Προσοχή… καίγεται

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει το πλάνο συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε δύο προετοιμασίες, αυτή της Νέων Ανδρών, αλλά και της Ανδρών και τον κίνδυνο να "καεί" ο Έλληνας γκαρντ.

Προσοχή… καίγεται

Η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου των Μπακς, αναφορικά με την συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Summer League του Λας Βέγκας δεν έπεσε ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία στους ανθρώπους της ομοσπονδίας. Σε αντίθεση με τα συνήθη ταξίδια αναψυχής των ανθρώπων της ΕΟΚ το παρελθόν για τον Κουφό, φέτος ο Κώστας Μίσσας είχε την ευκαιρία να εκθέσει συγκεκριμένα πράγματα στον παίκτη και τους Μπακς, κάτι που τελικά θα μετρήσουν πολύ στην τελική επιλογή του Έλληνα γκαρντ.

Το Μιλγουόκι, καταρχάς, δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα όταν άκουσε το πλάνο για ένα καλοκαίρι που θα έχει δύο…βουνά και ίσως δύο τουρνουά. Για την ακρίβεια ούτε ο Αντετοκούνμπο πανηγύρισε που του προτάθηκαν δύο προετοιμασίες. Η βασική σκέψη του Γιώργου Βασιλακόπουλου, διότι προπονητής δεν υπάρχει ακόμα, είναι όπως ο Ρεντζιάς το 1995, ο ρούκι των Μπακς, να αγωνιστεί ή έστω να διεκδικήσει την συμμετοχή και στις δύο εθνικές, εντασσόμενος στην προετοιμασία της Νέων Ανδρών από τα μέσα Ιουνίου.

Προτεραιότητα για τον πρόεδρο της ΕΟΚ είναι το μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κρήτης αλλά επειδή γνωρίζει ότι η βούληση του παίκτη είναι να δοκιμάσει με την ανδρών, του προτάθηκε το συγκεκριμένο πλάνο. Πιο χαλαρή προετοιμασία με την «μικρή» ομάδα, κανονική προετοιμασία με την ανδρών.

Όχι στην Νέων Ανδρών

Οι Μπακς επί του παρόντος αποκλείουν κάθε συμμετοχή του παίκτη τους με την εθνική Νέων Ανδρών, εντάσσοντάς τον στην ομάδα τους για τα θερινά καμπ. Άλλωστε όπως τονίζεται από την ομάδα του ΝΒΑ, τα λεπτά συμμετοχής δεν είναι το ζητούμενο για τον Έλληνα γκαρντ, αφού είχε 24,6 μ.ο. σε 77 αγώνες στο ΝΒΑ. Δεν του λείπουν οι αγωνιστικές παραστάσεις, αλλά η ατομική βελτίωση και η σταθερότητα.

Στο τέλος της ημέρας η απόφαση ανήκει μόνο στον Αντετοκούνμπο και είναι σαφής η βούλησή του να παίξει με την εθνική. Από την άλλη ο 19χρονος παίκτης τόσο νωρίς στην διαδρομή του στο ΝΒΑ, δεν πρόκειται να απορρίψει τις προτάσεις της ομάδας του, ακολουθώντας το πρόγραμμα που θα του παρουσιάσουν.

Περιμένοντας τον…Κατσικάρη

Η ομοσπονδία περιμένει την απάντηση του Φώτη Κατσικάρη μετά το φάιναλ φορ προκειμένου να ενημερώσει τους Μπακς για το αν θα χρειαστεί όλο το καλοκαίρι τον αθλητή. Το Μιλγουόκι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και ο κλήρος πέφτει στον διάδοχο του Τρινκιέρι για το αν ο Αντετοκούνμπο θα ενταχθεί, έστω και με καθυστέρηση στην ανδρών.

Αυτή είναι μία τελευταία παράμετρος καθώς έως τώρα, σωστά αρκετές φορές, η ομοσπονδία δεν παραχωρούσε άδειες καθυστερημένης ένταξης στην προετοιμασία. Αν ο Αντετοκούνμπο περιληφθεί στην αποστολή της ανδρών, υποχρεωτικά θα λείψει τις πρώτες πέντε, έξι ημέρες.

Ο ώριμος «Γιαννάκης»

Ποιο είναι το επιμύθιο; Επειδή o κάθε πρόεδρος κοιτάει μόνο την υστεροφημία του και ο συγκεκριμένος την συνδέει με μετάλλια, ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οφείλει να φανεί πιο …ώριμος και να κοιτάξει το απώτερο μέλλον. Το παιδί αυτό αποτελεί κέρδος για το ελληνικό μπάσκετ και σε έναν χρόνο έχει κάνει τόση διαφήμιση στη χώρα μας όσο κανείς όλα αυτά τα χρόνια.

Το να μην παίξει σε κάποια εθνική φέτος δεν θα είναι καταστροφή ούτε προδοσία διότι οφείλει να τώρα στο ξεκίνημα να κοιτάξει την ατομική του βελτίωση ώστε σε λίγα χρόνια να έχει σταθερή θέση στο ΝΒΑ. Επειδή ΜΟΝΟ οι παίκτες αποφασίζουν για το αν θα ενταχθούν στην εθνική(ούτε οι μάνατζέρ τους ούτε οι ομάδες τους μπορούν να τους εμποδίσουν κρίνοντας από τις περιπτώσεις Νοβίτσκι, Πάρκερ, Γκασόλ Χ 2, Ντενγκ, Ντιαό, Τζινόμπιλι, Καλδερόν κλπ), είναι σαφές πως ο Αντετοκούνμπο στο μέλλον θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μαζί με τους άλλους παίκτες της γενιάς του(Παπαπέτρου, Μποχωρίδη). Μην καεί από τώρα ούτε αγωνιστικά, ούτε κυρίως από πλευράς πιέσεων.

Επειδή δε, αν πει το «ναι» ο Κατσικάρης, φέτος η εθνική θα έχει προπονητή που θα αποφασίζει για όλα, το θέμα καταλήγει στον νεαρό παίκτη και τον κόουτς. Στο τέλος της ημέρας, δηλαδή εκεί που έπρεπε να βρίσκεται από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη:

Αντετοκούνμπο: Τώρα και σε διαφήμιση (VIDEO)

Εκτός Εθνικής ο Αντετοκούνμπο

News 24/7

24MEDIA NETWORK