Το στοίχημα Λουτσιάνο Νέβες που αξίζει τον κόπο!

Ο Λουτσιάνο Νέβες θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να αναγεννήσει την πολλά υποσχόμενη στις αρχές της καριέρα του. Ποιος πήγε στην Κορίνθιανς τον Βραζιλιάνο στράικερ, ποια ήταν η μεγάλη ατυχία του, τι έκανε στη Λεγανές και τι μπορεί να προσφέρει. Αναλύει ο Τσάρλι.

Luciano Neves of Brazil's Corinthians is surrounded by players of Chile's Cobresal as he tries a header during a Copa Libertadores soccer match in Sao Paulo, Brazil, Wednesday, April 20, 2016. Corinthians  won the match 6-0.  (AP Photo/Andre Penner)
Luciano Neves of Brazil's Corinthians is surrounded by players of Chile's Cobresal as he tries a header during a Copa Libertadores soccer match in Sao Paulo, Brazil, Wednesday, April 20, 2016. Corinthians won the match 6-0. (AP Photo/Andre Penner) AP

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, μαζί με τους συνεργάτες του, μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Στην προετοιμασία το ρόστερ επιθετικά είναι άδειο και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν ποδοσφαιριστές που θα προσφέρουν τα γκολ, τη δημιουργία αλλά και την προσωπικότητα των Μπεργκ, Εμποκού, Κλωναρίδη, Λέτο.

Στην πράξη φαντάζει δύσκολο το εγχείρημα. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να κερδίσει το έλλειμμα ποιότητας δημιουργώντας μία αθλητική ομάδα που θα τρέχει περισσότερο από τις υπόλοιπες.

Ο ΜΠΕΡΓΚ ΣΕ ΔΥΟ

Είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος να πάρει στην επίθεση τις αρμοδιότητες του Μπεργκ. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μία στροφή. Ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να ψάχνει έναν ηγέτη που θα επωμιστεί το βάρος του αντιΜπεργκ. Βάρος ικανό να πνίξει ακόμα και μία καλή επιλογή. Από τη στιγμή που βρέθηκε η προοπτική να αγοράσει ο Παναθηναϊκός τον Λουτσιάνο Νέβες, δηλαδή έναν Βραζιλιάνο 24 ετών που έχει την προοπτική να ανεβάσει τις μετοχές του και να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, ένα σημαντικό βάρος έχει φύγει.

Είναι ίσως και προτιμότερο και πιο λογικό να μοιραστεί η ευθύνη σε δύο ποδοσφαιριστές, να υπάρχει ένα ικανό επιθετικό δίδυμο, χωρίς κάποιος από τους δύο να ξεχωρίζει και να είναι φανερά ανώτερος από τον άλλον. Αυτά βέβαια είναι στα χαρτιά.

Στην πράξη πολλές φορές αλλιώς τα υπολογίζεις και αλλιώς έρχονται τα πράγματα. Με τις συνθήκες που στελεχώνεται το ρόστερ πάντως, μοιάζει με υπέρβαση το γεγονός πως βρέθηκε η δυνατότητα να αποκτήσει έναν επιθετικό σε καλή ηλικία, που θεωρούνταν ταλέντο στα νεανικά του χρόνια, δεν προέρχεται από άδεια σεζόν και έχει φανερή προοπτική να ανεβάσει το κασέ του.

Ο Λουτσιάνο Νέβες, το 2013 έπαιζε στην Σεριε Β της Βραζιλίας στην Αβάι. Το ταλέντο του διέγνωσε ο καλύτερος τεχνικός στην Βραζιλία. Ο ομοσπονδιακός Τίτι. Σε μία εποχή που προσπαθούσε να γεμίσει το ρόστερ της Κορίνθιανς με τους πιο ελπιδοφόρους Βραζιλιάνους έφερε τον Λουτσιάνο Νέβες στα 21 του χρόνια.

Ο Νέβες σε νεαρή ηλικία θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο από τον άνθρωπο που εμπιστεύονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον οι Βραζιλιάνοι. Την πρώτη σεζόν ήταν στο rotation, οι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές άλλωστε που υπήρχαν ήταν πολύ υψηλού επιπέδου. Οι Μαλκόμ, Βάγκνερ Λοβ, Γκερέιρο, Ρενάτο Αγκούστο, Ροντριγκίνιο, Ζάντσον και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα δεν έδιναν περιθώριο για μία μόνιμη θέση στην βασική ενδεκάδα.

Ο Λουτσιάνο Νέβες όμως έπαιξε από την πρώτη σεζόν 33 παιχνίδια. Ο Τίτι τον χρησιμοποίησε σε όλες τις περιφερειακές θέσεις πίσω από τον Βάγκνερ Λοβ και Νέβες σε συνολικά 1306 λεπτά σημείωσε 6 γκολ και 2 ασίστ. Η Κορίνθιανς τερμάτισε στην 4η θέση.

Την επόμενη σεζόν η Κορίνθιανς πάει για τίτλο. Ο Τίτι χρησιμοποιεί τους έμπειρους και ο Λουτσιάνο Νέβες δεν βρίσκει χρόνο μέχρι να μπει ο Αύγουστος του 2015. Ο συγκεκριμένος μήνα έμοιαζε ονειρικός. Ο Τίτι χάνει πολλούς βασικούς λόγω τραυματισμών όλων των επιθετικών και αναγκάζεται να δώσει φανέλα βασικού στο στόχο του Παναθηναϊκού, που μέχρι εκείνο το σημείο έχει αγωνιστεί μόνο δύο φορές σαν ολιγόλεπτη αλλαγή.

Στις 9 Αυγούστου η Κορίνθιανς βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 33 βαθμούς, δύο πίσω από την πρωτοπόρο Ατλέτικο Μινέιρο, ο Λουτσιάνο παίζει βασικός στην κορυφή της επίθεσης και στην έδρα της Σάο Πάολο ανοίγει το σκορ, ισοφαρίζει ο Φαμπιάνο, η Κορίνθιανς παίρνει εκτός έδρας βαθμό.

Τρεις ημέρες μετά, στις 12 Αυγούστου υποδέχεται την Σπορτ Ρεσίφε, ο Λουτσιάνο σκοράρει με πέναλτι στο 12ο λεπτό πετυχαίνει και δεύτερο τέρμα στο 46ο λεπτό και οδηγεί την Κορίνθιανς σε νίκη με 4-3. Στις 16 Αυγούστου πάει στο γήπεδο της πρώην ομάδας του πετυχαίνει δύο τέρματα η Κορίνθιανς κερδίζει με 1-2.

Το ίδιο διάστημα η Μινέιρο παίρνει μόλις έναν βαθμό σε τρία παιχνίδια. Η Κορίνθιανς χάρη στον νεαρό Λουτσιάνο ξεπερνά τα προβλήματα τραυματισμών και παίρνει προβάδισμα 4 βαθμών από την Μινέιρο που κρατά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Ο Τίτι μετά το παιχνίδι με την Αβάι αποθεώνει τον Λουτσιάνο Νέβες.

Τρεις ημέρες μετά παθαίνει ρήξη χιαστού. Είναι άδικο πάνω που έδειχνε έτοιμος να κάνει μία τεράστια καριέρα, του δόθηκε η ευκαιρία να βγει μπροστά και έδειξε ικανός να γίνει ηγέτης σε πολύ υψηλό επίπεδο, ένας σκληρός τραυματισμός τον πήγε πίσω και επί της ουσίας τερμάτισε την καριέρα του στην Κορίνθιανς.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Από τον Αύγουστο του 2015 ο Λουτσιάνο Νέβες δεν επέστρεψε ποτέ στο ίδιο επίπεδο. Η στατιστική το 2015 που η Κορίνθιανς πήρε τον τίτλο, έγραψε πως ο Λουτσίανο Νέβες έπαιξε μόλις 6 παιχνίδια, συνολικά 412 λεπτά και 5 γκολ. Ο κόσμος της Κορίνθιανς και ο Τίτι γνωρίζει πως αυτές οι 10 ημέρες που ο Λουτσίανο Νέβες βγήκε μπροστά τον κράτησαν στην κορυφή και βοήθησαν πολύ για να κατακτηθεί ο τίτλος.

Η αλήθεια είναι πως ο Νέβες δεν επέστρεψε ίδιος. Το 2016 πήρε παιχνίδια σαν αλλαγή αλλά έμοιαζε να μην πατά καλά και να έχει χάσει το πέταγμα του.

Δόθηκε δανεικός στην Λεγανές, όπου δεν εντυπωσιάσε όμως στάθηκε και έβγαλε φιλότιμο. Η Λεγανές έπαιζε αρκετά αμυντικά. Ο Λουτσιάνο Νέβες είτε στην επίθεση σαν φορ, είτε πίσω από τον επιθετικό το πρώτο που είχε να κάνει είναι μαρκάρει τον αντίπαλο και η κατοχή μπάλας ερχόταν με κόπο. Έτσι ήταν η φιλοσοφία της ομάδας.

Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής με την Λεγανές να παίρνει τον χρυσό βαθμό στο "Σαν Μαμές" που την κράτησε στην κατηγορία, μπορεί να θυμηθεί το πάθος που είχε ο Νέβες στο μαρκάρισμα και τις συνεχόμενες επιστροφές. Αγωνιζόμενος σε μία ομάδα που έπαιζε αμυντικά και ήθελε από τους επιθετικογενεις παίκτες να θυσιάζονται στο μαρκάρισμα πήρε περισσότερο χρόνο σαν αλλαγή.

Έβγαζε αυταπάρνηση και θυσιαζόταν για την ομάδα. Πρέσαρε, πίεζε και έδινε το δικαίωμα στον προπονητή του, να τον ρίχνει από τον πάγκο σε στιγμές που έπρεπε η ομάδα του να αμυνθεί και να του δίνει ακόμα και αμυντικούς ρόλους στο πλάι.

Ο Νέβες στην Λεγανές είχε ένα σπουδαίο παιχνίδι με την Λας Πάλμας που έβαλε 2 από τα 4 τέρματα του, συνολικά έπαιξε 1171 λεπτά πέτυχε 4 γκολ, σε μία ομάδα που έπαιζε πολύ σφιχτά και τον χρησιμοποίησε σαν αμυντικογενή επιθετικό. Υπήρξαν στιγμές, που έδειξε πως διαθέτει ικανοποιητικά στημένα χτυπήματα, πως ξέρει να συνεργάζεται με τον κοντινό του επιθετικό και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα παίζοντα περιφερειακά από έναν καθαρό φορ.

Για παράδειγμα το καλύτερο του παιχνίδι το έκανε με την Λας Πάλμας παίζοντας περιφεριακά του Γκερέρο. Σε μία εποχή που η Λας Πάλμας δεν ήταν καλά η μπάλα έφτανε εύκολα στο επιθετικό δίδυμο και βγήκαν όμορφες συνεργασίες μεταξύ των Λουτσιανο, Γκερέρο.

Ο 24 ετών Βραζιλιάνος καλείται στον Παναθηναϊκό να βρει την ταχύτητα του, που δείχνει να έχει χάσει μετά τους χιαστούς, συντηρεί όμως ένα καλό αρχικό πέταγμα απελευθέρωσης, μυρίζεται την φάση και έχει σαφώς πιο ποιοτικά τελειώματα από τον Κλωναρίδη. Επίσης υπάρχει κάτι σημαντικό, πέρασαν πλέον δύο χρόνια από τον τραυματισμό του, η περσινή σεζόν ήταν γεμάτη και συνηθίζεται οι ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει χιαστό να έχουν μεγάλη διαφορά μετά την πρώτη τους γεμάτη σεζόν.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο Ουζουνίδης είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει μία αθλητική ομάδα που θα πιέζει ψηλά και θα τρέχει, που θα πρεσάρει τον αντίπαλο και θα τον εξαντλεί. Ο Νέβες έχει ένα μεγάλο προσόν το οποίο είναι ψυχικό, θυσιάζεται για την ομάδα, όποιος κάνει τον κόπο και δει παιχνίδια από την περσινή Λεγανές θα το καταλάβει.

Επίσης πριν τον τραυματισμό του έχει δείξει σπουδαία ποιοτικά στοιχεία, που σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο και σε μια ομάδα που θα παίζει περισσότερο με την μπάλα από ότι η Λεγανές, μπορεί να επιστρέψει και να δείξει πως ο μεγαλύτερος σύγχρονος Βραζιλιάνος τεχνικός, ο ομοσπονδιακός Τίτι, είχε δίκιο που τον είχε σε τεράστια εκτίμηση. Ο Λουτσιάνο Νέβες είναι ένα στοίχημα που ο Παναθηναϊκός σωστά κάνει και ποντάρει πάνω του. Καθώς αν του βγει οι προοπτικές είναι μεγάλες.

Ο σύλλογος διαθέτει έναν προπονητή που δουλεύει πολύ, ξέρει να δημιουργεί συνθήκες να βοηθά τους παίκτες του να εξελίσσονται και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα παθιασμένο παιδί, που έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης.

AP Photo/Andre Penner

News 24/7

24MEDIA NETWORK