Στα άδυτα του Ρέντη: Το Contra.gr εισέβαλε εκεί που δεν μπήκαν άλλοι...
Το αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού άλλαξε, μεταμορφώθηκε, εκσυγχρονίστηκε. Έγινε κόσμημα. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος διείσδυσε πίσω από τους ψηλούς τοίχους και με τον φακό του Contra.gr έφτασε εκεί που άλλος δεν είχε βρεθεί ως τώρα. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες και διαβάστε τα όσα δήλωσε για το project ο Γιώργος Παύλου.
Θυμάμαι την πρώτη φορά που πέρασα την πύλη των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού στον Αϊ Γιάννη Ρέντη. Ήταν το 1993, αν δεν με απατά η μνήμη μου, πριν από 25 χρόνια. Δεν θα ξεχάσω τα λυόμενα που είχαν τοποθετηθεί για να αποτελέσουν τα πρώτα αποδυτήρια και τον τότε προπονητή της ομάδας Όλεγκ Μπλαχίν, στα 41 του να παίζει -κανονικά- στο διπλό και να κάνει τα μαγικά του κόλπα. Αιώνιος εραστής της "στρογγυλής" ο Ουκρανός ζωγράφιζε στο χορτάρι, ταλαιπωρούσε τους παίκτες του, έστω κι αν οι κοιλιακοί του δεν ήταν πέτρινοι όπως τότε που ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής.
Δεν θα ξεχάσω την έντονη μυρωδιά που ανέδυε η γύρω περιοχή. Ακριβώς απέναντι, βυρσοδεψία. Τα είχα επισκεφτεί και παλιότερα. Προερχόμενος από οικογένεια τσαγκάρηδων δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η επεξεργασία του δέρματος είναι επίπονη δουλειά, ανθυγιεινή και δύσκολα αντέχεται.
Πόσο μάλλον όταν ακριβώς δίπλα από τα βυρσοδεψία, απέναντι από την τωρινή πύλη του αθλητικού κέντρου, βρισκόταν εργοστάσιο κατασκευής απορρυπαντικών. Ήθελες να πάρεις ανάσα και νόμιζες ότι κάποιος σε αναγκάζει να εισπνέεις σκόνη πλυντηρίου. Φανταστείτε πως θα ένιωθαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές όταν έπρεπε να τρέξουν και να ιδρώσουν υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο μεγάλος αρχηγός, Κούλης Καραταΐδης, έφερε στο μυαλό του εκείνη την εικόνα. "Ο Γκμοχ –μου είπε- μας έβαζε μετά από την προπόνηση να πίνουμε γάλα. Πρώτα να κρατάμε για λίγο τις γουλιές στο στόμα μας, να κάνουμε γαργάρες και μετά να το καταπίνουμε για να μας φύγει η αίσθηση του απορρυπαντικού και να καθαρίσουν τα πνευμόνια".
Τα σκεφτόμουν όλα αυτά όταν οι πύλες του Ρέντη άνοιξαν για ακόμη μία φορά. Τα χρόνια πέρασαν και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Τα εργοστάσια και τα βυρσοδεψία ανήκουν στο παρελθόν. Σε μια περιοχή που δεν τη λες και ιδιαίτερα αναβαθμισμένη το αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού μοιάζει με πραγματικό στολίδι. Χάνεσαι εκεί που το κόκκινο της ομάδας παντρεύεται με το απέραντο πράσινο. Χαρά Θεού...
Εδώ και χρόνια, οι ανάγκες του ρεπορτάζ έκαναν συχνές τις επισκέψεις στο συγκεκριμένο χώρο. Μόνο που τώρα, όχι απλά σου κάνει αίσθηση να πας, αλλά δεν θέλεις να φύγεις!
Το Contra.gr με αφορμή και τα νέα έργα που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό και περιλαμβάνουν μέχρι γήπεδο beach soccer, μπήκε στα άδυτα του Ολυμπιακού. Είδε, έμαθε, φωτογράφισε τα πάντα με την πολύτιμη βοήθεια της Φραντζέσκας Γιαϊτζόγλου που έκανε τις εικόνες να «ζωντανέψουν» και να... μιλήσουν. Εκεί όπου προετοιμάζονται οι σημερινοί, αλλά και οι αυριανοί πρωταθλητές, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από το 2010 που ανέλαβε η διοίκηση Μαρινάκη μέχρι σήμερα για την επέκταση, ανακαίνιση, βελτίωση και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Αυτή ακριβώς ήταν και η πρώτη μας ερώτηση προς τον Γιώργο Παύλου, διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, ο οποίος -ως στενός συνεργάτης και φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη- "τρέχει" το project Ρέντης από την πρώτη μέρα.
" Όλα αυτά τα χρήματα και όσα δοθούν από εδώ και πέρα αποτελούν μέρος αγάπης του προέδρου για τον Ολυμπιακό. Έχει μεράκι με την ομάδα και δεν κάθεται σε ησυχία. Με το πού ολοκληρώνουμε ένα έργο, μάς δίνει εντολή για το επόμενο. Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι από τα 10-15 αντίστοιχα κέντρα μεγάλων ομάδων του εξωτερικού, το αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Εξαιρώ εκείνα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα όχι από την πλευρά της ποιότητας των εγκαταστάσεων, αλλά της μεγαλύτερης έκτασης. Αν είχαμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε το κέντρο ακόμη περισσότερο θα δημιουργούσαμε άλλο ένα ή δύο γήπεδα".
- Ερχόμενος στις εγκαταστάσεις εδώ και χρόνια, οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν έχετε κάνει και λίγα...
" Όλα όσα βλέπετε γίνονται κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον επειδή ο Ολυμπιακός μεγαλώνει διαρκώς, σε όλα τα επίπεδα και δεν έχει πολλά να ζηλέψει από κορυφαίους συλλόγους παγκοσμίως. Όλοι οι ξένοι προπονητές και ποδοσφαιριστές που έρχονται στην ομάδα, μας λένε ότι δεν έχουν δουλέψει σε τόσο ωραίες συνθήκες και εγκαταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και από τα στελέχη των κλιμακίων της UEFA που μας επισκέπτονται πολύ συχνά. Το δεύτερο είναι πως θέλουμε σε όλα τα νέα παιδιά να προσφέρουμε τα εχέγγυα για να χαρούν αυτό που κάνουν και τους αρέσει και αγαπούν, ώστε να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν".
Για όσους δεν το γνωρίζουν το αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού αποτελεί στέγη της επαγγελματικής ομάδας κι άλλων δώδεκα της Ακαδημίας. Από την Κ8 έως την Κ20, αλλά και η ομάδα από τα ειδικά σχολεία "Μαζί στη ζωή, μαζί στον Ολυμπιακό" προπονείται στον Ρέντη και παίζει φιλικά ματς.
Στην Ακαδημία εκπαιδεύονται 260 παιδιά. Από αυτά τα 53 τα "φιλοξενεί" ο Ολυμπιακός εντός του αθλητικού κέντρου. Είναι από 14άρων έως 19 ετών. Τους παρέχει στέγη, φαγητό, σχολείο, φροντιστήριο, αγγλικά, μέχρι και ψυχολόγο...
Το επιτελείο της Ακαδημίας ξεπερνάει τα 45 άτομα. Προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγος, διατροφολόγος, φροντιστές, γραμματεία, αναλυτές, μάγειρας.
Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν τρία γήπεδα ποδοβόλεϊ κι ένα beach soccer με φυσική άμμο. Η Ακαδημία έχει δικό της γυμναστήριο, εστιατόριο, φυσιοθεραπευτήριο και τα δικά της αποδυτήρια! Εκεί εργάζονται και παλιές δόξες του Ολυμπιακού όπως οι Καραταΐδης (Διευθυντής), Αμανατίδης, Μαυρογενίδης, Πάντος, Ιμπαγάσα, Βούζας.
Η επόμενη ερώτησή μας προς τον κ. Παύλου αφορούσε ακριβώς αυτό. Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί κανείς τόσους ανθρώπους, τόσες προσωπικότητες, τόσες εγκαταστάσεις και να μυήσει τους εκκολαπτόμενους άσους στον πρωταθλητισμό που πηγαίνει "πακέτο" με τον Ολυμπιακό.
" Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτή τη μικρή Πολιτεία, όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε, χαίρονται γι' αυτό που κάνουν. Το βλέπω και στον εαυτό μου. Καθημερινά από το 2010 έρχομαι στις εγκαταστάσεις με την ίδια διάθεση, την ίδια αγάπη. Νιώθουμε ότι ανήκουμε σε έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχώς μεγαλώνει, εξελίσσεται, αναπτύσσεται. Κι όταν δίνεις αγάπη σε αυτό που κάνεις, παίρνεις αγάπη. Γενικά στη ζωή ισχύει το ό,τι δίνεις, παίρνεις... Όλες οι ανακαινίσεις, τα νέα έργα, οι συνεχείς βελτιώσεις όλες αυτές οι ανέσεις, αποτελούν αποφάσεις του κ. Μαρινάκη, ο οποίος έχει αστείρευτη διάθεση για επενδύσεις και δημιουργία.
Το σαλόνι των γραφείων της διοίκησης εντυπωσιάζει αν μη τι άλλο...
Οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ ξέρουν καλά τι σημαίνει Ολυμπιακός και δεν χρειάζεται να τους πούμε πολλά. Είναι όλοι τους γνώστες του αντικειμένου. Στο προπονητικό κέντρο υπάρχει πειθαρχία, γιατί χωρίς πειθαρχία δεν γίνεσαι πρωταθλητής. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή διαχείριση κι όλα προχωρούν όπως πρέπει. Δεν γίνεται πρωταθλητισμός, επίσης, χωρίς τις σωστές εγκαταστάσεις και τη σωστή δουλειά".
- Τι σημαίνει για σας σε προσωπικό επίπεδο αυτή η ενασχόληση;
" Μου δίνει ενέργεια και χαρά. Το προπονητικό κέντρο παίρνει ζωή απ' όλα αυτά τα παιδιά. Μας δίνουν αγάπη και τους την ανταποδίδουμε, βελτιώνοντας συνεχώς τις συνθήκες. Όσο υπάρχει διάθεση από τον πρόεδρο, εμείς θα είμαστε εδώ. Νιώθουμε ότι εδώ είναι το σπίτι μας και θέλουμε να είναι τακτοποιημένο, μαζεμένο, καθαρό, όμορφο, λειτουργικό. Και τα παιδιά που βρίσκονται εδώ μαθαίνουν πρώτα απ' όλα να σέβονται και να επικοινωνούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η προσγείωση είναι ανώμαλη".
- Και κάτι τελευταίο. Τι σημαίνει για εσάς το γεγονός ότι παιδιά που αποτελούν προϊόντα της Ακαδημίας του Ολυμπιακού κάνουν μεταγραφές εκατομμυρίων με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παναγιώτη Ρέτσου;
" Θα απαντήσω με μία λέξη: Χαρά. Τίποτε άλλο. Όλα τα παιδιά που ανήκουν στην Ακαδημία και το δίκτυο του Ολυμπιακού νιώθουμε ότι είναι δικά μας παιδιά. Στη διαδικασία της ωρίμανσης, ωστόσο, μέσα από αυτό που αγαπούν, προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τους γονείς. Για να μη φορτώνουν τα παιδιά με μεγαλύτερο άγχος κι αίσθημα ευθύνης απ' αυτό που προβλέπει η ηλικία τους. Έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους και τις συνθήκες για να διαχειριστούμε ένα παιδί και να το κάνουμε να νιώσει καλά, όχι μόνο επειδή φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά κι επειδή το βοηθάμε για να δει και επαγγελματικά -γιατί όχι- αυτό που αγαπάει. Η επιτυχία των παιδιών είναι και δική μας, καθώς και η αποτυχία. Καμαρώνουμε για όσα πετυχαίνουν και για τους κόπους τους που ανταμείβονται...".
Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν από την Ακαδημία έχουν υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια 28 ποδοσφαιριστές των ομάδων Κ20, Κ17 και Κ16, ενώ πολλά παιδιά που έχουν φοιτήσει στην Ακαδημία αγωνίζονται ως δανεικοί σε ομάδες της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το Προπονητικό Κέντρο διαθέτει σήμερα 8 γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα beach soccer. Το 2010 είχε 3 γήπεδα. Από τα 8 γήπεδα τα τέσσερα είναι με χόρτο και άλλα τόσα με συνθετικό.
Η συντήρηση του αθλητικού κέντρου σε ετήσια βάση και χωρίς να υπολογίζονται οι μισθοί ξεπερνάει το 1,5 εκ ευρώ. Μόλις τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί:
➔ Ανακαίνιση γηπέδου G1 με τοποθέτηση συνθετική ίνας.
➔ Ανακαίνιση γηπέδου G4 με τοποθέτηση συνθετικής ίνας.
➔ Κατασκευή γηπέδου συνθετικού χλοοτάπητα P4.
➔ Κατασκευή στεγάστρου Ακαδημίας για την δημιουργία ανοικτού σκεπαζόμενου χώρου εκγύμνασης.
➔ Κατασκευή τεσσάρων γηπέδων ποδοβόλεϊ.
➔ Κατασκευή Beach Soccer.
➔ Περαιτέρω διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (νέα άσφαλτος, φωτισμός).
➔ Ανακαίνιση αιθουσών ψυχολόγου, video analysis, εκμάθησης αγγλικών.
Ακολουθεί η ανακατασκευή ακόμη ενός γηπέδου με την προσθήκη συνθετικής (υβριδικής) ίνας αλά "Γεώργιος Καραϊσκάκης", αλλά κι ενός γηπέδου Futsal για εκπαιδευτικούς λόγους.
Μέχρι τα επόμενα...
Photo Credits: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson