ΑΕΚ-Άρης: Τι να τον κάνει τον Μήτρογλου

Η επάνοδος του Άρη στη δεύτερη θέση της κατάταξης ήρθε μέσα από το ξεκάθαρο 2-0 επί της μονοδιάστατης ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τον Κώστα Μήτρογλου να μην παίζει λεπτό.

Ο Ροζ έχει μόλις σκοράρει το γκολ του Άρη στο ΟΑΚΑ και φεύγει για να πανηγυρίσει
Ο Ροζ έχει μόλις σκοράρει το γκολ του Άρη στο ΟΑΚΑ και φεύγει για να πανηγυρίσει EUROKINISSI SPORTS

Φταίει το πρόγραμμα υποστήριξε, αναζητώντας απάντηση στο 'τις πταίει' ο Μανόλο Χιμένεθ για τη δεύτερη διαδοχική ήττα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (η προηγούμενη από τον ΠΑΣ Γιάννινα) και την τρίτη στα τελευταία τέσσερα ματς ανεξαρτήτως διοργάνωσης. Φταίει το σύστημα αντέτεινε ο Άκης Μάντζιος για το εμφατικό 2-0 του Άρη στην Αθήνα και το νέο πλασάρισμά του στη δεύτερη θέση της κατάταξης, έχοντας πλέον στο -2 και στο -4 τους άλλους τρεις διεκδικητές των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Τους οποίους μάλιστα έχει νικήσει από μία φορά.

"Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και αυτό εφαρμόζουμε κάθε φορά. Παίζουμε πάντα για τη νίκη και όχι για να μην χάσουμε. Η ομάδα έχει νοοτροπία και χαρακτήρα", σχολίασε με ευθύτητα ο προπονητής των 'κίτρινων', αναγνωρίζοντας ότι "τα παιδιά δουλεύουν για την ομάδα και κανείς δεν είναι πάνω απ' αυτήν".

Ο Μάντζιος είχε δει αυτήν την ομάδα ν' ανταμείβεται χειροπιαστά στο 91', επικυρώνοντας με το (δεύτερο εφετινό) γκολ του Σαντέ Σίλβα την υπεροχή της στο μεγαλύτερο σκέλος ενός εκτός έδρας αγώνα που εκ των προτέρων απαιτούσε ενέργεια και τρεξίματα, λογική και ορθή διαχείριση των περιστάσεων. Ο δαιμόνιος Πορτογάλος εξτρέμ, που αν του λείπει κάτι είναι τα τελειώματα, δεν λάθεψε βγαίνοντας σε θέση βολής και ο Άρης διένυσε άκοπα, πόσο μάλλον αναίμακτα, τα υπόλοιπα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων που είχε δώσει ο Λετονός ρέφερι.

Όχι πως προηγουμένως απειλήθηκε περισσότερο του αναμενομένου ή πιέστηκε για να προφυλάξει το προβάδισμά του. Το δοκάρι από ευθύβολο σουτ του Μαχαίρα στο 70' και η κεφαλιά του Μάνταλου που σταμάτησε στο χέρι του Ολιβέιρα οκτώ λεπτά αργότερα (78') πρόδωσαν με τον πιο ωμό τρόπο την αδυναμία της Ένωσης να 'ναι δημιουργική με την μπάλα στα πόδια, μολονότι ο Λιβάι Γκαρσία από τα δεξιά πήρε πολλές και καλές, πλην ατελείς, πρωτοβουλίες.

Ήταν βέβαιο πως, αφότου στο 29' ο Ρος είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα της Ένωσης μ' ένα τέρμα δεύτερης ευκαιρίας, αφού προέκυψε από ασταθή, πλην δύσκολη, επέμβαση του Αθανασιάδη, ο Άρης θα μεριμνούσε προκειμένου να μην υποστεί ό,τι ακριβώς στην Τρίπολη: τη μοναδική φορά στην τρέχουσα σεζόν που ενώ προηγήθηκε στο σκορ όχι μόνο δεν νίκησε (όπως όλες τις άλλες), αλλά δεν πήρε βαθμό (2-1). Το διξ εξαμαρτείν δεν θα 'ταν ανεκτό και το ντρίμπλαρε περίτεχνα. Μολονότι οι 'κίτρινοι' έφτιαξαν και ξόδεψαν ευκαιρίες, με πιο κλασικές του Μπερτόγλιο στο 48', όταν άργησε να εκτελέσει φεύγοντας πολύ αριστερά, και του Γκαρσία στο 66', στην οποία αντέδρασε ο Αθανασιάδης, φρόντισαν να ζυγίσουν άψογα το ματς εκτελώντας το πλάνο και ορίζοντας το τέμπο είτε με ακατάπαυστη πίεση στην μπάλα είτε με σωστά κρατήματα όταν ανακτούσαν την κατοχή.

Σε τέτοιο βαθμό ήταν ανώτερος ο Άρης που ο Χιμένεθ υποχρεώθηκε σε τριπλή αλλαγή με την επανέναρξη του αγώνα στο δεύτερο μισό, αναζητώντας δραστικό αντίδοτο με τον Μάνταλο (αντί του Σιμόες) να κατεβαίνει για να οργανώσει από το '6', αλά Πίρλο, τον Μαχαίρα να παίρνει τη θέση του άφαντου Αλμπάνη στ' αριστερά και τον Ντατσένκο ν' αντικαθιστά τον Ραντόνια (στο δεξί άκρο της άμυνας) μήπως και φράξουν οι τρύπες.

Τρύπα στο νερό βέβαια έκανε ο ίδιος, υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι στην παρούσα φάση "δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παίκτες που θέλουμε, ενώ οι υπόλοιποι δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν και να παίξουμε στο 100% για 90 λεπτά" και εστιάζοντας στην έλλειψη σωστού καλοκαιρινού προγραμματισμού. Δεν είναι ψέμα ή υπερβολή ότι του λείπουν αρκετοί (Γαλανόπουλος, Σάκχοβ, Μπακάκης, Σβάρνας και... Λιβάγια), αλλά ταυτόχρονα δεν αναιρεί την αργοπορία του στη χρησιμοποίηση του Τάνκοβιτς. Ο Σουηδός εξτρέμ όσο τουλάχιστον αγωνίστηκε, από το 79' ως το φινάλε, χάρισε μια κάποια πνοή, αλλά αποδείχθηκε αργά.

Ούτως ή άλλως ήταν ένα διάστημα που οι περισσότεροι είχαν παραδώσει το πνεύμα τους και η ΑΕΚ υστερούσε σε δυνάμεις και φρέσκες ιδέες, με αποτέλεσμα ο Άρης να φτάσει σχεδόν ξεκούραστα στο 2-0, έχοντας φορ περιοχής στο γήπεδο μόνο από τη στιγμή, στο 66', που ο Μάνος μπήκε αντί του Μαντσίνι. Ούτε αυτός βέβαια κρίθηκε αναγκαίος για την έκβαση, πέραν της πίεσης που άσκησε κρατώντας απασχολημένους τους δύο αντίπαλους στόπερ.

Ο Άρης είναι εξοικειωμένος να παίζει δίχως φορ (που να σκοράρει) και να επιβιώνει. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως έχει βρει γκολ από εννέα διαφορετικούς ποδοσφαιριστές (του τωρινού ρόστερ) που έρχονται από τις πίσω ζώνες και σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι ο Μάντζιος δεν σκέφτηκε καθόλου την επιλογή του Κώστα Μήτρογλου, μετά τα 8 λεπτά της προηγούμενης εβδομάδας στην Τρίπολη. "Όλοι θέλουν το χρόνο τους και θα βοηθήσουν πολύ", εξήγησε ο τεχνικός των 'κίτρινων'. Ο Έλληνας φορ δεν του ήταν απαραίτητος και ενδεχομένως με τον τρόπο που λειτουργεί ο Άρης να μην του γίνει ποτέ. Θα παίξει, γιατί είναι αυτός που είναι, αλλά ο Άρης ξέρει να νικά και χωρίς αυτόν σε επαρκή φόρμα. Ενδεχομένως, δε, να 'ναι όντως το φαβορί για να τερματίσει δεύτερος στα πλέι οφ. Φταίει το σύστημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK