Η προσευχή του Πάμπλο Γκαρσία έπιασε

Όταν ο Πάμπλο Γκαρσία παραδέχθηκε ότι δεν είχε ιδέες για να αντιμετωπίσει τον Μανόλο Χιμένεθ, έκανε την προσευχή του ώστε να σταματήσει η παράνοια -και εισακούστηκε.

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κατά την εκτέλεση του έμμεσου φάουλ, με το οποίο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε την ΑΕΚ στο ντέρμπι της Τούμπας
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κατά την εκτέλεση του έμμεσου φάουλ, με το οποίο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε την ΑΕΚ στο ντέρμπι της Τούμπας EUROKINISSI SPORTS

Σοφόν το σαφές: ό,τι αφορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει ατονήσει εν πολλοίς και ανάγεται, πια, σε ένα θεωρητικό επίπεδο, μια συζήτηση δίχως ισχυρά θεμέλια. Ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με τον Χρήστο Τζόλη στο 92' του εξ αναβολής παιχνιδιού της 6ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, η διαφορά έμεινε στους 10 βαθμούς, έχασε ακόμα δύο εντός έδρας την Κυριακή, για τη 18η αγωνιστική της Super League Interwetten στο 2-2 με την ΑΕΚ, πασάτο λα φιέστα.

Αυτήν τη στιγμή η διαφορά είναι στους 12 πόντους (11 από την 'Ένωση'), πάει να πει τέσσερις ήττες στα play off. Ούτε σε θερινό σινεμά της Σάντα Μόνικα. Γι' αυτό, κιόλας, την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να βάλει ένα ρίσκο στο παιχνίδι του, το οποίο προφανώς ούτως ή άλλως δεν του λείπει. Είναι ευλογοφανές ότι ο Πάμπλο Γκαρσία θα χρειαστεί να βάλει περισσότερες φορές τα χέρια του στη θέση που να υποδηλώνουν προσευχή, τουλάχιστον αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτό το έκανε μετά το γκολ της ισοφάρισης με την ΑΕΚ. Αν δεν του βγει, ό,τι συμβεί σε δράμα τις επιπλέον αγωνιστικές, θα αφορά αποκλειστικά στη δεύτερη θέση. Δεν είναι κακό. Αν προκύψει ποδόσφαιρο όπως αυτό του παιχνιδιού που αποκάλυψε αδυναμίες, εμφάνισε δυνατότητες και προσέδωσε τη φλόγα για το σπορ που μας αρέσει να παρακολουθούμε, είναι καλοδεχούμενο. Το ψάξιμο ουδέποτε είναι ανώφελο.

Ο ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ήταν η ΑΕΚ της παράνοιας που οδήγησε στην επιλογή του Μανόλο Χιμένεθ. Αν δεν είχε φιρνιρίσει το παιχνίδι με τον ΟΦΗ την προηγούμενη αγωνιστική με τρόπο που να του επιτρέψει να νικήσει 3-0 στην Κρήτη, η 6η Δεκεμβρίου θα παρέμενε η τελευταία ημερομηνία που σε ματς πρωταθλήματος δεν θα είχε δεχθεί γκολ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Γκαρσία έκανε την... προσευχή του μετά την ευφυή εκτέλεση του έμμεσου φάουλ του Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος, αφού δεν αποβλήθηκε λόγω της χρονικής συγκυρίας, που έκανε το φάουλ στον Λιβάι ενώ είχε... χειροδικήσει στην μπάλα ο Μάρκο Λιβάγια, προσποιήθηκε πάσα στον Στέφαν Σβαμπ και την έκανε στον εαυτό του. Ειρήσθω εν παρόδω, έχει περάσει τα 25 χρόνια ο κανονισμός ότι o τερματοφύλακας δεν μπορεί να πιάνει την μπάλα με τα χέρια και πάνω που νομίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε έμμεσο φάουλ στο ποδόσφαιρο.

Ο Γκαρσία ξέρει πλέον

Ο Ουρουγουανός απλώς παρακάλεσε τους παίκτες του από μέσα του να μην χαρίσουν άλλη ευκαιρία στην ΑΕΚ από δική τους απροσεξία. Η αλληλουχία στο δεύτερο γκολ, από το λάθος του Ίνγκασον έως την πάσα... του Κρέσπο, πρέπει να ήταν εξοργιστική για τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Είχε ήδη προκύψει όχι μόνο η αμέλεια του Αντριάν Περέιρα, που έδωσε την ευκαιρία να καταστεί θαυμαστή η ταχυδύναμη του Λιβάι Γκαρσία, αλλά και το γλίστρημα, που έδωσε στον ακραίο μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ την ευκαιρία να δώσει μια άνετη πάσα.

Τα συμπεράσματα που θα εξάγει το τεχνικό επιτελείο έχουν ήδη εξαχθεί. Ο Γκαρσία στάθηκε στην επίθεση, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του ματς, διότι ήλπιζε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Αν τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, ή, για να τεθεί αλλιώς, για εκείνους που δουλεύουν, η επιθετική δυσλειτουργία είναι προϊόν συνολικής απόδοσης μη ικανοποιήσιμης, έστω κι αν το 'δυσλειτουργία' μοιάζει βαρύ για μία ομάδα που πέτυχε δύο γκολ. Όμως αυτά ήταν προϊόν είτε παθογένειας του αντίπαλου είτε της προσωπικής ικανότητας ή και των δύο: το πρώτο, της ισοφάρισης, έρχεται επειδή ο Ουάρντα είναι άφοβος και ξέρει να πάρει τη θέση, στη στημένη φάση, που να του επιτρέψει να κάνει την πιο απειλητική κεφαλιά. Το έχει κάνει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι από τότε που επέστρεψε στην Τούμπα, αλλά το έκανε σε μία ομάδα η οποία έχει πιο στραβή κλίση από τον Πύργο της Πίζας στις στημένες φάσεις στα καρέ της.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον έλεγχο σε εκείνο το σημείο που θα του επιτρεπόταν να έχει τα άτια ξεχαλίνωτα και τη μία φορά που το έκανε παρήγαγε την πιο ωραία φάση στο ματς: την κάθετη με το αριστερό του Χρήστου Τζόλη, που έδειξε ότι έχει και αυτήν τη μεταβίβαση στο ρεπερτόριό του, στον Μίκαελ Κρμέντσικ και το πλασέ του τελευταίου επίσης με το αριστερό, που όχι μόνο εμφάνισε μια ποικιλία στις επιλογές, αλλά και την αμεσότητα στην εκτέλεση. Αυτό το δίδυμο, που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τα μύρια όσα προβλήματα στην ΑΕΚ, ο Γκαρσία δεν το εκμεταλλεύθηκε όσο θα έπρεπε, κυρίως διότι δεν μπορούσε να διασπάσει τις δύο ζώνες άμυνας του Χιμένεθ με κάποιον παίκτη ανάμεσά τους, που θα λειτουργούσε ως δόλωμα για να χαλάσει τη διάταξη.

Αλλά, βεβαίως, και ο προπονητής, ειδικά ο συγκεκριμένος, δουλεύει τις δικές του δεξιότητες μαζί με τους παίκτες. Ο ΠΑΟΚ ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο Φάληρο την Τετάρτη, θα έχει όλο το χρόνο για να φτιαχτεί ως ομάδα. Ειδικά τώρα, που τα ζητήματα ιεραρχίας στο γήπεδο φαίνεται ότι έχουν διευθετηθεί, με το σε πέντε μέρες 19χρονο Τζόλη να είναι, όχι μόνο ο πιο κρίσιμος ποδοσφαιριστής της ομάδας αλλά, ένας από τους ελάχιστους παίκτες που αξίζει να βλέπεις παιχνίδια για να τον παρακολουθείς, η δουλειά είναι περισσότερο πρακτικό ζήτημα και λιγότερο εκπορεύεται από υπαρξιακούς προβληματισμούς.

Οπότε, ζωή θα υπάρξει ακόμα κι αν ηττηθεί από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Την επόμενη Κυριακή παίζει με τον Παναιτωλικό στην Τούμπα, αλλά το βράδυ του Σαββάτου μπορούν τόσο ο Γκαρσία όσο και οι παίκτες του να δουν τον τελικό του Copa Libertadores, Παλμέιρας-Σάντος. Δεν είναι λίγο, άλλωστε, ο τέως προπονητής της ομάδας να κάθεται σε έναν από τους δύο πάγκους του 'Μαρακανά' και να διεκδικεί το τρόπαιο του πρωταθλητή Λατινικής Αμερικής.


News 24/7

24MEDIA NETWORK