Προβληματισμός για την νέα ΑΕΚ

Προβληματισμός για την νέα ΑΕΚ

Το ότι την περιμένει μια δύσκολη χρονιά, το ξέραμε όλοι από την αρχή. Ο λόγος βέβαια για την ΑΕΚ, η οποία μετά από αρκετές χρονιές που τα οικονομικά προβλήματα ήταν πάντα εκεί, αλλά οι διοικούντες έβρισκαν τρόπους να τα παρακάμπτουν (συσσωρεύοντας έτσι τα χρέη για τους επόμενους διοικούντες), η νέα διοίκηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα μια και για πάντα. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάστηκαν βαθιές τομές, μια εκ των οποίων αφορούσε και το έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Ο Νικολαίδης αποφάσισε να κρατήσει λίγους από τους παίχτες με ακριβά συμβόλαια (και αυτούς με μειώσεις) και να διώξει κάποιους άλλους που αναμφισβήτητα στήριζαν την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια (όπως τους Καψή, Ζαγοράκη, Λάκη, Τσιάρτα και Οκκά). Στη θέση τους εμπιστεύτηκε κυρίως νέα παιδιά με στόχο την αναγέννηση της ΑΕΚ. Στη θέση του προπονητή ο Νικολαίδης εμπιστεύθηκε έναν άνθρωπο με πείρα, ικανότητες και γνώση τόσο της ΑΕΚ όσο και του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Φερνάντο Σάντος. Τα πρώτα δείγματα της νέας ΑΕΚ δεν δείχνουν όμως να δικαιώνουν τις κινήσεις της διοίκησης.

Τα αποτελέσματα των φιλικών της προετοιμασίας είναι μέχρι στιγμής αρνητικά και το χειρότερο είναι ότι οι εμφανίσεις είναι που προβληματίζουν περισσότερο. Οι τέσσερις τελευταίες ήττες (με κάποια… Μάντοβα, την Ίντερ, την ανύπαρκτη Αλ Σαμπάμπ και την Μπρέσια) καταδεικνύουν ότι η ΑΕΚ χρειάζεται πολύ δουλειά. Ο Σάντος αναμένεται να χρησιμοποιήσει για μια ακόμα φορά το αγαπημένο του 4-3-3. Το σύστημα που έφερε την ΑΕΚ ένα βήμα πριν το τίτλο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και το σύστημα που κατέστρεψε τον Παναθηναϊκό. Για το σύστημα αυτό χρειάζονται πολύ συγκεκριμένοι παίχτες.

Στην άμυνα χρειάζονται παίχτες που να στηρίζονται περισσότερο στους εαυτούς τους παρά στους αμυντικούς μέσους ή τους πλάγιους μέσους. Στο κέντρο χρειάζεται πολύ τρέξιμο για να καλυφθούν οι τρύπες που υπάρχουν λόγω του γεγονότος ότι παίζουν μόνο 3 στο χώρο του κέντρου. Εκτός βέβαια και αν οι 2 από τους 3 επιθετικούς που παίζουν πλάγια κάνουν καταπληκτική δουλειά και μαρκάρουν στο κέντρο και δεν έχουν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση. Τέλος, στην επίθεση ο ένας και μοναδικός επιθετικός πρέπει και να κρατάει μπάλα, να μοιράζει στα πλάγια και να σκοράρει.

Στην τωρινή ΑΕΚ, τα μεγάλα ονόματα που μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα δεν περισσεύουν. Με εξαίρεση τους Κατσουράνη και Λυμπερόπουλο δεν υπάρχουν άλλα “πρώτα” ονόματα. Αυτό σημαίνει ότι για το 4-3-3, δεν υπάρχουν ούτε οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές ούτε και οι συγκεκριμένοι παίχτες που χρειάζονται (όπως οι πλάγιοι επιθετικοί) για να λειτουργήσει το σύστημα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από αυτό το σύστημα δεν αποκλείεται να αναδειχθούν ποδοσφαιριστές, όπως παλαιότερα ο Κωνσταντινίδης στη θέση του πλάγιου επιθετικού, αλλά για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος.

Ίσως ο Σάντος θα πρέπει να ξανασκεφτεί αν το 4-3-3 είναι ότι καλύτερο για την νέα ΑΕΚ. Οι παίχτες στα πρώτα τους φιλικά έδειξαν (όπως είπε και ο ίδιος) ότι δεν έχουν την ποιότητα που χρειάζεται για να σηκώσουν την βαριά φανέλα της ΑΕΚ. Η έλλειψη ανάπτυξης και οργάνωσης στο παιχνίδι της ΑΕΚ ίσως φανερώνουν ότι ο Σάντος θα πρέπει να υιοθετήσει ένα περισσότερο συντηρητικό σχήμα όπως το 4-4-2 ή το 3-5-2. Πέρα πάντως από την φιλολογία περί του συστήματος της νέας ΑΕΚ, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι κάποια κρούσματα απειθαρχίας που παρουσιάστηκαν. Ο Σάντος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει να περάσουν τέτοια περιστατικά και ούτε φυσικά και ο ίδιος ο Νικολαίδης.

Αυτά πρέπει να κοπούν από την αρχή προτού αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Η αλήθεια πάντως είναι ότι συνήθως όσες ομάδες τα πηγαίνουν καλά στα φιλικά, δεν τα πηγαίνουν καλά και στο πρωτάθλημα. Οι κακές εμφανίσεις της ΑΕΚ θα δώσουν στον Σάντος τροφή για σκέψη και μια και υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την πρώτη επίσημη εμφάνιση της ΑΕΚ, όλα μπορούν να διορθωθούν.

Αυτό που πάντως πρέπει να καταλάβει κάθε φίλαθλος της ΑΕΚ είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια μεταβατική χρονιά για την ομάδα του. Δεν πρέπει να έχει υπέρμετρες απαιτήσεις και να φορτώσει με άγχος τους ποδοσφαιριστές του.

Όμως και από την άλλη πλευρά, οι νέοι παίχτες της ΑΕΚ πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να τους δοθεί και απεριόριστος χρόνος προσαρμογής από τους φιλάθλους της ομάδας τους!


News 24/7

24MEDIA NETWORK