Οι πραγματικοί στόχοι και οι μεταγραφικές φούσκες!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το μεταγραφικό πάρτι που έχει ξεκινήσει νωρίς για τον Ολυμπιακό.

Οι πραγματικοί στόχοι και οι μεταγραφικές φούσκες!

Το μεταγραφικό πάρτι ξεκίνησε νωρίς για τον Ολυμπιακό. Από Μάρτη καλοκαίρι που λέει και η παροιμία. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Διαχρονικά οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν πρώτοι στο μεταγραφικό παζάρι και βγαίνουν τελευταίοι για μια σειρά από πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι απαιτήσεις είναι πάντα αυξημένες σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές του στέμματος, το πορτοφόλι γεμάτο, οι στόχοι υψηλοί σε Ελλάδα και Ευρώπη, άρα οι προτάσεις πέφτουν βροχή και οι ατζέντηδες κάνουν… ουρά για να ανοίξουν την πόρτα.

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως σε όλες τις ομάδες του πλανήτη από τη μεγαλύτερη έως τη μικρότερη υπάρχει ένα στάνταρ οργανόγραμμα, το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα. Ποιες είναι οι βασικές αρχές του; Κατ’ αρχήν δεν μπορείς να αγοράσεις, αν δεν αποφασίσεις τι χρειάζεσαι και τι όχι από το «εμπόρευμα» που βρίσκεται ήδη στην αποθήκη. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή πως η πρώτη προτεραιότητα των «ερυθρολεύκων» ήταν να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Τσόρι Ντομίνγκες, να έχει πάρει σειρά ο Φουστέρ και να έχει επεκταθεί ήδη η συνεργασία με τον αρχηγό Γιάννη Μανιάτη.

Τις τελευταίες ημέρες μπήκαμε στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου μεταγραφές. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα διαπιστώσουμε ποιοι άλλοι θα ανανεώσουν και ποιοι όχι. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, όπως ο Μέγερι για παράδειγμα, μάλλον θα κουνήσουν μαντήλι στο φινάλε της περιόδου.

Βελούδινο διαζύγιο με Μέγερι

Εδώ που τα λέμε, το βελούδινο διαζύγιο ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο με τον Μαγυάρο πορτιέρε και εξηγούμαι. Ο Μέγερι στα 25 χρόνια του είναι λογικό να έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν έπεισε ιδιαίτερα στα παιχνίδια που υπερασπίστηκε την εστία, σε συνδυασμό με το «λαχείο» που ακούει στο όνομα Ρομπέρτο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ούτε στη μία ούτε στην άλλη πλευρά. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπάλας να διάλεγε την ενδεκάδα, τον Ισπανό θα έβαζε βασικό, αφού η διαφορά κλάσης είναι τεράστια.

Από την άλλη, είναι «πολυτέλεια» για τον Ολυμπιακό να έχει στον πάγκο για ορισμένα ματς Κυπέλλου –όχι όλα- έναν γκολκίπερ, ο οποίος αμείβεται με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Θα μπορούσε εύκολα να επιλεγεί γι’ αυτή τη δουλειά ένας Έλληνας, όπως για παράδειγμα ο Μάρκος Βελλίδης (27) του ΠΑΣ, ο οποίος κάνει εκπληκτικό πρωτάθλημα και πρόσφατα κλήθηκε στην Εθνική, σε μια σεζόν που μένει ελεύθερος…

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο πως θα ισχυροποιηθεί η θέση ορισμένων νεαρών και ταλαντούχων παικτών, όπως ο Αρτούρ Μαζουάκου, ο οποίος πρόλαβε όχι μόνο να γίνει βασικός και αναντικατάστατος από το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά και να μπει στο μπλοκάκι των σκάουτερ μεγάλων συλλόγων του εξωτερικού. Μείνει ή φύγει ο νεαρός Γάλλος θα πρέπει η ΠΑΕ να λάβει τα μέτρα της, ώστε αν συνεχίσει να είναι ευχαριστημένος, ενώ αν φύγει να μπουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα στο ταμείο.

Γεμάτος στα άκρα

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα άκρα της άμυνας, ο Ολυμπιακός δείχνει γεμάτος για την επόμενη σεζόν, αν δεν υπάρξει κάποια αποχώρηση. Ομάρ και Σαλίνο στα δεξιά, Μαζουάκου και ένα μπακ απ στα αριστερά (Γιαννούλης ή κάτι ακόμη καλύτερο) και όλα καλά. Ενίσχυση θα υπάρξει δεδομένα στην καρδιά της άμυνας, παρότι Σιόβας και Μποτία θα συνεχίσουν και την επόμενη σεζόν. Αν αποκτηθεί κάποιο μεγάλο όνομα επιπέδου Μεξές (σ.σ. ο συγκεκριμένος είναι μάλλον απλησίαστος), πιθανότατα από την Ιβηρική, αγορά που γνωρίζει πολύ καλά ο Περέιρα, μπορεί να μείνει και ο ανερχόμενος Αυλωνίτης για να συμπληρώσει το καρέ.

Στον άξονα, με δεδομένη την παραμονή του Τσόρι και του Μανιάτη, ο οποίος, όμως, είναι τραυματίας και θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει, ρυθμιστής εξελίξεων θα είναι ο Κασάμι. Αν ο διεθνής Ελβετός συνεχίσει, δεν αλλάξει φανέλα και πρωτάθλημα, θα υπάρχει ένα ακόμη σταθερό σημείο αναφοράς στην ενδεκάδα. Από ‘κει και πέρα, θα μείνει ένας εκ των δύο δανεικών Μιλιβόγεβιτς ή Εντινγκά. Ο πρώτος είναι… αλμυρός, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν 2,7 εκατομμύρια ευρώ στην Άντερλεχτ για να αποκτηθεί, ενώ ο δεύτερος μπορεί να καθίσει πιο εύκολα στον… πάγκο, αν –όπως πολλοί πιστεύουν- αποκτηθεί και ο διακαής πόθος των τελευταίων δύο ετών, Ντιόπ από τη Λεβάντε, ο οποίος μένει και ελεύθερος. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών που θέλουν τον Εντινγκά πιο κοντά από τον «Μίλι» είναι πιθανό να αποτελούν και μέρος της «στρατηγικής» του Ολυμπιακού, προκειμένου να ρίξει τις απαιτήσεις της ο σύλλογος του Βελγίου και να αποκτηθεί πιο εύκολα ο Σέρβος διεθνής. Παράλληλα, αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ο Έλληνας παίκτης-αποκάλυψη της φετινής σεζόν, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Κώστα Φορτούνη.

Αλλαγές στην επίθεση

Μεγάλες αλλαγές είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν στην επιθετική τριάδα. Για τον Μήτρογλου, όπως γράφαμε σχετικά και τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχει πρόθεση παραμονής, είτε με επέκταση του δανεισμού, είτε με επαναγορά, αρκεί τα ποσά να μην είναι απαγορευτικά. Καθοριστική στις εξελίξεις θα είναι και η στάση που θα κρατήσει προς τη Φούλαμ ο διεθνής στράικερ, ο οποίος θέλει να μείνει στον Πειραιά, αλλά μπορεί να πιέσει τους Άγγλους μέχρι ένα σημείο. Το αν θα αντέξει το σκοινί ή σπάσει θα το διαπιστώσουμε στην πορεία.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, θα ενισχυθεί σίγουρα με δύο νέους επιθετικούς. Ο ένας θα είναι ο Άλαν Πουλίδο, ο οποίος στην παρούσα φάση παίζει με προσωρινό δελτίο στον Λεβαδειακό. Αν η προσωρινή… ελευθερία, γίνει μόνιμη θα είναι από τη νέα χρονιά μια βασική επιλογή για την επίθεση των πρωταθλητών, με ή χωρίς τον Μήτρογλου. Από Μπενίτες και Χάρα αναμένεται να συνεχίσει ένας, άρα θα αναζητηθεί άλλη μία επιθετική αιχμή, εκτός κι αν πείσει ότι είναι κατάλληλος για να πέσει στα βαθιά ο Μπεν της Βέροιας, ο οποίος προβάρει ήδη τα ερυθρόλευκα.

Για τα άκρα της επίθεσης, ο Περέιρα θα αποφασίσει αν θέλει έστω ως εναλλακτική λύση τον Κολοβό του Πανιωνίου, ενώ στη λίστα βρίσκονται και οι Φετφατζίδης, Γιαννιώτας. Για τον πρώτο, όπως διαβάσατε πρώτα στο Contra.gr οι πόρτες είναι ανοικτές και εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο, αν θελήσει να επιστρέψει στα παλιά λημέρια. Η Τζένοα δύσκολα θα φέρει αντίρρηση από τη στιγμή που χρωστάει στον Ολυμπιακό ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια.

Για τον εξτρέμ του Αστέρα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τρίπολη. Οι Αρκάδες θέλουν να τον κρατήσουν και να κάνουν χρήση της οψιόν αγοράς από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, άρα οι επιλογές είναι δύο. Ή η πλευρά του παίκτη το παίρνει πάνω της και δεν συναινεί στην επέκταση της συνεργασίας ή ο Ολυμπιακός πάει και τον αγοράζει από τον Αστέρα. Και το ένα σενάριο και το άλλο έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά ποτέ μη λες ποτέ σε μια μεταγραφική ιστορία.

Στη θέση του Αφελάι και του Ντουρμάζ, ωστόσο, θα αποκτηθούν δύο εξτρέμ πρώτης γραμμής, όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στη χάρη. Με άλλα λόγια, θα γίνει προσπάθεια να αποκτηθούν δύο ακραίοι, οι οποίοι να μην έχουν μόνο ποιότητα, αλλά να είναι και ενεργοί με γεμάτες συμμετοχές στις τωρινές ομάδες τους.

Τέλος, είναι σαφές ότι από τώρα μέχρι το φινάλε του καλοκαιριού θα προκύψουν και διάφορες… φούσκες, είτε υπό μορφή προτάσεων, είτε υπό μορφή δημοσιευμάτων, αφού τα σενάρια «πουλάνε». Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός τις πιο δυνατές του κινήσεις θα επιχειρήσει να τις κρατήσει μυστικές μέχρι να κλείσουν, άρα θα περιοριστούν οι διαρροές στο μέτρο του δυνατού, ενώ δεν αποκλείεται για μία ή δύο κινήσεις να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο, αφού προς το τέλος του παζαριού γίνονται τα καλύτερα deal στις πιο συμφέρουσες τιμές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK