ΑΕΚ-Άρης: Ο Αραούχο αποκάλυψε το μεγάλο πρόβλημα

Η αδυναμία της ΑΕΚ να μετουσιώσει σε γκολ τις αναμενόμενες μεγάλες ευκαιρίες απέναντι στον αμυντικά προβληματικό Άρη την κράτησαν στο 2-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η ρεβάνς του κυπέλλου σε 3 ημέρες ίσως δείξει πολλά για το πώς ήρθε τελικά η ισοπαλία στο πρωτάθλημα.

Ο Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο με τον Ντάνιελ Μανσίνι του Άρη για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 21 Ιουνίου 2020
Ο Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο με τον Ντάνιελ Μανσίνι του Άρη για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 21 Ιουνίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Η άτυπη συμφωνία έμοιαζε να είχε γίνει πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης. Μάσιμο Καρέρα και Μίχαελ Ένινγκ θεώρησαν ότι η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Άρη στο Ολυμπιακό Στάδιο για την 3η αγωνιστική των playoffs της Super League 1 ήταν απλά το 1ο ημίχρονο. Το 2ο μέρος, που θα είναι και πιο καθοριστικό, είναι εκείνο της Τετάρτης, για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Γι' αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε να βρουν τρόπους ώστε ό,τι και να γίνει στην Αθήνα, τα κορμιά να αντέξουν όρθια στην πρωτεύουσα και να... πέσουν στη συμπρωτεύουσα. Το τελικό 2-2, για έναν ουδέτερο παρατηρητή, μοιάζει με επιβεβαίωση. Δεν είναι, όμως. Γιατί αυτή η ισοπαλία ήρθε με ιδρώτα, αίμα και σίγουρα με τις δύο ομάδες να δίνουν το 100%.

Νέλσον Ολιβέιρα, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Ντάνιελ Λάρσον, Μπράουν Ιντέγε ήταν μερικοί από τους παίκτες των δύο ομάδων που είθισται να αρχίζει από εκείνους η ενδεκάδα. Δεν ίσχυε το ίδιο και απόψε. Οι δύο προπονητές δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους, όμως ως γνωστόν όταν κάνεις σχέδια, ο Θεός γελάει.

Από τη μία, οι φίλοι της Ένωσης γελούσαν με τις ευκαιρίες του Σέρχιο Αραούχο. Ο Αργεντινός επιθετικός, αν και όχι απολύτως έτοιμος, προτιμήθηκε από τον Ολιβέιρα και θα μπορούσε να δικαιώσει τον προπονητή του σε 3+1 περιπτώσεις. Μόνο σε μία εξ αυτών βρήκε δίχτυα, έστω κι αν όλοι θα περίμεναν... καρέ (αν και η μία φάση τελικά δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ), με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που του παρουσιάστηκαν, όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, ο Γερμανός τεχνικός του Άρη γελούσε με την ατυχία του. Στο 13ο λεπτό είδε τον Φραν Βέλεθ στο έδαφος, να πιάνει το πόδι του και πιθανότατα να αποχαιρετάει με αυτόν τον τρόπο τους 'κιτρίνους', έχοντας ανακοινωθεί ήδη για τη νέα σεζόν από τον Παναθηναϊκό. Ο Αμπού Μπα πήρε τη θέση του και στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια η άμυνα του Άρη να απαρτίζεται από έναν κεντρικό αμυντικό στα δεξιά (Ούγκο Σόουζα), έναν αμυντικό χαφ στα στόπερ (Μπα) και έναν κεντρικό αμυντικό στα αριστερά (Λίντσεϊ Ρόουζ) και μόνο τον Γιώργο Δεληζήση στη φυσική θέση του. Δεν ήταν αυτή η τετράδα άμυνας που θα ολοκλήρωνε τον αγώνα. Ο Σόουζα συγκρούστηκε άσχημα σε ένα τάκλιν με τον Δεληζήση και αντικαταστάθηκε με μεγάλους πόνους (και φόβους) στο γόνατο. Ο Ντανιέλ Μανσίνι οπισθοχώρησε και η άμυνα ανάγκης έγινε πιο... ανάγκης για τους φιλοξενούμενους.

Κι όμως, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να υποτάξει μία από τις χειρότερες αμυντικές λειτουργίες του πρωταθλήματος, η οποία στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Οι φάσεις που παρήγαγε ήταν αξιοσημείωτες, αλλά οφείλονταν κυρίως στην αναπόφευκτη αδυναμία των φιλοξενουμένων να συνεννοηθούν και δευτερευόντως στις καλές κινήσεις των παικτών της ΑΕΚ. Ο Αραούχο και ο Ντάμιαν Σιμάνσκι είχαν τη δυνατότητα να 'καθαρίσουν' το παιχνίδι για την ομάδα τους, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο (ή να νικήσουν τον εξαιρετικό Χουλιάν Κουέστα) από πλεονεκτικές θέσεις.

Η επιθετική αποτελεσματικότητα στον αγώνα εν τέλει ήρθε από τον... VAR. Σε μία ανύποπτη φάση, με την μπάλα στα χέρια του Βασίλη Μπάρκα, ο Πέτρος Μάνταλος έσπρωξε τον Μπα κι ο Τάσος Παπαπέτρου συμβουλεύτηκε την τεχνολογία για να καταλογίσει πέναλτι. Ο Μπρούνο Γκάμα ευστόχησε και κάπως έτσι κινήθηκαν τα νήματα. Ο Καρέρα έκανε την πρώτη αλλαγή του, διακινδυνεύοντας πρόωρο... τέλος από την ΑΕΚ του Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος αποχώρησε με πρόδηλη δυσαρέσκεια. Ο Ολιβέιρα πήρε τη θέση του Κροάτη, όμως η ισοφάριση ήρθε από τον άνθρωπο που θα έπρεπε να είχε σκοράρει ήδη στον αγώνα, τον Αραούχο. Για να βάλει ένα γκολ η Ένωση, χρειάστηκε 4-5 καλές στιγμές. Για να βάλει δεύτερο γκολ ο Άρης, με τον Νικολάς Μαρτίνες στο 75', χρειάστηκε απλά η δεύτερη ευκαιρία του στον αγώνα και οι Τσιγκρίνσκι και Όγκνιεν Βράνιες να δώσουν τα ηνία σε Μάριο Οικονόμου και Στράτο Σβάρνα στην άμυνα της ΑΕΚ.

Η πίεση της ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά ήταν αναμενόμενη. Ο Άρης έπρεπε απλά να αμυνθεί ολόκληρος πίσω από την μπάλα και να ελπίζει ότι θα διατηρηθεί η αστοχία των γηπεδούχων. Θα δικαιωνόταν για το... πλάνο του αν στο 86' ο Μαρτίν Τόνσο δεν έμπαινε πιο δυνατά στη διεκδίκηση της μπάλας με τον Ολιβέιρα, κάνοντας πέναλτι. Ο Πορτογάλος πήρε την ευθύνη πάνω του και ισοφάρισε σε 2-2 και αργότερα παραλίγο να γίνει ο ήρωας στην τελευταία ευκαιρία (από πολύ διαγώνια) του αγώνα.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν περιποιεί τιμή για την ΑΕΚ. Πρώτη φορά που επί Καρέρα δέχθηκε δύο γκολ στο ίδιο παιχνίδι. Σε ένα παιχνίδι που -βάσει αρνητικής εξέλιξης για τον Άρη- θα έπρεπε να μην δεχθεί κανένα. Αν η δυστοκία περιορίζεται σε αυτό το 90λεπτο, τότε ο Ιταλός τεχνικός δεν χρειάζεται να ανησυχεί, αφού πρόκειται για το... 1ο ημίχρονο. Το 56-56 στον βαθμολογικό πίνακα των playoffs με τον ΠΑΟΚ έχει δρόμο για να φτάσει σε έναν τερματισμό. Αντιθέτως, αυτή η εν εξελίξει διπλή κόντρα με τον Άρη, βρίσκεται στο τέλος της. Την Τετάρτη υπάρχει το '2ο ημίχρονο'. Αν η δυστοκία παραμείνει και στο παιχνίδι κυπέλλου του 'Κλεάνθης Βικελίδης', τότε η συζήτηση για το αν πρέπει να μείνει ο Αραούχο, αν ο Λιβάγια πρέπει να πάρει πρόταση για υψηλό συμβόλαιο και αν η ΑΕΚ πρέπει έχει ως προτεραιότητα την άμυνα και όχι την επίθεση χρειάζεται αναθεώρηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK