει ποιον θα πρωτοβάλει…
ΥΓ: Ο Ιγκόρ Τούντορ πρέπει να βιαστεί. Εμείς, οι Football Managers θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 13/11 για να έρθει το FM2016 και να… βάλουμε τα παπούτσια του Κροάτη τεχνικού. Υπομονή, 67 και σήμερα.