Ο αέρας του ΠΑΟ και τα λαϊκά δικαστήρια που απέφυγε ο Ολυμπιακός

Ο Παναθηναϊκός που νίκησε (ξανά) και ο Ολυμπιακός που γκρίνιαξε για τη διαιτησία (ψάχνοντας άλλοθι). Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για ένα ντέρμπι που θα ξεχαστεί γρήγορα, αφού οι δυο αντίπαλοι έφυγαν... ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και την έκβασή του.

Ο αέρας του ΠΑΟ και τα λαϊκά δικαστήρια που απέφυγε ο Ολυμπιακός
Σπανούλης Παππάς ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ άφησε και τους δύο ικανοποιημένους. Πώς; Βαθμολογική σημασία δεν είχε, υπήρχε όμως το κίνητρο και κύλησε όπως πάνω-κάτω το περιμέναμε. Σ' ένα πολύ κακό μπασκετικά παιχνίδι ο Παναθηναϊκός νίκησε και έφυγε ευχαριστημένος όχι από την αποδοσή του αλλά επειδή ήταν η 5η συνεχόμενη επικράτηση επί του "αιωνίου"αντιπάλου. Του έχει πάρει τον αέρα, τι να λέμε τώρα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν γκρεμίστηκε, κράτησε την αντίδραση που έβγαλε και βρήκε... άλλοθι για το αποτέλεσμα στη διαιτησία.

ΠΩΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Γενικά πάντως ήταν ένα ντέρμπι με πολλά παράδοξα. Ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος να βγάλει τσαγανό μετά τις κακές ήττες στην Ευρώπη και το "βαρύ" κλίμα, παρότι σε άλλη περίπτωση -έχοντας χάσει ήδη την πιθανότητα για το πλεονέκτημα της έδρας- θα παρατούσε το ματς. Ο ΠΑΟ ήταν πιο άνετος ξέροντας ότι και να ηττηθεί δεν χάνει κάτι από τα κεκτημένα, αλλά υποτίμησε την αντίδραση του πληγωμένου αντιπάλου του.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν με τσαμπουκά και απέκτησαν προβάδισμα καθαρό με την άμυνα στο όριο του φάουλ και με πολλές επαφές. Ο Παναθηναϊκός σκόραρε μόνο με βολές στα πρώτα 8 λεπτά και η απουσία του Θανάση Αντετοκούμπο, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, ήταν κομβική. Κατ' επανάληψη έχω γράψει ότι πρέπει να είναι βασικός ο Έλληνας παίκτης, αφού έχει τρομερή ενέργεια και κλείνει όλες τις... τρύπες. Χωρίς αυτόν ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε πάντα το σκορ και επανήλθε το... έργο ψάχνοντας ν' ανατρέψει ένα -11 (9-20). Ο ΠΑΟ μπήκε με 0/8 σουτ και έκλεισε το ημίχρονο μόλις στο -2 αν και είχε 2/11τρ.

Οι "ερυθρόλευκοι" χρεώθηκαν από νωρίς με φάουλ και από το 22' είχαν τέσσερα οι Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν. Ο πρώτος ήταν στον κόσμο του και έκανε "χαζά" φάουλ και έτσι ο Σφαιρόπουλος, που αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν εμπιστεύεται τον Μπόγρη, αναγκάστηκε να παίξει και με τον Πρίντεζη στο σέντερ!

Ο ΠΑΟ ροκάνιζε την εις βάρος του διαφορά, αν και δεν έπαιζε καλά καθώς ο Ολυμπιακός έγινε ευάλωτος πίοσω. Ο Σπανούλης άρχισε με 7 πόντους και μετά χάθηκε, τρίποντο δεν υπήρχε και από τους 20 συνολικά στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός πέρασε με... αίμα τους 50 στην 4η περίοδο!

Ο Πασκουάλ έχει βρει το κουμπί του Σφαιρόπουλου και του Ολυμπιακού και τον κατεβάζει το όριο των 60 πόντων. Ο Ισπανός έριξε πολύ έξυπνα και τον Μήτογλου στο παιχνίδι. καθώς ο Γκάμπριελ ήταν περιπατητής. Ο νεαρός μάλιστα έβαλε και το πιο κρίσιμο σου κάνοντας το 61-53. Ο Ρίβερς πόσταρε σαν 4αρι και κρατούσε στο σκορ τους "πράσινους", την ώρα που ο Ολυμπιακός, αν δεν είχε και τα 2 τρίποντα του Παπανικολάου στην 3η περίοδο, δεν θα είχε φτάσει τους 55π! Λάθη επί λαθών, κακές επιλογές και άγχος στους "κόκκινους", αφού ο ΠΑΟ πήρε και αυτή τη νίικη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Ο ΠΑΟ νίκησε στο φινάλε γιατί έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού, τη στιγμή που "ερυθρόλευκοι" κλάταραν στο δεύτερο μέρος χωρίς στηρίγματα στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός δείχνει πιο... κλασάτος και πειστικός την ώρα που ο Ολυμπιακός φαντάζει μονοδιάστατος και κουραστικός και πάλι έχασε από την επίθεση. Ο Σφαιρόπουλος και η ομάδα του κατέστησαν σαφές ότι για όλα φταίει η διαιτησία.

Δεν θα μπω στο πανηγύρι αυτό της τρέλας, μιας και πάντα όλοι εκεί βρίσκουν άλλοθι. Η διαιτησία έπαιξε έδρα, αλλά δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Οι βολές ακόμα και γι' αυτούς που τα ψάχνουν αυτά ήταν 30-26 και τα φάουλ 24-28. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού παίζοντας στο όριο ήταν λογικό να φορτωθούν, καθώς τους στόχευσε εύκολα ο ΠΑΟ είτε με τον Γκιστ είτε με ντράιβ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο Παναθηναϊκός έφυγε ικανοποιημένος, καθώς κρατά ότι πήρε ένα τέτοιο ντέρμπι, μολονότι χρειάστηκε 8 λεπτά να σκοράρει κανονικό καλάθι, είχε σε κακή μέρα πολλά αστέρια του και τελείωσε με 6/23τρ. Νίκες επειδή πήρε βοήθειες από παγκίτες όπως οι Μήτογλου, Λεκαβίτσιους και Βουγιούκας. Ο Πασκουάλ έχει βρει τον τρόπο να εγκλωβίζει Σφαιρόπουλο και Ολυμπιακό. Πρέπει όμως να βρει ένα ψηλό ακόμα. Είναι φανερό επίσης ότι βγαίνει κούραση και πολλοί είναι ντεφορμέ. Θέλει προσοχή για την συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να νικήσει ούτε με καλές συνθήκες. Βιώνει μια άσχημη περίοδο και πρέπει να διορθώσει πολλά αποφασίζοντας για τι αλλαγές θα κάνει. Πάντως βρήκε άλλοθι για να αποφύγει λαϊκά δικαστήρια και την έξτρα πίεση ο προπονητής. Βρήκε το άλλοθι στη διαιτησία και "καθάρισε", αν και θα έπρεπε να ψάχνεται πως είναι δυνατόν εδώ και ένα μήνα να σκοράρει 60π εκτός έδρας και τι θα κάνει με βασικούς παίκτες που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Τόμπσον όπως χρησιμοποιείται π.χ είναι ξένο σώμα. Ο Μπόγρης, παίρνοντας μόλις ένα λεπτό, είναι φανερό ότι δεν υπολογίζεται σε υψηλό επίπεδο. Το ματς με την Φενέρμπαχτσε θα κρίνει πολλά, παρότι δεν βλέπω καμία αλλαγή εκτός ίσως του Τόμπσον. Όταν κουκουλώνεις τα προβλήματα, σε πνίγουν με την σειρά τους. Μάλιστα ο Σφαιρόπουλος φοβόταν συντριβή και γι αυτό έριξε 31 λεπτά τους Σπανούλη, Πρίντεζη και 28' τον Παπανικολάου.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Και οι δύο προπονητές το πάλεψαν. Ο Πασκουάλ άρχισε με Ντένμον-Γκάμπριελ που ήταν και οι δύο... τραγωδία με ένα πόντο συνολικά. Κακός ο Καλάθης με μόλις 2 ασίστ και 2/7 σουτ, καθώς ο Ολυμπιακός τού έκοψε τη δημιουργία με τις αλλαγές στην άμυνα. Ο Σίνγκλετον άστοχος (1/5 σουτ), όπως και ο Παππάς (1/7). Ο Γκιστ πάλεψε. Αποκάλυψη ο Μήτογλου, πολύ καλός ο Λεκαβίτσιους που πήρε 23' αφού είχε κοντούς αντιπάλους που του πήγαιναν. Θετικός ο Βουγιούκας, κορυφαίος ο Ρίβερς που έπαιζε μέχρι και 4αρι και έβαλε μεγάλα σουτ και κρίσιμες βολές.

Ο Σπανούλης άρχισε καλά με 7 πόντους και μετά χάθηκε (10 στο σύνολο). Ο Πρίντεζης πάλεψε, αλλά ήταν πολύ άστοχος με 4/15 σουτ. Ο Μιλουτίνοφ αόρατος. Πάλεψε, αλλά ήταν νευρικός ο ΜακΛιν. Ο Μάντζαρης τίποτα, ο Παπανικολάου ήταν ο κορυφαίος. Ο Στρέλνιεκς στα νέα δεδομένα ψάχνεται και πήρε μόλις 10'. Ο Ρόμπερτς κλασικά τίποτα. Ο Γουίλτζερ άστοχος (1/6σ) και ο Τόμπσον με 1/2 σουτ σε 12' είναι ξένο σώμα....

News 24/7

24MEDIA NETWORK