Που πήγε ο Τσιάρτας;

Που πήγε ο Τσιάρτας;
Η ολοκλήρωση της μεταγραφής του Βασίλη Τσιάρτα στην Κολονία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αρκετές συζητήσεις. Ας προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες πτυχές αυτής της μεταγραφής.

Στο αγωνιστικό μέρος, η εύρεση ομάδας και μόνο είναι κέρδος για τον παίκτη, καθώς μπαίνει στο συνηθισμένο ρυθμό ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και πάλι. Φυσικά κέρδος και για την Εθνική ομάδα που θα μπορεί να προσδοκά περισσότερα από αυτόν και όχι μόνο κάποια εικοσάλεπτα.

Αρκετοί ίσως ισχυριστούν το ελληνικότατο περί καφενείων κ.λ.π. Ας γνωρίζουν λοιπόν ότι η νέα ομάδα του Τσιάρτα έχει στο παλμαρέ της τρεις τίτλους στη Μπουντεσλίγκα, τέσσερα κύπελλα Γερμανίας και μία συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το ’86. Εχει δηλαδή βρεθεί εκεί που θέλουν κάποτε να φτάσουν οι σύλλογοι μας. Τη φανέλα της έχουν φορέσει μεγάλα ονόματα, όπως ο Σούστερ, ο Λιτμπάρσκι, ο Χέσλερ και φυσικά ο μεγαλύτερος όλων, ο σημερινός της πρόεδρος και δεκάρι της νάσιοναλμαντσαφ τη δεκαετία του ’70, Βόλφγκανγκ Οβερατ, ο οποίος δηλώνει ένθερμος θαυμαστής του Έλληνα παίκτη, ίσως διότι του θυμίζει και τον εαυτό του.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι σήμερα δεν μετρούν πολύ αυτά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια ανεβοκατεβαίνει τις δύο πρώτες κατηγορίες της Γερμανίας. Είναι όμως η κλασική περίπτωση του κοιμωμένου γίγαντα που αρχίζει να ξυπνά και μάλιστα βάσει σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Προηγείται στη Β’ Γερμανίας και η άνοδός της θεωρείται σχεδόν δεδομένη από τους μπουκ. Άρα η πιθανότητα για συμμετοχή σε ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πρωταθλήματα είναι αρκετά μεγάλη. Ο Τσιάρτας ξέρει τι σημαίνει μεγάλο πρωτάθλημα από την θητεία του στη Σεβίλλη. Η έδρα της Κολονίας, το ανακαινισμένο παλιό Μιγκεσντόρφερ και τώρα Rnein Energie Arena, χωριτηκότητας 45.000 θεατών αποτελεί ένα από τα 12 γήπεδα του επικείμενου Μουντιάλ και προσέλκυσε κατά μέσο όρο στους επτά φετινούς αγώνες στη Β’ κατηγορία 36.500 θεατές. Το νέο σπίτι του Έλληνα ποδοσφαιριστή, αν όλα πάνε καλά, θα υποδεχθεί όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο σε 20 μήνες από τώρα αλλά και σε επτά, καθώς αποτελεί και έδρα του επικείμενου Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Μπροστά σε αυτούς θα δίνει εξετάσεις ο Έλληνας παίκτης, από τον οποίο προσδοκούν πολλά αλλά και αποκομίζουν λίγη από την αίγλη ενός πρωταθλητή Ευρώπης που τους τιμά με την παρουσία του εκεί. Αγωνιστικά είναι ίσως ο καταλληλότερος να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο αστέρι της ομάδας, το 19χρονο Ποντόλσκι, εν ενεργεία διεθνή στην εθνική Γερμανίας. Αλλά μην νομίσει κάποιος ότι ο Τσιάρτας θα απολαμβάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης στην ομάδα, αν η απόδοσή του δεν είναι η προσδοκώμενη. Άλλωστε ο σκληροτράχηλος Στέφενς έχει από την εποχή της Σάλκε τη φήμη του κόουτς που βγάζει το λάδι των ποδοσφαιριστών ακόμα και στις προπονήσεις.

Στην μητρόπολη του Ρήνου ο Τσιάρτας θα βρει και παλιούς γνώριμους. Πρώτον, τον νέο συμπαίκτη του Κωνσταντινίδη που σίγουρα θα τον βοηθήσει στα πρώτα του βήματα εκεί. Έπειτα απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Εσεν, όπου βρίσκεται το σπίτι του Οτο Ρεχάγκελ. Τέλος οι 350.000 Έλληνες κάτοικοι της Γερμανίας θα έχουν ένα ακόμη δικό τους παιδί να καμαρώνουν στις τηλεοπτικές οθόνες ή από κοντά στο γήπεδο κάθε Σαββατοκύριακο μετά τους Χαριστέα, Αμανατατίδη και Γραμμόζη.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εφικτές ετήσιες αποδοχές του ήταν οι λόγοι που έπεισαν τον ίδιο να ξενιτευτεί για δεύτερη φορά. Άλλωστε ποια ελληνική ομάδα θα μπορούσε να του προσφέρει την προοπτική της συμμετοχής σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τη χαρά ενός επαναλαμβανόμενου επί 34 αγώνες σόου; Στο χέρι του (ή όπως θα έλεγε και ο Οττο στο δώρο Θεού-αριστερό πόδι του) είναι να δώσει ένα λαμπρό φινάλε στη μεγάλη και πλούσια καριέρα του. Αι οιωνοί άριστοι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK