ΑΕΚ: 20 ελεύθεροι προπονητές, γιατί ποτέ δεν ξέρεις

Ο Μάσιμο Καρέρα δεν έχει φύγει ακόμη από την ΑΕΚ, ούτε προβλέπουμε το μέλλον. Ψάξαμε πάντως να δούμε τι κυκλοφορεί ελεύθερο στην αγορά, σε περίπτωση που, και καταλήξαμε σε μια 20άδα ελεύθερων περιπτώσεων.

Ο Ρομπέρτ Μορένο όταν καθόταν στον πάγκο της εθνικής Ισπανίας
Ο Ρομπέρτ Μορένο όταν καθόταν στον πάγκο της εθνικής Ισπανίας AP PHOTO/VADIM GHIRDA

Να 'μαστε πάλι εδώ, ένα χρόνο μετά. Να ξεψαχνίζουμε ξανά λίστες ελεύθερων προπονητών και βιογραφικά. Για παν ενδεχόμενο, βρε αδερφέ. Δεν ξέρεις ποτέ τι του ξημερώνει του καθενός στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Ονόματα δεν λέμε, δουλειές δεν θίγουμε. Αλλά όσα ξέρει ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν τα ξέρει ο Καρέρα όλος. Ίσως διαβάζοντας το άρθρο του Βαγγέλη Αρναούτογλου o (μετέωρος) προπονητής της ΑΕΚ καταλάβει την ουσία της στήριξης που απολαμβάνει. Για την ώρα. Διότι, όχι και πολύ μεταξύ μας, η δουλειά του Ιταλού στην Ένωση κρέμεται σε ένα-δυο αποτελέσματα. Κυρίως αυτό με τον Ολυμπιακό την ερχόμενη Τετάρτη (16/12), στο εξ αναβολής ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Εκτός, φυσικά, κι αν προκύψουν εξελίξεις νωρίτερα, μια και μεσολαβούν τα παιχνίδια με τη Λέστερ, που πάλι καλά είναι αδιάφορη βαθμολογικά, και τον (επικίνδυνο) Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Λογικά ο Καρέρα θα τη 'σκαπουλάρει' και θα κερδίσει χρόνο. Τι θα συμβεί, βέβαια, σε περίπτωση που στραβώσει (και) ο αγώνας με τους 'ερυθρόλευκους' δεν είναι δα μια πολύπλοκη εξίσωση. Λύνεται με την απλή μέθοδο των τριών (ιδιοκτήτη, τεχνικού διευθυντή, προπονητή) κι ας προηγήθηκε η παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη. Αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία (φρέσκο πρόσωπο, ηλικία, φιλοδοξία, φήμη, προηγούμενες δουλειές, πρότζεκτ). Σαν και τούτη. Για να δούμε πού καταλήξαμε.

Ρομπέρτ Μορένο

Πρώην συνεργάτης και έμπιστος του Λουίς Ενρίκε, δούλεψαν μαζί σε Ρόμα, Θέλτα και Μπαρτσελόνα, προτού τον διαδεχθεί στην εθνική Ισπανίας ως υπηρεσιακός και διαρραγούν οι σχέσεις τους όταν έπρεπε να επιστρέψει στη θέση του βοηθού. Ανέλαβε τη Μονακό τον Δεκέμβρη του '19, ως αντικαταστάτης του Ζαρντίμ, αλλά η προσπάθεια διακόπηκε από την πανδημία του κορονοϊού και απομακρύνθηκε το καλοκαίρι του '20. Στα 43 του θα ήθελε κάτι ανώτερο, αλλά μερικές φορές είναι προτιμότερο να ξεκινάς από χαμηλότερα.

Μαρθελίνο

Ο Μαρθελίνο Τοράλ ενόσω δούλευε στη Βαλένθια
Ο Μαρθελίνο Τοράλ ενόσω δούλευε στη Βαλένθια AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Άνεργος από τον Σεπτέμβριο του '19 όταν έφυγε με άσχημο τρόπο από τη Βαλένθια ο 55χρονος Ισπανός, αλλά και ακριβός. Αφού διέψευσε ότι έχει επαφές στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ομολόγησε ότι προτεραιότητά του είναι το εξωτερικό. Όχι όπου κι όπου βέβαια (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία). Σ' αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα 'ταν η τελευταία επιλογή του.

Αλμπέρτ Σελάδες

Ο 45χρονος Καταλανός ήταν ο αντικαταστάτης του Μαρθελίνο ωσότου απολυθεί 9 μήνες αργότερα. Με θητεία στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων και ως βοηθός στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι προπονητής που καλύπτει βασικές προδιαγραφές.

Βιντσέντζο Μοντέλα

Ο 46χρονος Ναπολιτάνος συμπληρώνει αισίως ένα χρόνο αποχής από τη δουλειά. Είναι πάντως ό,τι ελκυστικότερο και 'αλμυρούτσικο' ταυτόχρονα από την ιταλική αγορά.

Φραν Εσκριμπά

Ο Φραν Εσκριμπά ενόσω δούλευε στη Βιγιαρεάλ
Ο Φραν Εσκριμπά ενόσω δούλευε στη Βιγιαρεάλ AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Τα παραγωγικά χρόνια του 55χρονου Βαλενθιάνου κόουτς ήταν σίγουρα στην Έλτσε (2012-2015), καθώς σε Χετάφε, Βιγιαρέαλ και Θέλτα έμεινε λιγότερο του αναμενομένου. Από τον Νοέμβριο του '19 είναι εκτός δουλειάς.

Μαρκ Φαν Μπόμελ

Πέρυσι ήταν ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, που δουλεύει πια στην Κίνα, εφέτος ο άλλοτε συμπαίκτης του σε Μπαρτσελόνα και εθνική Ολλανδίας. Στην Αϊντχόφεν, το καλοκαίρι του '18, είχε υπογράψει για τρία χρόνια, αλλά έφυγε στα μισά του δρόμου (Δεκέμβριος του '19). Ψάχνει μια νέα αρχή.

Χαβιέρ Καγιέχα

Με δύο θητείες στη Βιγιαρεάλ, που χωρίστηκαν από ένα μικρό διάλειμμα 50 ημερών, ο 43χρονος Μαδριλένος είναι από εκείνους που στην παρούσα φάση διαλέγουν δουλειές και δεν τον διαλέγουν.

Γκόραν Τζόροβιτς

Μια και ο Παούνοβιτς βρήκε δουλειά, είναι αυτός ο εκπρόσωπος της σέρβικης σχολής. Το γεγονός πως δεν έχει εμπειρία από δουλειά σε συλλόγους αποδυναμώνει το βιογραφικό του. Επειδή όμως παρουσίασε σχετικά καλή δουλειά, επί διετία, στη Σερβία U21 δεν μπορεί εύκολα ν' αποκλειστεί.

Πάουλο Σόουζα

Ο Πάουλο Σόουζα κατά τη θητεία του στη Φιορεντίνα
Ο Πάουλο Σόουζα κατά τη θητεία του στη Φιορεντίνα AP PHOTO/FABRIZIO GIOVANNOZZI

Στα 50 του έκλεισε ήδη 15 χρόνια στην προπονητική, έχοντας αρχίσει από τις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας, αλλά παρά τις φήμες ακόμη δεν τον έχουμε δει στην Ελλάδα. Ίσως να μην θέλει ο ίδιος. Ίσως, μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την Μπορντό, έχει αλλάξει άποψη.

Μάρτιν Σμιντ

Έχοντας αφήσει έργο στη Μάιντς και εργαστεί (λιγότερο) σε Βόλφσμπουργκ και Άουγκσμπουργκ, ο 53χρονος γερμανόφωνος Ελβετός με δίπλωμα μηχανικού αυτοκινήτων ξέρει ν' αλλάζει λάδια σε μια μηχανή.

Κουστόντιο Κάστρο

Στην ΑΕΚ καλές αναμνήσεις από Πορτογάλους δεν έχουν σε καμία περίπτωση, ωστόσο ο 37χρονος πρώην προπονητής της Μπράγκα είναι διαφορετική περίπτωση από τον Ζοζέ Μοράις ή τον Μιγκέλ Καρντόσο.

Ασιέρ Γκαριτάνο

Μια σούπερ επιτυχημένη 5ετία στη Λεγανές (2013-2018) αρκούσε για να τον φέρει στον αφρό. Η συνέχεια βέβαια σε Ρεάλ Σοσιεδάδ ή Αλαβές δεν ήταν ανάλογη για τον 51χρονο Βάσκο προπονητή.

Κριστιάν Πανούτσι

Από πέρυσι δεν άλλαξαν πολλά για τον Ιταλό, που απλώς κουβαλά άλλον έναν χρόνο στις πλάτες του. Στα 47 του πια παραμένει ανενεργός από τον Μάρτη του '19. Πουλάει όμως το όνομα.

Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο

Βρήκε εκείνη την ευκαιρία που κυνηγούσε επί διετία, όταν άφησε την εθνική ελπίδων της Ιταλίας, αλλά η παρουσία του στη ΣΠΑΛ έληξε άδοξα, ύστερα από 15 παιχνίδια, μια και ο υποβιβασμός στη Serie B δεν αποφεύχθηκε. Περιμένει πλέον την επόμενη.

Ζοσλίν Γκουρβενέκ

Ο Ζοσλέν Γκουρβενέκ την περίοδο που δούλευε στην Μπορντό
Ο Ζοσλίν Γκουρβενέκ την περίοδο που δούλευε στην Μπορντό AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Αν ο 48χρονος Γάλλος είναι υποψήφιος για πάγκο αγγλικής ομάδας, κουβαλά μια αξία. Στην Γκινγκάμπ ακόμη αναπολούν τις ημέρες που δούλευε για το κλαμπ, όχι το ίδιο στην Μπορντό.

Φιλίπ Κοκού

Τα 5 χρόνια του 50χρονου Ολλανδού στην Αϊντχόφεν εκτόξευσαν τη φήμη του. Μόνο που η επιλογή της Φενέρμπαχτσε δεν ήταν η ενδεδειγμένη για τη στιγμή που έγινε και ο 1,5 χρόνος που ακολούθησε στην Ντέρμπι Κάουντι, την οποία στα μέσα του Νοέμβρη την άφησε τελευταία στην Championship, έφερε το οριστικό πισωγύρισμα. Αναζητά την επανεκκίνηση της καριέρας του.

Σάββας Παντελίδης

Προπονητής ειδικών περιστάσεων. Του αρέσει η δουλειά, είναι εργατικός και δεν φοβάται τις προκλήσεις, ασχέτως το πού θα τον βγάλουν. Πέρυσι τέλειωσε τη σεζόν στον Ατρόμητο, είχαν προηγηθεί ο Θρασύβουλος, η Ρόδος, ο Φωστήρας, η Καλλιθέα, το Αιγάλεω, τα Τρίκαλα, ο Εθνικός, ο Πανθρακικός, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Λεβαδειακός, ο Ηρακλής, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Άρης!

Γιάννης Αναστασίου

Παρουσιάστηκε ως υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα του αντι-Πογιάτος στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Λάζλο Μπόλονι εμφανίστηκε από το πουθενά και τον προσπέρασε στη στροφή. Ούτε πάντως η θητεία του στον Ατρόμητο θύμισε τα καλά χρόνια του στο 'τριφύλλι'.

Μιχάλης Γρηγορίου

Σοβαρός, μετρημένος και πάντα προετοιμασμένος ο 46χρονος προπονητής που ήταν αναπόφευκτο να φύγει κάποια στιγμή από την (προπονητοφάγα) ΑΕΛ. Κάποια στιγμή θα έρθει η πρόκληση που ψάχνει.

Χρήστος Κόντης

Ούτε 20 ημέρες έχουν περάσει απ' όταν ο 45χρονος προπονητής άφησε τη Χατά του Ντουμπάι, παρόλο που το καλοκαίρι είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του. Προφανώς το 'κιτρινόμαυρο' παρελθόν του δεν περνά απαρατήρητο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK