5 βασικές συμβουλές για το service του οχήματός σου

Μην αμελείς τη συντήρηση του αυτοκινήτου σου για να μην σε 'προδώσει' όταν δεν θα θες. Βασικός οδηγικός κανόνας!

5 βασικές συμβουλές για το service του οχήματός σου

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το αυτοκίνητο που έχουμε επιλέξει να οδηγούμε είναι -σε μεγάλο ποσοστό- προέκταση του εαυτού μας. Μας χαρακτηρίζει και αποκρυπτογραφεί την εικόνα μας. Ποιο χρώμα προτιμούμε, ποιο είναι το καθημερινό στιλ μας (σοβαρό, σπορ), πώς κινούμαστε στο χώρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν νοείται να το αμελούμε. Θα 'ναι σαν να μην σεβόμαστε ό,τι πρεσβεύουμε. Ο τακτικός έλεγχος του οχήματος είναι αναγκαίος. Μόνο τότε θα μειώσουμε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι αναπάντεχο. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως η πρόληψη προηγείται της περίθαλψης και για κάτι τέτοιες στιγμές υπάρχει η λύση που σου δίνει η Anytime σε συνεργασία με τον autoduder. Πόσο μάλλον τώρα που έρχεται καλοκαίρι και κανείς μας δεν θα ήθελε να επηρεαστεί το κέφι του στη διάρκεια των διακοπών!

Προτού πάντως πας για service, έχε κατά νου αυτές τις 5 συμβουλές που θα απλουστεύσουν την αποστολή σου.

Ο χρόνος

Αν ρωτάς κάθε πότε οφείλεις να επισκέπτεσαι το συνεργείο, θα σου πω τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αν θες το όχημα που κατέχεις ν' ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις, μην ξεχνάς να το φροντίζεις και να το περιποιείσαι. Όπως τον εαυτό σου. Όχι μόνο καθαρίζοντάς το, αλλά και εσωτερικά, μηχανικά. Ένας βασικός κανόνας θέλει τα 10.000 χλμ. ν' αποτελούν ένα δεύτερο φράγμα ασφαλείας. Μην το αμελείς, γιατί ένα μικρό ζήτημα που δεν έχεις αντιληφθεί, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε βαρύτερο και πιο κοστοβόρο. Προφανώς και μπορείς να συμβουλεύεσαι τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σε σχέση τώρα με την αντικατάσταση των ελαστικών, εξαρτάται από τη χρήση, την τεχνική της οδήγησης, τη φθορά και πάντα το οδόστρωμα.

Ο ρόλος (σου)

Ξέρω ότι νοιάζεσαι για το όχημά σου. Ξέρω ότι έχεις αποστηθίσει απ' έξω το manual. Ξέρω ότι ψάχνεσαι και διαβάζεις στο διαδίκτυο. Υπάρχει πολλή και χρήσιμη πληροφορία εκεί έξω για να είσαι ενημερωμένος αναφορικά με τις ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν. Μην παρεξηγείς, όμως, το ρόλο σου. Μηχανικός δεν είσαι. Όπως δεν είσαι γιατρός, δικηγόρος ή λογιστής και χρειάζεσαι τις συμβουλές τους, αντίστοιχα οφείλεις ν' ακούς πρώτα και μετά να πράττεις. Ενδεχομένως να λάβεις μια δεύτερη γνώμη για τη βλάβη ή το κόστος επισκευής. Από εξειδικευμένο τεχνίτη όμως. Μην κάνεις του κεφαλιού σου ή με βάση κάτι αυθαίρετο που σου είπε κάποιος γιατί άκουσε κάτι από έναν άλλον τρίτο. Αν έχεις απορίες, ρώτα τον μηχανικό. Δεν είναι κακό.

5 βασικές συμβουλές για το service του οχήματός σου

Ο μηχανικός (σου)

Μηχανικοί κυκλοφορούν πολλοί. Κάθε γειτονιά έχει και ένα συνεργείο. Εσύ επιλέγεις ποιος είναι ο κατάλληλος για το δικό σου όχημα. Χρησιμοποίησε σαν πυξίδα τον κατασκευαστή του οχήματος και κινήσου ανάλογα. Μια εξειδικευμένη ομάδα έχει την απαραίτητη τριβή και εμπειρία. Μετά προχώρα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά. Φρόντισε να αναπτύξεις μία καλή σχέση με τον μηχανικό για να έχεις την ευχέρεια να τον συμβουλεύεσαι. Εμπιστεύσου τον, μόνο να κερδίσεις έχεις. Εσύ, και φυσικά το όχημά σου.

Οι θεμελιώδεις αρχές

Η γενική συντήρηση του οχήματος χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: το μικρό και το εκτεταμένο service. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που σου δίνει η Anytime σε συνεργασία με τον autoduder είναι εκεί για να σου λύσει τα χέρια. Τόσο στο μικρό όσο και στο εκτεταμένο service, συγκαταλέγονται ορισμένες βασικές παράμετροι. Που αφορούν κυρίως τα λάδια της μηχανής, το φίλτρο λαδιού και τα διάφορα υγρά του κινητήρα. Προφανέστατα θ' ακολουθήσει ένας διαγνωστικός έλεγχος, ο οποίος θα επιτρέψει στο μηχανικό / συντηρητή να διαπιστώσει έξτρα προβλήματα που χρήζουν επισκευής. Το μεγάλο service επιβάλλει την αντικατάσταση φίλτρου αέρα και των μπουζί (στοιχείων του συστήματος ανάφλεξης), όπως επίσης τον έλεγχο του συστήματος πέδησης (φρένων) μήπως και θα πρέπει να γίνει αλλαγή στα φθαρμένα τακάκια που εφάπτονται με τα δισκόφρενα. Αργότερα ακολουθεί ο έλεγχος για πιο περίπλοκες εργασίες. Φυσικά μην αμελείς ποτέ τα ελαστικά και τ' αμορτισέρ.

Το βιβλίο

Αφού η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατά το πρωτόκολλο που ακολουθείται και το όχημά είναι ελεγμένο κι έτοιμο να κυκλοφορήσει ξανά στο δρόμο, τσέκαρε αν έχει συμπληρωθεί σωστά το βιβλίο συντήρησης. Εύχομαι να ξέρεις ότι βρίσκεται στο ντουλαπάκι της καμπίνας και αποτελεί πολύτιμο 'εργαλείο'. Ελπίζω να μην είναι εγκαταλελειμμένο κάπου στο πορτμπαγκάζ ή στο σπίτι (όπου τίποτα δεν χάνεται) και να παραμένει άθικτο. Εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί από τον μηχανικό, ζήτησέ το. Με υπογραφή και σφραγίδα. Είναι υποχρέωσή του και δικαίωμά σου. Κάθε ενημερωμένο βιβλίο σέρβις προσφέρει αυτομάτως μεγαλύτερη αξία στο όχημα, αφού σ' ενδεχόμενη πώληση ο αγοραστής θα επιθυμεί σίγουρα να διαπιστώσει φθορές, ζημιές και όλες τις επισκέψεις που έγιναν στο συνεργείο. Ένα 'λευκό χαρτί' είτε θα κινήσει υποψίες είτε θα ρίξει την τιμή. Μην ρισκάρεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK