5 απαγορευμένες τροφές μετά από έντονη άσκηση

Τώρα αρχίζουν τα ζόρικα: Τώρα λέμε 'όχι' στα φαγητά που δεν πρέπει να ακουμπήσεις μετά την προπόνηση. Αντέχεις;

5 απαγορευμένες τροφές μετά από έντονη άσκηση

Θα ξεκινήσουμε από μια διαπίστωση που όλους μας αφορά και όλους μας ενώνει. Μετά το γυμναστήριο, ΠΕΙΝΑΣ. Μετά από έντονη άσκηση, το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι - αφού αφαιρέσεις από το σώμα σου τα υγρά της κολάσεως (aka ιδρώτας) είναι το πώς θα εξαφανίσεις ένα σεβαστό μέρος όσων κρύβεις στο ψυγείο σου, πώς θα βρεις δηλαδή τις απαραίτητες τροφές για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Δεν πρόκειται να σου κουνήσω το δάκτυλο, δεν πρόκειται να σου πω 'μην τ' ακουμπάς αυτό', με ύφος Αρτέμη Μάτσα σε ελληνική δραματική ταινία. Μπορώ όμως να γίνω η φωνή της λογικής σου, που ίσως να σε βοηθήσει να αποφύγεις κάποιες τροφές που - αν και θα νοιώσεις ότι σε 'γεμίζουν' - στην πραγματικότητα εμποδίζουν την αποκατάσταση του σώματος σου μετά την άσκηση, τη διαδικασία της πέψης και σε ταλαιπωρούν με έμμεσο και 'πονηρό' τρόπο. Προηγουμένως βέβαια, αξίζει να έχεις κατά νου, την διατροφική προεργασία που μπορείς να κάνεις πριν την προπόνηση, ώστε να έχεις ενέργεια. Ξεκινάμε.

Μπάρες πρωτεΐνης, μπάρες δημητριακών, μπάρες γενικότερα

Τώρα θα με πεις παράλογο. Αφού λένε ότι περιέχουν ενέργεια, πρωτεΐνη κλπ, τότε γιατί να τις στερηθείς; Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μπάρες του εμπορίου περιέχουν κατεργασμένη ζάχαρη και σιρόπι φρουκτόζης σε αρκετά υψηλή περιεκτικότητα, δηλαδή είναι πιο γλυκιές κι από μια σοκολάτα που θα βρεις στο περίπτερο. Δεν χρειάζεται να 'πυροβολήσεις' το σώμα σου με τόση ζάχαρη, ενώ είναι καταπονημένο από την προπόνηση που έχει προηγηθεί. Προφανώς, μην το σκέφτεσαι καν για καραμέλες τύπου ζελεδάκια.

Τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί)

ψωμί σε πιατέλα - stock photo
ψωμί σε πιατέλα - stock photo ΨΩΜΙ ΣΕ ΠΙΑΤΕΛΑ - STOCK PHOTO

Το ψωμί και κάθε είδους αρτοποίημα μπορεί να σε 'γεμίσει' αμέσως. Το φουρνιστό ψωμί μετά από έντονη άσκηση είναι η γλυκιά τροφή του διαβόλου, που δυστυχώς πρέπει να αποφύγει. Το λευκό ψωμί απαιτεί έξτρα δουλειά από τον οργανισμό σου για να το χωνέψει και ειλικρινά, δεν θέλεις να τον κουράσεις ακόμα περισσότερο.

Ωμά λαχανικά (καρότο, αγγούρι)

Σίγουρα η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική, σίγουρα επίσης μπορούν να σε 'φουσκώσουν' και κατά συνέπεια να σε αποτρέψουν από το να καταναλώσεις τροφές πλούσιες σε θερμίδες, πρωτείνη και υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες, που χρειάζεται το σώμα σου, ύστερα από την άσκηση.

Junk food

εικόνα από πιάτο μπέργκερ - stock photo
εικόνα από πιάτο μπέργκερ - stock photo

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, όπως έλεγε κάποτε ο Σάκης. Πώς να πεις 'όχι' σε ένα μάχιμο ντουέτο από σουβλάκια που μπορεί να έρθει στην πόρτα σου 30 λεπτά μετά την προπόνηση; Γιατί να μη συνεισφέρεις στην οικονομία της γειτονιάς σου; Γιατί να μη δοκιμάσεις εκείνο το τίμιο γυράδικο που μόλις άνοιξε στη γειτονιά; Trans λιπαρά, τεράστια ποσότητα σε αλάτι, φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι αμφίβολης ποιότητας, μπορούν σίγουρα να σε 'γεμίσουν' παράλληλα όμως και να προκαλέσουν μια 'επίθεση' στο σώμα σου, να το επιβαρύνουν στον υπερθετικό βαθμό, ακυρώνοντας ουσιαστικά κάθε προσπάθεια που έχεις κάνει στο γυμναστήριο.

Τηγανητά αυγά

Το αυγό είναι ένα τέλειο 'δυναμωτικό', μια φυσική 'ντόπα' για τον οργανισμό ενός αθλούμενου. Όμως όταν το αυγό προσγειώνεται στο τηγάνι και κολυμπάει ηδονικά στο ελαιόλαδο και αποκτά στο τέλος αυτή την crunchy τηγανιτή υφή, όσο κι αν το αλάτι το αγκαλιάζει σαν μια πλανεύτρα γυναίκα γεμάτη μυστικές απολαύσεις, όσο κι η πρώτη 'βουτιά' του ψωμιού στον κρόκο προκαλεί μια παλίρροια αγαλλίασης στους γευστικούς σου αδένες, τα κορεσμένα λίπη από το τηγάνι επιβραδύνουν την πέψη και κάνουν την αποκατάσταση σου πολύ πιο ζόρικη απ' όσο θα 'πρεπε.

ΠΗΓΗ: 

ΠΗΓΉ: EAT THIS

News 24/7

24MEDIA NETWORK