Πρωταθλητής στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός

Πρωταθλητής στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός

Άλλη μια χρονιά ξεκινά το Σάββατο στο μπάσκετ με τον πρωταθλητή να είναι γνωστός εκ των προτέρων. Ο Παναθηναϊκός εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κατακτήσει στο τέλος της χρονιάς άλλον έναν τίτλο που και πάλι θα δικαιούται. Πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, οι αγώνες κυπέλλου αποτέλεσαν ένα πολύ αντιπροσωπευτικό τεστ για το ποιες θα είναι οι δυνατότητες των ομάδων και φέτος.

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε συνεχείς υγιεινούς περιπάτους και θα αντιμετωπίσει τον Φεβρουάριο τον Άρη στον τελικό. Δεν θα ασχοληθώ με τις αστειότητες του θεσμού που βγάζει ζευγάρι τελικού από τον Οκτώβριο και που μέχρι τελευταία στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν στους διπλούς αγώνες η ισοπαλία οδηγεί σε παράταση ή όχι. Απλά θα σταθώ στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μετά τον Παναθηναϊκό το χάος. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο οι ομάδες μας δεν τα πηγαίνουν καλά στην Ευρώπη.

Όταν οι βασικοί διεκδικητές είναι μέτριοι, τότε και ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει εδώ και κάποια χρόνια να βαδίζει προς τα πίσω. Μπορεί ο Ζοτς (που έτσι όπως είναι το πρωτάθλημά μας, είναι πολυτέλεια που παραμένει στην ίδια ομάδα) να προσθέτει συνεχώς κάποια καινούργια στοιχεία στην ομάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν δοκιμάζεται συχνά στα δύσκολα, δεν θα τα καταφέρει ούτε και φέτος να αναβιώσει τις εποχές που σήκωνε ευρωπαϊκές κούπες.

Η παντελής ανεπάρκεια του Ολυμπιακού αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον λόγο που το ελληνικό μπάσκετ πάει όλο και χειρότερα. Όταν η ΑΕΚ έχει εδώ και χρόνια αποφασίσει να πορεύεται με χαμηλό μπάτζετ και εγχώριους παίχτες, όταν ο Άρης και ο ΠΑΟΚ δεν έχουν τα οικονομικά μεγέθη να χτυπήσουν τον Παναθηναϊκό και όταν σημαντικές ομάδες όπως το Περιστέρι αποδεικνύουν ότι η κακοδιαχείρηση οδηγεί στην καταστροφή, ο Ολυμπιακός αποτελεί τη μόνη λύση.

Αν η διοίκηση της ομάδας του μεγάλου λιμανιού δεν αποφασίσει να βάλει το χέρι στην τσέπη και τις φιλοδοξίες ψηλά, καλύτερο μπάσκετ δεν θα δούμε. Ο Παναθηναϊκός θα κατακτά τον τίτλο άνετα και στην Ευρώπη η εικόνα της χώρας μας θα χειροτερεύει συνέχεια. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μπάσκετ έχει πάψει από χρόνια να αποτελεί εμπορικά αξιοποιήσιμο άθλημα για τις ομάδες.

Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί και μόνιμη δικαιολογία. Ας θυμηθεί κανείς ότι σε παλαιότερες εποχές ο κόσμος του Ολυμπιακού γέμιζε το γήπεδο για να δει την ομάδα του να παίρνει πρωταθλήματα. Αυτός ο κόσμος μπορεί με την επιστροφή του στο γήπεδο (δεχόμενος τα κατάλληλα ερείσματα) να ξανακάνει τον Ολυμπιακό εμπορικό, αρκεί να υπάρξει σωστός προγραμματισμός.

Αν αυτό δεν συμβεί, δυστυχώς θα πρέπει κανείς να παραφράσει αυτό που κάποτε είπε ο Λίνεκερ για την Εθνική Γερμανίας στο ποδόσφαιρο και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι ένα σπορ που αγωνίζονται 14 ομάδες και στο τέλος κερδίζει ο Παναθηναϊκός.


News 24/7

24MEDIA NETWORK