30 προπονητές στην υπηρεσία των ομάδων που ψάχνουν τον επόμενο

Διαλέξαμε τρεις δεκάδες προπονητών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο ποδοσφαιρόκοσμο, κάνοντας πιο εύκολη τη δουλειά των παραγόντων. Προπονητές βέβαια που ανταποκρίνονται κυρίως στις ομάδες της BIG-4.

Ο Χάβι Γράθια εμφανίζεται ως ένας εκ των υποψηφίων για την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ
Ο Χάβι Γράθια εμφανίζεται ως ένας εκ των υποψηφίων για την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ AP PHOTO/TIM IRELAND

Ο Νίκος Κωστένογλου έχασε τα ερείσματά του εντός ΑΕΚ και ο Ίβιτς (εξακριβωμένα πια) αναζητά τον διάδοχό του. Ο Πέδρο Μαρτίνς περνάει από ερυθρόλευκη 'Ιερά Εξέταση' παρά την αήττητη είσοδο στους ομίλους του Champions League και τις μόλις τρεις ισοπαλίες στη Super League 1 και στα 3-4 κομβικά παιχνίδια που ακολουθούν θα χρειαστεί ν' αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας πείθοντας για τη δουλειά του. Ο Αμπέλ Φερέιρα πασχίζει να κερδίσει στον ΠΑΟΚ την ασυλία που εξασφάλιζε, λόγω αποτελεσμάτων, ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Γιώργος Δώνης δεν γνωρίζει τι μπορεί να του ξημερώσει με νέο τεχνικό διευθυντή πάνω από το κεφάλι του κι έναν Γιάννη Αλαφούζο που εμφανίζει ξανά απαιτήσεις. Ο Άρης έχει δουλέψει ήδη με τρεις προπονητές, ο Ραμίρεθ απολύθηκε από την Ξάνθη, όπως επίσης οι Αναστασίου (Ατρόμητος), Κάστρο (Παναιτωλικός), Αντωνίου (Λαμία) και ο Άκης Μάντζιος (Πανιώνιος) προτού βρει ξανά ομάδα.

Του ονείρου δεν θα περιέγραφες καμία θέση στην Ελλάδα, άπαντες νιώθουν μετέωροι, πριν ή μετά την έναρξη της σεζόν - μόνο ο ΟΦΗ πρεσβεύει κάτι άλλο, για την ώρα. Παράγοντες και στελέχη έχουν επαφές με ατζέντηδες, λίστες φτιάχνονται από νωρίς και υποψήφιοι αυτοπροτείνονται. Αυτές, ακριβώς, τις λίστες ξεψαχνίσαμε εμείς, χωρίζοντας γεωγραφικά περιπτώσεις ελεύθερων (και μη) προπονητών που θα σκέφτονταν την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις πάντα. Μαζί τους και ντόπιοι επαγγελματίες που περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνό τους.

ΙΤΑΛΟΙ

Έχει περάσει η εποχή που η πολυδιαφημισμένη ιταλική σχολή άρεσε στους Έλληνες παράγοντες. Τούτο δεν αφαιρεί βέβαια τις πιθανότητες να προσληφθεί προπονητής από τη γείτονα χώρα, φθηνότερος φυσικά των Αλέγκρι, Σπαλέτι και Τζιαμπάολο.

Τζενάρο Γκατούζο

Ο Τζενάρο Γκατούζο δεν ήταν επιθυμητός στο Μιλάνο
Ο Τζενάρο Γκατούζο δεν ήταν επιθυμητός στο Μιλάνο AP PHOTO/LUCA BRUNO

Με δεδομένο ότι έχει ήδη μια θητεία σ' ελληνική ομάδα (ΟΦΗ), περιπετειώδη αλήθεια είναι, και ως η διετία του στη Μίλαν δεν ήταν τόσο κακή όσο ήθελαν να την παρουσιάσουν ο 41χρονος τεχνικός δεν αποτελεί παράταιρη επιλογή για ομάδες πρωταθλητισμού. Διότι ούτε ο ίδιος θα ήθελε να κάνει πισωγύρισμα.

Λουίτζι ντι Μπιάτζιο

Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι επί σειρά ετών εργαζόταν για την Ιταλική Ομοσπονδία, φτάνοντας από σκάουτ να προαχθεί σε προπονητή της U21, με καλά αποτελέσματα. Αποτελεί μείον το γεγονός πως δεν έχει δοκιμαστεί σε συλλογικό επίπεδο.

Μάσιμο Καρέρα

Οι θητείες του σε Γιουβέντους (ως τεχνικός διευθυντής / προπονητής όταν ήταν τιμωρημένος ο Κόντε) και για σχεδόν 2,5 χρόνια στη Σπαρτάκ Μόσχας (89 παιχνίδια), με την οποία κατέκτησε το ρωσικό πρωτάθλημα ύστερα από 16 χρόνια, λειτουργούν σίγουρα υπέρ του.

Κριστιάν Πανούτσι

Ο Κριστιάν Πανούτσι την ημέρα της παρουσίασής του από την Ομοσπονδία της Αλβανίας
Ο Κριστιάν Πανούτσι την ημέρα της παρουσίασής του από την Ομοσπονδία της Αλβανίας AP PHOTO/HEKTOR PUSTINA

Από βοηθός του Φάμπιο Καπέλο στην εθνική Ρωσίας συνέχισε στη Λιβόρνο, στην Τερνάνα και στην εθνική Αλβανίας ως πρώτος - με πενιχρά αποτελέσματα. Έχει όμως όνομα 'βαρύ'.

ΙΣΠΑΝΟΙ

Δεν είναι τυχαίο πως η ισπανική αγορά είναι η πρώτη που κοιτούν οι Έλληνες παράγοντες, ισχυρών ή υποδεέστερων ομάδων, εφόσον ψάχνουν για προπονητή. Ο τελευταίος που απολύθηκε ούτως ή άλλως Ισπανός ήταν (Κίκο Ραμίρεθ/Ξάνθη).

Μαρθελίνο

Μόνο σε ομάδα πρωταθληματικού χαρακτήρα που θα τον πλήρωνε καλά και θα του εξασφάλιζε τα εχέγγυα επιτυχίας θα ήθελε να δουλέψει ο πρώην προπονητής της Βαλένθια και προηγουμένως της Βιγιαρεάλ, της Σεβίλλης, της Σαραγόσα, της Σανταντέρ και... πάει λέγοντας. Υψηλό το κασέ του.

Κίκε Σετιέν

Ο Κίκιε Σετιέν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αγώνα της Μπέτις με τη Ρεν
Ο Κίκιε Σετιέν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αγώνα της Μπέτις με τη Ρεν AP PHOTO/DAVID VINCENT

Όποια ομάδα θέλει να έχει κατοχή 65%, ο 61χρονος από το Σανταντέρ είναι ο άνθρωπός της. Εξασφαλισμένη η σύνδεση μεταξύ των γραμμών και το ποδόσφαιρο πασών ως την αντίπαλη περιοχή. Τ' αποτελέσματα βέβαια θα ποικίλουν, εξαρτώμενα από το εκάστοτε υλικό που έχει.

Χοακίν Καπαρός

Στα 64 του ο Ανδαλουσιάνος προπονητής θα συμβιβαζόταν με πολλά λιγότερα απ' όσα επεδίωκε όταν ήταν στην πρώτη γραμμή (Λα Κορούνια, Μπιλμπάο, Μαγιόρκα, Οσασούνα, Σεβίλλη κλπ). Να ξέρουν βέβαια όσοι τον κοιτάξουν ότι το 4-4-2 με δυο '6άρια' είναι αδιαπραγμάτευτο.

Χάβι Γράθια

Το 24ο Ευαγγέλιο του Sport24 είχε μεταφέρει την πληροφορία ότι ο ατζέντης του πρώην προπονητή της Γουότφορντ (της Ρούμπιν Καζάν, της Μάλαγα, της Οσασούνα και της Αλμερία) επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα και ενίσχυσε τη φημολογία περί ενδεχόμενης επιστροφής του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Λέτε μετά τον Βόλο και την Κέρκυρα να εγκατασταθεί στην Αθήνα;

Φραν Εσκριμπά

Ο Φραν Εσκριμπά ενόσω δούλευε στη Βιγιαρεάλ
Ο Φραν Εσκριμπά ενόσω δούλευε στη Βιγιαρεάλ AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου ήταν στη Θέλτα - τον διαδέχθηκε ο -πάλαι ποτέ προπονητής του Ολυμπιακού- Όσκαρ Γκαρθία. Τα καλά χρόνια του ήταν στην Έλτσε, αντιθέτως σε Χετάφε και Βιγιαρέαλ έμεινε λίγο.

Αϊτόρ Καράνκα

Το παρελθόν του στη Νότιγχαμ Φόρεστ και το 4-2-3-1 που υπηρετεί σταθερά είναι λογικό να γεννά τους ανάλογους συνειρμούς τώρα που δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ

Ο Φερνάντο Σάντος άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τη χώρα της Ιβηρικής, οι επιτυχίες του Ζοζέ Μουρίνιο γιγάντωσαν τη φήμη των Πορτογάλων προπονητών, οι ατζέντηδες προωθούν τα δικά τους παιδιά και κάθε Έλληνας παράγοντας που σέβεται τον εαυτό του έχει μια λίστα με τους διαθέσιμους, ακριβότερους ή εκείνους που θέλουν να φτιάξουν την καριέρα τους.

Πέδρο Εμάνουελ

Στα 44 του και έχοντας εργαστεί ως βοηθός του Αντρέ Βίλας-Μπόας στην Πόρτο συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να γίνει υποψήφιος ελληνικών ομάδων.

Ντομίνγκος Πασιένσια

Ο Ντομίνγκος Πασιένσια όταν δούλευε στον πάγκο της Σπόρτινγκ
Ο Ντομίνγκος Πασιένσια όταν δούλευε στον πάγκο της Σπόρτινγκ AP PHOTO/ FRANCISCO SECO

Η καριέρα του δεν έλαβε την τροπή που αναμενόταν μετά την σούπερ επιτυχημένη διετία του στην Μπράγκα. Ωστόσο από τη στιγμή που έχει ήδη απασχολήσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο παρελθόν, θα υπάρχει πάντα στο κάδρο ως όνομα.

Κοστίνια

Αλήθεια είναι πως θα τον έλεγες 'κατσικοπόδαρο'. Διότι οι δουλειές του έχουν συνδεθεί ως επί το πλείστον με υποβιβασμούς. Αλλά ως μια προσιτή λύση από την πορτογαλική αγορά δεν θα πρέπει να αμεληθεί.

ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ

Η ελληνο-σερβική φιλία δεν έχει διαρραγεί, παραμένει στιβαρή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προπονητές από άλλες είναι απίθανο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Κάπου δε χωράει κι ένας Βούλγαρος.

Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Έχει δουλειά στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε. Ιδίως, αν εμφανιστούν και δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον κλαμπς που θα τον δελέαζαν ως προορισμοί. Ούτως ή άλλως πιστεύουμε πως ό,τι ήταν να καταφέρει με την ομάδα του Βελιγράδι το έχει -πιθανόν- πετύχει.

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς σε προπόνηση του Ερυθρού Αστέρα
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς σε προπόνηση του Ερυθρού Αστέρα AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Οι μετοχές του σε ΑΠΟΕΛ και Αλ Νασρ ανέβηκαν σε επίπεδο που προ ημερών έμοιαζε να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της ΑΕΚ. Παρ' όλα αυτά, πάντα το όνομά του 57χρονου Σέρβου θα εμπλέκεται στα της χώρας μας από τη στιγμή που απέχει ένα χρόνο από τους πάγκους.

Μλάντεν Κρστάιτς

Απολύθηκε πριν από λίγους μήνες από την εθνική Σερβίας και αναζητά κάτι 'φρέσκο', κάτι που θα τον ιντριγκάρει.

Μίροσλαβ Τζούκιτς

Έχει μείνει χωρίς δουλειά για σχεδόν 16 μήνες. Δεν πρέπει να διαγράφουμε όμως το παρελθόν του σε Βαγιαδολίδ και Βαλένθια.

Βέλικο Παούνοβιτς

Ο Βέλικο Παούνοβιτς στον πάγκο της Σικάγο Φάιερ
Ο Βέλικο Παούνοβιτς στον πάγκο της Σικάγο Φάιερ AP PHOTO/NAM Y. HUH

Τα 149 παιχνίδια του με τη Σικάγο Φάιαρ έκλεισαν, σε αυτή τη φάση, τον τετραετή κύκλο του στο MLS και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής των μικρών εθνικών της Σερβίας είναι ελεύθερος για οτιδήποτε προκύψει στην Ευρώπη, ψάχνοντας τρόπο να φτιάξει το όνομά του. Ο Ίβιτς τον ξέρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κράσιμιρ Μπάλακοφ

Δεν του φαίνεται, αλλά ο Βούλγαρος, άλλοτε βιρτουόζος χαφ, έχει μακρά θητεία στους πάγκους δουλεύοντας από την Γκρασχόπερς και τη Σεντ Γκάλεν ως τη Λίτεξ Λόβετς και την Καϊζερσλάουτεν. Στην εθνική Βουλγαρίας έχασε μάλλον το δρόμο του.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Καλοί προπονητές εντοπίζονται σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Από τη Βόρεια Ευρώπη ως τη Νότια Αμερική. Αποκλείεται φυσικά ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, γιατί μόνο για επενδυτής θα ήταν δυνατόν να έρθει στην Ελλάδα.

Μπρούνο Λαμπαντία

Ο μόνος Γερμανός που μοιάζει να έχει την ανάγκη να 'κατέβει' ένα σκαλοπάτι και ν' αλλάξει επίπεδο, για να εκκινήσει από νέα βάση την καριέρα του. Εκτός κι αν προτιμήσει να περιμένει υπομονετικά κάποιο γερμανικό κλαμπ.

Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχορστ

Ο Τζιοβάνι φαν Μπρόκχορστ κατά την τετραετία του στη Φέγενορντ
Ο Τζιοβάνι φαν Μπρόκχορστ κατά την τετραετία του στη Φέγενορντ AP PHOTO/PETER DEJONG

Ένας Ολλανδός είναι της μόδας, γιατί όλο και κάποιος θα έχει επηρεαστεί από τα κατορθώματα του Φαν'τ Σιπ στην Εθνική. Καλύτερο το βιογραφικό του πάντως από τον συμπατριώτη του, έχει επιδείξει σπουδαίο έργο για 4 χρόνια στη Φέγενορντ, αφενός αναδεικνύοντας ταλέντα αφετέρου κατακτώντας δύο τίτλους (κύπελλο και πρωτάθλημα - το πρώτο σε 18 χρόνια).

Μαουρίσιο Πελεγκρίνο

Στον πάγκο της ισπανικής Λεγκανές ο Αργεντινός δούλεψε 15 μήνες. Μικρά τα περάσματά του από Βαλένθια, Αλαβές και Σαουθάμπτον. Στη χώρα του έχει ταιριάξει καλύτερα (Εστουδιάντες, Ιντεπεντιέντε).

Γκουστάβο Πογέτ

Γνώριμη φιγούρα o Ουρουγουανός, θέτει απαιτήσεις και δεν κάνει πίσω για να επανέλθει. Αν μάλιστα δεν του γίνουν τα χατίρια, μπορεί να τινάξει τ' αποδυτήρια στον αέρα. Δύσκολα διαχειρίσιμη προσωπικότητα.

Ζοσλέν Γκουρβενέκ

Ο Ζοσλέν Γκουρβενέκ την περίοδο που δούλευε στην Μπορντό
Ο Ζοσλίν Γκουρβενέκ την περίοδο που δούλευε στην Μπορντό AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Ο 47χρονος Γάλλος είναι ενδεχομένως ο καλύτερος της γενιάς του στη χώρα. Έκανε θαύματα με την Γκινγκάμπ και το 2014 πήρε κύπελλο, προτού πάρει προαγωγή για την Μπορντό και μείνει για 1.5 χρόνο χωρίς να φέρει εις πέρας την αποστολή στο βαθμό τουλάχιστον που απαιτούσαν οι προϊστάμενοί του. Επέστρεψε στη Βρετάνη, αλλά έφυγε γιατί με μια ομάδα που δεν ήταν δική του απέτυχε στη μάχη αποφυγής του υποβιβασμού.

ΕΛΛΗΝΕΣ

Ας ζητήσουμε προκαταβολικά συγγνώμη στον Μπάμπη Τεννέ, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά έμεινε εκτός λίστας, διότι η Λαμία με τον Άκη Μάντζιο πηγαίνει -για την ώρα- μια χαρά και στον Παναιτωλικό ο Μάκης Χάβος θα πάρει το χρόνο του προτού αμφισβητηθεί - αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Άγγελος Αναστασιάδης

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής νιώθει δικαιωμένος από την πορεία της Εθνικής ομάδας με τον Φαν'τ Σιπ στα ηνία, επειδή "αν ο κύριος Παπασταθόπουλος δεν το πιστεύει, δεν μπορεί να είναι εδώ". Ο Sokratis της Άρσεναλ βρίσκεται πλέον εκτός κλήσεων, αλλά και και ο ίδιος, πληρώνοντας τις αγωνιστικές παλινωδίες, περιμένει κάποια πρόταση σαν μάννα εξ ουρανού.

Τάκης Λεμονής

Επειδή οι ψίθυροι για τον Πέδρο Μαρτίνς γίνονται σιγά-σιγά βοή, ο -πάντα διαθέσιμος για τον Ολυμπιακό- Έλληνας κόουτς θα ήταν 'μια κάποια λύσις'. Μόνο σε περίπτωση προσωρινής, υπηρεσιακής, συνθήκης, βέβαια. Αλλού δύσκολα θα έβρισκε δουλειά πια, με όσα έχουν προηγηθεί.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League EUROKINISSI SPORTS

Απ' όταν άφησε την ΑΕΚ δεν έχει δουλέψει. Προτιμάει δεδομένα το εξωτερικό, μια και εντός των τειχών οι ομάδες που θα πήγαινε είναι μετρημένες. Ταυτόχρονα όμως δεν βιάζεται για το επόμενο βήμα της σταδιοδρομίας του, καρτερώντας το πρότζεκτ που θα τον δελεάσει περισσότερο απ' όλα τ' άλλα.

Σάββας Παντελίδης

Προπονητής ειδικών περιστάσεων. Του αρέσει η δουλειά, είναι εργατικός, αρπάζει τις ευκαιρίες του, δεν φοβάται τις προκλήσεις και όπου τον βγάλουν. Παντού θα εγκλιματιζόταν εύκολα και γρήγορα, διότι είναι ευέλικτος.

Γιώργος Παράσχος

Έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα ο Θεσσαλονικιός προπονητής. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, εμπνέει εμπιστοσύνη σε παράγοντες, είναι αδιάλλακτος και φτιάχνει ανταγωνιστικά σύνολα. Τα 67 χρόνια του δεν αποτελούν τροχοπέδη για εκείνους που επιζητούν ασφάλεια.

Τραϊανός Δέλλας

Ο Τραϊανός Δέλλας, προπονητής του Παναιτωλικού, σε αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για τη Super League 2018-2019, στο Αγρίνιο, Κυριακή 7 Απριλίου 2019
Ο Τραϊανός Δέλλας, προπονητής του Παναιτωλικού, σε αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για τη Super League 2018-2019, στο Αγρίνιο, Κυριακή 7 Απριλίου 2019 KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Ο πιο νέος όλων. Διαβασμένος και με σύγχρονη οπτική των πραγμάτων. Ο Παναιτωλικός ήταν η πιο πρόσφατη δουλειά του, αλλά αποχώρησε για προσωπικούς λόγους. Δεν θ' αποδεχθεί όποια κι όποια πρόταση απλώς για να πει ότι εργάζεται, αν δεν τη μελετήσει καλά και νιώσει τη ζητούμενη ασφάλεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK