Στην αναζήτηση του αντι-Μπεργκ: αυτοί είναι οι τρεις που ξεχωρίζουν

Για τον αντικαταστάτη του Σουηδού τα ονόματα που έχουν προκύψει είναι αυτά των Στοΐλκοβιτς, Ερντίντς, Αρμεντέρος, Τσοπ και ο Τσάρλυ αναλύει μία-μία τις περιπτώσεις, ενώ ξεχωρίζει και εκείνον που θεωρεί ότι ταιριάζει γάντι σε αυτό που ψάχνει ο Παναθηναϊκός.

Στην αναζήτηση του αντι-Μπεργκ: αυτοί είναι οι τρεις που ξεχωρίζουν

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε το πρωί της Πέμπτης για το Τέχελεν της Ολλανδίας που θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας του. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δήλωσε πως αναζητούνται άμεσα τρεις παίκτες ενδεκάδας. Οι αντικαταστάτες των Μπεργκ, Κλωναρίδη και Εμποκού.

Το μεγαλύτερο μπάτζετ για συμβόλαιο δίνεται -όπως είναι και φυσικό- για τον αντικαταστάτη του Σουηδού. Δεν είναι απλή απόφαση το που θα δοθεί το χρίσμα του αντί-Μπεργκ. Είναι δύσκολη η επιλογή και φαίνεται πως ο Ουζουνίδης την... ψειρίζει. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο αεροδρόμιο, έχουν βρεθεί καλοί παίκτες για να αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν. Για τον αντικαταστάτη του Μπεργκ τα ονόματα που έχουν προκύψει είναι αυτά των Στοΐλκοβιτς, Ερντίντς και Αρμεντέρος, με τον τελευταίο να μην απασχολεί σοβαρά τον Παναθηναϊκό, καθώς ζη ομάδα του ζητάει χρήματα για να τον παραχωρήσει.

Πέρα απ' αυτούς υπάρχει και η ελκυστική περίπτωση Τσοπ, που έχει προταθεί και στις τρεις μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας. Επειδή τα ονόματα που ξεχώρισαν στη λίστα του Ουζουνίδη και εξετάζει ο Έλληνας τεχνικός είναι πέντε, δεν αποκλείεται ο εκλεκτός να είναι ένας από τους δύο που ουδείς έχει μάθει ως τώρα. Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως στη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να ρισκάρει ο Παναθηναϊκός και ψάχνει για μία λύση που θα δημιουργεί ασφάλεια.

Επιθετικό δηλαδή που θα έχει πίσω του "γεμάτη" χρονιά. Καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχουν επιθετικοί αξιόλογοι που να κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτή την εποχή. Είναι η θέση τέτοια που τα γκολ τα αγοράζεις. Όποιος έχει σεζόν με γκολ πίσω του, έχει και συμβόλαιο. Το μοναδικό που μπορείς να ελπίζεις είναι να ψάξεις στην αγορά των δανεικών.

Επειδή στις περισσότερες ομάδες στην κορυφή της επίθεσης παίζει ένας και οι επιθετικοί είναι ακριβοί, υπάρχουν καλές περιπτώσεις που δεν έχουν εξασφαλίσει θέση βασικού στην ομάδα τους και ψάχνονται για να δοθούν δανεικοί. Έχοντας ως δεδομένο πως αγορά καλού φορ δεν μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός, το πιθανότερο είναι να ψωνίσει από την αγορά των δανεικών, κάτι που το είχα γράψει έγκαιρα, προτού βγουν ονόματα.

Πάμε να δούμε όμως τι έχουμε στα χέρια μας.

ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΟΪΛΚΟΒΙΤΣ

Μπράγκα, 24 ετών, 1μ84

Ο Στοΐλκοβιτς είναι το πρώτο όνομα που βγήκε. Πρόκειται για καθαρό φορ, του αρέσει να ξεκινά τις κινήσεις του περιφερειακά της περιοχής και να μπαίνει μέσα σ' αυτήν. Έχει ικανότητα στο να διαβάζει την εξέλιξη της φάσης, έχει καλό κεφάλι, γνωρίζει να συνεργάζεται με τον κοντινό του συμπαίκτη.

Μπορεί να σταθεί και μόνος του στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και να συνεργαστεί άψογα με άλλον επιθετικό. Το στοιχείο της συνεργασίας είναι σημαντικό, καθώς στην τακτική του Ουζουνίδη, οι δύο παίκτες που παίζουν στην επίθεση, σε όποια μορφή κι αν είναι, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Στο 4-2-3-1 ο ποδοσφαιριστής που παίζει ανάμεσα στους χαφ και στο φορ, βρίσκεται πιο κοντά στον επιθετικό παρά στο δίδυμο Κουρμπέλη - Ζέκα. Πέρυσι, άλλωστε, είδαμε όταν είχαν οι "πράσινοι" κατοχή μπάλας, να βρίσκεται πιο ψηλά ο Κλωναρίδης από τον Μπεργκ.

Ο Στοΐλκοβιτς στη λογική αυτή ταιριάζει. Το ζητούμενο είναι αν έχει την προσωπικότητα που θα έπρεπε, αλλά και το ταλέντο του Μπεργκ. Στην Εθνική Σερβίας έχει 4 συμμετοχές χωρίς γκολ, στην Μπράγκα πέρυσι είχε 24 παιχνίδια 5 γκολ, 1 ασίστ. Η καλή του χρονιά ήταν πρόπερσι που μέτρησε σε 31 παιχνίδια 10 τέρματα, 3 ασίστ.

Απ' όσα είδα, τα γκολ του ήταν σε μεγάλο ποσοστό μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Δεν είναι σίγουρα άσχημη περίπτωση, δεν μ' ενθουσιάζει κιόλας.

ΜΕΒΛΟΥΤ ΕΡΝΤΙΝΤΣ

Ανόβερο, 30 ετών, 1μ81:

Ο Ερντίντς ανήκει στο Ανόβερο και έχει συμβόλαιο μέχρι το 2018. Κάτι που σημαίνει πως είναι πιο λογικό η ομάδα του, να ψάξει να βρει τίποτα... ψιλά για να τον πουλήσει. Σε κάθε περίπτωση, στον Παναθηναϊκό τον εξετάζουν και αν προχωρήσουν, θα είναι ένα πολύ σημαντικό κόλπο. Ενδοιασμός για την αξία του δεν γίνεται να υπάρξει ο παραμικρός. Πρόκειται για ποιοτικό ποδοσφαιριστή που μετρά στην Εθνική Τουρκίας 35 συμμετοχές και 8 τέρματα.

Από το Ανόβερο αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2015, δεν ταίριαξε και έπαιξε λίγο. Στη συνέχεια πήγε δανεικός στα μέσα της σεζόν στην Γκινγκάμπ, μετρώντας σε 15 συμμετοχές 4 τέρματα, ενώ πέρυσι έπαιξε δανεικός στη Μέτς και σε 24 παιχνίδια είχε 6 τέρματα. Να σημειώσουμε εδώ πως στην Μετς ήταν δανεικός και η ομάδα του τον Ιανουάριο αγόρασε τον Ντιαμπατέ, με αποτέλεσμα να προτιμάται από τον δανεικό Ερντίντς, ο οποίος (και λόγω τραυματισμών) έχασε τη θέση του. Και τα 6 τέρματα του, τα σημείωσε στον πρώτο γύρο, όταν και έπαιζε βασικός.

Δεν μιλάμε για απλή περίπτωση, αλλά για φορ που αν έρθει Ελλάδα, θα κάνει διαφορά. Υπήρξε για δύο σεζόν το 2009/10 και το 10/11 βασικός φορ στην Παρί και από το 2013-15 ήταν βασικός φορ στην Σεντ Ετιέν. Έχει 5 σεζόν στο Σαμπιονά που έχει πετύχει από 11 τέρματα και άνω. Γρήγορος, φορ, καλός στην μεταφορά μπάλας και στην κίνηση στο χώρο, με δύσκολα ποιοτικά τελειώματα, πολύ καλό κεφάλι και όταν θέλει είναι αποτελεσματικός στο πρεσάρισμα.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως λόγω καταγωγής και οι δύο πλευρές είναι κάπως επιφυλακτικές στο να συνεργαστούν. Ως ποιότητα ποδοσφαιριστή, είναι αυτό που ψάχνει ο Παναθηναϊκός. Εμπειρία, προσωπικότητα και κλάση.

ΝΤΟΥΓΕ ΤΣΟΠ

Κάλιαρι, 27 ετών, 1μ86

Έχει 10 συμμετοχές και δύο τέρματα στην Εθνική Κροατίας. Γράφτηκε πρώτο το όνομα του το φετινό καλοκαίρι από τον Ευάγγελο Μίχο πως προτάθηκε στην ΑΕΚ. Στη συνέχεια προτάθηκε και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Κάτι που είχε συμβεί και την περσινή σεζόν, όταν και κατέληξε στην Χιχόν.

Ο ποδοσφαιριστής δεν υπολογίζεται από την Κάλιαρι και δίνεται δανεικός. Πήγε τον Ιανουάριο του 2015 στην Κάλιαρι, μαζί με τον Εμποκού, έπαιξε 16 παιχνίδια έβαλε 4 γκολ. Η ομάδα έπεσε, δεν επέστρεψε ο ίδιος ποτέ. Πέρυσι τον πήρε η Χιχόν, πρόπερσι η Μάλαγα.

Στη Μάλαγα τέλειωσε τη σεζόν με 7 γκολ και 3 ασίστ, στη Χιχόν είχε 9 τέρματα και 3 ασίστ. Έδωσε μεγάλη μάχη για να παραμείνει η ομάδα του κατηγορία δεν τα κατάφερε. Είναι μαχητής, παίζει με ψυχή, έχει εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση για στράικερ. Εκτελεί φάουλ, με μεγάλη επιτυχία, μοιάζει σε στιλ αρκετά με τον Πέτριτς.

Μην απογοητεύεστε από τη σύγκριση. Ο Πέτριτς υπήρξε παικτάρα, απλά ήρθε στο τέλος της καριέρας του, στην Ελλάδα. Μιλάμε για επιθετικό που έχει προσόντα σε χαμηλό επίπεδο να βγει για πλάκα πρώτος σκόρερ. Στην Κροατία, στο πρωτάθλημα της σεζόν 2013/14 είχε στην Ντινάμο 22 τέρματα, 8 ασίστ σε 33 παιχνίδια, ενώ την επόμενη σεζόν μέχρι τον Ιανουάριο έβαλε 12 τέρματα, με 3 ασίστ σε 15 παιχνίδια. Εφέτος προσπάθησε να αλλάξει δύο φορές την ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Στις 16 Νοεμβρίου στο "Μπερναμπέου" έχασε στο 80' πέναλτι για να κάνει το 2-2 και να στερήσει δύο βαθμούς από τη Ρεάλ. Στον εντός έδρας αγώνα που κρίθηκε στο τέλος με δύο γκολ του Ίσκο το Μεγάλο Σάββατο, είχε ανοίξει το σκορ, παίρνοντας προσωπική ρεβάνς. Για μένα ο Τσοπ είναι με διαφορά η καλύτερη περίπτωση. Συνδυάζει ποιότητα με ψυχή, είναι ηγέτης και στην καλύτερη του ηλικία. Αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να τον πάρει δεν χρειάζονται δεύτερες σκέψεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK