3 λύσεις για τον ΠΑΟΚ στο χειρότερο σενάριο με Φερέιρα

Ο Αμπέλ Φερέιρα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, το FFP είναι... σύμμαχος του και η διοίκηση του ΠΑΟΚ για την ώρα μοιάζει διατεθειμένη να τον στηρίξει. Τι θα γίνει ωστόσο στο επόμενο στραβοπάτημα;

Ο Γκουστάβο Πογέτ δίνει οδηγίες ως προπονητής της Σάντερλαντ στην αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Old Trafford Stadium, στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. (AP Photo/Jon Super)
Ο Γκουστάβο Πογέτ δίνει οδηγίες ως προπονητής της Σάντερλαντ στην αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Old Trafford Stadium, στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. AP PHOTO/JON SUPER

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αμπέλ Φερέιρα. Ο ΠΑΟΚ από το ξεκίνημα του νέου χρόνου δεν πείθει ακόμη και στα ματς που κερδίζει, ο Πορτογάλος προπονητής ψάχνεται δίχως να βρίσκει άκρη μετά από εκείνη την ζόρικη βραδιά στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', ο προβληματισμός για τις μεθόδους του και το κατά πόσο μπορούν να βρουν εφαρμογή στον 'Δικέφαλο' αυξάνεται και την ίδια στιγμή ο Φεβρουάριος κρύβει μια σειρά από απαιτητικά παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Η διαχείριση του Φερέιρα στα πρόσωπα αλλά και στην τακτική προσέγγιση των αγώνων δεν πείθει αυτή την εποχή, με συνέπεια τα σενάρια που αφορούν το μέλλον του στον πάγκο του ΠΑΟΚ να κάνουν ολοένα και πιο έντονη την εμφάνιση τους. Άλλωστε στην Ελλάδα βρισκόμαστε, υπομονή δεν υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο ανοχή στα άσχημα αποτελέσματα. Ειδικά αν μιλάμε για ομάδα που διεκδικεί τίτλους. Η διοίκηση του 'Δικεφάλου' δεν υιοθετεί για την ώρα το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον προπονητή που επέλεξε ως αντί-Λουτσέσκου το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο αυτές είναι καταστάσεις που γρήγορα αλλάζουν και ουδείς μπορεί να αισθάνεται σίγουρος πως η στήριξη θα εξακολουθήσει να υπάρχει αν έρθει ένα ακόμη άσχημο αποτέλεσμα ή ακόμη και μια νίκη με αναιμική αγωνιστική εικόνα.

Στην περίπτωση που ο ΠΑΟΚ αποφασίσει να ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τον Φερέιρα, πιθανότατα την πόρτα εξόδου θα δει μαζί του και ο τεχνικός διευθυντής, Μάριο Μπράνκο. Πάντως το σενάριο απόλυσης του Πορτογάλου τεχνικού δεν είναι τόσο απλό να εκτελεστεί, αφού η αποζημίωση του εμπίπτει στο FFP, μια παράμετρος που φέρνει έξτρα πονοκέφαλο στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, το Contra.gr ξεχώρισε 3 περιπτώσεις προπονητών που σε ρεαλιστική βάση (προϋπηρεσία, γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, νορμάλ οικονομικές απαιτήσεις, διαθεσιμότητα) θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη διάδοχη λύση στην άκρη του πάγκου. Είτε μέχρι το καλοκαίρι είτε υπογράφοντας για μεγαλύτερο διάστημα.

Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Τον γνωρίσαμε αρχικά ως ποδοσφαιριστή στην χώρα μας, καθώς αγωνίστηκε με τις φανέλες των ΠΑΣ Γιάννινα, Καλαμάτας, Απόλλωνα Αθηνών, Παναθηναϊκού, Ηρακλή, Ακράτητου. Ξεκίνησε την προπονητική του περιπέτεια από τα τμήματα υποδομής του Ερυθρού Αστέρα, συνέχισε στη Γιαβόρ-Ματίς και τον Ιούλιο του 2012 υπέγραψε στην Τσουκαρίτσκι, την οποία κοουτσάρισε για 124 ματς, κατακτώντας το Κύπελλο Σερβίας την σεζόν 2014-2015. Ακολούθησε η Ομόνοια της Κύπρου και ο Πανιώνιος την σεζόν 2016-2017. Η παρουσία του εκεί έπεισε τον Ερυθρό Αστέρα να του δώσει το τιμόνι. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, οδηγώντας τους 'ερυθρόλευκους' του Βελιγραδίου στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League 2019-2020. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 και μετά από 149 ματς αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Ερυθρού Αστέρα, αφήνοντας την πρώην ομάδα του στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και με ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Εφαρμόζει το 4-2-3-1 και σε 345 ματς ως προπονητής μετράει 207 νίκες, 68 ισοπαλίες και 70 ήττες, με τέρματα 586 υπέρ και 297 κατά, κερδίζοντας κατά μέσο όρο 2 βαθμούς ανά παιχνίδι.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός στην Ξάνθη και το καλοκαίρι του 2006 ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ, ομάδα από την οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2008 έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα Κύπρου την σεζόν 2006-2007. Ακολούθησαν οι ΑΕΛ, Ηρακλής, Ξάνθη, Πλατανιάς, Εργοτέλης και ήταν ο Πανιώνιος που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το προπονητικό του άλμα. Στους Νεοσμυρνιώτες έμεινε από τον Δεκέμβριο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2016 και τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Εκεί σημείωσε ρεκόρ παρουσίας στον πάγκο μιας ομάδας με 74 παιχνίδια. Τον Ιούλιο του 2018 πήγε στην ΑΕΚ, την οποία οδήγησε στους ομίλους του Champions League 2018-2019. Μετά από 34 παιχνίδια, ολοκλήρωσε την θητεία του στον πάγκο του 'Δικεφάλου'. Αγαπημένη του διάταξη είναι το 4-2-3-1, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει το 4-4-2 και το 3-5-2. Μετράει 351 ματς στην προπονητική του καριέρα με 136 νίκες, 98 ισοπαλίες και 117 ήττες, τέρματα 416 υπέρ και 365 κατά, κερδίζοντας κατά μέσο όρο 1,44 βαθμούς ανά παιχνίδι.

Γκουστάβο Πογέτ

Η ποδοσφαιρική καριέρα του στην Ευρώπη περιέλαβε τις Γκρενόμπλ, Ρεάλ Σαραγόσα, Τσέλσι και Τότεναμ. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός στην Σουίντον και στο ίδιο πόστο συνέχισε στις Λιντς και Τότεναμ. Τον Νοέμβριο του 2013 η Μπράιτον του έδωσε την ευκαιρία να προπονήσει ως πρώτος και ακολούθησαν οι Σάντερλαντ, ΑΕΚ, Μπέτις, Σανγκάη Σενούα και Μπορντό. Εκρηκτικός χαρακτήρας ο Ουρουγουανός, ασυμβίβαστος αλλά και πεισματάρης. Ξέρει την ελληνική πραγματικότητα από την θητεία του στην ΑΕΚ. Η διάταξη που προτιμά είναι το 4-3-3 και σε 358 παιχνίδια στην προπονητική καριέρα του μετράει 155 νίκες, 96 ισοπαλίες και 107 ήττες, τέρματα 504 υπέρ και 414 κατά, κερδίζοντας κατά μέσο 1,57 βαθμούς ανά παιχνίδι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΔΥΣΚΟΛΟΙ

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάμποσοι ακόμη προπονητές που δεν βρίσκονται σε κάποιον πάγκο αυτή την περίοδο και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μπουν στην λίστα του ΠΑΟΚ, ωστόσο είναι δύσκολες περιπτώσεις για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους.

  • Ο Μιρόν Μαρκέβιτς με θητεία στις Ανζί, Καρπάτι, Μέταλιστ, Ντνίπρο και εθνική Ουκρανίας, μετράει 439 ματς στην καριέρα του, με απολογισμό 241 νίκες, 101 ισοπαλίες και 97 ήττες, τέρματα 709-408 και 1,88 κερδισμένους βαθμούς ανά ματς. Έχει το ρεκόρ παρουσίας στους πάγκους του Ουκρανικού πρωταθλήματος, είναι ο προπονητής που οδήγησε την Ντνίπρο ως τον τελικό του Europa League 2014-2015, όπου ηττήθηκε από την Σεβίλλη.
  • Ο Φραν Εσκριμπά έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τοπ ελληνικούς συλλόγους. Ξεκίνησε ως βοηθός σε Χετάφε, Βαλένθια, Μπενφίκα και Ατλέτικο Μαδρίτης, συνέχισε ως πρώτος σε Έλτσε, Χετάφε, Βιγιαρεάλ και Θέλτα, από όπου αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2019. Μετράει 242 επίσημα ματς στον πάγκο, με 84 νίκες, 66 ισοπαλίες και 92 ήττες, τέρματα 258-307 και 1,31 κερδισμένους πόντους ανά ματς.
  • Οι Ολλανδοί Κλάρενς Σέεντορφ, Γιαπ Σταμ και ο Ιταλός Τιάγκο Μότα είναι επίσης free agents αυτή την περίοδο, ωστόσο δύσκολα θα επέλεγαν να προπονήσουν στην Ελλάδα σε αυτή τη φάση της καριέρας τους.

Οι μεταγραφικές προσθήκες του Παναθηναϊκού έκαναν τη διαφορά κόντρα στον ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK