Ζινεντίν Ζιντάν, ο ιδανικός "ιππότης" για τη "βασίλισσα"

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και το Contra.gr απονέμει τα εύσημα στον Ζινεντίν Ζιντάν. Το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, η σωστή διαχείριση του ρόστερ, το βάθος του πάγκου, οι πέντε πρωταγωνιστές και η άψογη προετοιμασία πριν την επανεκκίνηση της Λίγκας.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. AP

Η περίπτωση του Ζινεντίν Ζιντάν κρύβει ένα τεράστιο παράδοξο, ίσως και μοναδικό στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Αν εξαιρέσουμε τη φετινή σεζόν, ο Γάλλος είχε ήδη συμπληρώσει από πέρυσι, δεκαετή παρουσία στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Μετρήστε: πέντε χρόνια ως παίκτης (2001-2006), μια χρονιά ως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι (2013/14), πρώτος προπονητής των "μερένγκες" στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015/16, δυο σεζόν ακόμα ως πρώτος προπονητής (2016-2018) και επιστροφή στον πάγκο ξανά ως πρώτος, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2018/19. Σε αυτές τις δέκα αγωνιστικές περιόδους, ο Ζιζού έχει κατακτήσει πέντε Champions League (ένα ως παίκτης, ένα ως βοηθός προπονητής και τρία ως προπονητής), αλλά μόλις δυο πρωταθλήματα Ισπανίας! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Στην πενταετία που φόρεσε τη φανέλα των "μπλάνκος", παρά το γεγονός ότι συνυπήρξε με τους περίφημους galácticos του Φλορεντίνο Πέρεθ (Φίγκο, Ρονάλντο, Μπέκαμ κλπ), πανηγύρισε μόλις μια Λίγκα (2002/03), αφού οι υπόλοιπες κατέληξαν στη Βαλένθια (2001/02 & 2003/04) και στην Μπαρτσελόνα (2004/05 & 2005/06). Τη χρονιά που υπήρξε βοηθός του Αντσελότι (2013/14), το πρωτάθλημα κατέληξε στους "μπλαουγκράνα", ενώ την τριετία που ήταν ο ίδιος πρώτος προπονητής, στην πρώτη του σεζόν (2015/16) πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μπάρσα, στη δεύτερη (2016/17) πήρε τον πολυπόθητο τίτλο και στην τρίτη, τον έχασε ξανά από τους Καταλανούς του Ερνέστο Βαλβέρδε. Στη δε περσινή, όταν επέστρεψε και πάλι στον πάγκο της Ρεάλ, η Λίγκα κατέληξε ξανά στην ομάδα του Txingurri.

Ερνέστο Βαλβέρδε και Ζινεντίν Ζιντάν πριν από clásico στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (23/12/2017)
Ερνέστο Βαλβέρδε και Ζινεντίν Ζιντάν πριν από clásico στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (23/12/2017) AP

Ο "Βάσκος" θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξε ένας "κακός δαίμονας" για τον Γάλλο, αφού μετά τις δυο ήττες στο ισπανικό Σούπερ Καπ τον Αύγουστο του 2017, στην πρώτη τους "γνωριμία", στη συνέχεια δεν τον άφησε σε χλωρό κλαρί, μένοντας αήττητος σε πέντε clásicos (τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες). Ακόμα και όταν απολύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βαλβέρδε άφησε την Μπαρτσελόνα πρώτη στη βαθμολογία, έστω ισόβαθμη με τη Ρεάλ, αλλά από πάνω της. Από εκεί και μετά, ανέλαβε ο Κίκε Σετιέν και ακολούθησαν οκτώ ακόμα αγωνιστικές μέχρι την προσωρινή (αρχικά) και κατόπιν την επ' αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος. Σε αυτό το διάστημα, η Ρεάλ ξεκίνησε με τέσσερις νίκες (2-1 τη Σεβίγια, 0-1 τη Βαγιαδολίδ, 1-0 την Ατλέτικο και 1-4 την Οσασούνα).

Στις επόμενες τέσσερις μέχρι την αναβολή, ήρθαν απανωτές οι γκέλες για τους "μερένγκες". Πρώτα το 2-2 με τη Θέλτα στη Μαδρίτη, κατόπιν η ήττα με 1-0 από τη Λεβάντε στη Βαλένθια, ακολούθησε η μεγάλη νίκη με 2-0 επί της Μπαρτσελόνα στο clásico του "Μπερναμπέου", όμως αμέσως μετά ήρθε μια ακόμη ήττα, αυτή τη φορά από την Μπέτις στη Σεβίλλη με 2-1 και έτσι η Ρεάλ ξεκίνησε την "καραντίνα", ευρισκόμενη στη δεύτερη θέση με 56 βαθμούς, δυο λιγότερους από τους "μπλαουγκράνα", ενώ απέμεναν έντεκα ακόμα αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της Λίγκας. Έναν μήνα νωρίτερα (6/2/2020) είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός στο Κύπελλο με το 3-4 από τη Ρεάλ Σοθιεδάδ στη Μαδρίτη και στις 26 Φεβρουαρίου είχε ακολουθήσει μια ακόμα πιο οδυνηρή ήττα μέσα στο "Μπερναμπέου", το 1-2 από τη Σίτι για το ChL.

Οι παίκτες της Ρεάλ στο παραδοσιακό "manteo" στον Ζιντάν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2019/20.
Οι παίκτες της Ρεάλ στο παραδοσιακό "manteo" στον Ζιντάν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2019/20.

Έτσι λοιπόν, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, όταν σταμάτησε η αγωνιστική δραστηριότητα στην Ισπανία, η Ρεάλ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Αποκλεισμένη από το Κύπελλο, με τεράστιο μειονέκτημα στο Champions League και σε θέση "κυνηγού" στο πρωτάθλημα. Ο Ζιντάν όμως ούτε τυχαίος είναι, ούτε χθεσινός. Αποφάσισε ότι έπρεπε - ο κόσμος να χαλάσει - να διεκδικήσει και να κατακτήσει τη Λίγκα. Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι το πρωτάθλημα για τον Γάλλο είναι κάτι σαν ταμπού. Όταν το καλοκαίρι του 2018, αμέσως μετά την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Champions League, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του, ένας από τους σημαντικότερους λόγους εκείνης του της απόφασης, ήταν το γεγονός ότι είχε αποτύχει στο πρωτάθλημα.

Ο Ζιντάν έχει δηλώσει κατ' επανάληψη, ότι το πρωτάθλημα είναι εκείνο που επιβραβεύει την πιο σταθερή, την καλύτερη ομάδα, γιατί πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει μεγάλη διάρκεια και συνεχόμενους αγώνες, άρα σε βάθος χρόνου είναι αυτό που αποτελεί το πιο ασφαλές κριτήριο για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός ρόστερ. Ο ίδιος είχε παρουσιαστεί απογοητευμένος το 2018, όχι μόνο επειδή η Ρεάλ είχε χάσει τον τίτλο, αλλά - κυρίως - επειδή είχε τεθεί εκτός μάχης από τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας 17 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα. Το ίδιο απογοητευμένος ήταν και πέρυσι, αν και εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκε στον Πέρεθ κατά πρώτο λόγο και στους Λοπετέγκι και Σολάρι κατά δεύτερο.

Ο Ζιντάν με το τρόπαιο του πρωταθλήματος της σεζόν 2019/20 (16/7/2020)
Ο Ζιντάν με το τρόπαιο του πρωταθλήματος της σεζόν 2019/20 (16/7/2020)

Παρόλα αυτά όμως, ο Γάλλος επέστρεψε στον πάγκο τον Μάρτιο του 2019 στον πάγκο με 12 βαθμούς μειονέκτημα απέναντι στην Μπάρσα (63-51) και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με -19 από τους "μπλαουγκράνα" (87-68), που σημαίνει ότι μέσα στο μυαλό του, η κατάκτηση της Λίγκας φέτος ήταν σχεδόν "υποχρεωτική". Η αλήθεια είναι ότι η σεζόν ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και ακόμα περισσότερες γκέλες, αφού στις πρώτες 12 αγωνιστικές, οι "μερένγκες" είχαν φέρει 1-1 με τη Βαγιαδολίδ εντός έδρας, 2-2 με τη Βιγιαρεάλ εκτός, 0-0 με την Ατλέτικο εκτός, ήττα 1-0 από τη Μαγιόρκα εκτός και 0-0 με την Μπέτις εντός. Η μεγάλη διαφορά με πέρυσι, ήταν ότι φέτος η Μπαρτσελόνα δεν εκμεταλλεύτηκε αυτά τα στραβοπατήματα, αφού και η ίδια παρουσιάστηκε ασταθής και προβληματική.

Έτσι λοιπόν, οι διαφορές ήταν ελάχιστες, γι' αυτό και φτάσαμε στη διακοπή του Μαρτίου με μόλις δυο βαθμούς διαφορά ανάμεσα στους δυο "μονομάχους", αλλά και τη Ρεάλ να έχει το πλεονέκτημα στην περίπτωση μελλοντικής ισοβαθμίας. Ο Ζιντάν λοιπόν, σήκωσε τα μανίκια και στρώθηκε στη δουλειά, αποφασισμένος να μην αφήσει απολύτως τίποτα στην τύχη. Τα αποτελέσματα φάνηκαν από τις 14 Ιουνίου που επανεκκίνησε η Πριμέρα Ντιβισιόν, μέχρι και σήμερα, αποτελέσματα που δικαιώνουν στο 100% τον Γάλλο. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι η Ρεάλ είναι η μοναδική ομάδα στη Λίγκα που πέτυχε το απόλυτο. Δέκα νίκες στα δέκα παιχνίδια που έδωσε σε αυτό το διάστημα του ενός μήνα (με 19-4 τέρματα), 30 στους 30 βαθμούς.

Με αυτόν τον τρόπο και εκμεταλλευόμενοι τις τρεις αρχικές γκέλες της Μπαρτσελόνα (0-0 με Σεβίγια εκτός, 2-2 με Θέλτα εκτός και 2-2 με Ατλέτικο εντός), οι "μερένγκες" όχι μόνο κάλυψαν το -2, αλλά βρέθηκαν στο +4, που στην ουσία ήταν +5 λόγω της υπέρ τους ισοβαθμίας και το οποίο τελικά ανέβηκε στο +7 μετά και τη χθεσινή ήττα των "μπλαουγκράνα" από την Οσασούνα. Σε ένα πρωτάθλημα που όλοι πίστευαν ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες, η Ρεάλ δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης στη δίκαιη επικράτησή της στη φετινή κούρσα της Λίγκας κι ας διαμαρτύρονται όσο θέλουν οι της Μπαρτσελόνα με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό τους, Μπαρτομέου, θέλοντας να τα ρίξουν όλα στο VAR και τις διαιτησίες. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι τί έκανε ο Ζιντάν ώστε να φτάσει η ομάδα του σε αυτή την πειστική ανατροπή. Ας δούμε τις απαντήσεις.

ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Ο Τιμπό Κουρτουά σε ματς της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βαλένθια (18/6/2020)
Ο Τιμπό Κουρτουά σε ματς της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βαλένθια (18/6/2020) PG

Ένας από τους βασικότερους λόγους που η Ρεάλ έδειξε αυτή την αγωνιστική εικόνα μέσα στο γήπεδο, από την επανεκκίνηση της Λίγκας και μετά, είναι το γεγονός ότι οι παίκτες μπόρεσαν να παρουσιάσουν την αρμονία που ταιριάζει σε μια ομάδα με πνεύμα νικητή, χωρίς εσωτερικά προβλήματα συμπεριφοράς ή πειθαρχίας. Και βέβαια αυτό είναι κάτι που πιστώνεται 100% στον Ζιντάν, ο οποίος όπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη, εκτός από καλός προπονητής, είναι και ένας άριστος διαχειριστής, κάτι απολύτως απαραίτητο σε τόσο δύσκολα αποδυτήρια όπως αυτά της Ρεάλ. Ο Γάλλος υπήρξε ο ίδιος παίκτης υψηλού επιπέδου, ο κορυφαίος στον κόσμο στην εποχή του, άρα ξέρει πώς να φερθεί με τη σειρά του στα μεγάλα αστέρια της Ρεάλ.

Μιλάμε για πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες, με τα ποδοσφαιρικό τους "εγώ" στα ύψη, όμως ο Ζιζού γνωρίζει πώς να τους χειριστεί και να πάρει από τον καθέναν τους το καλύτερο. Τα γνωστά "προβλήματα" που ακούνε στα ονόματα Γκάρεθ Μπέιλ και Χάμες Ροντρίγκες, δεν τον απασχόλησαν, έτσι κι αλλιώς δεν τους υπολόγιζε. Οπότε ασχολήθηκε με τους υπόλοιπους και παρουσίασε, πέρα από το αγωνιστικό, ένα - εξίσου σημαντικό - ισχυρό ψυχολογικό προφίλ. Όλοι φάνηκαν πανέτοιμοι ψυχικά για να διεκδικήσουν τις ελπίδες τους σε αυτό το πρωτάθλημα, ήξεραν ότι αν ήθελαν να φτάσουν στην ανατροπή και στον τίτλο, έπρεπε να κάνουν μόνο νίκες και να περιμένουν το στραβοπάτημα των Καταλανών. Πέτυχαν και στα δυο.

ΔΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Φλορεντίνο Πέρεθ και Ζινεντίν Ζιντάν στην επιστροφή του δεύτερου στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης (11/3/2019)
Φλορεντίνο Πέρεθ και Ζινεντίν Ζιντάν στην επιστροφή του δεύτερου στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης (11/3/2019) AP

Οι παίκτες της Ρεάλ πέρασαν ανώδυνα τη μείωση των μισθών, κάτι που πιστώνεται σε ίσα μέρη τόσο στους ίδιους τους παίκτες, όσο και στον Ζιντάν, αλλά και στον Φλορεντίνο Πέρεθ. Είχαμε γράψει ότι οι "μερένγκες" ήταν οι μόνοι από τις μεγάλες ομάδες της Ισπανίας, που δεν κατέφυγαν στο ERTE (Expediente de Regulación de Empleo Temporal), τη ρύθμιση δηλαδή του κράτους που δίνει τη δυνατότητα σε μια εταιρία να προχωρήσει σε προσωρινή απόλυση μέρους ή συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού της, εφόσον αποδείξει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν το 70% της εργασιακής ημέρας.

Ήταν ο εγωισμός του Πέρεθ που δεν το επέτρεψε, ήταν και η καλή διάθεση όλων των πλευρών που απέτρεψε τριβές. Σε αντίθεση, ας πούμε, με την Μπαρτσελόνα, όπου ο Μπαρτομέου τα έκανε για μια ακόμα φορά θάλασσα, ανοίγοντας ένα επιπλέον μέτωπο με τους παίκτες της ομάδας του, ο Πέρεθ ούτε έφερε προ τετελεσμένων τους δικούς του παίκτες, ούτε έβγαλε στη δημοσιότητα αριθμούς και ποσοστά. Αντίθετα, κάθισε μαζί τους, συζήτησε, πρότεινε, άκουσε τις αντιπροτάσεις τους και όλοι μαζί κατέληξαν σε μια συμφωνία. Και εκεί ο ρόλος του Ζιντάν ως διαμεσολαβητή, αποδείχτηκε καθοριστικός.

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ

Ο Σέρχιο Ράμος πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Μαγιόρκα (24/6/2020)
Ο Σέρχιο Ράμος πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Μαγιόρκα (24/6/2020)

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι παίζουν περισσότερο από κάποιους άλλους, ο Ζιντάν έδωσε λεπτά συμμετοχής στη μεγάλη πλειοψηφία των παικτών του και πέτυχε να τους διατηρήσει όλους σε ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, έτσι ώστε ακόμα και αυτοί που έμπαιναν ως αλλαγή, να είναι καθοριστικοί στην εξέλιξη των παιχνιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ζιντάν έβαλε στη σωστή λειτουργία και το rotation, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες σε σημαντικούς παίκτες του, όπως για παράδειγμα ο Τόνι Κρόος. Μην ξεχνάμε ότι από την επανεκκίνηση και μετά, μέσα σε ένα μήνα, οι ομάδες έπαιξαν δέκα παιχνίδια, άρα η κούραση ήταν ένας παράγοντας που θα έπαιζε βασικό ρόλο.

Ο Γάλλος τεχνικός παρουσίασε ένα σύνολο που ήταν αφοσιωμένο 100% στον στόχο, δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλες οι "αλλαγές" είχαν πολύ καλή απόδοση, από τον Μιλιτάο και τον Ροδρίγο, μέχρι τον Ασένσιο, τον Λούκας Βάθκεθ και τον Γιόβιτς. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο rotation, ήταν η έλλειψη ξεκούρασης του Καρίμ Μπενζεμά, που αναγκαστικά έχει αγωνιστεί σε όλα αυτά τα δέκα παιχνίδια, όντας πάντως εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών στη φρενήρη αυτή πορεία της Ρεάλ στα δέκα τελευταία ματς, με τα επτά γκολ του, τις δυο ασίστ του, αλλά και την υπόλοιπη αθόρυβη, αλλά τόσο πολύτιμη δουλειά του μέσα στο γήπεδο.

ΕΓΓΥΗΣΗ Ο "ΚΟΡΜΟΣ" ΤΗΣ ΡΕΑΛ

Ο Καρίμ Μπενζεμά πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Βιγιαρεάλ (16/7/2020)
Ο Καρίμ Μπενζεμά πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Βιγιαρεάλ (16/7/2020)

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες της Ρεάλ παρουσιάστηκαν σε πολύ καλή κατάσταση από την επανεκκίνηση και μετά, υπάρχουν πέντε που σίγουρα ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους. Πέντε παίκτες στη "σπονδυλική στήλη" της ομάδας, που αποδείχτηκαν καθοριστικοί στις θέσεις τους, αλλά και σωτήριοι σε κρίσιμα σημεία των παιχνιδιών: Κουρτουά, Σέρχιο Ράμος, Μόντριτς, Κασεμίρο και Μπενζεμά. Ο Τιμπό Κουρτουά, παρά το κακό του ξεκίνημα, βρήκε τη φόρμα του και προστατεύει πλέον την εστία του με τον καλύτερο τρόπο. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Ο Βέλγος κράτησε το "μηδέν" στα έξι από τα τελευταία δέκα παιχνίδια, ενώ συνολικά δέχτηκε μόλις τέσσερα γκολ! Ο Κασεμίρο έχει βελτιωθεί στο να κρατάει καλύτερα τη θέση του και παραμένει πρώτος στα κλεψίματα.

Ο Μόντριτς βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή του μετά το Μουντιάλ του 2018, είναι φανερό ότι η καραντίνα τον βοήθησε να ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται φρέσκος και να δεσπόζει στο κέντρο των "μερένγκες". Για τον Μπενζεμά τα γράψαμε λίγο πιο πάνω. Ακούραστος, αποτελεσματικός, πολύτιμος, σίγουρα ο καλύτερος παίκτης της Ρεάλ σε ολόκληρη τη σεζόν. Και βέβαια, ο Σέρχιο Ράμος, ο μεγάλος αρχηγός, ο κορυφαίος των "μπλάνκος" σε αυτόν τον τελευταίο μήνα. Σε τρομερή φυσική κατάσταση, απροσπέλαστος στην άμυνα, αλλά και με πέντε υπερπολύτιμα γκολ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ένα πολυεργαλείο που δεν καταλαβαίνει από χρόνια.

Η ΑΨΟΓΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Νταβίντ Μπετονί και Ζινεντίν Ζιντάν σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης (17/1/2020)
Νταβίντ Μπετονί και Ζινεντίν Ζιντάν σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης (17/1/2020) DGS

Και φτάνουμε στην προετοιμασία, άψογη όπως αποδείχθηκε, των παικτών της Ρεάλ ενόψει της επανεκκίνησης. Το τιμ που αποτελείται από τους Χαβιέρ Μάγιο, Χαμιντού Εμσαϊντί, Ρομπέρτο Βάθκεθ, Χοσέ Παράλες και βέβαια τους επικεφαλής Γκρεγκορύ Ντιπόν (γυμναστή) και Νταβίντ Μπετονί (βοηθό του Ζιντάν). Ο Ντιπόν ανέλαβε την εκγύμναση της ομάδας και όλοι οι παίκτες μιλάνε αυτές τις μέρες με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά του "επιστήμονα" (όπως τον αποκαλούν στο Βαλντεμπέμπας), ο οποίος κατέκτησε το Μουντιάλ του 2018 με τη Γαλλία. Από τότε ήθελε να τον πάρει μαζί του ο Ζιζού, αλλά χρειάστηκε να περιμένει ένα χρόνο. Ο Ντιπόν αρχικά, μέσω τηλεδιάσκεψης, έδειξε στους "μπλάνκος" μια σειρά δύσκολων και ποικίλων ασκήσεων, έτσι ώστε να "δουλευτούν" όλοι οι μύες των παικτών.

Όταν τελείωσε η καραντίνα, συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί, έχοντας μπροστά τους 28 ημέρες μέχρι την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι οι παίκτες, για χρονικό διάστημα δυο μηνών, δεν είχαν τρέξει μεγάλες αποστάσεις πάνω στο χορτάρι. Ο Ντιπόν όμως είχε οργανώσει τα πάντα. Από τις 28 προπονήσεις, οι 24 συνδύασαν τη φυσική κατάσταση με τη μπάλα, οι τρεις είχαν τη μπάλα ως "πρωταγωνίστρια", ενώ μόνο σε μία έγινε αποκλειστικά δουλειά στη φυσική κατάσταση. Οι πρώτες 21 προπονήσεις από τις 28, ήταν πολύ σκληρές, ενώ στις δυο πρώτες εβδομάδες οι παίκτες πήραν μόλις ένα ρεπό. Στις 21 Μαΐου, ο Ντιπόν έκανε "δώρο" στους "μπλάνκος" ένα χαλάρωμα με football-tennis και "κορόιδο".

Ο Ζιντάν δίνει οδηγίες στους παίκτες του (28/6/2020)
Ο Ζιντάν δίνει οδηγίες στους παίκτες του (28/6/2020)

Σε όλες αυτές τις προπονήσεις, όπως είπαμε, ο Ντιπόν συνδύασε τις ασκήσεις φυσικής κατάστασης με ατομικές ασκήσεις με τη μπάλα, χωρίς όμως να μπορεί να συγκεντρώσει όλους τους παίκτες για ένα οικογενειακό διπλό λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που απαγόρευαν κάτι τέτοιο. Μόνο από την 1η Ιουνίου και μετά, μπόρεσε ο Ζιντάν να δουλέψει με όλο το ρόστερ μαζί, οπότε δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ποδόσφαιρο και στα διπλά που παίζονταν στο "Αλφρέδο Ντι Στέφανο". Ήδη πάντως, ο Ντιπόν είχε πετύχει να δώσει στους παίκτες ταχύτητα, δύναμη και αντοχή. Ο Ζιζού έκανε έντεκα προπονήσεις πριν το ματς με την Έιμπαρ (14/6), δίνοντας μεγαλύτερη βάση στη στρατηγική και στη λειτουργία της άμυνας.

Ας δούμε όμως έναν-έναν τους συντελεστές αυτής της τόσο πετυχημένης μίνι προετοιμασίας των "μερένγκες". Ο Χαβιέρ Μάγιο είναι το δεξί χέρι του Ντιπόν, αυτός που προετοιμάζει όλες τις προπονήσεις μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έχει σπουδάσει γυμναστής και τώρα προετοιμάζεται για να γίνει προπονητής. Στη Ρεάλ τον αποκαλούν το "αφεντικό" των αποδυτηρίων. Ο Χαμιντού Εμσαϊντί είναι το δεξί χέρι του Μπετονί και ο σύνδεσμος ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ισπανούς του προπονητικού τιμ. Ο Ρομπέρτο Βάθκεθ γυμνάζει και προπονεί τους τερματοφύλακες με σύγχρονες μεθόδους. Ο Χοσέ Παράλες είναι ο υπεύθυνος για την αποκατάσταση. Οι τραυματίες περνάνε πάντα από τον δικό του έλεγχο πριν πάρουν το "οκ" για να επανέλθουν στη διάθεση του Ζιντάν. Όλοι αυτοί, όπως είπαμε, εκτελούν τις εντολές των Ζιντάν, Μπετονί και Ντιπόν.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στην κατάκτηση του 34ου πρωταθλήματος στην ιστορία της, του πρώτου μετά το 2017. Ο Ζιντάν συμπλήρωσε έντεκα τίτλους ως προπονητής των "μερένγκες", μετά το πρωτάθλημα του 2017, τα τρία συνεχόμενα Champions League του 2016, του 2017 και του 2018, τα δυο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ του 2016 και του 2017, τα δυο ισπανικά Σούπερ Καπ του 2017 και του 2019/20 και τα δυο Μουντιάλ Συλλόγων του 2016 και του 2017. Ο Γάλλος αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο πιο κατάλληλος για την ηλεκτρική θέση του προπονητή της "βασίλισσας". Γιατί από τότε που ανέλαβε τον πάγκο της, δεν έχει σταματήσει στιγμή να την ανεβάζει στον θρόνο της, είτε στην Ισπανία, είτε στην Ευρώπη, είτε στον κόσμο.

* Πηγές: as.com, marca.com, elpais.com, elespanol.com, abc.es, fichajes.com, fichajes.net

News 24/7

24MEDIA NETWORK