Η τεχνογνωσία των Ελλήνων, η Φενέρμπαχτσε που θέλει παίκτη και τα μωρά του Σάρας

Πριν από την έναρξη του β' γύρου στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας ο Σωτήρης Γεωργίου μετράει τα κουκιά, αναλύει την κατάσταση και καταλήγει σε συμπεράσματα. Πώς επιβιώνουν οι ελληνικές ομάδες, ποιες απογοητεύουν ποιες θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο στη συνέχεια.

Η τεχνογνωσία των Ελλήνων, η Φενέρμπαχτσε που θέλει παίκτη και τα μωρά του Σάρας
kalathis spanoulis

Η Ευρωλίγκα είναι και εφέτος εντυπωσιακή, καθώς έχουμε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα χωρίς εύκολο παιχνίδι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε αγωνιστική έχουμε μεγάλες εκπλήξεις, μεγάλες ανατροπές και γενικά όλα είναι ρευστά μέχρι τέλους.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ο Ολυμπιακός που βρέθηκε μια αγωνιστική πριν από το τέλος του πρώτου γύρου στην κορυφή παρά τις απουσίες του, αν έχανε τα "θρίλερ" με την ΤΣΣΚΑ μέσα και την Εφές έξω θα ήταν τώρα εκτός τετράδας και στην 5η θέση με άλλους δύο. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός που άρχισε άσχημα, αν δεν έχανε στην ουραγό Βαλένθια, θα ήταν, παρά την γκρίνια, ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό υπερτερώντας μάλιστα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπορεί στα μνημόνια να περιμένουμε τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών να μας σώσουν, αλλά στο μπάσκετ πουλάμε εμείς τεχνογνωσία. Οι δύο ομάδες μας, αν και έχουν μεσαία μπάτζετ σε αξία, αν και η μία (ΠΑΟ) είναι στη μετά Διαμαντίδη εποχή και η άλλη (Ολυμπιακός) έπαιζε χωρίς τον 35άρη ηγέτη της Σπανούλη για 2,5 μήνες θυμίζοντας "νοσοκομείο", έχουν τρομερή πορεία.

Ουσιαστικά είναι οι πιο σταθερές ομάδες της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός είναι αήττητος στο ΟΑΚΑ και η μοναδική ομάδα που το πέτυχε αυτό και ο Ολυμπιακός έχει μόλις μια ήττα από τους "πράσινους" έχοντας κερδίσει μέσα ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ!

Οι ελληνικές ομάδες είναι οι πιο σοβαρές και αξιόπιστες στην Ευρωλίγκα και ειδικά αν συνυπολογίσουμε τα μπάτζετ των άλλων. Έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη διάρκεια που είναι το πιο σημαντικό με τον Ολυμπιακό να έχει και την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΟΜΑΔΑ

Ούτε μία ομάδα είναι εύκολη σε αυτή την Ευρωλίγκα και σε αντίθεση με πέρσι, όταν Καζάν, Μιλάνο, Γαλατασαράι και Μακάμπι, Μπάρτσα είχαν πετάξει λευκή πετσέτα, εφέτος όλοι είναι επικίνδυνοι! Είναι ενδεικτικό ότι στην προτελευταία θέση είναι η Μπαρτσελόνα με τις δύο 20αρες σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ στη Βαρκελώνη (!) και στην τελευταία έχουμε την πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια, την Εφές των 10 εκατ. και το πανάκριβο Μιλάνο που ενισχύεται ακόμα!

Συνεπώς δεν υπάρχει ούτε εντός έδρας εύκολο παιχνίδι και γι' αυτό όλα είναι ρευστά από αγωνιστική σε αγωνιστική.

ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη απογοήτευση δεν είναι άλλη από τη μεγάλη Μπαρτσελόνα. Αν και πέρσι έριξαν όλα τα βάρη της αποτυχίας στον Μπαρτζώκα, ο Έλληνας προπονητής είχε καλύτερη πορεία με μισή ομάδα! Η καρέκλα του Σίτο Αλόνσο τρίζει πλέον και σώθηκε από το τελευταίο διπλό στη Χίμκι στη Μόσχα. Έχει να παρουσιάσει βέβαια τις δύο 20αρες έκπληξη με τις ομάδες μας στη Βαρκελώνη, αλλά και συντριβές.

Στο Μπάμπεργκ έχασε δίκαια από +26 στο δεκάλεπτο (28-12). Έχασε επίσης στην έδρα της από Ζαλγκίρις και Εφές και Μάλαγα! Ήττες και σε Βελιγράδι και Μιλάνο, πάλεψε μέχρι το 37' στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ. Άρχισε με ΤΣΣΚΑ μέσα και Παναθηναϊκό έξω και με ήττες στο καλημέρα του 2018 καληνυχτίζει και χωρίς δικαιολογίες.

Βέβαια δικαίως προβληματίζει, καθώς δεν έχει σύγχρονο ρόστερ με αθλητικότητα και έκρηξη. Ο γερόλυκος Ναβάρο παίζει ένα 10λεπτο στα 37 του, δεν έχει καλό πλέι μέικερ, καθώς δεν πήρε καλό Αμερικανό και ο Ερτέλ είναι των άκρων και χωρίς χαλινάρι. Χωρίς αθλητικότητα στο 3-4 είναι στατική και προβλέψιμη ομάδα ημέρας.

Ασφαλώς η πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια που άρχισε καλά, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν δέκα συνεχόμενες ήττες, έχοντας πάντως ως δικαιολογία τις πολλές και σημαντικές απουσίες. Νίκησε, βέβαια, τον Παναθηναϊκό στο φινάλε και μ' ένα ντεμαράζ κανείς δεν αποκλείει να μπει και στο κόλπο της πρόκρισης έχοντας πάντως σοβαρή απόσταση τεσσάρων νικών.

Η Εφές ενισχύθηκε, αλλά ήταν απογοητευτική. Μια σοφτ και άναρχη ομάδα με κλειδί, αν θα "τρέξει" και με πολύ χαμηλή αντίδραση στην πίεση. Ο Περάσοβιτς πλήρωσε τη νύφη και απολύθηκε πρόσφατα με τους Τούρκους ουραγούς.

Η άλλη σταθερή πάντως απογοήτευση είναι το πανάκριβο Μιλάνο που πήρε και τον ΝΒΑερ Κουζμίνσκας! Παρά την έλευση του σοβαρού Πιανιτζάνι στον πάγκο, παραμένει μια άναρχη και σοφτ ομάδα που δεν αντέχει στην πίεση. Πάντως είναι καλύτερο από πέρσι και έχει χάσει πολλά παιχνίδια στο τέλος.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ

Η πρωταθλήτρια Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα, που είναι ντεφορμέ τελευταία, προβληματίζει πολύ. Βέβαια και πέρσι έτσι ήταν και έμεινε και εκτός τετράδας, αλλά φέτος δεν έχει τα εχέγγυα, καθώς στη θέση του κορυφαίου σέντερ της διοργάνωσης (Ούντοχ), ήρθε ο Τόμπσον με 2 εκατ. που δεν ακουμπά (5π,4ρ), με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη από 5άρι.

Ο σκόρερ Μπογκτνάνοβιτς δεν υπάρχει πια, καθώς πήγε στο ΝΒΑ, ενώ λείπει ο χρήσιμος Κάλινιτς. Η Φενέρμπαχτσε πάει να γίνει πιο ομάδα "Ζοτς" και έχει την 2η καλύτερη άμυνα, αλλά είναι χειρότερη από πέρσι και πρέπει να βρει παίκτη. Έχει χάσει μέσα στην Πόλη από Ολυμπιακό, Ρεάλ (μισή) και Ζαλγκίρις και έχει και κακές ήττες όπως στην Μάλαγα και στη Μακάμπι με άσχημη εμφάνιση. Βέβαια έχει πάρει το πιο δύσκολο ματς αυτό με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα και έχει περάσει από την Βαρκελώνη.

Η άλλη ομάδα που προβληματίζει είναι η μεγάλη Ρεάλ. που είναι λειψή. Χωρίς τους δύο βασικούς σέντερ Αγιόν-Κούμζιτς, τον ηγέτη και σταρ Γιουλ και εδώ και 1,5 μήνα τον κορυφαίο στο 4-5 Ράντολφ, αντέχει ακόμα και πέρασε και από την Πόλη και την Φενέρμπαχτσε. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι έχει τον κορυφαίο παίκτη της τελευταίας 20ετίας στην Ευρώπη τον Ντόνσιτς και το ρόστερ που παίζει τώρα έχει αξία 8-9εκ και γι' αυτό έχασε στο τέλος σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Πάντως κουβαλά το σοκ με τον Αστέρα μέσα και περιμένει επιστροφές στα πλέι οφ βασικά.

Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Η Ζαλγκίρις και τα τρομερά "μωρά" του Σάρας είναι η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Μια ομάδα που έχασε το μισό της περσινό ρόστερ, αλλά παίζει τρομερό μπάσκετ και είναι και στην τετράδα προς το παρόν, αν και δύσκολα θ' αντέξει ακόμα και για την πρόκριση που πρέπει να προσέξει.

Τρομερή δουλειά από τον Σάρας και μια πολύ μπασκετική ομάδα που κανείς παίκτης δεν θα ήταν το πολύ 9ος ή 10ος σε μεγάλη ομάδα. Μην ξεχνάμε έχει περάσει με μπάτζετ των 4εκ πάνω κάτω από Φενέρ, Βαρκελώνη, Μάλαγα, Μιλάνο, Βαλένθια και έχασε 3 πόντους στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ! Υπογραφή Σάρας ξεκάθαρα.

ΠΟΝΗΡΟΙ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν το ρόλο του ρυθμιστή και κάποιες εξ αυτών θέλουν και πρόκριση. Πρώτη στο γκρουπ είναι η ακριβή Χίμκι του Μπαρτζώκα, που όμως ακόμα δεν έχει δέσει και δεν έχει σταθερότητα. Μεγάλες διακυμάνσεις δεν έχει πάρει ένα καλό πόιντ και ψάχνει και ένα σέντερ με τον σοβαρό τραυματισμό του Ρόμπινσον (12π, 8ρ). Θα παλέψει για την πρόκριση, όπως και η Μακάμπι που είναι καλύτερη από πέρσι με την αμερικάνικη περιφέρειά της, αλλά όχι στο παλιό της επίπεδο και έτσι είδαμε πως την έφερε και πίσω η ήττα εντός από την Μάλαγα.

Η Μπασκόνια άρχισε πολύ άσχημα με 5 ήττες στα πρώτα 6 παιχνίδια και με την αλλαγή προπονητή βρήκε χημεία και φόρμα και ελπίζει και σε πρόκριση, αν και δεν έχει τόσο βάθος προσέχουμε.

Η Μάλαγα είναι μια όχι ακριβή, αλλά έμπειρη και πονηρή ομάδα. Που πέρασε τελευταία από Βαρκελώνη και Τελ Αβίβ και με τέσσερις συνεχόμενες νίκες ελπίζει και σε πρόκριση.

Τέλος, κλασικοί ρυθμιστές είναι οι πονηροί Μπάμπεργκ του Ζήση και ο Ερυθρός Αστέρας. Αν και έχασαν βασικά στελέχη και μείωσαν μπάτζετ, ειδικά οι Σέρβοι που έφυγε και ο κόουτς Ράντονιτς. Μην ξεχνάμε ότι η Μπάμπεργκ κέρδισε την Μπάρτσα και τον Ολυμπιακό. Την ίδια στιγμή ο Αστέρας με την τρομερή έδρα έκανε το μπαμ με 17τρ στη Μαδρίτηκαι έχει κερδίσει μέσα Μακάμπι, Μπαρτσελόνα και έχει διπλά σε Μιλάνο-Βαλένθια. Αν δεν είχε χάσει από την Μπάμπεργκ μέσα θα ήταν στη μια νίκη από την πρόκριση!

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Στο τέλος της διοργάνωσης τι θα δούμε είναι το ερωτηματικό; Περιμένουμε να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις; Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στα πλέι οφ θα έχουμε μια ομάδα έκπληξη που λογικά θα είναι η Ζαλγκίρις, αν και δεν αναμένεται να συνεχίσει στο τρελό πικ που έχει πιάσει τώρα απόδοσης.

Το πιο πιθανό επίσης είναι ότι ένα μεγάλο όνομα, όπως πέρσι η Φενέρμπαχτσε κι εφέτος πάλι η πρωταθλήτρια Ευρώπης ή η Ρεάλ θα είναι χωρίς πλεονέκτημα έδρας και έτσι θα είναι άτυχος όποιος έχει το μπόνους με αυτή. Πέρσι την έπαθε ο ΠΑΟ με τη Φενέρμπαχτσε.

Λογικά αν και όλα αλλάζουν εύκολα όπως έχουμε δει με ένα ντεφορμάρισμα ενός μηνός, η ΤΣΣΚΑ είναι άλλη κλάση κι ας μην παίζει το μπάσκετ που πρέπει να παίζει επειδή δεν δίνει μεγάλη βάση στην άμυνα και είναι σοφτ για την κλάση της. Δύσκολα θα χάσει την 1η θέση.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ θα δώσουν μάχη να κρατήσουν το πλεονέκτημα από Φενέρ και Ρεάλ και όσο οι τελευταίες προβληματίζουν θα τα καταφέρνουν καθαρά ακόμα και με γκέλες τους.

Η Ζαλγκίρις βασικά θα κοιτάξει να μην έχει τραυματισμούς ξέροντας ο Σάρας ότι δεν έχει βάθος και ακόμα τραυματισμούς. Και έτσι να κρατήσει τα πλέι οφ απλά.

Η Μακάμπι με τη Χίμκι θα κοιτάξουν να εξασφαλίσουν τα πλέι οφ και να αποφύγουν την ΤΣΣΚΑ. Η Μπασκόνια θα παλέψει για την πρόκριση, ενώ η Μπαρτσελόνα είναι πολύ πίσω και όλα θα κριθούν το πρώτο 10ημερο για το αν θα είναι η ομάδα του 2ου γύρου για να παλέψει για οκτάδα. Σε ρόλο σοβαρού ρυθμιστή οι υπόλοιποι που θα κάνουν όμως πολλές ζημιές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK