Στην τρίτη παράταση ο Παναθηναϊκός ας νικήσει την... Άλμπα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ απέναντι στη Ρεάλ του τεράστιου Γουόλτερ Ταβάρες πήγε το ματς εκεί όπου ήθελε, χάρη και στις εμπνεύσεις του προπονητή του, Γιώργου Βόβορα, όμως ξέρει ότι κανείς δεν θα θυμάται πόσο καλά έπαιξε σε ένα χαμένο παιχνίδι, οπότε θα ψάξει να εξαργυρώσει την εμφάνιση με μια σημαντική νίκη απέναντι στη φορμαρισμένη Άλμπα.

Ο Γιώργος Βόβορας τα λέει με Μπεν Μπέντιλ, Ντίνο Μήτογλου και Χάουαρντ Σαντ Ρος. Την Πέμπτη έχουν ένα ματς με την Άλμπα που πρέπει να κερδίσουν
Ο Γιώργος Βόβορας τα λέει με Μπεν Μπέντιλ, Ντίνο Μήτογλου και Χάουαρντ Σαντ Ρος. Την Πέμπτη έχουν ένα ματς με την Άλμπα που πρέπει να κερδίσουν EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Αν διαβάσει κανείς το σκορ (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ρεάλ 93-97) χωρίς να έχει δει το ματς, μπορεί να υποθέσει ότι επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες ήττες των "πρασίνων". Όσα πάνε κι όσα έρθουν, η Ρεάλ λίγο έλειψε να βάλει 100 πόντους κλπ. Δεν είναι έτσι, γιατί εκτός του ότι οι Μαδριλένοι χρειάστηκαν 50 λεπτά (και μερικά σφυριγματάκια από τους ρέφερι) για να λυγίσουν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αυτήν τη φορά οι "πράσινοι" είχαν σχέδιο, έβγαλαν μια κορυφαία ομάδα εκτός παιχνιδιού της και θα μπορούσαν τώρα να πανηγυρίζουν μια τεράστια νίκη.

Προφανώς με τα "θα" και τα "εαν" προκοπή δεν βλέπεις στην Ευρωλίγκα. Σε μια εβδομάδα κανείς δεν θα θυμάται αν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έπαιξε καλά ή όχι απέναντι στη Ρεάλ, θα έχει μπει στο παθητικό του η ήττα (η 9η συνολικά σε 13 αγώνες) άρα η λύση είναι στην... 3η παράταση (το ματς δηλαδή που ακολουθεί την Πέμπτη) να νικήσει την Άλμπα.

Κι εκεί τα πράγματα (λόγω του "πρέπει") θα είναι πιο δύσκολα. Κάποτε, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε πει ότι όταν έρχεται ένα ματς με μια μεγάλη ομάδα, η δουλειά του είναι εύκολη: "Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει, έχει την προσήλωσή του στο 100%, άρα όσα πω στους παίκτες θα τα αφομοιώσουν πολύ πιο γρήγορα και εύκολα απ' ό,τι όταν αντιμετωπίζουμε μια ομάδα θεωρητικά στα μέτρα μας". Όχι, βέβαια, ότι η Άλμπα είναι μια ομάδα που θα χάσει εύκολα στο ΟΑΚΑ ή είναι στα μέτρα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Το ότι δεν έχει την αίγλη της Ρεάλ, δεν θα πρέπει να εφησυχάσει τους "πράσινους", που θα βρουν απέναντί τους μια ομάδα η οποία έχει κερδίσει 4 σερί ματς (με μεγάλα διπλά σε Βαλένθια και την Τρίτη στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα) και συνολικά τα 5 από τα 6 τελευταία που έχει δώσει.

Ο Γιώργος Βόβορας και οι παίκτες του θα χρειαστεί να κρατήσουν όλα τα θετικά στοιχεία που έδειξαν απέναντι στη Ρεάλ του τεράστιου Γουόλτερ Ταβάρες, καταλύτης για ακόμη μια φορά σε ένα ματς της ομάδας του κι ένας ψηλός που έχει αντιστρέψει τη μόδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τους σέντερ των μόλις δυο μέτρων.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γενικά έβαλε δύσκολα στη Ρεάλ, εκμεταλλευόμενος το ροτέισον του Πάμπλο Λάσο (δεν είναι μόνο η διπλή εβδομάδα στην Ευρωλίγκα, αλλά και το βεβαρυμμένο πρόγραμμα της Liga ACB) και σίγουρα τις εμπνεύσεις του τολμηρού προπονητή του. Ο Βόβορας φαίνεται ότι μελετάει τους αγώνες, έχει μια στρατηγική, αλλά και πολλές φορές δεύτερες και τρίτες σκέψεις, που τις έχει κάνει πριν από το τζάμπολ, τις έχει δουλέψει στην προπόνηση και τις εφαρμόζει στα παιχνίδια. Οι εναλλαγές της άμυνάς του από ζώνη σε man-to-man, όταν η Ρεάλ ξέφυγε με διαφορά 14 πόντων στο 2ο μέρος, σε συνδυασμό με την αστοχία των φιλοξενουμένων από τη γραμμή του τρίποντου (6/33), ουσιαστικά άλλαξαν το ματς.

Ακόμη κι αν ο Ταβάρες έμοιαζε με τον παίκτη που θα έλυνε όλα τα προβλήματα της Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε τον τρόπο να τον κάνει λιγότερο επιδραστικό. Τράβηξε τον (πολύ καλό) Γιώργο Παπαγιάννη μακριά από τη ρακέτα, με τον ψηλό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να απειλεί ότι θα σουτάρει (κυρίως από την κορυφή της ρακέτας από όπου είναι ιδιαίτερα εύστοχος, δοκίμασε και δυο τρίποντα... μάλλον επειδή τον παρέσυρε η άμυνα της Ρεάλ), ώστε να φέρει κοντά του όσο το δυνατόν περισσότερο τον πανύψηλο αντίπαλό του.

Με αυτόν τον τρόπο, άδειαζε τη ρακέτα των Ισπανών, οπότε είτε ο Νεμάνια Νέντοβιτς (και κάποιος άλλος γκαρντ) είτε ο ίδιος ο Παπαγιάννης σε πικ εν ρολ καταστάσεις, τελείωναν τις φάσεις απόντος του Ταβάρες. Ο Βόβορας δοκίμασε και με τον Ντίνο Μήτογλου το συγκεκριμένο πλάνο, ώστε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του πιο ελαφρύ σέντερ, όμως είχε πρόβλημα στα μετόπισθεν και τελικά επέμεινε κυρίως στον Παπαγιάννη.

Το σφιχτό ροτέισον, με βάση τις συνθήκες του ματς, έφεραν περισσότερη ώρα στο παρκέ τον Μπεν Μπέντιλ (προερχόταν και από μια πολύ καλή εμφάνιση εναντίον του Περιστερίου), που έκανε καλή δουλειά στο ποστ (ωστόσο χάνοντας κρίσιμες φάσεις στο τέλος ή ένα κάρφωμα στην εκπνοή του ημιχρόνου) κι έδωσε όγκο στο "4", ενώ τον οίστρο της ομάδας ξύπνησε ο Νέντοβιτς.

Το κρεσέντο του Σέρβου στο τέλος έβαλε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μέσα στο ματς, αλλά η καλή άμυνα του Τζεφ Τέιλορ στο τέλος δεν έδωσε το δικαίωμα στους "πράσινους" να πάρουν τη νίκη στην κανονική διάρκεια του αγώνα, καθώς ο Αμερικανός έπεσε πάνω στον Σέρβο και του έκλεισε το διάδρομο. Η εξάρτηση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από τον καυτό Νέντοβιτς είναι μεγάλη. Σε τέτοιες στιγμές, όλη η ομάδα ψάχνει τον προικισμένο σκόρερ κι ο αντίπαλος ξέρει πού θα στρέψει την προσοχή του.

Είναι ένα λεπτό σημείο, που πρέπει να κοιτάξει ο κόουτς Βόβορας για παρόμοιες φάσεις στο μέλλον. Αν η αντίπαλη άμυνα ξέρει ότι έτσι κι αλλιώς τα πάντα θα αρχίσουν και θα τελειώσουν με τον Νέντοβιτς να έχει την μπάλα στα χέρια, ενδεχομένως να αιφνιδιαστεί με μια γρήγορη πάσα ή μια επιλογή να σουτάρει ένας άλλος παίκτης της ομάδας. Θυμηθείτε ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην τελευταία φάση δεν ήθελε τρίποντο, αλλά ένα απλό καλάθι, για να πάρει τη νίκη.

Είχε φέρει το ματς στα επίπεδα που ήθελε. Στους 69 πόντους, σε σκορ που κάλλιστα μπορούσε να το υπερκεράσει και να πάρει τη νίκη. Η τελευταία επίθεση οργανώθηκε από το καλάθι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (και όχι από το κέντρο του γηπέδου), προφανώς για να μην δοθεί πολύς χρόνος στη Ρεάλ στη συνέχεια, παρόλα αυτά από το λάθος του Νέντοβιτς, οι Μαδριλένοι πήραν την μπάλα, την οποία έχασαν χάρη στο μαεστρικό επιθετικό φάουλ το οποίο πήρε ο (εορτάζων) Λευτέρης Μποχωρίδης. Τον σημειώνουμε γιατί ήταν εξαιρετικός, έστω κι αν μπήκε για πρώτη φορά στο τελείωμα της κανονικής περιόδου.

Στην παράταση, ένας άλλον εορτάζων, ο Αλμπέρτο Αλμπάδε που έκλεισε την Τρίτη τα 25, αποδείχθηκε καθοριστικός για τη Ρεάλ, που χρειάστηκε και μερικά σφυρίγματα (ή μη, όπως στο σπρώξιμο του Τρέι Τόμπκινς στον Μπέντιλ) για να βρεθεί σε θέση ισχύος και να φύγει νικήτρια από το ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα χρειαστεί φρεσκάρισμα των γερμανικών του, καθώς έρχεται η Άλμπα, αν κι επί της ουσίας παίζει με ακόμη μια... ισπανική ομάδα, καθώς στον πάγκο της κάθεται ο δάσκαλος Αΐτο Ρενέσες. Θα 'ναι κουρασμένος, ίσως και με ξόδεμα περισσότερης ενέργειας, οι αντίπαλοί του είναι νεαροί, τρέχουν ασταμάτητα, οπότε το ματς που πρέπει να κερδίσουν οι "πράσινοι" έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK