Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι

Απ'τις ακαδημίες του Ολυμπιακού στο τοπικό πρωτάθλημα. Απ'την Football League 2 στην Bundesliga. Απ'το πρώτο γκολ στη Superleague μέχρι την πρώτη μαγική επαφή με την μπάλα σε μεγάλο τουρνουά. Απ'τα Τρίκαλα στο Λονδίνο και στην καρδιά των φίλων του Ολυμπιακού. Το Contra.gr εξιστορεί τη διαδρομή του Κώστα Φορτούνη και αναλύει το σπάνιο ποδοσφαιρικό του πακέτο.

Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι
Φορτούνης

Ταξίδι στο χρόνο, πριν από πέντε χρόνια και ένα μήνα. 29 Αυγούστου 2010. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης για την 3η αγωνιστική της Super League. Μια ΑΕΚ “κανονική”, με Σκόκο, Μπλάνκο, Τζεμπούρ, κτλ. Ο Αστέρας προηγείται 1-0 από νωρίς και κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου μπαίνει στο ματς ένα παιδί, ένας Έλληνας πιτσιρικάς. Έχει παίξει εννιά λεπτά ως αλλαγή στο προηγούμενο ματς του Αστέρα, είναι μόλις η δεύτερη φορά που πατάει χορτάρι σε αγώνα Superleague. Λίγο μετά την είσοδό του στο γήπεδο, κάνει αυτό.

Τον λένε Κώστα Φορτούνη. Είναι 17 χρόνων και 10 μηνών. Αυτό είναι το γκολ με το οποίο μας συστήθηκε. Αυτό είναι το γκολ που τα άρχισε όλα. Μπροστά στις κάμερες, βέβαια. Γιατί πίσω απ’αυτές, η ιστορία αρχίσει πιο πίσω. Πάμε να δούμε τη διαδρομή του Φορτούνη και το αγωνιστικό προφίλ ενός σπάνιου παίκτη. Ενός γεννημένου “δεκαριού” που τρώει σίδερα.

Οι ακαδημίες του Ολυμπιακού, η άδικη κατηγορία και η αποχώρηση

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Φορτούνη ξεκινάει σε ηλικία μόλις 13 ετών, όταν και εντάχθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, που τον πρόσεξαν (μαζί με τον επίσης Τρικαλινό Νικλητσιώτη) σ’ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ των πιτσιρικάδων. Αποχώρησε μετά από δύο χρόνια, κάτω από συνθήκες που κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν περίεργες. Η μια εκδοχή λέει πως ο Φορτούνης κατηγορήθηκε από συμπαίκτες για παράπτωμα πολύ σημαντικό και αυτή η κατηγορία τον οδήγησε στην έξοδο. Η άλλη λέει πως πως ο Φορτούνης εκείνη την εποχή δεν έπαιρνε το μηνιάτικο που αντιστοιχούσε σε κάθε πιτσιρικά και αποχώρησε, με την ιστορία της κατηγορίας να εμφανίζεται αργότερα, ίσως για να αποδοθεί κάπου η “απώλεια” ενός τόσο ταλαντούχου ποδοσφαιριστή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι κατηγορία που αποδόθηκε στον πιτσιρικά τότε Φορτούνη κάθε άλλο παρά συνάδει με τον χαρακτήρα που είχε και έχει ακόμα ο παίκτης του Ολυμπιακού. Όσοι τον ξέρουν καλά μιλούν για ένα παιδί “που του μιλάς και κατεβάζει το κεφάλι", χωρίς καμία διάθεση για σταριλίκι, παρά τα αγωνιστικά προσόντα και τη θέση που αγωνίζεται. Φοράει το 10, χωρίς να "τον φοράει" ο αριθμός στη φανέλα.

Επιστροφή στα Τρίκαλα, τοπικό, Football League 2 και Εθνική Νέων

Ο,τι κι αν συνέβη, ο Φορτούνης δεν αισθάνθηκε πως τον έχουν σε μεγάλη υπόληψη, δεν έπαιξε, ένοιωσε πως δεν τον υπολογίζουν πολύ και επέστρεψε στη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να επιστρέψει στο επίκεντρο. Τη σεζόν 2008-09 αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα με τη Δήμητρα Τρικάλων, ενώ την επόμενη χρονιά παίζει σε 13 αγώνες στην Γ’ Εθνική με τα Τρίκαλα, που διεκδικούν την άνοδο.

Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι

Τότε, τη σεζόν 2009-10 ο 17χρονος Φορτούνης αρχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον. Το καλοκαίρι, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, ο τότε αρχισκάουτ του Αστέρα Χρήστος Τσιρίκας παρακολουθεί τον Φορτούνη σε φιλικό, με προτροπή του προπονητή των Τρικάλων Γιώργου Βαζάκα. “Αντίκρισα έναν παίκτη που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Ξεχώριζε για το θράσος του και τον τρόπο που μπούκαρε στην αντίπαλη περιοχή. Έπαιζε κάθετα, χωρίς να φοβάται τον αντίπαλο, εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή τεχνική και την διεισδυτικότητά του”.

Ο Αστέρας τον βάζει στο στόχαστρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον ΠΑΟΚ, μετά από ενέργειες του Ζήση Βρύζα. Οι δύο ομάδες παρακολουθούν στενά τον ποδοσφαιριστή, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Φορτούνης αρχίζει να καλείται στις μικρές Εθνικές ομάδες, παρότι δεν παίζει πολύ στα Τρίκαλα, που έκαναν πρωταθλητισμό. Ο Γιώργος Γεωργιάδης, προπονητής τότε των Νέων τον καλεί διαρκώς σε φιλικά απ’τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ ο 17χρονος Φορτούνης μπαίνει στην αποστολή της ομάδας U19 που πάει τον Μάιο στην Ουγγαρία για τους αγώνες της Elite Round, μαζί με Βλαχοδήμο, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Κουτρουμπή, Βέλιο, Μάνταλο και Καρέλη.

Στον Αστέρα, ο Τσιρίκας πιέζει τους ιδιοκτήτες να κλείσουν τον παίκτη. Χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το ενδιαφέρουν του ΠΑΟΚ, ώστε να πειστούν οι ιδιοκτήτες πως χρειάζεται να βιαστούν. Τα Τρίκαλα φτάνουν στο μπαράζ ανόδου κόντρα στον Βύζαντα, πολλές ομάδες θέλουν να δουν από κοντά τον Φορτούνη, αλλά ο μικρός δεν αγωνίζεται ούτε λεπτό.

Το άκυρο συμβόλαιο, ο ΠΑΟΚ και η επιλογή του πατέρα

Την ίδια ώρα ο Βρύζας μαθαίνει πως το συμβόλαιο που έχει παίκτης με τα Τρίκαλά είναι στην ουσία άκυρο, καθώς δεν έχει την υπογραφή του πατέρα του παίκτη, Σπύρου. Το σχέδιο είναι να τον αποκτήσει ελεύθερο, αλλά στον Φορτούνη δεν αρέσει η ιστορία, ενώ και ο πατέρας του παίκτη δεν προτιμάει τη λύση του ΠΑΟΚ, αφού φοβάται πως ο παίκτης δεν θα έχει ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής.

Ο τότε τεχνικός διευθυντής των Τρικάλων (και νυν του Αστέρα) Νίκος Γαλανόπουλος έχει καλή σχέση με τους ιδιοκτήτες των Αρκάδων και συμφωνεί μαζί τους για την απόκτηση του Φορτούνη για 80.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Μπάκος ταξιδεύει στα Τρίκαλα με το αμάξι του για να κλείσει τη συμφωνία και να επιστρέψει με τον Φορτούνη, αφού πλέον στον Αστέρα έχουν πειστεί πως πρόκειται για ξεχωριστή περίπτωση.

Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι
INTIME SPORTS

Στις 30 Ιουνίου ο Αστέρας ανακοινώνει την απόκτησή του. Ο Βαγγέλης Βλάχος τον χρησιμοποιεί απ’την αρχή, τον βάζει στα φιλικά και ενα μήνα αργότερα ο Φορτούνης σημειώνει το γκολ με την ΑΕΚ, στον δεύτερο αγώνα του στη Superlague. Στην Τρίπολη αρχίζουν να τον φωνάζουν “ο Έλληνας Κακά”, παρομοιάζοντας τον Φορτούνη με το παιχνίδι τον Βραζιλιάνου, εξαιτίας του κάθετου τρόπου παιχνιδιού του και του ύψους του.

Μια εβδομάδα μετά το παρθενικό γκολ στη Superalegue, η Εθνική Νέων του Λεωνίδα Βόκολου αντιμετωπίζει την Ολλανδία σε φιλικό στο Περιστέρι. Η Ελλάδα νικάει με 3-1, ο Βέλλιος σημειώνει δύο γκολ από ισάριθμες ασίστ του Φορτούνη. Όσοι τον είδαν σ’εκείνο το ματς έχουν να λένε πως “έμοιαζε σαν αυτός να είναι ο Ολλανδός και οι αντίπαλοι να είναι οι Έλληνες”.

Η ατάκα του Μαρινάκη και η Γερμανία

Ο Φορτούνης είναι πλέον στη Superlague, ενώ ακόμα δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ζωής του. Παίζει σε 23 ματς στον Αστέρα (813’) συμμετοχής, χωρίς να καταφέρει να σημειώσει άλλο γκολ εκτός απ'αυτό της πρεμιέρας, ενώ η ομάδα δεν κάνει καλή σεζόν και στο τέλος υποβιβάζεται. Όμως, απ’τον Ιανουάριο κιόλας ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει παρεβρεθεί σε εκδήλωση της ΕΠΣ Πειραιά και στο περιθώριο αυτής λέει “σύντομα θα είναι κοντά μας ο Κώστας Φορτούνης”, προαναγγέλοντας την απόκτησή του.

Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι
INTIME SPORTS

Δεν γίνεται όμως έτσι. Ο Αστέρας ζητάει 1 εκατομμύριο ευρώ και ο Μαρινάκης θεωρεί πως τέτοιο ποσό είναι μεγάλο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που μπαίνει στην εποχή της κρίσης, με τον Ολυμπιακό μοναδική ομάδα που μπορεί να δώσει τέτοια λεφτά. Τελικά ο Φορτούνης καταλήγει στην Καϊζερσλάουτερν για 850.000 ευρώ, μετά από μόλις μία σεζόν σε πρώτη κατηγορία.

“Είχα προτάσεις και από τον ελληνικό χώρο, αλλά και από το εξωτερικό, ιταλικές όπως η Αταλάντα και γερμανικές όπως η Βόλφσμπουργκ. Το να κάνω το άλμα για το εξωτερικό ήταν όνειρο που είχα από μικρός. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Χρειάζεται δουλειά και να είμαι 100% συγκεντρωμένος στην προπόνηση”.

Στην πρώτη του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα ο Φορτούνης παίζει σε 28 ματς, σε 18 βασικός. Δεν σκοράρει, αλλά δίνει τέσσερις ασίστ, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλές θέσεις. Η Καϊζερσλάουτερν υποβιβάζεται, αλλά παρόλα αυτά ο Φορτούνης κεντρίζει το ενδιαφέρον του Σάντος. Ο Πορτογάλος τον καλεί και ο μικρός αγωνίζεται για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ανδρών σε φιλικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Ο Σάντος τον εκτιμά και χωρίς ο Φορτούνης να έχει παίξει σε επίσημο ματς, παίρνει στην τελική φάση του Euro 2012.

Η πρώτη επαφή σε μεγάλο τουρνουά

Στην πρεμιέρα του Euro με την Πολωνία, ο Φορτούνης μπαίνει ως αλλαγή στο 68’. Το ματς είναι στο 1-1, με την Εθνική να αγωνίζεται απ’το 44’ με δέκα παίκτες και να έχει ισοφαρίσει στο 51’ με τον Σαλπιγγίδη. Η πρώτη επαφή του Φορτούνη με την μπάλα σε μεγάλο τουρνουά είναι μαγική. Ο Σαμαράς του δίνει την μπάλα και ο Φορτούνης πασάρει σε πρώτο χρόνο στο κόψιμο του Σαλπιγγίδη που κερδίζει το πέναλτι και την αποβολή του Σέζνι. Ο Καραγκούνης δεν ευστοχεί, αλλά στο 10vs10 η Εθνική παίρνει την ισοπαλία και ο Φορτούνης προσφέρει με την πρώτη επαφή στην καριέρα του με την Εθνική.

Ξεκινάει βασικός στο επόμενο ματς με την Τσεχία, χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλός, ενώ δεν αγωνίζεται στα επόμενα δύο ματς με Ρωσία και Γερμανία. Η σεζόν που έχει κάνει στην Μπουντεσλίγκα και τα σχεδόν 90 λεπτά στα τελικά του Euro είναι αρκετά για να κάνει αίσθηση. Ο Μάρτιν Λόρενς, αρχισυντάκτης του whoscored.com, κάνει τον Ιούλιο του 2012 αφιέρωμα στους πολλά υποσχόμενους εξτρέμ ή playmaker που παίζουν στο πλάι και συμπεριλαμβάνει τον Φορτούνη μαζί με παίκτες σαν τον Γκριζμάν, τον Σμιντ, τον Κουτίνιο.

O Σάντος εκτιμάει την παρουσία του Φορτούνη στα τελικά. Τον καλεί και τον βάζει βασικό στα τρία πρώτα παιχνίδια για τα προκριματικά του Μουντιάλ με Λετονία, Λιθουανία και Βοσνία. Ο Φορτούνης δεν είναι ακόμα 20 και όλα πάνε ονειρικά γι’αυτόν. Και εκεί αρχίζουν να πηγαίνουν άσχημα. Πολύ άσχημα.

"Εξάφανιση" στην Μπουντεσλίγκα 2

Στη 2η κατηγορία της Γερμανίας ο Φορτούνης παίζει 24 ματς τη σεζόν 2012-13, με δύο γκολ και τέσσερις ασίστ. Η Καϊζερσλάουτερν όμως δεν κερδίζει την άνοδο αφού τερματίζει 3η και χάνει στο διπλό μπαράζ απ’τη Χόφενχαϊμ και τον Φορτούνη τον παίρνει από κάτω, ενώ πλέον είναι εκτός κλήσεων του Σάντος. Το 2013-14 ξεκινάει μόλις σε 5 ματς βασικός, μπαίνει σε 13 ως αλλαγή και η Καϊζερσλάουτερν ούτε αυτή τη χρονιά ανεβαίνει, αφού τερματίζει 4η. Είναι σαφές πως το κλίμα εκεί δεν τον σηκώνει πια και ο Ολυμπιακός κερδίζει τη μάχη της απόκτησής του με τον ΠΑΟΚ, πληρώνοντας 850.000 ευρώ για έναν παίκτη που ήταν κάποτε δικός του.

Αρκετοί θεωρούν πως οι ερυθρόλευκοι τον πήραν μόνο και μόνο για να μην τον πάρει ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Φορτούνης χλευάζεται αφού δηλώνει πως πήγε στον Ολυμπιακό για την πρόκληση του Champions League, αλλά τελικά μένει εκτός λίστας. Τα γεγονότα πλέον είναι πολύ πρόσφατα και όλοι ξέρετε πως ο ίδιος ο παίκτης φρόντισε πολύ γρήγορα να αλλάξει τελείως αυτήν την πραγματικότητα.

Το πείσμα της περσινής σεζόν

Πολλές φορές έχω υποστηρίξει πως ο Φορτούνης αδικήθηκε πέρσι. Όχι γιατί έμεινε εκτός λίστας Champions League στην αρχή της σεζόν, αυτό ήταν λογικό. Παράλογο ήταν να μην πάρει πολλά παιχνίδια ως βασικός στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν, όταν και είχε φανεί τι μπορούν και τι δεν μπορούν να δώσουν Ντουρμάζ-Αφελάι. Δεν γινόταν να βγει εκτός ο Τσόρι, αλλά ο Φορτούνης θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει στο πλάι του, στ’αριστερά.

Τελικά, έπαιξε σε 25 ματς στη Superleague, αλλά ήταν βασικός μόνο σε 10, ενώ ήταν αρχική ενδεκλάδα για δύο σερί ματς μόλις μία φορά. Παρότι αυτό δεν του επέτρεπε να βρει ρυθμό, ο μικρός φάνηκε πως είχε βαλθεί να αποδείξει σε όλους τι αξίζει, σε κάθε ευκαιρία. Απ’τα επτά περσινά του γκολ, τα έξι ήταν σε αγώνες που ήρθε απ’τον πάγκο. Σαν να ήθελε κάθε φορά να δημιουργήσει σε όλους τη σκέψη “μήπως πρέπει να ξεκινάει;” Σαν να είχε στο μυαλό του πως αυτή τη φορά δεν θα φύγει "ανώνυμος" απ'τον Ολυμπιακό.

Ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό πακέτο

Ο Φορτούνης πλέον έχει φτιάξει ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό πακέτο. Μας συστήθηκε ως wide playmaker στην Εθνική: έπαιζε αριστερά και ερχόταν προς το κέντρο με την μπάλα στα πόδια, για να κοιτάξει το γήπεδο και να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια την είδαμε να αγωνίζεται ως κλασικό δεκάρι, που τρέχει το γήπεδο κάθετα με το κεφάλι ψηλά, εκμεταλλεύεται το ύψος και τον διασκελισμό του.

Ντρίμπλα, απειλητικά μέτρα με την μπάλα, δημιουργία. Σιγά-σιγά, κι άλλα κομμάτια στο παζλ. Καλό μακρινό σουτ, εκτελέσεις φάουλ σαν την περσινή στον τελικό με την Ξάνθη. Από πέρσι κιόλας καταλαβαίνει πως στον Ολυμπιακό η οργάνωση και η δημιουργία δεν αρκούν, χρειάζονται γκολ. Αρχίζει να πατάει ολοένα και περισσότερο στην περιοχή. Να μην παίζει κάθετα μόνο με την μπάλα, αλλά να συνεχίζει χωρίς αυτήν για να βρεθεί σε θέση να εκτελέσει.

Στο φιλικό με τη Φέγενορντ έχει ενθουσιάσει τους πάντες με την απαράμιλλη τεχνική σε μικρό χώρο. Στην πρεμιέρα με τον Πανιώνιο μπορεί να γίνεται κουβέντα για το αν κατέβασε την μπάλα με το χέρι ή όχι, αλλά το άμεσο τελείωμα πριν η μπάλα βρει στο έδαφος δεν το αμφισβητεί κανείς.

Ο μικρός φαίνεται να χαίρεται το ποδόσφαιρο και αγώνα με τον αγώνα μοιάζει ολοένα και πιο εύκολο γι’αυτό να βρει τις φάσεις που καθρεφτίζουν τα προσόντα του. Γιατί αυτό είναι που ενθουσιάζει, η ευκολία με την οποία μαγεύει και ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάθε τέτοια φάση. Πανηγυρισμός, χωρίς υπερβολές. “Δεν έγινε και κάτι, πάμε παρακάτω”.

Οι ορίζοντες άνοιξαν στο Λονδίνο

Και έρχεται ο αγώνας στο Λονδινό για να ανοίξει διάπλατα τους ορίζοντες του Φορτούνη. Όχι γιατί ο Ολυμπιακός πήρε μια ιστορική νίκη, όχι γιατί ο 23χρονος συστήθηκε έτσι σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Οι ορίζοντες άνοιξαν γιατί τον είδαμε να κάνε πράγματα που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα.

Έπαιξε χαμηλά, πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ως κεντρικός μέσος. Στη μάχη, δίπλα στον Κασάμι, μπροστά απ’τον Καμπιάσο. Δεν θα ήταν παράλογο να μην καταφέρει να σταθεί σε τέτοιες συνθήκες και έναν τόσο διαφορετικό ρόλο. Τα “δεκάρια” εύκολα χάνονται σε παιχνίδια αναμονής και δεν νοιώθουν άνετα όταν είναι στο επίκεντρο της έντασης στο κέντρο.

Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι
INTIME SPORTS

Ο Φορτούνης έλαμψε. Συμμετείχε με επιτυχία στις μάχες έξω απ’την περιοχή λες και αυτή είναι η θέση του. Έβαζε σωστά το σώμα του, κάλυπτε χώρους και αμυνόταν χωρίς να χαρίζει αχρείαστα φάουλ λόγω ενθουσιασμού και απειρίας. Επτά φορές ξεκίνησε νέα κατοχή για τον Ολυμπιακό, τις περισσότερες φορές από κάθε άλλον. Ήταν πρώτος των ερυθρολεύκων στα κερδισμένα φάουλ (3), στη δημιουργία ευκαιριών (2), στις ντρίμπλες (2) και είχε και 87% στις πάσες.

Εμφάνιση καριέρας από ένα δεκάρι σε ρόλο κεντρικού μέσου, στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Ξέραμε τι μπορεί να κάνει με την μπάλα στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου και ξαφνικά τον είδαμε να κάνει ένα μεγάλο ματς, χωρίς αυτήν, στους χώρους έξω απ’τη δική του περιοχή και μετά να τρέχει το γήπεδο κάθετα για να βγάλει την ομάδα μπροστά.

Πλέον, η φράση "δεν έχει ταβάνι" του ταιριάζει απόλυτα, παρά την υπερβολή της. Λίγο πριν γίνει 23, ο Φορτούνης μοιάζει έτοιμος να κάνει το πολύ δύσκολο: καριέρα ως μεσοεπιθετικός σε μεγάλη ομάδα και δη στον Ολυμπιακό, εκεί που η έξωθεν απαίτηση θέλει πάντα "ξένους που να κάνουν τη διαφορά". Κι αν είναι έτοιμος για να καθιερωθεί ως το δεκάρι του Ολυμπιακού, τότε δεν έχει ταβάνι. Με προσόντα που του επιτρέπουν να επιβιώνει στις μάχες χαμηλά στο κέντρο, με τεχνική να συνδυάζεται με σκληράδα, με ύψος που του επιτρέπει να βλέπει το γήπεδο, το μέλλον του ανήκει.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 110 μεταγραφές του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK