Διάβασε τους Βέλγους ο Σκίμπε

Η Μίχαελ Σκίμπε δεν βρήκε μόνο τη χαμένη ταυτότητα της Εθνικής Ελλάδας, αλλά μπορεί και εφαρμόζει τακτικές ανάλογα τον αντίπαλο. Ο... καθρέφτης που έπαιξε κόντρα στο Βέλγιο, οι αμυντικές συνεργασίες και το υπερόπλο που ακούει στο όνομα Κώστας Μήτρογλου. Ο Τσάρλυ σχολιάζει.

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÂÅËÃÉÏ - ÅËËÁÄÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / BELGIUM - GREECE (Eurokinissi Sports)
skibe EUROKINISSI SPORTS

Πήραμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, πατάμε γερά στη δεύτερη θέση και έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο για την πρωτιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε που βρισκόμασταν στην προηγούμενη προκριματική διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πρόοδος και έχουμε ξαναβρεί την ποδοσφαιρική ταυτότητά μας.

Ο Σκίμπε έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα αρκετά επιθετικογενές 3-4-3 που εφάρμοσε ο Μαρτίνες χωρίς κανονικά μπακ. Οι Βέλγοι είχαν μία τριάδα με βαριά κορμιά στην άμυνα που στερούσαν έναν παίκτη στην δημιουργία και ήταν επιρρεπής στο λάθος.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Στον άξονα έπαιζαν οι Φελαϊνί - Βίτσελ, ψηλό δίδυμο που λειτουργεί κυρίως με μπάλα, στα δεξιά έπαιζαν κυρίως οι Μέρτενς, Βίτσελ και στα αριστερά οι Καράσκο, Ναϊνγκολάν. Το πλάνο του έμοιαζε σαν ένα καθρέφτη του σχήματος των Βέλγων. Ταχτσίδης και Σάμαρης στον άξονα, στα αριστερά Σταφυλίδης - Τζαβέλλας, στα δεξιά Τοροσίδης - Μάνταλος.

Η λογική να πάει με βαρύ δίδυμο είχε να κάνει με το γεγονός πως ο Φελαϊνί ήταν σίγουρο πως θα ανεβαίνει στην περιοχή και χρειαζόταν να υπάρχει μόνιμα ένα ψηλό κορμί και φυσικά την δυνατότητα να περνά κάθετες. Στην πράξη οι Βίτσελ - Φελαϊνί ήταν πιο γρήγοροι και ο Ταχτσίδης μόνιμα ήταν ένα κλικ πιο αργός απ' όσο θα έπρεπε.

Ο Σκίμπε πάντως ήταν τυχερός, καθώς την κάθετη που έψαχνε από αυτόν την πήρε έστω με το κεφάλι, στη φάση του γκολ του Μήτρογλου. Η εικόνα του αγώνα φώναζε πως έπρεπε να αντικατασταθεί. Η συνολική εικόνα ήταν καλή, ο Σκίμπε έχει πετύχει να βελτιώσει πολύ την Εθνική μας, να την ξαναβάλει στο δρόμο της, όμως έπρεπε να προλάβει τον Ταχτσίδη και αν τον αντικαταστήσει πριν πάρει την δεύτερη κίτρινη.

Από την στιγμή που μείναμε με δέκα, η λογική έλεγε πως έπρεπε να μπει κάποιος με ταχύτητα. Ο Σκίμπε όμως υπολόγισε πως όποιος και να μπει, θα μας ασκηθεί πίεση και χρειάζεται ύψος μέσα στην περιοχή μας. Προτίμησε τον Τζιόλη αντί του Ζέκα και δικαιώθηκε, καθώς ο Τζιόλης ανταποκρίθηκε στις απατήσεις του αγώνα και κέρδισε μάχες.

ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΗΤΑΝ... ΤΕΛΕΙΟΙ

Ο καλύτερος χώρος μας ήταν στην αριστερή πλευρά μας. Οι Τζαβέλλας - Σταφυλίδης είχαν σύνθετο ρόλο και λειτούργησαν εκπληκτικά. Ο Τζαβέλας έπρεπε να καλύπτει το αμυντικό δίδυμο και όταν χρειάζεται να γίνεται τρίτος.

Με την τακτική των Βέλγων, έμπαιναν συνεχώς παίκτες ανάμεσα στα στόπερ και στα μπακ και ήταν σημαντικό να βγαίνει τρίτος στόπερ ο Τζαβέλλας, χωρίς να μένει άδεια η πλευρά. Ο Σταφυλίδης λειτούργησε τέλεια σε αυτήν την λογική είχε πολύ σημαντικά κατεβάσματα μέχρι πολύ χαμηλά και μία εντυπωσιακά καλή συνεργασία με τον Τζαβέλλα.

Δεν είναι απλό να παίξεις αυτήν την εποχή τον Μέρτενς όταν έχει την δυνατότητα να συνεργαστεί με παίκτες σαν τον Τσαντλί και τον Λουκάκου. Δεν τους επιτρέψαμε να δώσουν την μπάλα δίπλα και να μπουν στην περιοχή μας.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΕΘ

Στην δεξιά πλευρά ο Μάνταλος δεν κράτησε μπάλα, ο Τοροσίδης κουράστηκε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού. Μας ευνόησε η απόφαση του Μαρτίνες να βάλει στην μπροστινή τριάδα τον Ναϊνγκολάν, είναι φανερό πως δεν τον βόλεψε τον άσο της Ρόμα και τα μέτρα που δόθηκαν στον Καράσκο ήταν πάρα πολλά. Τακτικά είχε ευθύνη για πολλά μέτρα στην αριστερή πλευρά και δεν του επέτρεψε να βγάλει το ταλέντο του.

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, για να αντέξουμε και να δέσει η δεξιά πλευρά μας, χρησιμοποίησε τον Ζέκα μπροστά από τον Τοροσίδη, αλλά σε εκείνο το σημείο ο Τόρο είχε κλατάρει.

Ήταν φυσιολογικό με παίκτη λιγότερο, απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο και έχοντας βαριά κορμιά στο γήπεδο να χάσουμε μέτρα, το σημαντικό είναι πως πήραμε το βαθμό.

ΤΕΡΑΤΣΙΟ ΟΠΛΟ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Επίσης για τον τρόπο που παίζουμε είναι μεγάλο πράγμα το γεγονός πως έχουμε έναν επιθετικό που είναι ικανός την μία ευκαιρία που θα δημιουργήσουμε, να την κάνει γκολ και να απασχολήσει με το σώμα του και το κράτημα μπάλας την αντίπαλη άμυνα ακόμα και όταν δεν έχει βοήθειες. Η εκπληκτική κατάσταση του Μήτρογλου είναι για τεράστιο όπλο για το ποδόσφαιρο που θέλουμε να παίξουμε.

Ο Παπασταθόπουλος αποτελεί σταθερά για την Εθνική μας, έκανε μετά από πολύ καιρό σοβαρό και γεμάτο παιχνίδι ο Σάμαρης, λειτούργησε πολύ καλά το δίδυμο Σταφυλίδης - Τζαβέλλας, χρειαζόμαστε περισσότερες βοήθειες στην κατοχή και θράσος από τους Μάνταλο - Φορτούνη. Μπορούν να μας προσφέρουν ακόμα περισσότερο και να μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο απειλητικοί μέσα από το αμυντικό μας πλάνο.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Ο άνθρωπος της βραδιάς χωρίς αμφιβολία είναι ο Καπίνο, με σφραγίδα στην μεγάλη εμφάνιση του τη διπλή απόκρουση στις καθυστερήσεις, αλλά και την επέμβαση στο τετ α τετ του Μέρτενς. Η άποψη μου είναι πως πρέπει να παραμείνει πρώτος. Είναι αξιόλογος τερματοφύλακας ο Καρνέζης, δεν του έχει βγει όμως η Εθνική και στον Καπίνο, λόγω ύψους αλλά και ιδιοσυγκρασίας του ταιριάζει περισσότερο η Εθνική. Θυμίζω πως ο Καπίνο ήταν mvp και σε ένα φιλικό που είχε παίξει βασικός με την Εθνική μας που είχαμε πάρει τη "λευκή" ισοπαλία στην Πολωνία με 0-0 στο τελευταίο παιχνίδι του Μαρκαριάν.

Είμαστε στη μάχη, πάμε για τελικό στην Ζένιτσα στις 9 Ιουνίου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK