Πικρό να γίνει σε άδεια γήπεδα, όμως ο Βασίλης θέλει να φύγει ως Σπανούλης

Οι σκέψεις του Βασίλη Σπανούλη για την αποχώρησή του από το μπάσκετ εκφράστηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο. Πώς θα ήταν ένα ιδανικό φινάλε και μια ακόμη καλύτερη συνέχεια για τον σπουδαίο αρχηγό του Ολυμπιακού;

Ο Βασίλης Σπανούλης από τον αγώνα του Ολυμπιακού εναντίον της Αρμάνι Μιλάνο
Ο Βασίλης Σπανούλης από τον αγώνα του Ολυμπιακού εναντίον της Αρμάνι Μιλάνο EUROKINISSI SPORTS

Για πρώτη φορά ο Βασίλης Σπανούλης έκανε λόγο για το τέλος της καριέρας του. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αρχηγός του Ολυμπιακού παραδέχθηκε ότι πλησιάζει η μέρα που θα κρεμάσει τη φανέλα του. Προφανώς, δεν προσδιόρισε ημερολογιακά τη λήξη της σπουδαίας καριέρας του, ωστόσο το ότι δεν αρνήθηκε να μιλήσει για την οριστική αποχώρησή του δείχνει, ενδεχομένως, τις σκέψεις που μπορεί να κάνει ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας.

Η αλήθεια είναι ότι για έναν αθλητή όπως ο Σπανούλης, η ζωή του οποίου είναι συνυφασμένη με τα γήπεδα και την μπάλα του μπάσκετ, η απόφαση δεν είναι εύκολη. Για κανέναν παίκτη αυτού του βεληνεκούς ήταν εύκολο να αποχωρήσει. Ωστόσο, γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνει το τελευταίο του βήμα ως εν ενεργεία μπασκετμπολίστας, κοιτάζοντας την επόμενη μέρα, η οποία σίγουρα θα περιλαμβάνει τις λέξεις 'Ολυμπιακός' και (φυσικά) 'μπάσκετ'.

Ο Σπανούλης έχει κλείσει τα 38 από τον περασμένο Αύγουστο. Είναι λογικό, όσο κι αν δεν το θέλει, να σκέφτεται και τη μέρα που θα "αποστρατευτεί". Ποιο είναι το σημαντικότερο απ' όλα, κατά τη γνώμη μας (και νομίζουμε ότι σε αυτό θα συμφωνεί και ο ίδιος); Να φύγει όπως του αρμόζει, με το κεφάλι ψηλά, ως ένας σπάνιος αρχηγός, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια στο λιμάνι (αλλά και γενικότερα στη μεγαλειώδη καριέρα του).

Ο κόσμος πρέπει να θυμάται τον Σπανούλη, ακόμη και των τελευταίων αγωνιστικών στιγμών του, σπουδαίο και πολύτιμο, όπως ήταν πάντοτε. Έχοντας σαρώσει τα ρεκόρ της Ευρωλίγκας, προσφέροντας ακόμη τις καλές υπηρεσίες του στον Ολυμπιακό της φετινής σεζόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι ο Kill Bill θα θελήσει να αποχωρήσει φέτος ή θα παίξει ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή όταν θα έχουν γυρίσει και οι φίλαθλοι στα γήπεδα. Είναι και λίγο παράταιρο να παίζει, ας πούμε, για τελευταία χρονιά φέτος και να πει "αντίο" σε άδειες εξέδρες.

Με ενεργό ρόλο μετά το μπάσκετ

Η απόφαση που θα πάρει, μιλώντας πάντα με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται πιο πολύ (και κυρίως εκείνους της οικογένειάς του), είναι αποκλειστικά δική του και σαφώς όλοι πρόκειται να τη σεβαστούν. Η προσφορά του στον σύλλογο είναι τεράστια. Συγκρίνεται με την αντίστοιχη ελάχιστων αθλητών που φόρεσαν τα "ερυθρόλευκα". Αν συγκρίνεται κιόλας.

Δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε. Ο Σπανούλης πήρε το καλοκαίρι του 2010 μια απόφαση που συντάραξε το ελληνικό μπάσκετ και ήταν ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός έγινε τα επόμενα χρόνια μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Το πόσο σημαντικός αποδείχθηκε, το έδειξαν οι επιτυχίες του Ολυμπιακού ύστερα απ' τη μετακόμισή του από το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό. Και όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με παίκτες τέτοιου επιπέδου, η κεφαλαιώδης παρουσία τους και το δυσαναπλήρωτο κενό φαίνονται την επομένη της οριστικής αποχώρησής τους.

Την τελεία στο κεφάλαιο της αθλητικής καριέρας του στους Πειραιώτες θα τη βάλει ο ίδιος. Η καριέρα του, η προσφορά κι ο χαρακτήρας του, του έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα στο οποίο δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει φίλος του Ολυμπιακού που να διαφωνεί.

Σίγουρα, πάντως, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του μακριά από το μπάσκετ και μακριά από τον Ολυμπιακό. Το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην επόμενη μέρα της ζωής του, δηλαδή όταν δεν θα παίζει μπάσκετ, πάλι ο ίδιος θα την προσδιορίσει. Αίσθησή μας είναι ότι δύσκολα θα ακολουθήσει καριέρα προπονητή, περισσότερο του ταιριάζει ένας διοικητικός ρόλος, έχοντας άμεση επαφή με την ομάδα.

Η προσωπικότητα του Βασίλη είναι τεράστια. Μια εμβληματική μορφή της Ευρωλίγκας, που εμπνέει παλιότερους και νεότερους, που θα πρέπει να παραμείνει στα γήπεδα με ενεργό ρόλο, όπως αρμόζει σε τέτοιους αθλητές. Μοιάζει στενόχωρο να φεύγουν οι μεγάλοι παίκτες και να μην τους ξαναβλέπουμε στην εξέδρα, ακόμη και ως... θεατές. Η πρόθεσή του, πάντως, είναι δεδομένη. Και προφανώς όλα αυτά θα τα συζητήσει όταν έρθει η ώρα, με τους προέδρους του Ολυμπιακού, με τους οποίους άλλωστε έχει ξεχωριστή σχέση όλα αυτά τα χρόνια.

Η σκέψη της Εθνικής Ελλάδας

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τις σκέψεις του 38χρονου άσου για την Εθνική Ελλάδας. Οι συζητήσεις που είχε με τον Ρικ Πιτίνο, η παραδοχή εκ μέρους του ότι πολύ θα ήθελε να τον δουν τα παιδιά του να φοράει τη φανέλα της Εθνικής, ήταν ένα θέμα που τέθηκε επί τάπητος πριν από λίγο καιρό. Όπως και να 'χει, η ιδέα είναι να συνυπάρξει εκ νέου με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην επιχείρηση Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πριν από τους Αγώνες, βέβαια, υπάρχει το προολυμπιακό του Καναδά. Μέχρι να φτάσουμε στη διαθεσιμότητα του έμπειρου άσου για την Εθνική, υπάρχουν πολλά που θα γίνουν, με πρώτες και καλύτερες τις εκλογές της ΕΟΚ, οι οποίες βαδίζουν προς διεξαγωγή, πιθανότατα τον Μάρτιο. Μια νέα διοίκηση (διαφορετικής φιλοσοφίας απ' αυτήν που υφίσταται τώρα) μπορεί να επανεξετάσει πολλά πράγματα για τη λειτουργία των Εθνικών ομάδων, ακόμη και την περιβόητη συνεργασία με τον Πιτίνο. Ο Αμερικανός προπονητής, άλλωστε, μπορεί κατά καιρούς να δηλώνει ότι σκέφτεται την Εθνική, όμως όλα παραμένουν στη θεωρία, αφού επί του πρακτέου, ακόμη και με τα τωρινά διοικητικά δεδομένα, τίποτε δεν είναι οριστικό και σίγουρο.

Προς το παρόν, βέβαια, ο Σπανούλης σκέφτεται τον σημερινό αγώνα με τη Βιλερμπάν και τους επόμενους που θα ακολουθήσουν για την Ευρωλίγκα. Το τι θα κάνει για το μέλλον του, μπορεί να το σκέφτεται, μπορεί να το αποφασίσει κιόλας, αλλά δε νομίζουμε ότι θα το μάθουμε νωρίτερα από το τέλος της φετινής σεζόν, στην οποία παραμένει ακόμη ενεργό στέλεχος και αρχηγός του Ολυμπιακού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK