5+1 πρώην ξένοι του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι τώρα ομοσπονδιακοί

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά δεν είναι ο μοναδικός εκλέκτορας εθνικής ομάδας με θητεία στα ελληνικά γήπεδα. Εντοπίσαμε άλλες 5 περιπτώσεις.

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά σε μία από τις λιγοστές εμφανίσεις του με τη φανέλα της ΑΕΚ είναι πια ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Μαδαγασκάρης, έστω και ως υπηρεσιακός
Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά σε μία από τις λιγοστές εμφανίσεις του με τη φανέλα της ΑΕΚ είναι πια ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Μαδαγασκάρης, έστω και ως υπηρεσιακός EUROKINISSI

Πολύ πρόσφατη είναι η είδηση του διορισμού του Ερίκ Ραμπεσαντρατανά στο πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής Μαδαγασκάρης, έναντι του Νικολά Ντιπουί που τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή, κατά τον καταζητούμενο πρόεδρο της ομοσπονδίας, "επένδυσες περισσότερο χρόνο στα εμπορικά συμφέροντα της ατομικής δημοσιότητάς σου και ως εκ τούτου παραμέρισες τον κύριο ρόλο σου στην ομάδα". Πρόκειται φυσική για τον 48χρονο σήμερα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και ενίοτε προπονητή, τον οποίο το καλοκαίρι του 2001 ο Μάκης Ψωμιάδης είχε φέρει στην ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος ως 'βαρβάτο', πλην ελεύθερο, όνομα από την Παρί Σεν Ζερμέν προτού τον αναγκάσει να φύγει ύστερα από 255 λεπτά συμμετοχής σε 5 αγώνες (3 κυπέλλου, 2 ευρωπαϊκούς), αφού πρώτα του είχε αλλάξει κλειδαριές στο σπίτι που διέμενε!

Ο 'Ράμπε', γεννημένος στα προάστια του Παρισιού αλλά με ρίζες από το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είχε υπάρξει μία φορά διεθνής σε ανεπίσημο παιχνίδι και αποδέχθηκε την πρόταση να εξυπηρετήσει την κατάσταση σε μια μεταβατική περίοδο και τουλάχιστον έως ότου ξεδιαλύνει το θολό τοπίο με τον Ντιπουί. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα είναι αυτός που στις αρχές Ιουνίου θα προετοιμάσει και θα κοουτσάρει το εθνικό σύνολο στα πρώτα δύο παιχνίδια της β' προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στο Μπενίν και στην Τανζανία.

Από τη μια στιγμή στην άλλη έγινε ο έκτος ξένος ποδοσφαιριστής με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα που εργάζεται αυτήν τη χρονική περίοδο ως εκλέκτορας. Τους άλλους 5 τούς βρήκαμε ψάχνοντας.

Πάουλο Σόουζα - Πολωνία

Στα 50 του πια ο Πορτογάλος, που για 1,5 χρόνο αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό (32 συμμετοχές και 1 γκολ, αλλά τι γκολ) προτού καβγαδίζει με τον Στράτο Αποστολάκη για ένα μπουκάλι κρασί, στα τέλη του Γενάρη ανέλαβε αιφνιδιαστικά την εθνική Πολωνίας, διαδεχόμενος τον Γέρζι Μπρζέτσεκ που ήρθε σε ρήξη με το προεδρείο της ομοσπονδίας, με στόχο να την οδηγήσει στη διάκριση κατά τη διάρκεια του EURO 2020. Στα πρώτα τρία παιχνίδια του, ένα φιλικό για να μάθει τους παίκτες του κι δύο επίσημα, άρχισε με την απόλυτη ισορροπία (1-1-1). Μεγαλύτερη σημασία βέβαια έχει το πώς θ ανταποκριθεί στα παιχνίδια με Ισπανία, Σουηδία και Σλοβακία, στον όμιλο που θα φιλοξενηθεί σε Αγία Πετρούπολη και Σεβίλλη

Ιβάιλο Πέτεβ - Βοσνία

Ήταν στα 30 του ο Βούλγαρος μέσος όταν υπέγραφε στα Τρίκαλα της Γ' Εθνικής για να παίξει σε 15 παιχνίδια και να σκοράρει 3 φορές. Τρομερά πιο δημοφιλής ως προπονητής, έχει θητεύσει ήδη σε Λουντογκόρετς, Λέφσκι Σόφιας, ΑΕ Λεμεσού, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ομόνοια, Αλ Καντσιά και Γιαγκελόνια, κάνοντας ενίοτε πρωταθλητισμό, ενώ ως ομοσπονδιακός είχε λάβει το 'βάπτισμα του πυρός' κατά τη διετία 2014-2016 με την εθνική της πατρίδας του. Ανέλαβε τις τύχες των Βόσνιων τον Γενάρη του 2021, αντί του Ντούσαν Μπάγεβιτς, και νίκη στα πρώτα δύο επίσημα ματς δεν είδε (2-2 με Φινλανδία στο Ελσίνκι, 0-1 από Γαλλία) παρά τις καλές εμφανίσεις.

Μίοντραγκ Ραντούλοβιτς - Μαυροβούνιο

Ο 53χρονος Μαυροβούνιος αγωνίστηκε στον Πιερικό Κατερίνης της Β' Εθνικής κατά την περίοδο 1995-96 έχοντας σημειώσει 6 γκολ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, χωρίς παρόλα αυτά ν' αποτρέψει τον υποβιβασμό. Ως προπονητής σέρνει πίσω του μια δουλειά 20ετίας, κυρίως σε συλλόγους του ανατολικού κόσμου, μια πορεία που έμελλε να τον οδηγήσει ως τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, αντί του Βόσνιου Φαρούκ Χαντζιμπέγκιτς, μήπως και αλλάξει επίπεδο το εθνικό συγκρότημα. Το ξεκίνημα στα προκριματικά του Μουντιάλ είχε δύο νίκες με υποδεέστερους αντιπάλους (Λετονία, Γιβραλτάρ) και μια εντός έδρας ήττα από τη Νορβηγία του Χάαλαντ.

Τόμας Κρίστιανσεν - Παναμάς

Ο Τόμας Κρίστιανσεν, προτού γίνει προπονητής, ήταν παίκτης του Πανιωνίου
Ο Τόμας Κρίστιανσεν, προτού γίνει προπονητής, ήταν παίκτης του Πανιωνίου EUROKINISSI

Πριν από την ώρα της είχε λήξει η θητεία του τότε 26χρονου Δανού-Ισπανού επιθετικού στον Πανιώνιο, που προερχόταν από την Μπαρτσελόνα, καθώς πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν 1999-2000 είχε αποκομίσει τραυματισμό στο γόνατο, υποβλήθηκε σε επέμβαση και έχασε το φινάλε της σεζόν με τα μπαράζ για το Κύπελλο UEFA. Έως τότε είχε σκοράρει 3 φορές σε 16 συμμετοχές, υπό τις προπονητικές οδηγίες τόσο του Θωμά Κατσαβάκη όσο και του Χρήστου Εμβολιάδη. Από το 2013 ακολουθεί καριέρα προπονητή, παρουσιάζοντας καλά αποτελέσματα στην Κύπρο. Εν αντιθέσει με τη Λιντς. Τον Ιούνιο του 2020 ανέλαβε την εθνική του Παναμά, σε μια απόπειρα αναβάθμισης από την ομοσπονδία, αφού η συνεργασία με τον Αργεντινό Καγέγκο δεν ευδοκίμησε.

Ούσμον Τόσεφ - Τατζικιστάν

Είναι σχεδόν αδύνατο να έχει αποθηκεύσει κάποιος στη μνήμη του, δίχως να σκαλίσει πολύ βαθιά το παρελθόν, ότι στις αρχές της σεζόν 1998-99 ένας 33χρονος Ουζμπέκος ανήκε στο Κερατσίνι της Γ' Εθνικής και κατέγραφε 4 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο έως ότου αποχωρήσει σύντομα. Τουλάχιστον είχε προλάβει να δει τις ομορφιές της Ρόδου και της Νάξου ο Τόσεφ, στα εκτός έδρας ματς εκείνου του πρωταθλήματος. Από τον Νοέμβριο του 2018 είναι ο απόλυτος κουμανταδόρος των εθνικών ομάδων του Τατζικιστάν! Μάλιστα το συγκρότημα των ανδρών είναι στη διαδικασία πρόκρισης από τη β' στην γ' προκριματικά φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK