Ο Μαρτίνς έκανε... Βαλβέρδε για να διατηρήσει τον στόχο του Ολυμπιακού

Η εμφάνιση του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (0-0), για την 6η αγωνιστική των playoffs στη Super League 1, γίνεται να διαβαστεί με τουλάχιστον δύο τρόπους: είτε άνευρη και ανούσια είτε τρομερά λειτουργική, αφού πέρασε χωρίς ρωγμές για τους νέους πρωταθλητές Ελλάδος.

Ο Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
Ο Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Με βάση το ημερολόγιο και το πρόγραμμα που συνηθίζουν να κάνουν οι ομάδες, ο Ολυμπιακός πρέπει να μπαίνει, αυτήν τη στιγμή, στη δεύτερη εβδομάδα που φορτώνει όγκο προπόνησης. Αυτό σημαίνει πολλή γυμναστική, τρέξιμο, ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Άρα, 'κλειδωμένοι' μύες, δυσκαμψία, μεγαλύτερη δυσκολία από τη συνήθη στην κίνηση.

Το μόνο που νοιάζει τον Πέδρο Μαρτίνς τώρα, είναι να μην έχει απώλειες. Να βγάλει άβροχοις ποσί όλο το πρόγραμμα και να πάει στο ματς με την ΑΕΚ στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του. Ημερολογιακά, το χρονικό διάστημα που ο Ολυμπιακός πρέπει να κόψει τον όγκο είναι το τριήμερο από Τετάρτη 15 έως Παρασκευή 17 Ιουλίου. Η απόσταση που υπολογίζεται ότι με το επικείμενο φορμάρισμα οι ποδοσφαιριστές θα έχουν λυθεί εντελώς, είναι οι 10 μέρες. Αυτό δίνει στον Ολυμπιακό αυτομάτως τον πρώτο λόγο για τον τελικό της Αθήνας στις 26.

Διότι η ΑΕΚ, τώρα, δεν έχει την ευχέρεια να αλλάξει τον ρυθμό προπόνησης, ούτε μπορεί να πάρει το ρίσκο να 'θυσιάσει' τη φρεσκάδα των ποδοσφαιριστών της για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Αν είχε στην έδρα της τον ΠΑΟΚ αντί του ΟΦΗ την Τετάρτη, για την 7η αγωνιστική των playoffs της Super League 1, ίσως γινόταν να το επιδιώξει, ειδικά σε περίπτωση νίκης, που θα έφερνε τη διαφορά στους 5 βαθμούς και με τον αντίπαλό της σχεδόν διαλυμένο. Τώρα όμως είναι αδύνατον. Οπότε, λόγω των υποχρεώσεων, δεν μπορεί να προετοιμαστεί, τουλάχιστον από την άποψη της εκγύμνασης, το ίδιο κατάλληλα με τον Ολυμπιακό. Ο Μάσιμο Καρέρα πρέπει να επιδιώκει οι ποδοσφαιριστές του να 'βγάλουν' αυτές τις 20 μέρες παίζοντας το ίδιο ποδόσφαιρο που παίζουν τώρα. Η Ένωση θα μάθει πότε παίζει με τον Παναθηναϊκό μετά τη μεσημεριανή σύσκεψη της Λίγκας τη Δευτέρα. Αλλά, όπως και να το κάνεις, θα είναι πολύ κοντά στο ματς με τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ 'πληρώνει' την ισοπαλία του 1ου γύρου με τον Άρη, το 2-2 στο ΟΑΚΑ, σε ό,τι αφορά τον τελικό του κυπέλλου. Θα μπορούσε, με αυτούς τους δύο χαμένους βαθμούς στο τσεπάκι, να είναι στο +4 από τον ΠΑΟΚ και να έχει μια ευελιξία. Ο Ολυμπιακός δεν πληρώνει τίποτα. Η στοχοπροσήλωση υπήρξε παροιμιώδης και αυτήν τη στιγμή οι 'ερυθρόλευκοι' δεν διαβιούν σε καθεστώς χαλάρωσης, το αντίθετο μάλιστα. Μετά τον τελικό, έρχεται το κρίσιμο ματς με τη Γουλβς: εκεί κι αν πρέπει ο Ολυμπιακός να είναι έτοιμος. Αν ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να ρισκάρει περισσότερο, επειδή μέχρι την αναμέτρηση με την αγγλική ομάδα θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 11 μέρες από τον τελικό του κυπέλλου, ίσως πρέπει να παρατείνει ακόμα και την υπερφόρτωση ως τη Δευτέρα ή Τρίτη, 20 ή 21 του μήνα, δηλαδή σε απόσταση 6 ή 5 ημερών από το παιχνίδι με την Ένωση. Διότι μετά, δεν θα μπορεί να 'ξαναχώσει' τους παίκτες του, όχι επειδή δεν δύναται να πάρει την απόφαση, αλλά διότι για τον αθλητή είναι λάθος να βάλει στο κορμί του βάρη αμέσως μετά το διάστημα της συντηρητικής προπόνησης, η οποία θα το απελευθερώσει.

Βεβαίως, το δέλεαρ του αήττητου πρωταθλήματος είναι ισχυρό, αλλά όχι τόσο ώστε να θυσιάσει τη σφριγηλότητα μίας ομάδας που όταν βρεθεί απέναντι στην ΑΕΚ θα έχει 369 μέρες στο γήπεδο και σε επίσημα παιχνίδια. Γι' αυτό, τόσο στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό όσο πιθανότατα και στο επερχόμενο με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Ιουλίου, στόχος ήταν και παραμένει να βγει με όσο το δυνατόν μικρότερη ζημία.

Παρομοίως δρούσε κι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, σε ντέρμπι που παρενέβαιναν στον συνολικό προγραμματισμό. Η λογική του ήταν, με την ομάδα του να έχει ούτως ή άλλως ένα βαθμολογικό προβάδισμα, να τα βγάλει χωρίς τραυματισμό και δίχως ζημία. Όσο για τη φαινομενική νωθρότητα, θα είχε ένα χρονικό διάστημα αρκετό για να ψάξει να βρει τις απαντήσεις που έπρεπε, ώστε η δημόσια θέση να μην αναδεικνύει αδυναμία, παρά μια κακή βραδιά, στην οποία ο Ολυμπιακός δεν βγήκε καν χαμένος. Έτσι κέρδιζε και τον χρόνο που απαιτείτο, για να συνεχίσει απερίσπαστος τη δουλειά με την ομάδα του, με βάση το δεδομένο πρόγραμμα.

Γι' αυτό και τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, πέραν της ιστορικής ιδιομορφίας τους, είναι υψηλού ρίσκου. Ο Ολυμπιακός έπρεπε, απέναντι σε μία ομάδα που δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει, να κάνει συντήρηση. Να πάει 'λάου λάου'. Με τις φορές που οι αντίπαλοι έχουν τεθεί αντιμέτωποι, ο Μαρτίνς ήξερε ότι οι 'πράσινοι' δεν θα κρατούσαν κάτι πίσω. Η πίεση που ασκήθηκε, ειδικά στο αμυντικό μισό των 'ερυθρόλευκων', πλην της λειτουργικότητάς της, ανέδειξε το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Δώνης στην άλλη πλευρά, ότι αναγνωρίζει τη χρονική αδυναμία της.

Ακόμα και στη φάση του πειραματισμού που ο Ολυμπιακός βρέθηκε, αυτό που ο Πορτογάλος κόουτς κράτησε άθικτο ήταν η ραχοκοκαλιά της ομάδας, δηλαδή η τριάδα των χαφ, με Γκιλιέρμε, Ανδρέα Μπουχαλάκη και Μαντί Καμαρά. Ο ρόλος της ούτως ή άλλως είναι αναχαιτιστικός, αλλά την Κυριακή στο ΟΑΚΑ αυτό αναδείχθηκε περισσότερο από άλλες φορές, αφού ο Ολυμπιακός ουσιαστικά επικίνδυνος δεν έγινε, αλλά επίσης δεν απειλήθηκε, πέραν της ευκαιρίας του Φεντερίκο Μακέντα, η οποία ήρθε πολύ νωρίς στο ματς. Ήταν το μόνο αληθινό ζητούμενο, εκείνο που πρέπει να επιτευχθεί.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το μικρότερο δυνατό ρίσκο στα ματς του, για να κάνει συντήρηση. Ακόμα και στο επόμενο του Άρη ματς, εκείνο με τον ΠΑΟΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', θα γίνει ανεκτή μια 'κακή' εμφάνιση. Από εκείνο το σημείο, βέβαια, μέχρι να χάσει το αήττητό του σε αυτό το ματς, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Τούτο αποτελεί το ρίσκο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση ως έχει του κλίματος στα ενδότερα της ομάδας του. Στον Πειραιά αντιμετωπίζουν όλες τις ήττες, εξάλλου, με τρομερό σκεπτικισμό, πόσω μάλλον μία που θα έρθει εκείνη την ώρα.

Γι' αυτό, κιόλας, ο Πορτογάλος δείχνει με τη στάση του ότι του έχει γίνει απολύτως κατανοητό αυτό που διακυβεύεται, αλλά και το μερίδιο της ευθύνης που θα σηκώσει αν ένα ματς στραβώσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK