Τι θα... δούμε στον 4ο τελικό!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την αποψινή μητέρα των μαχών στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Θα μπορέσουν οι "πράσινοι" μέσα στο κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί να φέρουν ξανά τη σειρά στα ίσια ή οι "ερυθρόλευκοι" θα κάνουν το πρώτο "μπρέικ" της σειράς και θα πανηγυρίσουν ξανά τον τίτλο μέσα στο σπίτι του μεγάλου τους αντιπάλου;

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
bourousis EUROKINISSI SPORTS

Αισίως φτάσαμε στην 4η αναμέτρηση της σειράς των μεγάλων τελικών του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και το ερώτημα είναι πόσο... φαβορί είναι ακόμα ο πρώτος και πως μπορεί να αντιδράσει ο δεύτερος. Σε μια περίεργη σειρά που σε αντίθεση με πέρσι δεν έχει σπάσει ακόμα η έδρα, αλλά κανείς γηπεδούχος δεν επικράτησε καθαρά, ενώ στα δύο παιχνίδια είχαμε χαμηλά σκορ και στο ένα υψηλότερο από κάθε προσδοκία.

ΣΤΑ... ΧΑΜΗΛΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει στα χαμηλά σκορ, στα παιχνίδια που πάνε στους 60-65π. αλλά και πάλι δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, καθώς και στις δύο αναμετρήσεις στην έδρα του που πήγαν στο δικό του τέμπο, δηλαδή με την άμυνα στο πρώτο πλάνο, ο ΠΑΟ ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο του αγώνα και αυτοκτόνησε βασικά. Στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ έμεινε στα τελευταία τρία λεπτά άποντος και στην συνέχεια στο δεύτερο και τελευταίο στο Φάληρο σκόραρε μόλις 4π στα τελευταία έξι λεπτά.

Έτσι απώλεσε και διαφορά 10π στο 35΄(48-58) χάνοντας και το παιχνίδι. Αντίθετα στο ΟΑΚΑ που το ματς πήγε στους 80π ο ΠΑΟ επικράτησε δίκαια, αλλά όχι τόσο εύκολα, όσο θα έπρεπε βάση σκορ και με τη σημαντική απουσία Σπανούλη για τον Ολυμπιακό.

ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΑ ΘΡΙΛΕΡ - ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΕΔΡΕΣ

Η σειρά έχει... ψωμί ακόμα. Από πέρσι είναι φανερό ότι σπάνε οι έδρες. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι ο ΠΑΟ ξεκίνησε με μπρέικ στο ΣΕΦ και στην συνέχεια ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο φορές κολλητά στο ΟΑΚΑ με σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Συνεπώς οι έδρες σπάνε και ας μην έχουν σπάσει -ακόμα- φέτος. Όμως και φέτος και πέρσι όλα τα παιχνίδια κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ ή δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά και οι δύο ομάδες είναι πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο σε όλα και απλά οι λεπτομέρειες κρίνουν τα παιχνίδια τελικά. Άρα όλα είναι ανοιχτά...

ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι συνθήκες έδειχναν καθαρά Ολυμπιακό στην αρχή των τελικών. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με το πλεονέκτημα της έδρας, με καλύτερη ψυχολογία προερχόμενος από τον τελικό στην Ευρωλίγκα και έχοντας πάρει για τα καλά τα τελευταία χρόνια τον αέρα των "πρασίνων". Και από την άλλη, με ένα Παναθηναϊκό βυθισμένο σε περισυλλογή από τις εξελίξεις στην Ευρωλίγκα και βασικά με τα όσα επακολούθησαν (πούλμαν κτλ) τον αποκλεισμό από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ακόμα και οι εμφανίσεις με την ΑΕΚ με την εξαίρεση του τελευταίου αγώνα αυτό έδειχναν στο "πράσινο" στρατόπεδο. Ξαφνικά είδαμε άλλα. Ο Ολυμπιακός φάνηκε άδειος από ενέργεια, με τους κορυφαίους του παίκτες (Σπανούλη και Πρίντεζη) σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο ΠΑΟ αναθάρρησε, έδειξε ότι συσπειρώθηκε έστω εξ ανάγκης και μπήκε με αξιώσεις σοβαρές στην σειρά και όχι "σκοτωμένος".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΟ KNOW HOW

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει το 2-1 στηριζόμενος βασικά στους Έλληνες, καθώς αυτοί και η άμυνα είναι τα μεγάλα όπλα του. Ο Ολυμπιακός είναι πιο ομάδα, σε γεμίζει και σε πείθει περισσότερο επειδή έχει την ελληνική ψυχή και το πάθος. Είναι ομάδα με τη σημασία της λέξεως. Έχει αποκτήσει πλέον το περίφημο know how. Αυτό που είχε παλιότερα ο αντίπαλός του. Να χάνει και με 10π στο 35', μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι γιατί απλά ξέρει. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά φέτος με τον Παναθηναϊκό (στο ματς του ΟΑΚΑ που ο Παππάς πήρε την μπαγκέτα κέρδισαν οι "πράσινοι"!) που παίζει με μικρότερη καθοδήγηση από τον πάγκο στο τέλος των αγώνων και στηρίζεται βασικά στο ένστικτο και τον αυτοσχεδιασμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχει και την αποκάλυψη των τελικών, τον Μιλουτίνοφ.

Ο Σέρβος αν και θεωρητικά δεν κολλάει με τους αθλητικούς ψηλούς του ΠΑΟ, έχει κερδίσει τον -στο ίδιο περίπου στιλ- Μπουρούση κατά κράτος, αλλά απρόσμενα έχει κυριαρχήσει και με τους Αμερικανούς αθλητικούς σέντερ των "πρασίνων". Είναι ο παίκτης κλειδί και στα δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ. Από ρολίστας και τρίτος σέντερ είναι ο βασικός και καθοριστικός παράγοντας για το 2-1.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ ΣΕΙΡΑ

Μιλάμε για μια περίεργη και απροσδιόριστη γενικά σειρά. Ο Ολυμπιακός είναι χειρότερος και στα τρία παιχνίδια, όμως, είναι στο 2-1. Λίγο καλύτερος να ήταν θα είχε κάνει το 3-0. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός δικαίως λέει ότι μπορούσε να έχει κάνει και το 3-0 ήδη! Και το πιο τρελό της υπόθεσης είναι ότι όλοι πάνω-κάτω συμφωνούμε ότι ο ΠΑΟ δεν παίζει καλά. Βασικά είναι κακός ο Ολυμπιακός.

Γιατί αν ήταν καλός, ο Παναθηναϊκός όχι απλά δεν θα ήταν στο 1-2, αλλά θα είχε πάρει και την κούπα ήδη! Τρελά πράγματα δηλαδή, όπως και πέρσι, όπου ο τίτλος θα είχε πάει στο... πράσινο, αν δεν ευστοχούσε σε δύο σουτ του τελευταίου δευτερολέπτου ο Σπανούλης στο ΟΑΚΑ μάλιστα!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Βασικά πλέον θα έχουμε πολύ ένταση. Φάνηκε αυτό και το περιμένουμε από την νέα διοικητική κόντρα με τα επεισόδια στο τέλος στο ΣΕΦ και όσα ακολούθησαν, αλλά και με την ένταση για την διαιτησία. Συνεπώς περιμένουμε πάλι σκληρό παιχνίδι,πάθος, ένταση και λογικά πολύ άγχος.

Ο ΠΑΟ έχει το άγχος πλέον, αφού είναι με την πλάτη στον τοίχο και έχει να διαχειριστεί την κακή ψυχολογία από τις... αυτοκτονίες του ΣΕΦ. Από την άλλη, όμως, έχει πεισμώσει και έχει την αίσθηση ότι αυτός χάνει τα παιχνίδια και άρα είναι καλύτερος. Σαφώς περιμένει περισσότερα από τον χαμένο Σίνγκλετον που είναι μακρυά από τα νερά του και θα πρέπει στο ΟΑΚΑ να ποντάρει στους Έλληνες και βασικά τον Παππά, αλλά και τον Μπουρούση και να βάλει στην εξίσωση τον Φώτση, όπως στο πρώτο παιχνίδι. Πρέπει ασφαλώς να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα διαφορές και τα τελευταία λεπτά...

Ο Ολυμπιακός ποντάρει στην ψυχολογία πλέον για να πάρει τον τίτλο στο ΟΑΚΑ και να μην μπει στο ψυχοφθόρο -πάντα- 5ο τελικό. Με καλή ψυχολογία, ποντάρει ότι θα βάλει μεγάλα μακρινά σουτ στο ΟΑΚΑ αν και εδώ του λείπει πολύ ο Λοτζέσκι. Βασικά όμως περιμένει από την ψυχολογία να ξαναβρεί ενέργεια και ειδικά οι αρχηγοί του Σπανούλης και Πρίντεζης.

Και να διαχειριστεί καλύτερα το παιχνίδι του που με τον Πρίντεζη ντεφορμέ δείχνει πολύ προβλέψιμος επιθετικά και απειλεί μόνο με τον Μιλουτίνοφ και από μακρυά με το τρίποντο και το μακρινό σουτ. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΠΑΟ τον πήγε χαμηλά στο ΣΕΦ και στα δύο ματς. Βέβαια στον Ολυμπιακό λένε ότι αφού και... σκοτωμένοι από την κούραση κερδίζουμε και δεν τρώμε πάνω από 60π στην έδρα μας,μπορούμε τίτλο και στο ΟΑΚΑ με μια εμφάνιση καλή σε άμυνα και επίθεση...

News 24/7

24MEDIA NETWORK