Ποιοτική Μπεσίκτας, αλλά με αχίλλειο πτέρνα

Ο Τσάρλι ξεσκονίζει την Μπεσίκτας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρωταθλήτρια Τουρκίας σε μια ποδοσφαιρική ανάλυση. Η ήρεμη δύναμη Χάτσινσον, η σίγουρη πάσα του Οζιακούπ, ο πιο απλός Κουαρέσμα όλων των εποχών, ο μαέστρος Ταλίσκα με τα 188 εκατοστά μπόι. Ποια είναι η αδυναμία που πρέπει να εκμεταλλευθούν οι "ερυθρόλευκοι"...

Ποιοτική Μπεσίκτας, αλλά με αχίλλειο πτέρνα

Ο Ολυμπιακός ξεκινά απόψε (9/3) στο Καραϊσκάκης την μετά Μπέντο εποχή σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Το επίπεδο της Μπεσίκτας είναι ποιοτικά υψηλό και φαντάζει δύσκολο εμπόδιο αυτή την εποχή για τους "ερυθρόλευκους". Τούρκος συνάδελφος, μου έλεγε πως η Μπεσίκτας είναι η πιο πλήρης ομάδα που έχει βγάλει το ποδόσφαιρό τους τα τελευταία χρόνια. Γεμάτη από ποιότητα και με τον Γιουνές να βελτιώνει συνέχεια κομμάτια στην δημιουργία, ενώ το τελευταίο διάστημα βλέπει πως η ομάδα του παίρνει καλύτερο βαθμό και αμυντικά.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Σε ένα καλό σενάριο, που οι ερυθρόλευκοι θα είναι αρκετά ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να χτυπήσουν στις αμυντικές αδυναμίες των Τούρκων. Αν ψάξει κανείς να βρει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μπεσίκτας, είναι πως η αμυντική της λειτουργία, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιθετική. Αγωνίζεται πολύ καλύτερα με μπάλα η Μπεσίκτας απ' ότι χωρίς αυτή. Φυσικά, επειδή υπάρχει ποιότητα, όταν αποφασίζει να παίξει στην αντεπίθεση όπως έκανε στο Σαν Πάολο με την Νάπολι έχει τον τρόπο της. Είναι τόσο υψηλή η ποιότητα της στην δημιουργία που όταν βρει χώρο θα σε σκοτώσει. Πάντως, επειδή έχει δημιουργηθεί για να παίζει επιθετικά σε όσα παιχνίδια έπαιξε με αντιπάλους που πήραν την κατοχή πιέστηκε πολύ.

Εδώ να σημειώσουμε πως δεν πρόκειται για τη Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός έχει την τύχη στην φάση των 16 να βρίσκει έναν αντίπαλο που αν ο ίδιος ήταν στα πολύ καλά του θα μπορούσε να τον κοντράρει στα ίσια. Η αλήθεια είναι πως η Μπεσκίκτας είναι μία ομάδα που εξελίσσεται και προοδεύει. Έχει ηρεμία και έναν προπονητή που εφαρμόζει για δεύτερη σεζόν το πλάνο του και το ποδόσφαιρο της συνεχώς εξελίσσεται.

Το νέο γήπεδο και η συμφωνία με την "Vodafone" έδωσε απίστευτη δυναμική στην Μπεσίκτας. Τα έσοδα αυξήθηκαν και η Μπεσίκτας μέσα και από την αξιόλογη δουλειά του Γιουνές μεγαλώνει και γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη στο τούρκικο ποδόσφαιρο. Φέτος πάει για δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΤΟΠΕΡ Η ΠΙΟ ΦΑΝΕΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Ένας Ολυμπιακός που θα μπορούσε να παίξει στο γήπεδο του σε υψηλό επίπεδο την πίεση πάνω στην μπάλα και να βγάλει κλεψίματα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πως μετά από κλέψιμο η αμυντική της λειτουργία δεν είναι και η καλύτερη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μπεσίκτας εκεί που πραγματικά δεν παίρνει καλό βαθμό και χρειάζεται βοήθειες από τους δύο πολύ αξιόλογους κεντρικούς χαφ Χάτσινσον, Οζιακούπ. Ο Μαρσέλο είναι η σταθερά, χωρίς να πρόκειται για τίποτα το εντυπωσιακό, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ο παρτενέρ του. Η μεταγραφή που θα πρέπει να κάνει το καλοκαίρι η Μπεσίκτας για να βελτιώσει την πληγή της το καλοκαίρι είναι ένας κεντρικός αμυντικός.

Τον Ιανουάριο επέστρεψε ο Γκουλούμ από την Κίνα, δεν είναι όμως ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Συνήθως παίζει ο Σέρβος Τόσιτς, που φέτος πήγε από αριστερό μπακ, στόπερ και μονιμοποιήθηκε σε αυτή τη θέση. Το τελευταίο διάστημα παίρνει παιχνίδια και ο 22 ετών Νουκάν Ανίκ, λόγω τιμωρίας στο πρωτάθλημα του Τόσιτς. Ο Ολυμπιακός θα ήταν πολύ χρήσιμο να καταφέρει να απομονώσει με τους Φορτούνη, Ανσαριφάντ το δίδυμο Μαρσέλο και Τόσιτς που λογικά θα παίξουν στο κέντρο άμυνας.

Τα καλά νέα τελειώνουν κάπου εδώ. Από εκεί και πέρα, η Μπεσίκτας έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που βελτιώνεται και με δουλειά και με προσθήκες. Για να το κάνεις να φανεί αδύναμο πρέπει να μπορείς να αναδείξεις πως χωρίς μπάλα δεν είναι τόσο καλή όσο με την μπάλα. Πέρσι πήρε πρωτάθλημα, και έκανε κινήσεις ώστε να εμφανιστεί ακόμα καλύτερη τη φετινή σεζόν.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η μεγαλύτερη της βελτίωση σε σχέση με πέρυσι είναι στα άκρα της άμυνας. Απέκτησε τον καλύτερο Τούρκο δεξί μπακ Γκιουνούλ, όταν τέλειωσε το συμβόλαιο του με την Φενέρ. Ο Γκιουνούλ έχει 61 συμμετοχές στην Εθνική Τουρκίας. Συνολικά τη φετινή χρονιά έχει μέσο όρο 2 τάκλιν, 2 κοψίματα βαθιά, δίνει 40 πάσες μέσο όρο με 79,3%, έχει 0,5 ντρίπλες και την περασμένη αγωνιστική πέτυχε το μοναδικό του τέρμα για φέτος στο 1-0 με την Ρίζεσπορ. Στην απέναντι πλευρά στα αριστερά, το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Αντριάνο από την Μπαρτσελόνα. Καθαρό φουλ μπακ, παίζει μόνιμα επιθετικά την πλευρά, δίνει 44,3 πάσες ανά παιχνίδι με 87,2%, 0,9 Key passes, 0,3 ντρίπλες έχει 1,8 κερδισμένα τάκλιν, 1,5 κλεψίματα, ενώ καθαρίζει 1,7 φάσεις λειτουργώντας χαμηλά στην περιοχή του. Ένα γκολ και μία ασίστ έχει η Μπεσίκτας από τον Αντριάνο. Προκύπτει πως παρότι τα δύο μπακ είναι αξιόλογα, ο Γιουνές την δημιουργία και την τελική επιλογή, την παίρνει είτε από τους χαφ, είτε από τους εξτρέμ.Η αλήθεια είναι πως διαθέτει μία εντυπωσιακή ομάδα σε ατομική ποιότητα.

Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΑΣΑ

Ο θηριώδης Καναδός, Χάτσινσον ήρθε στην Μπεσίκτας το καλοκαίρι του 2013 και στέριωσε. Είναι αυτός που ισορροπεί την ομάδα, καλύπτει τις όποιες υπερβολές των Οζιακούπ, Κουαρέσμα, Ταλίσκα, βοηθά στο να μην φανεί η αδυναμία των στόπερ του και παίζει μόνιμα απλά και σίγουρα. Στο τούρκικο πρωτάθλημα δίνει ανά παιχνίδι 75,7 πάσες με ποσοστό 94,8%. Στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε 52,8 με ποσοστό 91,8. Ο άνθρωπος δεν κάνει λάθος και εξασφαλίζει την ήρεμη αρχική ανάπτυξη. Τα νούμερα δείχνουν πως η μπάλα πάει συχνά από τα πόδια του, δεν βάζει ρίσκο, δεν δοκιμάζει αυτός να ανοίξει την άμυνα, αλλά φροντίζει να διαβάσει και να πάει η μπάλα σε αυτόν που κάνει την κίνηση, αλλά και να σπάσει την πίεση στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου.

Στα 34 του, παραμένει η ήρεμη δύναμη, έχει 1,9 κερδισμένο τάκλιν, 1,6 κλεψίματα, 0,6 κοψίματα βαθιά μικρό νούμερο για 6άρι, 0,5 ντρίπλα. Έχει σκοράρει μία φορά φέτος, έχει 4 ασίστ και 0,9 key passes. Αν το πρεσάρισμα στην μπάλα, είναι ψεύτικο και χωρίς ένταση, η μπάλα θα φθάνει σε αυτόν και με μία απλή πάσα θα δημιουργεί επίθεση, Ρίσκο δεν βάζει, αλλά λάθος δεν κάνει.

ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ

Το μηχανάκι είναι ο Οζιακούπ. Τον απέκτησε η Μπεσίκτας από την Άρσεναλ, είναι προϊόν των τμημάτων υποδομής της. Μετά την εντυπωσιακή περσινή σεζόν, η τιμή του εκτοξεύτηκε. Έπαιζε παντού, είχε 9 γκολ, 7 ασίστ, με αποτέλεσμα να ενδιαφερθεί γι' αυτόν ξανά η Άρσεναλ, αλλά και η Μίλαν, Γιουνάιτεντ, Ντόρτμουντ.

Ξεκινά δίπλα στον Χάτσινσον. Καλύπτει και τους τρεις ρόλους, πρεσάρει, με μεγαλύτερη ένταση από όλους, ζητά την μπάλα συνεχώς, είναι και 8άρι και δημιουργός. Πολλές φορές δίνει την δυνατότητα στον Τάλισκα να γίνεται δεύτερος επιθετικός και να παίζει αυτός σαν δεκάρι. Έχει παίξει και στις τρεις θέσεις στον άξονα και το πλεονέκτημα του είναι πως δεν ξεχωρίζεις ποια είναι η... μητρική του. Ο Γιουνές τον κούμπωσε ανάμεσα σε Χάτσινσον και Τάλισκα. Για μία ομάδα που έχει φορ δολοφόνο, εξτρέμ τους Κουαρέσμα, Μπάμπελ το να διαθέτει τρεις χαφ, με πολύ καλή πάσα και δημιουργία αποτελεί μεγάλο όπλο.

Αυτό το στοιχείο είναι που αναγκάζει και τον Ολυμπιακό να πάει σε χαμηλά μέτρα την πίεση του. Γιατί η Μπεσίκτας το πρέσινκ το σπάει, αν φθάσει η μπάλα στους χαφ. Ο Οζιακούπ πασάρει στο τούρκικο πρωτάθλημα 70,4 φορές με ποσοστό 85,9%. Στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε 50,5 με ποσοστό 89,6%. Όταν ανεβαίνει η ένταση και το επίπεδο πάει σε πιο σίγουρες επιλογές. Συνολικά έχει φέτος 3 γκολ τρεις ασίστ, δίνει 1,2 key passes, 0,6 σουτ, 0,6 ντρίπλες, έχει 1,2 κλεψίματα και 0,9 τάκλιν. Τρέχει πολύ, είναι ελαφρύς και δοκιμάζει κάθετες, θέλει προσοχή να μη βρει ρυθμό.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Ο Βραζιλιάνος Τάλισκα είναι ιδιόμορφος ποδοσφαιριστής. Τον έχει πάρει η Μπεσίκτας για δύο χρόνια δανεικό από τη Μπενφίκα και στο Ντα Λούζ στις καθυστερήσεις, της έκλεισε το σπίτι. Εντυπωσιακά στημένα τα μοιράζεται με τον Κουαρέσμα, ποιοτικά χτυπήματα μπάλας. Έχει ποιότητα για το ύψος του, πολύ επικίνδυνα τα χτυπήματα μπάλας που έχει εν στάση. Σπάνια βλέπεις δημιουργό με ύψος 1,88. O Τάλισκα έχει αυτό το μπόι, αλλά αρκετά ελαφρύς για το ύψος του, πολύ λεπτός κινείται κοντα στην αντίπαλη περιοχή.

Το γεγονός πως η μπάλα μεταφέρεται, είτε από τον Οζιακούπ, είτε από τους δύο μπακ κι ακουμπά συχνά στους εξτρεμ, επιτρέπει του Ταλίσκα να μένει ψηλά. Ο Τάλισκα λειτουργεί περισσότερο σαν κρυφός επιθετικός, παρά σαν τρίτος χαφ. Φαίνεται και από τα νούμερα του, πάει σε 28,2 πάσες ανά παιχνίδι, επειδή είναι ψηλά και σε επικίνδυνους χώρους για την αντίπαλη άμυνα, το ποσοστό είναι 77,2%, έχει 1,5 key passes και σουτάρει 5 σουτ ανά παιχνίδι. Σουτάρει με μεγάλη συχνότητα και χωρίς να χρειάζεται να είναι σε κίνηση, αυτό το στοιχείο πρέπει να το προσέξει ο Ολυμπιακός, τόσο οι στόπερ όσο και οι χαφ. Το πιο βασικό είναι να μην χάσουν τη λειτουργία τους οι στόπερ του Ολυμπιακού και να μην βγάλει αριθμητικό πλεονέκτημα η Μπεσίκτας στην περιοχή του.

ΚΟΥΑΡΕΣΜΑ: ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Ο Κουαρεσμα με ψυχολογία φέτος σαν πρωταθλητής Ευρώπης είναι πιο απλός. Όσο απλός μπορεί να είναι ο Κουαρέσμα. Έχει φέτος συνολικά 13 ασίστ, τεράστιο νούμερο. Συν το πλεονέκτημα να παίζει πιο μέσα. Στο τούρκικο πρωτάθλημα έχει 2,4 key passes ανά παιχνίδι, πάει σε 2,9 σέντρες, έχει 2,6 σουτ ανά παιχνίδι. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε στους ομίλους τρία τέρματα, έβγαλε μεγάλη προσωπικότητα. Πιο ώριμος από ποτέ, ντριπλάρει πλέον 1,2 φορές ανά παιχνίδι, μικρό νούμερο για Κουαρέσμα που τον κάνει, όμως, να δοκιμάζει πιο συχνά τα πόδια του, τόσο στην εκτέλεση όσο και στην δημιουργία.

ΚΟΥΜΠΩΣΕ ΤΕΛΕΙΑ Ο ΜΠΑΜΠΕΛ

Αριστερά τον Ιανουάριο αποκτήθηκε ο γνωστός σε όλους Μπάμπελ. Το πρώτο μισό βρισκόταν στην Ντέπορ όπου είχε σκοράρει και 4 γκολ. Του ταιριάζει η ομάδα. Έχει πολλούς παίκτες που παίζουν με μπάλα, που δημιουργούν, γρήγορο μπακ πίσω του με ανεβάσματα.

Η Μπεσίκτας μπορεί και αξιοποιεί την ταχύτητα του. Τον Ιανουάριο πουλήθηκε ο Φρέι στην Μπέρμιγχαμ, έφυγε ο Σαχάν για Τράμπζονσπορ και αποκτήθηκε ο Μπάμπελ. Αξιοποιεί η ομάδα την ταχύτητα του, είναι εύκολο να του δημιουργεί χώρους και να του περνάνε πάσες στο τρέξιμο του. Έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα 601 λεπτά, έχει σκοράρει ήδη 2 τέρματα και έχει μία ασίστ. Σουτάρει 2,3 φορές ανά παιχνίδι, 1,4 key passes, 0,3 σέντρες. Από τον Κουαρέσμα, η Μπεσίκτας παίρνει 2,9 σέντρες από τον Μπάμπελ που παίζει στην απέναντι πλευρά μόλις 0,3. Τον Μπάμπελ θέλουν να τον αξιοποιήσουν, ο Κουαρέσμα λειτουργεί σαν δημιουργός.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΕ ΜΑΤΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Η Μπεσίκτας είναι μία ομάδα που με την μπάλα είναι εντυπωσιακή, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης. Έχει δημιουργηθεί για να παίρνει το τούρκικο πρωτάθλημα, δεν παίζει στην ένταση της Ντόρτμουντ, ούτε μπορεί να έχει τον έλεγχο των αγόνων στο πιο υψηλό επίπεδο. Όταν, όμως, ο ρυθμός της επιτρέπει, είναι σε θέση να είναι πολύ παραγωγική και να παρουσιάζει μία όμορφη ποδοσφαιρική πρόταση και ένα ποδόσφαιρο γεμάτο δημιουργούς.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον Τοσούν, να κάνει μία εντυπωσιακή χρονιά. Παίρνει πάσες και μπάλες από παντού, ο ίδιος είναι κινητικός και λειτουργεί με ταχύτητα και αυτοπεποίθηση. Πηγαίνει σε άμεσες εκτελέσεις έχει φέτος 16 γκολ στο πρωτάθλημα και τρία στην Ευρώπη. Έχει ταχύτητα που του επιτρέπει όταν ο Γιουνές ψάχνει το γκολ και τον βάζει μαζί με τον Αμπουμπακάρ στην ροή του αγώνα, να βγαίνει αυτός στο πλάι. Ο Αμπουμπακάρ που έρχεται από τον πάγκο είναι περισσότερο στράικερ. Η συνολική λειτουργία της Μπεσίκτας το κάνει εύκολο για τον σέντρερ φορ να είναι παραγωγικός.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ

Συνολικά, ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει μία ομάδα με ποιότητα στην κατοχή της. Στο ΤοΥρκικό πρωτάθλημα έχει 58,9% κατοχή, απειλεί τόσο σε ροή αγώνα, όσο και στα στημένα. Έχει δύο εκπληκτικούς εκτελεστές στα φάουλ, Κουαρέσμα, Τάλισκα και θέλει προσοχή, να μην γίνονται εύκολα, φάουλ κοντά στην περιοχή.

Προσπαθεί να παίξει στις κινήσεις των Μπάμπελ, Τοσούν, ο Ταλίσκα περιμένει την μπάλα κοντά στην αντίπαλη περιοχή και δοκιμάζει συχνά τα πόδια του. Πρέπει να έχουν το νου τους οι αμυντικοί χαφ του Ολυμπιακού. Ο Οζιακούπ, με τον Κουαρέσμα είναι στην πράξη οι δύο δημιουργοί. Το 6άρι Χάτσινσον, αναλαμβάνει να βγάλει την πρώτη σίγουρη πάσα, έχουν μεταφορά μπάλας από τα μπακ και αδυναμία στο παιχνίδι χωρίς μπάλα και στο αμυντικό τους δίδυμο. Είναι μία ομάδα που έχει δημιουργηθεί τέλεια για να κερδίζει κατώτερους.

Το παιχνίδι που δείχνει την πραγματική Μπεσίκτας είναι αυτό με την Μπενφίκα. Στο πρώτο ημίχρονο αναδείχτηκαν οι αμυντικές αδυναμίες και ότι δεν είναι τόσο καλή στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, ούτε στο πως αμύνεται χαμηλά, όταν της δόθηκε η μπάλα και έπρεπε να επιτεθεί με κάθε κόστος μετετρέψε το 0-3 σε 3-3.

News 24/7

24MEDIA NETWORK