Δεν του φτάνει ο Κλωναρίδης, πάει και για Αλτμάν

O Tσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν μπορούσε να κάνει τελική στον χειρότερο Λεβαδειακό των τελευταίων χρόνων, για τον Κλωναρίδη που επιστρέφει και είναι πολύ ανώτερος των Βλαχοδήμου, Μπουμάλ ενώ αποκαλύπτει και την προσπάθεια απόκτησης του διπλοθεσίτη Ισραηλινού επιθετικού Ομρί Αλτμάν.

Δεν του φτάνει ο Κλωναρίδης, πάει και για Αλτμάν
klonaridis Altman

Ήταν σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να κερδίσει το παιχνίδι με τον Λεβαδιακό για να βγει αυτός ο δύσκολος μήνας με μία σχετική αξιοπρέπεια και να γίνουν με ηρεμία οι τελικές κινήσεις τις επόμενες ημέρες. Η ομάδα δεν το διαχειρίστηκε καλά. έδειξε κορεσμένη από ιδέες. Ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί με καθαρό μυαλό και ψάχνει παντού για ενόχους. Όταν είσαι φίλος του Παναθηναϊκού βλέπεις την ομάδα σου να μην μπορεί να δημιουργήσει τελική επίθεση στον χειρότερο Λεβαδειακό που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στηSuperLeagueείναι δεδομένο να αγανακτείς.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην πράξη δικαιούνται να διαμαρτύρονται μόνο επειδή είναι φίλαθλοι μιας μεγάλης ομάδας. Τα παιδιά όμως που παίζουν εδώ και ένα μήνα δεν μπορούν περισσότερο. Και στο παιχνίδι με τον Λεβαδιακό ήρθε και η ψυχολογική κόπωση, μίας ομάδας που παίζει συνέχεια χωρίς να έχει την ποιότητα να παράγει ευκαιρίες και να ανοίξει οργανωμένες άμυνες.

Ο Παναθηναϊκός αυτών των ποδοσφαιριστών που έδωσαν την μάχη των συνεχόμενων παιχνιδιών του Ιανουαρίου ήταν υποχρεωμένος να ψάξει κάποιες νίκες κρατώντας το μηδέν στην άμυνα. Για να επιβιώσει από αυτόν τον δύσκολο μήνα, έπρεπε -εκτός από τη βελτίωση στην αμυντική λειτουργία- να γίνουν ακόμα τρία πράγματα:

Α) Να βγουν μπροστά οι Μπεργκ, ΒιγιαφάνΙες, Μολέδο, Λέτο, Ζέκα και να λειτουργήσουν ηγετικά. Ο Ζέκα τούς πρόδωσε στη Λάρισα και ήταν απών για σημαντικό διάστημα, ο Μολέδο τραυματίστηκε και έχασε το μεγαλύτερο αριθμό των αγώνων. Οι Μπεργκ Βιγιαφάνιες και Λέτο το προσπάθησαν κάποιες φορές, δεν έβγαλαν όμως την προσωπικότητα που χρειαζόταν για να καλύψουν το έλλειμμα ποιότητας των υπολοίπων. Ο Λέτο, που το πάλεψε φανερά περισσότερο, δεν έχει και την απαιτούμενη φυσική κατάσταση.

B) ήταν υποχρεωτικό να βγουν μπροστά κάποια νέα παιδιά από τις ακαδημίες και να δείξουν πως έχουν ταλέντο και πως μπορούν μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση ν’ αποδειχθούν κέρδος για τον Παναθηναϊκό. Αυτό συνέβη με τους Ευαγγέλου, Χατζηγιοβάννη, αφού ήταν δύο παιδιά που έδειξαν πως έχουν ποιότητα και είναι ήδη σε θέση να προσφέρουν περισσότερο από αρκετά «παλτά» που υπάρχουν στο ρόστερ.

Γ) Χρειαζόταν ορισμένοι ποδοσφαιριστές, που έπαιζαν από ανάγκη, ν’ αποδείξουν πως έχουν αδικηθεί. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού αυτόν τον μήνα. Κανένας δεν κατάφερε ν’ αποδείξει πως έχει το δικαίωμα να υπολογίζεται στον Παναθηναϊκό. Το πάλεψε περισσότερο ο Βλαχοδήμος, σε επίπεδο νοοτροπίας όντας λίγο πιο σοβαρός, δεν κατάφερε όμως κάτι ουσιαστικό. Οι υπόλοιποι (Χουχούμης, Μαρινάκης, Ρέις, Μπουμάλ, Ρινάλντι) ήταν σκέτη απογοήτευση όποτε χρησιμοποιήθηκαν.

Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΕΒΑΛΕ

Και ερχόμαστε στο παιχνίδι με τον Λεβαδιακό. Ο Ουζουνιδης είχε μείνει με μία ενδεκάδα, στην οποία υπήρχε αναγκαστικά και ο Μπουμάλ. Ο οποίος Μπουμάλ ολόκληρο τον μήνα, αν και πήρε ευκαιρίες, δεν κατάφερε να κάνει μία ποδοσφαιρική ενέργεια.

Απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που έπαιζε με τρεις στόπερ και άμυνα βαθιά, ο Παναθηναϊκός είχε να δοκιμάσει σχήμα με δύο ακραίους τους Βλαχοδήμο-Μπουμάλ και ως ακόμη μία επιλογή να παίξει το χαρτί με δεύτερο επιθετικό τον Ρινάλντι.

Δεν μπορώ να κρίνω αρνητικά τον Ουζουνίδη, γιατί έκανε και τα δύο. Δεν είχε κάτι άλλο να δοκιμάσει για να κριθεί πιο αυστηρά. Το μοναδικό που μπορεί κάποιος που θέλει να κατηγορήσει τον προπονητή να του προσάψει κάπως αυθαίρετα, είναι πως μέρος της δουλειάς του είναι η βελτίωση των παικτών. Εδώ όμως πρόκειται για ποδοσφαιριστές που έχει αποδεχτεί πως δεν μπορούν να φτάσουν σε καλύτερο επίπεδο. Δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καριέρα στον Παναθηναϊκό.

Δεν γίνεται να κρίνω έναν προπονητή που δεν μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να παρουσιάσει παραγωγική ομάδα, όταν έχει στα άκρα τους Βλαχοδήμο- Μπουμάλ, αριστερό μπακ τον Χουχούμη και βάζει αναγκαστικά αλλαγή τους Ρέις, Ρινάλντι. Θα τον έκρινα, αν παρουσίαζε ένα «καφενείο» που δεν ήξερε πώς να αμυνθεί και να ελέγξει το ρυθμό. Τουλάχιστον αυτό επί ημερών του έπαψε συμβαίνει.

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΟΠΑ ΑΦΡΙΚΑ

Θυμίζω πως έγκαιρα είχα γράψει κείμενο για το πόσο δύσκολος είναι ο Ιανουάριος για τον Παναθηναϊκό. Με το διαθέσιμο ρόστερ που βρήκε στα χέρια του και την αναγκαστική απόφαση για ξεσκαρτάρισμα, δεν μπορούσε να αντέξει το τεχνικό τιμ και το Κόπα Άφρικα.

Η απουσία ειδικά του Εμποκού, που είχε γίνει βασικός στα πλάνα του Ουζουνίδη, ήταν τεράστια, όπως επίσης του Κουλιμπαλί, την αθλητικότητα του οποίου έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός, μια και ο Μέστο δεν αντέχει να παίζει πολλά παιχνίδια συνεχόμενα. Το καλό είναι πως αποκλείστηκαν οι ομάδες τους και επιστρέφουν. Ο Εμποκού σημείωσε δύο τέρματα στη διοργάνωση και έρχεται και σε καλή ατομική κατάσταση.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Συνήθως είμαι αυστηρός στην κριτική μου και έχω απαιτήσεις από τους προπονητές των μεγάλων ομάδων. Εδώ όμως δεν υπάρχει κάτι που να μπορούσε να κάνει και δεν έκανε. Δεν νομίζω πως όσοι έχουν αποφασίσει να κριτικάρουν τον τεχνικό έχουν κάτι ουσιαστικό που να έχει ενδιαφέρον για κουβέντα να του προσάψουν.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να έρχεται ένας προπονητής στα αποδυτήρια και να αποβάλει τα αρνητικά στοιχεία. Ο Ουζουνίδης ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός τη στιγμή που τον προσέλαβε. Ένας άνθρωπος δηλαδή να δει το πώς δούλευε η ομάδα και ν’ ανεβάσει ρυθμούς στις προπονήσεις, αλλάζοντας την «άρρωστη» νοοτροπία που υπήρχε, να δει το ρόστερ και να πει πως αυτοί οι ποδοσφαιριστές δεν κάνουν. Κάποιοι έφυγαν άμεσα, κάποιοι θα φύγουν το καλοκαίρι.

Όμως για να μπορέσει να αποβάλει ολοκληρωτικά τα αρνητικά στοιχεία αυτούς που δεν αξίζουν να βρίσκονται στον Παναθηναϊκό και να δημιουργηθεί ένα ρόστερ ικανό να πολεμήσει και να βάλει πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων χρειάζεται χρόνος και μαζί βοήθεια από τη διοίκηση.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ο Ουζουνίδης, πιστεύω πως, δεν περίμενε ν’ αργήσει τόσο πολύ η ενίσχυση. Όταν έκανε τα πλάνα του και πήγε στη λογική ν’ αλλάξει ριζικά και γρήγορα την κατάσταση που βρήκε δεν πίστευε πως στα τέλη του Ιανουαρίου θα είχε μονδική ενισχυτική κίνηση αυτή του Κουρμπέλη. Μόνο τις δηλώσεις του στο πρώτο παιχνίδι με τον Πλατανιά να θυμηθεί κανείς, καταλαβαίνει πως τα είχε διαφορετικά στο μυαλό του.

Οι μέρες πέρασαν, το πρόγραμμα συνεχόμενων αγώνων με λίγους παίκτες βγήκε και πλέον ο Παναθηναϊκός πρέπει να γεμίσει το ρόστερ του για να σωθεί όσο γίνεται η χρονιά. Να μπει στην 5άδα του πρωταθλήματος, και να διεκδικήσει την επιτυχία, μέσω του θεσμού του κυπέλλου.

ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ

Φαίνεται θέση ξένου να ελευθερώνεται με τον Γουακάσο. Εδώ είναι περίεργη περίπτωση με τον Αφρικάνο ποδοσφαιριστή. Ο Γκανέζος, που έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019, έχει πολλά προσόντα. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς, επαγγελματίας είναι, αλλά ενόχλησε το γεγονός πως όποτε καθυστερούσαν οι πληρωμές του έκανε τον τραυματία. Έπαιζε μόνο όταν βεβαιωνόταν πως μπήκαν λεφτά στην τράπεζα, κάτι σαν το τζουκ μποξ.

Ο ίδιος δεν θέλει να γυρίσει στον Παναθηναϊκό και κάνει ό,τι μπορεί να βρει ομάδα για να συνεχίσει δανεικός μέχρι το καλοκαίρι. Το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού πιστεύει πως ο Κλωναρίδης είναι αδικημένος και έδωσε το πράσινο φως για να επιστρέψει. Η επιστροφή φαίνεται πως ολοκληρώθηκε.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Είναι σίγουρο πως από τους Μπουμάλ και Βλαχοδήμο είναι πολύ ανώτερος. Άλλωστε έχει εντυπωσιακά προσόντα, ένα διασκελισμό φοβερό, δεν έχει παρόλα αυτά διάρκεια και είναι επιρρεπής σε εύκολους τραυματισμούς. Προσωπικά από το πρώτο του πέρασμα στον Παναθηναϊκό είχα επισημάνει τα εντυπωσιακά στοιχεία, τον μεγάλο διασκελισμό, την ικανότητα του να παίζει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και να δίνει πλάτος / ταχύτητα.

Όμως εκεί που έλεγες πως ήρθε η ώρα να βγάλει τα προσόντα του, εξαφανιζόταν είτε από ευθύνη Αναστασίου είτε επειδή τον άφηνε πίσω κάποιος τραυματισμός. Ο Ουζουνίδης τού δίνει μία δεύτερη ευκαιρία, κάτι που είναι λογικό με βάση τις επιλογές που υπάρχουν στα άκρα. Επαναλαμβάνω προσόντα έχει πολλά, μένει κάποια στιγμή να το πιστέψει και ο ίδιος αποκτώντας διάρκεια. Στην Λανς έπαιξε 10 παιχνίδια (συνολικά 317 λεπτά) είχε ένα 1 γκολ και 1 ασίστ.

ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ - ΜΑΣΟΥΝΤ

Οι κινήσεις λοιπόν που κάνει η διοίκηση του Παναθηναϊκού για να ανατρέψει την κατάσταση είναι οι έξης: βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον μάνατζερ του Γουακάσο για να επικυρωθεί ο δανεισμός του. Βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Κάλιαρι για την περίπτωση του Ιμπάρμπο. Φαίνεται πως έχει βρεθεί χρυσή τομή και υπάρχει αισιοδοξία, πως θα ξεμπερδέψει οριστικά με τον Κολομβιανό ο Παναθηναϊκός και θα εξοικονομηθούν χρήματα.

Όπως προείπαμε ο Κλωναρίδη επιστρέφει, κατά 99% είναι κλεισμένη η μεταγραφή, του και γίνεται προσπάθεια για ακόμα δύο μεταγραφές. Ένα δημιουργό κοντά στον Μπεργκ και ακόμη έναν επιθετικό ώστε να μπορεί να μονιμοποιήσει το 4-4-2 ο Ουζουνίδης και να έχει μόνιμα επιθετικές λύσεις. Ο Μασούντ, μαθαίνω, έχει ρήτρα στα 150 χιλιάρικα. Εξ αρχής αυτόν ήθελε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, για να κουμπώσει στην τακτική του, από τη στιγμή που θα ελευθερωθεί οριστικά θέση ξένο, κάτι που το περιμένουν για αύριο θα κάνουν την κίνηση για να τον κλείσουν.

ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΛΤΜΑΝ

Από εκεί και πέρα, γίνεται προσπάθεια και για ακόμα έναν επιθετικό. Πληροφορίες από το Ισραήλ λένε πως ο Παναθηναϊκός έχει κάνει κρούση για τον 22 ετών Ομρί Αλτμάν που παίζει στην Χαποέλ. Τελ Αβίβ. Δεύτερος επιθετικός, παίζει και εξτρέμ, έχει σημειώσει φέτος 4 τέρματα. Σημαντικό ταλέντο, όπως μου μεταφέρθηκε, με συμμετοχές στις μικρές εθνικές ομάδες του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αποκαλύψεις Ουζουνίδη για Ισάκ και Κλωναρίδη
Ουζουνίδης: "Δική μου η ευθύνη, θα αλλάξουν πολλά..."
Το… παναθηναϊκό σύνδρομο του πρώτου ημιχρόνου

News 24/7

24MEDIA NETWORK