Ο ψηλός Παναθηναϊκός έριξε τον Ολυμπιακό στην εσωστρέφεια

Το σχέδιο Κάτας λειτούργησε στην εντέλεια, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πέρασε 'αέρας' από το ΣΕΦ και πάει να πάρει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην εβδομάδα του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός σε περίοδο εσωστρέφειας βλέπει τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.

Ο Ντίνος Μήτογλου καρφώνει, ο Κώστας Σλούκας παρακολουθεί. Το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού σε μια φωτογραφία
Ο Ντίνος Μήτογλου καρφώνει, ο Κώστας Σλούκας παρακολουθεί. Το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού σε μια φωτογραφία EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όχι μόνο διαχειρίστηκε με ιδανικό τρόπο μια ξαφνική απώλεια, όπως εκείνη του Νεμάνια Νέντοβιτς, αλλά τη μετέτρεψε και σε πλεονέκτημα, καθώς ο Όντεντ Κάτας πόνταρε στο ύψος, η μπάλα μοιράστηκε στην επίθεση και την ώρα που ο Ολυμπιακός πελάγωνε μέσα στις δικές του παλινωδίες, το ντέρμπι άρχισε και τελείωσε με τους 'πράσινους' στη θέση του οδηγού. Η νίκη ήρθε μάλλον με άνεση, πήγε σίγουρα στην καλύτερη ομάδα πάνω στο παρκέ, πανηγυρίστηκε δεόντως απ' όλους, που σκέφτονται πλέον την εβδομάδα του Κυπέλλου, με την ψυχολογία τους στα ύψη.

Από το... 2020 είχε να κερδίσει εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ! Μέχρι να πάει στο ΣΕΦ, οι 'πράσινοι' είχαν μόλις 2 νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ. Μία στην πρεμιέρα και άλλη μία στο Μιλάνο κόντρα στην Ολίμπια στις 3 Δεκεμβρίου. Έμοιαζε από την αρχή του ματς (με εξαίρεση τα δυο πρώτα λεπτά, όταν ο Ολυμπιακός πέρασε 5-2) ότι το διπλό ερχόταν με χίλια. Εδώ που τα λέμε, πως να μην έρθει όταν:

  • Η χειρότερη ομάδα της Euroleague στις ελεύθερες βολές μέχρι την Παρασκευή, είχε 25/25! Ούτε μία χαμένη;
  • Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, που στα τελευταία 7 ματς είχε 4/14 τρίποντα, εναντίον του Ολυμπιακού έριχνε τη μία 'βόμβα' πίσω από την άλλη, τελειώνοντας με 4/6;
  • Ο Λευτέρης Μποχωρίδης που μόλις πριν λίγες μέρες είχε χάσει την μπάλα μέσα από τα χέρια του, από την παρέμβαση του Τζαούν Έβανς (και ο Προμηθέας 'δραπέτευε' από το ΟΑΚΑ με 80-78) έκανε ρεκόρ πόντων στη διοργάνωση (15), χάνοντας μόλις ένα σουτ;
  • Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σάρωσε στα ριμπάουντ, παίρνοντας δεκατρία περισσότερα από τον αντίπαλό του, έχοντας 16 φορές δεύτερη ευκαιρία να σημειώσει καλάθι, από ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ;
  • Κι ο Κάτας από τον πάγκο είδε πέντε παίκτες του να μοιράζονται άριστα τις επιθέσεις που θα έκανε ο Νέντοβιτς, με αποτέλεσμα να τελειώσουν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων;

Ο Ισραηλινός προπονητής που μοίραζε δικαιολογημένα συγχαρητήρια μετά το ματς, έβαλε εξ αρχής του ματς το στοίχημα της ψηλής πεντάδας και το κέρδισε κατά κράτος. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν πολύ 'μεγάλος' σε μέγεθος. Οι απουσίες των δυο παικτών (Κώστας Παπανικολάου στο '2' και Σάσα Βεζένκοφ στο '3'), οι οποίες αυξάνουν το ύψος των σχημάτων που θα μπορούσε να παρατάξει ο Ολυμπιακός, διευκόλυναν στο έπακρο το σχέδιο του Κάτας.

Με τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο '2', τον εξαιρετικό Άαρον Γουάιτ στο '3' και τους Μπεν Μπέντιλ-Ντίνο Μήτογλου μέσα στη ρακέτα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έβαλε από την αρχή του ματς το αξεπέραστο πρόβλημα του μεγέθους στον αντίπαλό του. Όταν δε, έμπαινε στο παρκέ και ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει και 220 εκατοστά μέσα στη ρακέτα. Η αυτοπεποίθηση των 'πρασίνων' εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά τα πρώτα σουτ που βρήκαν τον στόχο, μπορεί συνολικά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να μη σούταρε πολύ καλά έβαλε, όμως, αυτά που χρειαζόταν. Ακόμη κι όταν ο αντίπαλός του έβρισκε τον τρόπο να του γυρίζει το ματς, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε έτοιμη την απάντηση στηριζόμενος πάνω απ' όλα στο ύψος και την ανωτερότητα του στις μάχες του αέρα. Όταν στην ίδια φάση, οι 'πράσινοι' έκαναν δυο και τρεις προσπάθειες, χάριν των επιθετικών τους ριμπάουντ, θα' ταν απίθανο ο αγώνας να έχει διαφορετική εξέλιξη.

Η τέλεια στρατηγική και το Κύπελλο

"Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος μας. Και έτσι μικρύναμε το ροτέισον, αφού θέλαμε κάθε φορά να υπερέχουμε στο ύψος" σχολίασε ο Κάτας μετά το ματς. Εδώ που τα λέμε δύσκολα θα έπαιζε με δυο γκαρντ, καθώς μοναδική παραφωνία στον καλοκουρδισμένο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ του ΣΕΦ ήταν ο Σέλβιν Μακ (εξ ου και τα 3:54 λεπτά συμμετοχής του) και γενικά τα εύκολα λάθη στον χειρισμό της μπάλας λόγω και της ανυπαρξίας κλασικού πόιντ-γκαρντ στο 'πράσινο' ρόστερ.

Προφανώς δεν ήταν μόνο αυτή η συνταγή της επιτυχίας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Υπήρξε και η εξουθενωτική άμυνα του Σαντ-Ρος στον Κώστα Σλούκα, που εξουδετέρωσε πλήρως τον θεωρητικά πιο επικίνδυνο παίκτη του Ολυμπιακού, δημιουργώντας ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερα αγωνιστικά αδιέξοδα στους 'ερυθρολεύκους'. Σπάνια σε ένα ντέρμπι προπονητής βλέπει την στρατηγική του να βγαίνει στο έπακρο.

Ο Κάτας πρέπει να αισθάνεται περίφημα από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά γνωρίζει πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες, ειδικά στην εβδομάδα που έρχεται όπου παίζεται ο πρώτος τίτλος της χρονιάς.

Μια απουσία όπως του Νέντοβιτς καλύπτεται σε ένα ματς, από τη συνολική συσπείρωση της ομάδας. Αν ο Σέρβος δεν επιστρέψει για να παίξει στα τρία ματς του Κυπέλλου που θα δώσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (αν φτάσει μέχρι τον τελικό) θα χρειαστούν κι άλλα 'τρικ' ώστε να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Στο επόμενο ματς μπορεί να μην του φτάνει μόνο το ύψος. Η αναζήτηση κι ενός κανονικού πλέι-μέικερ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, όχι τόσο για την Ευρώπη, όπου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να αναζητήσει πλην των καλών εμφανίσεων, όσο για την μάχη του πρωταθλήματος εκεί που στη θεωρία είναι καλύτερος απ' όλους.

Ο Ολυμπιακός στην πρέσα

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός μπαίνει στην πρέσα της εσωστρέφειας. Πάντα μια ήττα από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δημιουργεί παρενέργειες, αυτή ενδέχεται να βάλει στους 'ερυθρόλευκους' ακόμη πιο μεγάλα προβλήματα. Τα περιθώρια στενεύουν για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Η τέταρτη σερί ήττα (5η σε 6 σερί αγώνες) ήταν και η χειρότερη από πλευράς γοήτρου που ταυτόχρονα απομακρύνει την ομάδα από την επίτευξη του μοναδικού της στόχου στην τρέχουσα χρονιά. Την πρόκριση, δηλαδή, στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας.

Έτσι κι αλλιώς οι πιθανότητες της ομάδας ήταν μικρές πριν από το τζάμπολ. Τώρα, μοιάζουν ελάχιστες. Η θεωρία λέει ακόμη ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να περάσει σε περίπτωση που κάνει 7 ή 8 νίκες στους 10 αγώνες που του απομένουν, όταν όμως χάνει με κάτω τα χέρια από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μέσα στο γήπεδό του, πως μπορεί, ας πούμε, να κερδίσει στις 18 του μηνός την Εφές μέσα στην Κωνσταντινούπολη; Απλά, δεν μπορεί.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναρωτιόταν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ματς η ομάδα του. Τη χαλαρότητα στην άμυνα, που έδωσε αυτοπεποίθηση στον αντίπαλο, την κατάχρηση στη ντρίπλα, την μη αξιοποίηση της αδύνατης πλευράς (όπως ήταν η εντολή για να απαντήσει ο Ολυμπιακός στο ψηλό σχήμα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ). Σχολίασε ακόμη την ελλιπή πνευματική προετοιμασία για ένα ακόμη παιχνίδι στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός μπαίνει, βλέπει τον αντίπαλό του να τον προσπερνάει και αρχίζει να τον κυνηγάει, χωρίς στο τέλος να τα καταφέρνει.

Σημειώνουμε και δυο ακόμη φράσεις του προπονητή των 'ερυθρολεύκων': "Με κάποιους παίκτες πρέπει να γίνουμε ίσως πιο σκληροί" η μία,σως ορισμένοι να λυγίζουν στην πίεση". Προφανώς υπάρχουν και στίγματα αυτοκριτικής σε όλα αυτά, αφού μια ομάδα που έχει δώσει 24 ματς στην κορυφαία διοργάνωση δεν μπορεί να 'ψάχνεται' και να μη βρίσκει λύσεις πάνω στο παρκέ.

Το πρώτο τάιμ-άουτ που πήρε ο Μπαρτζώκας την Παρασκευή ήταν ενδεικτικό. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε προηγηθεί 17-7 και ο προπονητής του Ολυμπιακού ξεσπούσε. Ο Άρον Χάρισον, αποδέκτης των πιο πολλών παραπόνων, έφευγε για λίγο από τον πάγκο, ώστε να ηρεμήσει, ξέροντας βέβαια ότι λίγο νωρίτερα τα είχε κάνει θάλασσα μέσα στο γήπεδο. Η ψυχολογία του Αμερικανού δείχνει, ενδεχομένως, και τη συνολική της ομάδας. Εύθραυστη, τσαλακώνεται εύκολα και στο τέλος καταρρέει.

Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός πήγε να πάρει το ντέρμπι με ενάμιση παίκτη. Ο ένας ήταν ο συγκινητικός Σακίλ ΜακΚίσικ, που έβαλε 20 πόντους, έτρεχε, έπαιρνε ριμπάουντ, έβαζε τρίποντα, έπαιζε άμυνα. Όλα τα υπόλοιπα ήταν λίγα. Κάτι ο Βασίλης Σπανούλης στο πρώτο ημίχρονο, κάτι ο Χασάν Μάρτιν με τον Γιώργο Πρίντεζη. Δεν έφταναν, όμως, σε καμιά περίπτωση για να μπει από κάτω ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που στο άδειο ΣΕΦ, έμοιαζε πολύ πιο γεμάτος σαν ομάδα!

Η ανασύνταξη θέλει καθαρό μυαλό

Αν δεν συμβεί μια πραγματική 'ερυθρόλευκη' επανάσταση, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει από τις αρχές Απριλίου, που τελειώνει η κανονική περίοδος να βρεθεί στα πιτς και να δίνει μόνο φιλικά εναντίον του... covid-19. Προφανώς θα γίνει μεγάλος λόγος για την αναδημιουργία της ομάδας, την ανασύνταξη σε μια χρονιά, που ουσιαστικά με αυτό το σκεπτικό είχε ξεκινήσει. Θα πρέπει να μπουν πολλά πράγματα σε μια σειρά, να παρθούν γενναίες αποφάσεις από προπονητικό επιτελείο (και κυρίως από τη διοίκηση) ώστε να χαραχθεί ξεκάθαρο τοπίο για την επόμενη μέρα.

Μέχρι τότε, βέβαια, μένουν δέκα αγώνες. Η διακοπή που υπάρχει μέχρι το επόμενο, δίνει το δικαίωμα στους Πειραιώτες να σταθούν στα πόδια τους, ελπίζοντας ότι το τελείωμα στη διοργάνωση θα είναι διαφορετικό απ' αυτό που συνήθισαν τον κόσμο τους τον τελευταίο μήνα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK