Win - Win, η επιστροφή του Νίνη

Από Σωτηράκης, Σωτήρης. Ο Στέφανος Κούμπης σχολιάζει την επιστροφή του Σωτήρη Νίνη στον Παναθηναϊκό.

Win - Win, η επιστροφή του Νίνη

Η επιστροφή του Σωτήρη Νίνη στον Παναθηναϊκό μοιάζει και είναι η φυσιολογική κατάληξη των πραγμάτων, για τις δύο πλευρές. Ήταν κάτι που υπήρχε στο… πίσω μέρος του μυαλού τους και ήταν θέμα χρόνου να γίνει κύρια σκέψη, όπως και συνέβη, με δεδομένο μάλιστα πως αμφότεροι αναζητούσαν μια καλή επιλογή.

Κανείς τους δεν έχει να χάσει με τη συμφωνία. Ο Παναθηναϊκός πήρε έναν ποδοσφαιριστή που είναι «σαρξ εκ της σαρκός του», ενώ ο Νίνης γύρισε σπίτι του, σε ένα περιβάλλον που του είναι οικείο και ασφαλές.

Από κείνο το «ναι, ήταν δύσκολο», όταν αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ εναντίον του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, που υποδήλωνε ότι το συναισθηματικό δέσιμο υπήρχε, ως τις «επαφές» του καλοκαιριού, η ιδέα ωρίμαζε, άσχετα αν δεν έγινε η μεταγραφή τον Αύγουστο.

Για τον Παναθηναϊκό είναι μια μεταγραφή μηδενικού ρίσκου. Στην καλύτερη περίπτωση θα βρει μια ποιοτική αγωνιστική λύση. Στη χειρότερη θα έχει έναν παίκτη της… σειρας και ζημιωμένος θα βγει μόνον ο 24χρονος Νίνης, αν και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο αντίθετο. Στην καλή εκδοχή δηλαδή…

Από Σωτηράκης, Σωτήρης

Ο Νίνης επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, από στραπάτσο. Μπορεί να μην του άξιζε, αλλά κάθε εμπόδιο σε καλό, που λένε… Ήταν και παραμένει συμπαθής στην ομάδα που επέστρεψε.

Απλά, σε ηλικία 22 ετών, έφυγε ο Σωτηράκης. Έτσι ήταν για όλους στον Παναθηναϊκό, από τα 16 του που μπήκε στα βαθιά της επαγγελματικής ομάδας, ως τη στιγμή που μεταγράφηκε στην Πάρμα. Λίγο «χαϊδεμένος», ναι, «κακομαθημένος», όχι. Ούτε φυγόπονος υπήρξε, ούτε ασυνεπής. Και το γεγονός πως από τα 16 μέχρι τα 22 του χρόνια, είχε τη δύναμη να ξεπεράσει δύο χειρουργεία, ένα για τους κοιλιακούς και ένα για χιαστό, λέει πολλά για τα κουράγια του.

Τώρα πλέον επιστρέφει ως Σωτήρης. Πήρε το δρόμο του, έκανε τα λάθη του, τα πλήρωσε, έφαγε τις «σφαλιάρες του», μέχρι και «παλαίμαχο» τον χαρακτήρισαν, αλλά ξαναβρήκε την ευκαιρία του σε ένα περιβάλλον που του είναι οικείο, για καριέρα ανάλογη των προσόντων του.

Λάθος (;)

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε λάθος η επιλογή που έκανε το 2012 να πάει στην Πάρμα. Δεν είχε ξαναβρεί απόλυτα τον αγωνιστικό του εαυτό μετά τον τραυματισμό του – φάνηκε στο Euro – μετά μπήκε σε ένα σκληρό πρωτάθλημα και δεν του βγήκε.

Θα μπορούσε να είχε μείνει ένα ακόμα χρόνο στον Παναθηναϊκό, να συνέλθει εντελώς, να παίξει και μετά να έκανε τη μεταγραφή.

Από την άλλη πλευρά όμως, όχι μόνον δεν ήταν εφικτό να πάρει τα χρήματα που του προσέφερε η Πάρμα, αλλά ήταν άγνωστο αν θα έπαιρνε κανονικά τα λιγότερα που θα συμφωνούσε. Ήταν η εποχή των πολύ μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και της ανασφάλειας.

Έφυγε υπογράφοντας ένα καλό συμβόλαιο. Έκανε μια επαγγελματική συμφωνία…

Τι πήρε ο Παναθηναϊκός

Η συζήτηση για το αν και κατά πόσο ο Παναθηναϊκός πήρε έναν ανενεργό παίκτη, υφίσταται.

Υπάρχει η καλή εκδοχή. Ότι στο Κορωπί παίρνουν έναν ποδοσφαιριστή του οποίου γνωρίζουν το ταλέντο και τις ικανότητες και με ένα βιογραφικό που λέει, ότι στα 24 χρόνια του, έχει πίσω του ένα Moundial, ένα Euro, 30 συμμετοχές στην Εθνική έως το 2012, 137 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και στις δύο χρονιές της πτώσης «έγραψε» 14 συμμετοχές στην Πάρμα και 23 στον ΠΑΟΚ.

Η κακή εκδοχή είναι ότι έμεινε χωρίς προετοιμασία το καλοκαίρι και χωρίς ματς το φθινόπωρο.

Το προπονητικό τιμ

Ο Παναθηναϊκός έχει επαναφέρει παίκτες που είχαν χειρότερες, αγωνιστικά, τελευταίες σεζόν από τον Νίνη. Τα παραδείγματα του Μπέργκ, του Μέντεζ, αλλά και του Πέτριτς είναι χαρακτηριστικά.

Το προπονητικό τιμ, κατάφερε να εξελίξει νεαρούς όπως ο Καρέλλης (έφτασε στην Εθνική) που είχε 10 ματς στην Ακμαρ ή και τον Κλωναρίδη με 3 συμμετοχές στη Λιλ και 8 στη Μουσκρόν.

Ο Νίνης έχει δύο μήνες μπροστά του να κάνει προετοιμασία. Θα φτιάξουν ένα πρόγραμμα με στόχο να είναι έτοιμος τον Γενάρη.

Ο Αναστασίου

Από τη στιγμή που γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως ο Γιάννης Αναστασίου δεν είπε στους νεαρούς παίκτες της ομάδας, να προσέξουν να μην γίνουν σαν τον Νίνη.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ένας προπονητής άνοιξε την πόρτα των αποδυτηρίων, είπε «προσέξτε μην γίνεται σαν τον Νίνη» και να αποχώρησε. Προφανώς κάποια συζήτηση έγινε και μεταξύ άλλων ειπώθηκε και αυτό, άσχετα αν ήταν το μόνο που διέρρευσε.

Η πραγματικότητα όμως τώρα εντελώς διαφορετική. Ο Νίνης είναι παίκτης του Παναθηναϊκού και του Αναστασίου. Ο ένας «χρειάζεται» τον άλλο…

Επιπλέον ο Νίνης ήταν το «κουράγιο» και το κίνητρο των νεαρών παικτών των «πράσινων», όταν ήταν στις ομάδες νέων. Παιδιά δηλαδή όπως ο Λαγός, ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Δώνης κλπ, όταν έβλεπαν τον Νίνη να παίζει στην πρώτη ομάδα και αργότερα τον Μαυρία – στα 16 τους και οι δυο – άρχιζαν να πιστεύουν πως υπάρχει προοπτική και ελπίδα και γι’ αυτούς.

Ο Αλαφούζος

Ο Γιάννης Αλαφούζος την ήθελε αυτή τη μεταγραφή. Δεν του έφυγε από το μυαλό, ακόμα και όταν το καλοκαίρι δεν έγινε η συμφωνία. Από τη στιγμή που ο παίκτης δεν πήγε ούτε σε ευρωπαϊκή ομάδα, ούτε στις μακρινές Ινδίες, κίνησε με τον τρόπο του τη διαδικασία. Έτσι λέει ο… αστικός (Παναθηναϊκός) μύθος. Η μεταγραφή αυτή έχει την υπογραφή του προέδρου της ΠΑΕ, όχι μόνον στο συμβόλαιο του Νίνη.

Ο τρόπος ήταν ο Τάκης Φύσσας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αν και δεν ήταν λίγοι «εντός των τειχών» που ενθάρρυναν αυτή την κίνηση και τελικά τη χάρηκαν – και δεν κόστισε και πολλά…

Και η πραγματικότητα είναι πως ο Φύσσας έκανε καλή δουλειά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διαβάστε ακόμη:

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Νίνης

News 24/7

24MEDIA NETWORK