10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου

Από τον αειθαλή Κώστα Νεστορίδη ως τους πιο σύγχρονους, ο καθένας εκ των οποίων σημάδεψε την εποχή του με διαφορετικό τρόπο.

Ο Κώστας Μήτρογλου σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας
Ο Κώστας Μήτρογλου σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας EUROKINISSI SPORTS

Eίναι αστείο να αναφέρεσαι στο 'Κωνσταντίνου και Ελένης' και να διευκρινίζεις ότι μιλάς για τη γιορτή και όχι το σίριαλ. Μέγας Κωνσταντίνος, λοιπόν. Ρωμαίος Αυτοκράτορα, επί των ημερών του οποίου κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη, η οποία μέχρι τότε ήταν υπό διωγμό. Ποδοσφαιρικά μιλώντας, φουλ άμυνα για να βγούμε στην επίθεση.

'Βασιλιάδες' και 'αγίους' έχουμε πολλούς στο ποδόσφαιρο. Και Κωνσταντίνους. Χαρακτηριστικοί ποδοσφαιριστές, με τη δική τους ιστορία, εξίσου μεγάλοι με τον Μέγα εορτάζοντα. Πάμε να δούμε τους 10 που επιλέξαμε στο εορταστικό top-10.

Κώστας Νεστορίδης

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ. Τοτέμ. Σεβασμός. Ο 90χρονος Κώστας Νεστορίδης έπαιξε μία δεκαετία στην Ένωση (1955-1965), κλαίει όποτε μιλάει για την αγαπημένη του ομάδα, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα και εκ των κορυφαίων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με την ΑΕΚ πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο τη 'χρυσή' διετία 1963-64.

Κώστας Λινοξυλάκης

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Από τους κορυφαίους αμυντικούς της γενιάς του, άφησε το αποτύπωμά του στον Παναθηναϊκό του οποίου τη φανέλα φόρεσε μία ντουζίνα χρόνια, πανηγυρίζοντας 4 πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) και ένα κύπελλο (1955). Πέρασε και από τον πάγκο όντας προπονητής, μεταξύ άλλων, της Προοδευτικής, του Απόλλωνα και του Ατρόμητου. Έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2014 σε ηλικία 81 ετών.

Κώστας Πολυχρονίου

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Ξεχώρισε για το 2-1 του Ολυμπιακού επί της 'Σάντος του Πελέ', στο ιστορικό φιλικό του 1961 στο γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας, μετέπειτα έγινε γνωστός από τη σύντομη θητεία του στον πάγκο των Πειραιωτών (1993-94), στη διάρκεια της οποίας κατέκτησε μία σπουδαία νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ήταν και προπονητής στην Εθνική Ελλάδας για μία τετραετία, αντικαθιστώντας τον Αλκέτα Παναγούλια. Για ένα άστοχο πλασέ του Αλεξανδρή στον Σμάιχελ δεν έζησε τη χαρά της συμμετοχής στο Μουντιάλ του 1998. Την 1η Ιουνίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του.

Ντίνος Κούης

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Κωνσταντίνος, Ντίνος Κούης, μία ζωή Άρης, ίσως από τους πιο αδικημένους, σε τίτλους, Έλληνες ποδοσφαιριστες. Δεκαεπτά χρόνια με την φανέλα της θεσσαλονικιώτικηςς ομάδας, μετά το ξεκίνημα στον Αγροτικό Αστέρα, ένας από τους καλύτερους κεντρικούς χαφ της εποχής, έπαιξε και λίμπερο προς τη δύση της καριέρας του. Κορυφαία του στιγμή το ιστορικό 3-0 των 'κίτρινων' επί της Περούτζια.

Κώστας Δαβουρλής

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Στις 23 Μαϊου 1992 ο 'Μαύρος Πρίγκιπας της Πάτρας', όπως τον αποκαλούσαν, πεθαίνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία μόλις 44 ετών. Πέντε χρόνια νωρίτερα έχει 'κρεμάσει' τα παπούτσια του παίζοντας μία σεζόν στον Παναιγιάλειο. Ξεκίνησε στην Παναχαϊκή, στην οποία αγαπήθηκε και έγινε κάτι σαν λαϊκός ήρωας και συνέχισε για μία τριετία στον Ολυμπιακό. Ξεχώριζε για το αριστερό του πόδι, είχε -πριν από τον Φραντζέσκο- το ρεκόρ των 22 γκολ-φάουλ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Κώστας Μαυρίδης

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Δεκατρία χρόνια στον Παναθηναϊκό, 5 πρωταθλήματα, μία πορεία μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών, μία ποδοσφαιρική ζωή με την πράσινη φανέλα. Πρωτόπαιξε ως φορ, γύρισε πίσω στην άμυνα, έγινε λίμπερο στα τελευταία του χρόνια στον Παναθηναϊκό επί Όσιμ, κι έριξε τους τίτλους τέλους της καριέρας του με μία σεζόν στον Απόλλωνα Σμύρνης. Τη χρονιά που η 'Ελαφρά Ταξιαρχία' έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ και ηττήθηκε 7-1.

Κώστας Φραντζέσκος

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Ο δικός μας 'Ζουνίνιο', ο καλύτερος εκτελεστής φάουλ στην Ελλάδα. Εκτός του ρεκόρ σκοραρίσματος με το συγκεκριμένο τρόπο, είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει βρει δίχτυα απέναντι σε πατέρα και γιο (Μύρων και Μιχάλη Σηφάκη). Έπαιξε μία τετραετία στον Παναθηναϊκό, αλλά εκεί που πραγματικά ξεχώρισε ήταν σε ΟΦΗ και ΠΑΟΚ από το 1994 έως το 2000.

Κώστας Νεμπεγλέρας

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σήμερα είναι 45 ετών. Κανονικά σε αυτή την ηλικία έχεις σταματήσει και είτε ασχολείσαι με την προπονητική είτε παρακολουθείς από απόσταση την παλιά σου αγάπη. Αν είσαι ο Κώστας Νεμπεγλέρας, είσαι εδώ και συνεχίζεις. Υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι συμβόλαιο με τον Ηρακλή Λάρισας στο τοπικό και το αν θα συνεχίσει στη 'μετά-κορoνοϊό' εποχή θα το αποφασίσει σε λίγο καιρό. Λάρισα, Πανηλειακός, Άρης, Ηρακλής, Ατρόμητος η πορεία του στην πρώτη κατηγορία. Από το 2015 και έπειτα αγωνίζεται σε χαμηλότερες.

Κώστας Κιάσσος

10 δημοφιλείς Κωστήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου
EUROKINISSI

Ίδιας κατηγορίας με Νεμπεγλέρα. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο πριν από 2 χρόνια σε ηλικία 42 ετών και πλέον ακολουθεί το επάγγελμα του προπονητή σε τοπικό επίπεδο. 'Παιδί του ΟΦΗ' και του Γκέραρντ, έπαιξε μία διετία στον Παναθηναϊκό, πέρασε από πολλές ομάδες, αλλά η κρητική ήταν αυτή που πάντα θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Έζησε και την εμπειρία του εξωτερικού για λογαριασμό της Νουμάνθια. Αδικημένος, αλλά ξεχωριστός.

Κώστας Μήτρογλου

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÂÅËÃÉÏ - ÅËËÁÄÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / BELGIUM - GREECE (Eurokinissi Sports)
ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÂÅËÃÉÏ - ÅËËÁÄÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / BELGIUM - GREECE (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Δεν είναι ο κορυφαίος επιθετικός που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, αλλά είναι σίγουρα από αυτούς που μένουν στη μνήμη. Κάτι σαν απωθημένο για τους φίλους της ομάδας για το αν έπαιξε στους Πειραιώτες αυτό που μπορούσε βάσει δυνατοτήτων. Σίγουρα, όμως, η τελευταία του χρονιά με τα ερυθρόλευκα ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει στην Ελλάδα ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του. Στα 32 του, πλέον, αναζητά την ποδοσφαιρική αναγέννηση με μια νέα ευκαιρία στη Μαρσέιγ μετά τις 'πέρασα αλλά δεν ακούμπησα' θητείες Γαλατασαράι και Αϊντχόφεν.

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK