ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ένα ματς, ένας τίτλος (PHOTOS & VIDEOS)

To Contra.gr παρουσιάζει όλα τα ματς που έχουν κρίνει τίτλους μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Από το εκπληκτικό γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου που χάρισε το πρωτάθλημα στην Ένωση την αγωνιστική περίοδο 1988-89, μέχρι τον καλύτερο τελικό Κυπέλλου όλων των εποχών του 2009 που βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ένα ματς, ένας τίτλος (PHOTOS & VIDEOS)

Τελικός Κυπέλλου 1953: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-2

Στις 17 Μαΐου του 1953 ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ κοντραρίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου και οι "ερυθρόλευκοι" ήταν οι μεγάλοι νικητές, επικρατώντας με 3-2. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Κάνσος, ο οποίος σημείωσε τα δύο πρώτα γκολ των Πειραιωτών, ενώ ο Δαρίβας πέτυχε το 3ο γκολ, πριν μειώσουν το σκορ οι Σεραφείδης και Κανάκης στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Τελικός Κυπέλλου 1956: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

Στις 24 Ιουνίου του 1956 ΑΕΚ και Ολυμπιακός τέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου. Η "Ένωση" προηγήθηκε με κεφαλιά του Χανιώτη στο 22ο λεπτό, όμως τέσσερα λεπτά αργότερα ο Δαρίβας έφερε το ματς στα ίσα για τους "ερυθρόλευκους". Η ΑΕΚ είχε την υπεροχή και τελικά στο 67' κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο γκολ με δυνατό σουτ του Κανάκη, ο οποίος χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στους "κιτρινόμαυρους".

Τελικός Κυπέλλου 1966: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-0 (άνευ αγώνα)

Την αγωνιστική περίοδο 1965-66 η ΑΕΚ πήρε τον πιο... ξεκούραστο τίτλο της ιστορίας της. Στις 10 Ιουλίου του '66 η "Ένωση" θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό για τον τελικό του Κυπέλλου. Όμως, ύστερα από απόφαση του προπονητή των "ερυθρολεύκων", Μάρτον Μπούκοβι, η ομάδα δεν παρουσιάστηκε στο γήπεδο, καθώς προτίμησε να ετοιμαστεί για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Έτσι η ΑΕΚ πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά με 2-0.

28η αγωνιστική πρωταθλήματος 1974-75: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0

Είναι η 28η αγωνιστική της περιόδου 1974-75 και ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στον δρόμο για την κατάκτηση του 3ου σερί πρωταθλήματος. Οι δύο αντίπαλοι ήταν ισόβαθμοι πριν το ματς αυτό, αλλά με γκολ των Καραβίτη, Κρητικόπουλου και Δαβουρλή οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 3-0 και διατήρησαν τη διαφορά δύο πόντων μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος.

29η αγωνιστική πρωταθλήματος 1988-89: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 0-1

Στις 7 Μαΐου του 1989, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ μία στροφή πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Η "Ένωση" βολεύεται και με την ισοπαλία, ενώ ο Ολυμπιακός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη που θα τον καταστήσει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κλείσει στα καρέ της την ΑΕΚ και την σφυροκοπούν ανελέητα. Ο Στέλιος Μανωλάς αποσοβεί πάνω στη γραμμή σίγουρο γκολ του Λάγιος Ντέταρι, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φάσεις με πρωταγωνιστή τον Έλληνα αμυντικό.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ένα ματς, ένας τίτλος (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Στο 74ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφασίζει να ρίξει στη μάχη τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο στη θέση του επιθετικού Γιώργου Χριστοδούλου, με τον Έλληνα αμυντικό να πραγματοποιεί μόλις την τρίτη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού που τον άφησε εκτός δράσης για 15 μήνες. Εννιά λεπτά αργότερα, ο Καραγκιοζόπουλος ξεκινά αντεπίθεση για την ΑΕΚ, αλλάζει την μπάλα με τον Μίροσλαβ Οκόνσκι, αποφεύγει τον Αλέξη Αλεξίου μέσα στη μεγάλη περιοχή και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, χαρίζοντας στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα ύστερα από 10 "πέτρινα" χρόνια.

Τελευταία αγωνιστική πρωταθλήματος 1992-93: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 3-1

Την αγωνιστική περίοδο 1992-93 η ΑΕΚ "κονταροχτυπιέται" με τον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η "Ένωση", με διαφορά ενός βαθμού από τους "πράσινους", υποδέχεται τον αδιάφορο Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μόλις 20 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα ο Ζόραν Σλίσκοβιτς με όμορφη κεφαλιά-ψαράκι, ύστερα από σέντρα του Τόνι Σαβέφσκι ανοίγει το σκορ για τους "κιτρινόμαυρους". Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Βασίλης Δημητριάδης διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Πέναλτι το οποίο κέρδισε ο Τόνι Σαβέφσκι από τον Βασίλη Καραπιάλη.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ένα ματς, ένας τίτλος (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Στο 34ο λεπτό ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώτης Τσαλουχίδης, με κοντινή κεφαλιά θα μειώσει το σκορ σε 2-1. Στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι ο Σαβέφσκι θα κερδίσει πέναλτι, ύστερα από ανατροπή του Μαυρομάτη και ο Δημητριάδης με το δεύτερο προσωπικό γκολ του στον αγώνα θα διαμορφώσει το τελικό 3-1. Μ' αυτή τη νίκη η ΑΕΚ πανηγύρισε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Παναθηναϊκό.

Το ντέρμπι θα είναι over ή under; Παίξε under 2,5 στο 1.88 ή over 2,5 γκολ στο 1.90 στον Stoiximan.gr.

24η αγωνιστική πρωταθλήματος 2001-02: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-3

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σε έναν αγώνα που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν μόνο νίκη, ενώ η "Ένωση" ήταν ικανοποιημένη -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και με την ισοπαλία. Οι "κιτρινόμαυροι" ευτύχησαν να προηγηθούν στο 24ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα, τον οποίο είχε ανατρέψει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ένα λεπτό νωρίτερα. Δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ο Αλέξης Αλεξανδρής θα φέρει το ματς στα ίσα με ένα υπέροχο γυριστό, ύστερα από σέντρα του Χρήστου Πατσατζόγλου.

NewSports             20/4/2002
O¤YM¦IAKOª - AEK.1ï ¡KO¤ O¤YM¦IAKOY,A¤E¥AN¢PHª.
NewSports 20/4/2002 O¤YM¦IAKOª - AEK.1ï ¡KO¤ O¤YM¦IAKOY,A¤E¥AN¢PHª. INTIME SPORTS

Ο μέσος του Ολυμπιακού στο 52' από δημιουργός θα γίνει εκτελεστής και με κοντινή κεφαλιά, ύστερα από αδράνεια των αμυντικών της ΑΕΚ, θα δώσει το προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους" με 2-1. Στο 58', ο Αλεξανδρής θα εκμεταλλευτεί την ασυνεννοησία των Χιώτη και Φερούζεμ και θα τριπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του. Η ΑΕΚ στην συνέχεια ανέβασε απόδοση και κατάφερε να μειώσει σε 3-2 με δεύτερο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο 76ο λεπτό. Το πέναλτι είχε κερδίσει νωρίτερα ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης από ανατροπή του Γεωργίου. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού, κάνοντας το 4-2, ενώ το μόνο που κατάφερε η ΑΕΚ ήταν να μειώσει με τον Βασίλη Λάκη σε 4-3 στο 94.

Τελικός Κυπέλλου 2002: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

Μία εβδομάδα αργότερα, οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου, με την ΑΕΚ να παίρνει εκδίκηση για το χαμένο ματς του πρωταθλήματος. Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης έδωσε το προβάδισμα στην "Ένωση" στο 52ο λεπτό της αναμέτρησης, ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ του Γεωργίου και χαμένο πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα. Ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να φτάσει στην ισοφάριση στο 70' με καρφωτή κεφαλιά του Τζιοβάνι.

NewSports             27/4/2002
TE¤IKOª KY¦E¤¤OY E¤¤A¢Oª.AEK - O¤YM¦IAKOª.
2ï ¡KO¤ AEK,IBITª.
NewSports 27/4/2002 TE¤IKOª KY¦E¤¤OY E¤¤A¢Oª.AEK - O¤YM¦IAKOª. 2ï ¡KO¤ AEK,IBITª. INTIME SPORTS

Όμως, εννιά λεπτά μετά την επίτευξη του τέρματος, ο Βραζιλιάνος σταρ, με μία αψυχολόγητη ενέργεια θα αφήσει την ομάδα του με 10 παίκτες, καθώς χτύπησε εκτός φάσης τον Κωνσταντινίδη. Στο 82', ένας παλιός γνώριμος των "ερυθρόλευκων" θα χαρίσει στην ΑΕΚ το τρόπαιο. Ο λόγος για τον Ίλια Ίβιτς, ο οποίος ένα λεπτό μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο θα στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

Τελικός Κυπέλλου 2006: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0

Τέσσερα χρόνια μετά ο τελικός μεταφέρεται στο Παγκρήτιο και οι δύο ομάδες δίνουν νέο ραντεβού. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να πάρει τη ρεβάνς, επικρατώντας εύκολα με 3-0 της ΑΕΚ. Το σκορ άνοιξε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου στο 61ο λεπτό με κοντινή προβολή από το ύψος της μικρής περιοχής. Στο 70' ο Βλάνταν Ίβιτς έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, ενώ τη μεγάλη νίκη επισφράγισε ο Νέρι Καστίγιο με ένα υπέροχο σόλο στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ο συγκεκριμένος τελικός στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια στο περίφημο πλέον πλοίο "Ιεράπετρα", κατά την επιστροφή των οπαδών της ΑΕΚ στον Πειραιά.

Τελικός Κυπέλλου 2009: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 3-3 (4-4 παράταση, 14-15 πέναλτι)

Θεωρείται, κι όχι άδικα, ο καλύτερος τελικός Κυπέλλου όλων των εποχών. Σε ένα ματς για γερά νεύρα, με απίστευτες συγκινήσεις, ανατροπές, κοντράστ συναισθημάτων ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι μετά από 34(!) εκτελέσεις. Η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα και πριν συμπληρωθεί 10λεπτο προηγήθηκε με 2-0, με σκόρερ των δύο τερμάτων τον Ίσμαελ Μπλάνκο. Ο Ολυμπιακός, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου μείωσε το σκορ, με τον νεοεισελθόντα Ματ Ντάρμπισιρ.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ένα ματς, ένας τίτλος (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Στο 70ο λεπτό ο Ντουντού Σεαρένσε, ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ της ΑΕΚ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2. Ο Ολυμπιακός πίεσε για την ολική ανατροπή, αλλά ο Σεμπάστιαν Σάχα απέκρουσε τα σουτ των Ντάρμπισιρ και Τζόρτζεβιτς. Στο 90ο λεπτό ο Νάτσο Σκόκο ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της βραδιάς! Πήρε την ασίστ από… πλάγιο του Ζεράλδο, απέφυγε με έξοχο τρόπο Παπαδόπουλο και Άντζα και πλάσαρε υποδειγματικά τον Αντώνη Νικοπολίδη, κάνοντας το 3-2!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ένα ματς, ένας τίτλος (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Όλα έδειχναν ότι ο τελικός είχε κριθεί, αλλά στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντάρμπισιρ με κοντινή κεφαλιά (από κεφαλιά πάσα του Ντιόγο) ισοφάρισε σε 3-3 και έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Γκαλέτι στο 102’ από έξοχη πάσα του Τζόρτζεβιτς βρήκε κενό χώρο και πέτυχε το 4-3. Ο Αργεντινός το πανηγύρισε βγάζοντας τη φανέλα και αυτό του στοίχισε τη δεύτερη κάρτα, με συνέπεια να αποβληθεί. Στο τελευταίο τέταρτο της παράτασης ο Ολυμπιακός έπαιξε με 9 παίκτες, καθώς αποβλήθηκε και o Aβραάμ Παπαδόπουλος με δεύτερη κίτρινη.

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα και ισοφάρισε στο 107’ με καταπληκτικό πλασέ από αριστερά του Σκόκο στην κλειστή γωνία του Νικοπολίδη κι ενώ όλοι περίμεναν να κάνει σέντρα. Ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί, ύστερα από 34 εκτελέσεις, ο Αντώνης Νικοπολίδης χάρισε τον τίτλο στους "ερυθρόλευκους" με 15-14, έχοντας αποκρούσει πρώτα το πέναλτι του Πελετιέρι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK