Ο Ράιολα θα πάρει περισσότερα από τον Ντοναρούμα για τη μεταγραφή του Ντοναρούμα

Ο Μίνο Ράιολα προσπαθεί να κάνει deal με τη Γιουβέντους για τη μετακίνηση του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα το καλοκαίρι του 2021. Αν τα καταφέρει, ίσως βγάλει περισσότερα χρήματα από όσα θα πάρει ο πελάτης του.

H Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να εκνευρίσει τον Μίνο Ραϊόλα, με τις σχέσεις τους να διαταράσσονται πρώτη φορά το 2012.
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το όνομα Μίνο Ράιολα είναι γνωστό σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο, ακόμα κι αν δεν αφορά κάποιον παίκτη, προπονητή ή έστω διαιτητή. Πρόκειται για έναν κορυφαίο ατζέντη, από αυτούς που εμπλέκονται στις σκοτεινές business δισεκατομμυρίων που είχε αναλύσει παλαιότερα ο Γιώργος Περπερίδης. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η μεταγραφή του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία κόστισε στους Άγγλους 105.000.000 ευρώ, με τον ίδιο να εισπράττει 27.000.000 εξ αυτών, αφού λειτούργησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εκπρόσωπος του παίκτη, της Γιουβέντους και της Γιουνάιτεντ. Ταυτόχρονα!

Παρότι οι σχέσεις του με τη Γιουνάιτεντ χάλασαν αργότερα, ενώ με την πώληση του Μόιζ Κιν στην Έβερτον διαταράχθηκαν κι εκείνες με τη Γιουβέντους (αν και τώρα ο νεαρός Ιταλός προτάθηκε από τον Ράιολα να επιστρέψει στους 'μπιανκονέρι'), οι δουλειές είναι δουλειές. Και γι' αυτό, ως ατζέντης ενός άλλου ταλέντου, του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ετοιμάζεται να κάνει αυτό που απέτυχε προ ετών, να στείλει τον πελάτη του στη 'γηραιά κυρία'.

Το καλοκαίρι του 2017 είχε γνωστοποιηθεί ότι ο Ιταλός τερματοφύλακας δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με τη Μίλαν, ώστε να πιέσει για τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους. Αργότερα, όταν αποκτήθηκε ο αδερφός του, Αντόνιο Ντοναρούμα, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους 'ροσονέρι' μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και συνέχισε τις -κατά βάση- εξαιρετικές εμφανίσεις του, φορώντας ακόμα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ο 21χρονος διάδοχος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν στην εθνική Ιταλίας είναι με διαφορά ο καλύτερος τερματοφύλακας της χώρας και με τη Γιουβέντους (λογικά...) να ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον... αυθεντικό Μπουφόν του χρόνου, στρώνει το έδαφος για τη διαδοχή και σε διασυλλογικό επίπεδο. Απευθύνθηκε στον Ράιολα κι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτήν τη φορά ο 'γάμος' πρέπει να γίνει κανονικά.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sportitalia, το συμβόλαιο που θα προσφερθεί στον Ντοναρούμα για το καλοκαίρι του 2021 θα περιλαμβάνει απολαβές 10.000.000 ευρώ τον χρόνο, που θα τον καταστήσει τον 2ο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Serie A, πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που εισπράττει 30.000.000 ευρώ τον χρόνο από τη Γιουβέντους. Από αυτό το deal, ο Ράιολα θα εισπράξει 15.000.000 ευρώ ως... δώρο, για να μην 'τρέξει' κάποια άλλη συμφωνία με τη Μίλαν ή άλλον σύλλογο για τον πελάτη του. Είναι μια πρακτική που ακολουθούν οι μεγάλες ομάδες, ακόμα κι αν τυπικά δεν είναι απαραίτητο.

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα της Μίλαν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λάτσιο για τη Serie A 2019-2020 στο 'Ολίμπικο' της Ρώμης | Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα της Μίλαν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λάτσιο για τη Serie A 2019-2020 στο 'Ολίμπικο' της Ρώμης | Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 LAPRESSE VIA AP/ALFREDO FALCONE

Το παράδειγμα της μεταγραφής του Έρλινγκ Χάαλαντ στην Ντόρτμουντ τον Ιανουάριο είναι αρκετό. Οι Γερμανοί κάλυψαν τη ρήτρα αγοράς του wonderkid της Ζάλτσμπουργκ, που ανερχόταν στα 20.000.000 ευρώ, ωστόσο έδωσαν και 10.000.000 ευρώ στον ατζέντη πατέρα του, καθώς και 15.000.000 ευρώ στον Ράιολα που βοήθησε στο να κλείσει η μεταγραφή. Αυτά τα επιπλέον 25.000.000 ευρώ ήταν απαραίτητα ώστε ο παίκτης να κατευθυνθεί στη... σωστή ομάδα, τη στιγμή που τον ζητούσε όλη η Ευρώπη και σχεδόν οποιαδήποτε ομάδα μπορούσε να καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης.

Αν ο Ντοναρούμα μακροημερεύσει στη Γιουβέντους, η δαπάνη των 15.000.000 ευρώ της Γιουβέντους για τον Ολλανδοϊταλό ατζέντη θα πιάσει τόπο. Τυπικά, ο ίδιος ο Ντοναρούμα θα έχει αμειφθεί περισσότερο από τον ατζέντη του και όλα θα μοιάζουν δίκαια και σωστά καμωμένα. Όμως, ο Ράιολα πιέζει για ακόμα έναν όρο στο deal. Πιέζει για μία ρήτρα αποδέσμευσης της τάξης των 30.000.000 ευρώ, δηλαδή πολύ μικρή για την αξία του παίκτη, την ηλικία του τις ικανότητές του και τις ομάδες που ενδέχεται να τον κυνηγήσουν.

Αν το καλοκαίρι του 2021 ο Ντοναρούμα καταλήξει στη Γιουβέντους με αυτήν τη ρήτρα, τότε με μόλις 30.000.000 ευρώ η Τσέλσι μπορεί να βρει τον τερματοφύλακα που ψάχνει από πέρυσι, όταν αποδείχθηκαν σπατάλη τα 80.000.000 ευρώ που έδωσε το 2018 για τον Κέπα. Τη φετινή σεζόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πειραματιστεί με τον Νταβίδ ντε Χέα και τον Ντιν Χέντερσον κι αν δεν βγει κανένας από τους δύο, δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει αυτά τα χρήματα για τον Ντοναρούμα. Η Παρί πορεύεται με τον Κέιλορ Νάβας που τον Δεκέμβριο θα γίνει 34 ετών και σίγουρα ψάχνει τη διάδοχη κατάσταση που δεν είναι ο Αλφόνς Αρεολά τον οποίο παραχωρεί δανεικό και φέτος (πέρυσι ήταν δανεικός στη Ρεάλ), ενώ λίγους μήνες πιο μεγάλος είναι ο Μάνουελ Νόιερ και το λογικό για την Μπάγερν είναι κι αυτή από του χρόνου να ψάχνει τον επόμενο τερματοφύλακά της, που θα μπορούσε να είναι ο Ιταλός.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο ο Ντοναρούμα να μετακινηθεί στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2021 και έναν χρόνο αργότερα να πάρει μεταγραφή σε κάποια άλλη ομάδα δεν είναι απίθανο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, από τη θητεία του στη 'γηραιά κυρία' θα έχει εισπράξει 10.000.000 ευρώ. Ο ατζέντης του θα έχει εισπράξει περισσότερα, δηλαδή 15.000.000 ευρώ και είναι αυτός που θα κάνει το deal με την επόμενη ομάδα που θέλει τον Ντοναρούμα, αναζητώντας ακόμα μια πανύψηλη προμήθεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK