ΑΕΚ-Άγιαξ: Η διαβολοβδομάδα ολοκληρώθηκε με καταστροφή

Η ΑΕΚ ηττήθηκε και από τον Άγιαξ, οδεύει ολοταχώς για ένα πρωτοφανές 0/6 στο Champions League και για βαριά τιμωρία από την UEFA λόγω επεισοδίων στο ΟΑΚΑ, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα καταστροφικό 7ήμερο.

ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν υπάρχει ορισμός της διαβολοβδομάδας, δεν χρειάζεται περαιτέρω αναζήτηση. Η ΑΕΚ λύνει κάθε απορία.

Από το ρεπορτάζ της Ένωσης προέκυψε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου ότι αδυνατούσε να εκδώσει τα εισιτήρια του αγώνα με τον Άγιαξ, αφού περίμενε την απόφαση της UEFA για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα με την Μπάγερν στο Champions League. Τότε, οι άνθρωποι των πρωταθλητών Ελλάδας πίστευαν ότι θα ήταν ιδανικό η ομάδα να μην τιμωρηθεί με αγώνα κεκλεισμένων των θυρών. Δεν ήξεραν...

Μία ημέρα αργότερα, ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ, Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς, ανακοινώθηκε ότι αποτελεί παρελθόν για τον σύλλογο, μετά από μία θητεία που άρχισε τον Ιούλιο και που δεν προσέφερε πολλά περισσότερα από μερικά αναπάντητα ερωτήματα.

Την Πέμπτη συνέβη το... μοιραίο. Η UEFA τιμώρησε μόνο με πρόστιμο την ΑΕΚ για τα βεγγαλικά στον αγώνα κόντρα στους Βαυαρούς κι έτσι το βράδυ το ρεπορτάζ σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ ήταν πανομοιότυπο: έκαναν 'φτερά' 5.000 εισιτήρια σε δύο ώρες για τον αγώνα κόντρα στον Άγιαξ.

Την Παρασκευή, στην ανακοίνωση της αποστολής για τον αγώνα κόντρα στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε να αφήσει εκτός για λόγους προφύλαξης τον Μάριο Οικονόμου. Επιπροσθέτως, σε μία είδηση που δεν φάνηκε να είχε μεγάλη σημασία, υπήρξε αλλαγή στον σχεδιασμό του αγώνα με τον 'Αίαντα' και οι Ολλανδοί φίλαθλοι θα κάθονταν στο κάτω διάζωμα και όχι στο πάνω, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, λόγω των ανολοκλήρωτων ερευνών για την ταλάντωση στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μία ημέρα αργότερα, η αγωνιστική κρίση κορυφώθηκε με την ήττα από την ομάδα του Τραϊανού Δέλλα. Μάλιστα, το 2-1 του Παναιτωλικού προήλθε παρά τις πολλές εις βάρος του λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις, ρίχνοντας αλάτι στις πληγές της ΑΕΚ. Ο τεχνικός των 'κιτρινόμαυρων' προανήγγειλε κομβικές αποφάσεις στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον αγώνα, την ώρα που ο αρχηγός Πέτρος Μάνταλος ζητούσε συγγνώμη εκ μέρους των παικτών για την εικόνα τους.

Την Κυριακή, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επισκέφτηκε τις προπονητικές εγκαταστάσεις των Σπάτων και όχι για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες για τον ίδιο σκοπό. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν έμεινε στα λόγια, προέβη και σε πράξεις. Μετά από την ομιλία του στους παίκτες, ήρθε και η ώρα των αποφάσεων. 'Από εδώ και πέρα θα παίζουν μόνο όσοι το αξίζουν και όσοι βγάζουν πάθος. Οι άλλοι δεν θα έχουν θέση', 'ορισμένοι θα έπρεπε όχι να πληρώνεστε, αλλά να πληρώνετε για να παίζετε στην ΑΕΚ', ήταν μερικές από τις ατάκες του που προοικονομούσαν μία... ταραχώδη Δευτέρα.

Όπερ και εγένετο. Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα κόντρα στον Άγιαξ, ο Ουζουνίδης ουσιαστικά ανακοίνωσε το τέλος των Αντρέ Σιμόες, Τάσου Μπακασέτα και Βασίλη Λαμπρόπουλου από την ομάδα. Πρόκειται για 3 ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι και βρίσκονταν σε συζητήσεις για την ανανέωσή τους, ωστόσο ο σύλλογος αποφάσισε να διακόψει τις επαφές, στο πλαίσιο της ανασύνταξης ενόψει της νέας σεζόν, αφού η τρέχουσα, με την ομάδα 12 βαθμούς πίσω από την κορυφή, κρίθηκε ήδη χαμένη.

Οι 3 τους έμειναν εκτός αποστολής, όπως εκτός πλάνων τέθηκε και ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, που του ζητήθηκε από τον ίδιο τον Μελισσανίδη να φύγει από την ομάδα, με... άδεια μέχρι τη λύση του συμβολαίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας, χούλιγκαν της ΑΕΚ, με τη βοήθεια... ομοϊδεατών τους της Παρτίζαν Μινσκ, ήρθαν σε σύγκρουση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με συνασπισμό χούλιγκαν Παναθηναϊκού, Άγιαξ και Κρακόβια, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού.

Η τελευταία μέρα της διαβολοβδομάδας ήταν η Τρίτη 27 Νοεμβρίου. Όλα έδειχναν έτοιμα για τον αγώνα της Ένωσης με τον Άγιαξ, ουσιαστικά στην ύστατη προσπάθεια να αποσπάσει τουλάχιστον έναν βαθμό στη φάση των ομίλων του Champions League και να μην γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα με 0/6, αφού η εικόνα της δεν προδιαθέτει ότι θα καταφέρει κάτι την τελευταία αγωνιστική στη Λισαβόνα κόντρα στην Μπενφίκα.

Όλα αυτά σε επίπεδο αντρών, αφού σε επίπεδο κ-19, η ομάδα (που κι εκεί έχει 0 βαθμούς) γνώρισε ταπεινωτική ήττα με 1-8 στη Ριζούπολη από τους νεαρούς του Άγιαξ για το Youth League, την παράλληλη διοργάνωση που 'τρέχει' υπό την αιγίδα της UEFA για τους μελλοντικούς αστέρες του ποδοσφαίρου.

Μετά από τα γεγονότα το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία έκανε αισθητή την παρουσία της στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οπαδοί των ξένων ομάδων που αγωνίζονται ως φιλοξενούμενες στο ΟΑΚΑ. Δεν είχε σημασία. Όταν κάθισαν στις κερκίδες του γηπέδου, βρήκαν τρόπο να έρθουν σε σύγκρουση με τους οπαδούς της ΑΕΚ, σε έναν 2ο γύρο εχθροπραξιών, στον οποίο δεν έλειψαν οι βόμβες μολότοφ.

ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όταν η μάχη στις κερκίδες τελείωσε, άρχισε αυτή στον αγωνιστικό χώρο, με τα ίδια αποτελέσματα. Η ΑΕΚ παρατάχθηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση με τον Μάρκο Λιβάγια, μετά από την τιμωρία 4 αγώνων του Κροάτη επιθετικού στα playoffs. Εν τέλει, δεν θα καταφέρει να βγάλει 90λεπτο στο τουρνουά, αφού στο 67' δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα (αποβλήθηκε και χάνει τον αγώνα στην Πορτογαλία), για χέρι από το οποίο προέκυψε πέναλτι για τον 'Αίαντα'. Ο Ντούσαν Τάντιτς ευστόχησε και άνοιξε το σκορ για τον Άγιαξ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, γράφοντας το 0-2.

Ήταν η απονομή ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης για τον Άγιαξ, που είχε ευκαιρίες όλο το προηγούμενο διάστημα, δοκάρι με τον Ντόνι φαν ντε Μπέεκ και έψαχνε διαρκώς το γκολ. Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ είχε να επιδείξει μόνο μία τυχερή ευκαιρία του Εσεκιέλ Πόνσε στο τέλος του 1ου ημιχρόνου και τους τραυματισμούς στο κεφάλι των δύο στόπερ της, του Οικονόμου και του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Μάλιστα, ο κορυφαίος παίκτης της στον αγώνα, ο πολύπειρος Ουκρανός, χρειάστηκε να αλλάξει δύο φορές φανέλα, λόγω του αίματος που έσταζε από την πληγή του.

Με παίκτη λιγότερο κι έχοντας δεχθεί για 5ο σερί παιχνίδι στον όμιλο τουλάχιστον 2 γκολ, η ΑΕΚ δεν είχε καμία τύχη ακόμα κι όταν ο Ουζουνίδης αποφάσισε να κάνει 3 αλλαγές μετά από το 73'. Οι Λούκας Μπογέ, Βίκτορας Κλωναρίδης και Γιώργος Γιακουμάκης (την ώρα που ο Γιάννης Γιαννιώτας ακόμα και τώρα, με... μισή ομάδα, δεν πήρε λεπτό συμμετοχής) δεν προσέφεραν τίποτα παραπάνω από τους συμπαίκτες τους και το 0-2 του φωτεινού πίνακα παρέμεινε μέχρι τέλους.

Τέλους οριστικού για τη φετινή ΑΕΚ. Μετά από τη διαφαινόμενη απώλεια του τίτλου, ήρθε και η απώλεια μιας καλής παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η 5η ήττα σε ισάριθμους αγώνες συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη προσπάθεια των παικτών μεν, αλλά και ανάδειξης της διαφοράς επιπέδου των δύο ομάδων δε. Η 4η θέση πιθανότατα θα συνδυαστεί με το αρνητικό ρεκόρ του 0/6 και μετά βεβαιότητας θα ακολουθήσει μία πολύ βαριά 'καμπάνα' από την UEFA για όσα συνέβησαν στις κερκίδες. Το βαρύ πρόστιμο είναι έξω από το μενού πλέον, αφού το κατηγορητήριο θα είναι βαρύ και ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο ακόμα και για ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Μέσα σε 7 μέρες, η ΑΕΚ 2018-2019 διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Οι διεργασίες για την ανοικοδόμησή της ήδη έχουν αρχίσει και όλα δείχνουν ότι το πρόσωπο της νέας ομάδας θα θυμίζει σε λίγα στοιχεία την ΑΕΚ του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Σίγουρα σε τίποτα την ΑΕΚ της τελευταίας διαβολοβδομάδας...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK